Přejít na obsah


Fotka

jaký bluetooth GPS přijímač vybrat?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
52 odpovědí na toto téma

#21 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 14:34

Navilock mám teď, BT-451 s jakýmsi čipsetem Antaris4 SuperSense, který zřejmě nikdo nikdy přede mnou neměl a nikdo nikdy po mně už mít nebude ;e) a důvěru ke značce to ve mně moc nevzbudilo. přesnost nic moc - na hledání kešek to stačí, protože mi vyznačí okruh 15m v průměru, kde by to někde mělo být, a to už se většinou najít dá. ale na wherigo je to nešikovný, protože +-15m na strefování do zóny není to pravé ořechové. a že hledá fix klidně pět minut na hotstart (ačkoliv specifikace uvádí, že by to mělo být do 30s na coldstart a bez problémů v budovách), to všechno bych asi svedl na divný čipset... další nevýhoda je, že podle googlu tuhle gpsku fakt nikdo nikdy neměl, takže ani nemůžu zjistit, jestli to je problém kusu nebo čipsetu. ale ani jinak nic moc. zapínací tlačítko je divný, kontrolky na světle prakticky nejsou vidět, občas se mi stává, že se to zcela samo vypne, a bluetooth dosah je hodně malej, někdy se nespojím ani když mám gpsku v batohu na zádech a telefon v ruce, a už jsem to jednou měl na reklamaci kvůli tomu, že se to náhodně samo vypínalo, a baterie se špatně nabíjela, takže teď to aspoň drží přibližně tolik kolik má .e) ... jinými slovy, když jsem si vyzkoušel kamarádovu SiRFovou gpsku od iteku, a zjistil, že "to jde i jinak", tak nemám důvod, proč se tohoto zařízení držet. proto tahle diskuse :e) a já si tedy budu upravovat poznatky v záhlaví podle toho, co tu píšete
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#22 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 15:33

Antaris4 není zas až tak neznámý a divný (Atmel), ale v běžných GPSkách jsem ho nikde moc neviděl, používá ho třeba uBlox. Několik z jejich modulů jsem viděl v akci a s problémy, o kterých, píšeš jsem se rozhodně nesetkal.
Samotný chipset není vše, záleží třeba jak se nastaví a taky jaké se k němu dají další obvody.
  • 0

#23 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 15:35

Mimochodem tu přesnost 15m jsi zjistil jak a za jakých podmínek?
  • 0

#24 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 16:03

alkes napsal/a:
Antaris4 není zas až tak neznámý a divný (Atmel), ale v běžných GPSkách jsem ho nikde moc neviděl, používá ho třeba uBlox. Několik z jejich modulů jsem viděl v akci a s problémy, o kterých, píšeš jsem se rozhodně nesetkal.
Samotný chipset není vše, záleží třeba jak se nastaví a taky jaké se k němu dají další obvody.

pak tedy museli soudruzi z NDR (navilock) někde udělat celkem zásadní chybu - a jak tady psal jendazmelnika, asi to u jejich výrobků není úplně ojedinělé

alkes napsal/a:
Mimochodem tu přesnost 15m jsi zjistil jak a za jakých podmínek?

odhadem :e) resp.
1. srovnáním zaznamenané trasy s google mapou při chůzi v běžné městské zástavbě.
nebo při jízdě tramvají nebo autobusem, v autobuse jsme byli klidně 30m mimo silnici, ale tak když je to z autobusu, asi se to nedá úplně brát.
2. při zaměřování keší tak, že při přiblížení pod 10-15m (podle gps) se vzdálenost začala chovat nevyzpytatelně. když stojím nad keší, tak mi to ukazuje klidně vzdálenost o těch 15m jinam - nebo jinak, dostanu se na nulu na dvou různých místech, která od sebe mohou být zhruba 10-20m vzdálená
je tam asi nějaká statická navigace, protože to umí velmi pěkně rozeznat zastavení - ale i při poměrně pomalé chůzi updatuje polohu. možná je problém v tom, že polohu nějak pokročile dopočítává - na rozdíl od toho iteku, co jsem zkoušel, tenhle modul např. hlásí hodně stabilní směr pohybu, itek při zpomalení začal kompasem vyloženě točit dokolečka.
(na druhou stranu je fakt, že kešky jsem zatím hledal a našel asi čtyři, z toho pouze u jedné jsem měl opravdu dobrý výhled na oblohu - a tam byla chyba zhruba 5m, což mi připadá celkem přijatelné. ale zase údaje o kvalitě signálu a HDOP příliš neodpovídají "skutečné" přesnosti)
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#25 chemik-10443

chemik-10443

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 49 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 17:23

matejcik napsal/a:
Qstarz BT-Q1000 - čipset MT3, výborná přesnost, rychlé fixování, udrží signál i v budově (i když s velkou chybou). Výdrž udávaná 30h, v praxi přes 20. Má nešikovný posuvný vypínač, který se může přepnout při zasunutí do pouzdra.
Navíc má logovací režim, kdy nekomunikuje přes bluetooth, ale do vnitřní paměti ukládá trasu.
To je zatím můj favorit.

Sdělím Ti sladké tajemství. V log režimu bluetooth funguje. Alespoň u modelu Platinum (kapacita 200 000 bodů). Myslím ale, že "NePlatinový" model, jenom 1000, už na trhu není (měl kapacitu 100000 bodů).
Co mně mírně vadí, že nelze modul pomocí PDA konfigurovat a nelze pomocí PDA body resp. track(y) "vycucnout", k tomu je potřeba PC (v terénu by se obě operace někdy hodily).
Výdrž. I v praxi mi drží více než 20 h. Pro ten případ mám externí Li zdroj s USB konektory a do modulu lze pořídit i náhradní aku, jedná se o nějaký Nokiacký typ.
Log režim je vynikající věc, třeba když jsem někde s partou a na nějakém tracku se rozdělíme a druhé skupině nejde vůbec o navigaci, tak jim dám do batohu modul a záznam tracku je hotov.
  • 0

#26 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 17:33

chemik napsal/a:
Sdělím Ti sladké tajemství. V log režimu bluetooth funguje. Alespoň u modelu Platinum (kapacita 200 000 bodů). Myslím ale, že "NePlatinový" model, jenom 1000, už na trhu není (měl kapacitu 100000 bodů).

děkuji, to zní dobře :e)

Co mně mírně vadí, že nelze modul pomocí PDA konfigurovat a nelze pomocí PDA body resp. track(y) "vycucnout", k tomu je potřeba PC (v terénu by se obě operace někdy hodily).

máš na mysli "pro pda na to není software"? to by se asi řešit dalo.
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#27 chemik-10443

chemik-10443

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 49 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 17:46

matejcik napsal/a: ...děkuji, to zní dobře :e)...

Rádo se stalo, vždyť já byl také překvapen (mile), že to jde.

matejcik napsal/a: ...máš na mysli "pro pda na to není software"? to by se asi řešit dalo.

No to je slovo do pranice. Ano, není soft. Aspoň si to myslím, občas na www.qstarz.com juknu.
Ta konfigurace (jedná se o způsob záznamu, dle času, vzdálenosti, však to známe) až tak nevadí.

Ale ten "výcuc" z modulu do PDA by se hodil. A samozřejmě, což jsem v předešlém příspěvku nezmínil, i vyčištění modulu. I když, zas tak by to nevadilo, 200000 je dvěstětisíc.
  • 0

#28 mwh

mwh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 19:24

měl jsem LD-3W asi rok
  • 0
Já si cestu nevybírám cesta si vybírá mě Kam s kolem nedojedu tam ho donesu

#29 honzahais

honzahais

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 01 prosinec 2008 - 16:44

mwh napsal/a:
měl jsem LD-3W asi rok


momentálně o něm dosti uvažuju ale mám možnost koupit LD-4W za stejnou cenu tak přemýšlím jesti trojku nebo 4 ,, 3 má delší vydrž a nokiackou baterii kterou bych mohl popř prehazovat a připadá mi bitelnější je tu nekdo kdo by mohl neco k "odolnosti" obou modulů neco říct?? díky..
  • 0
GPSmap60CSx+topo czech 3PRO /+nokia N73/na delší výpravy HP COMPAQ 6530b

#30 mwh

mwh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 01 prosinec 2008 - 21:00

odolnost je dobra citlivost taky baterka okolo11h ale na celovíkendoví putování za keškama to není. Pak je tu problém se statickou navigaci ale ten se dá odstranit pomocí PC.jen mě se pak stalo že při prohazování baterek což netrvalo ani vteřinu se mi opět zapnula statická navigace.Což je bez pc v sobotu večer u ohně daleko od civilizace problém.další nevýhoda je sehnat nějaký program co by vyhovoval a byl dobry na GC.
  • 0
Já si cestu nevybírám cesta si vybírá mě Kam s kolem nedojedu tam ho donesu

#31 Asek

Asek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2008 - 17:07

chemik napsal/a:
Sdělím Ti sladké tajemství. V log režimu bluetooth funguje... .


Určitě? Můj Q1000v režimu LOG pouze loguje do vlastní paměti a BT má vypnuté (čímž šetří zdroj) a v režimu NAV i loguje do vlastní paměti i vysílá data přes BT. Zjednodušeně: loguje furt, BT jen v režimu NAV.
  • 0

#32 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2008 - 17:09

Asek napsal/a:

chemik napsal/a:
Sdělím Ti sladké tajemství. V log režimu bluetooth funguje... .


Určitě? Můj Q1000v režimu LOG pouze loguje do vlastní paměti a BT má vypnuté (čímž šetří zdroj) a v režimu NAV i loguje do vlastní paměti i vysílá data přes BT. Zjednodušeně: loguje furt, BT jen v režimu NAV.

a to je ta Platinum verze?
  • 0

#33 Asek

Asek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2008 - 17:26

Já nevím, asi ne. Patrně to budou dvě různé modifikace. Tohle se jmenuje Qstarz BT-Q1000 - GPS Travel Recorder DataLogger. Vzhledově vypadají stejně.
  • 0

#34 chemik-10443

chemik-10443

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 49 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2008 - 20:29

Asek napsal/a:

chemik napsal/a:
Sdělím Ti sladké tajemství. V log režimu bluetooth funguje... .

Určitě?


Tak ještě jednou.

chemik napsal/a:
Sdělím Ti sladké tajemství. V log režimu bluetooth funguje. Alespoň u modelu Platinum (kapacita 200 000 bodů).


Drobné doplnění.

chemik napsal/a: Myslím ale, že "NePlatinový" model, jenom 1000, už na trhu není (měl kapacitu 100000 bodů).



Asek napsal/a: ...Můj Q1000v režimu LOG pouze loguje do vlastní paměti a BT má vypnuté (čímž šetří zdroj)

Určitě? ;)

Jak jsi poznal, že je BT vypnuté? Že nesvítí LEDka? Zkusil jsi v režimu LOG modul spárovat s PDA?
  • 0

#35 Asek

Asek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2008 - 21:40

chemik napsal/a:

Určitě? ;)

Jak jsi poznal, že je BT vypnuté? Že nesvítí LEDka? Zkusil jsi v režimu LOG modul spárovat s PDA?


Velmi správně! V režimu LOG nesvítí modrá LED a ostatní zařízení GPSku skutečně nevidí.:D
  • 0

#36 chemik-10443

chemik-10443

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 49 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2008 - 22:46

Asek napsal/a:... a ostatní zařízení GPSku skutečně nevidí.:D ...

Takže mám to chápat tak, že modul nejde spárovat s PDA.

Proč tak šťourám?
Té "Platině" v režimu LOG také nesvítí modrá LEDka (která v NAV režimu normálně svítí). ALE v okamžiku páření modrá LEDka blikne a během spárování si poblikává a současně samozřejmě LOGuje.
Proto jsem psal, že jsem byl mile překvapen, proto jsem psal o sladkém tajemství. S pár uživateli jsem se už setkal a také žili v domnění, že BT komunikace v LOG režimu nejde.
Já na to přišel víceméně náhodou.
  • 0

#37 Asek

Asek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2008 - 12:03

Ano, v režimu LOG nelze spárovat s PDA, vubec ho nevidi. Patrně změnili pro Platinum software.
  • 0

#38 hczech

hczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 215 příspěvků(y)

Publikováno 18 leden 2009 - 16:31

Tak se taky zapojím do výměny zkušeností. Vyzkoušel jsem zatím dva moduly - NaviLock BT-338 se SIRF star III a Evolve GoTraxx s MediaTek MT3. U prvně jmenovaného mi vadil delší čas na zafixování, nestandardní baterie a proti MT3 o něco menší přesnost. I tak s tím GC jde provozovat docela slušně. Evolve sloužil docela dobře, ale jeho zásadní slabina je spouštěcí tlačítko na vrchu - hodně vyčnívá a má sklon se v pouzdru "mačkat samo", což je někdy velká otrava. Přesnost relativně slušná a velkou výhodou bylo, že má stejnou baterii jako má Nokie E50. Když mam tedy obě nabité + jednu náhradní (neoriginální Avacom jsem koupil asi za 200Kč a pracuje perfektně), úplně v klidu vydží vše dohromady celý den a záložní baterka se leckdy ani nemusí vybalovat. Nic z výše řečeného neumím nijak kvantifikovat :o( V současnosti pošilhávám po http://www.alza.cz/g...axx-d101506.htm O té jsou ale spíš jen kusé informace :o( O čipu Skytraq Venus 5 nikdo nic neví, informaci o baterce taky nemám... Nemáte někdo zkušenost?
  • 0

#39 Sovic13

Sovic13

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 235 příspěvků(y)

Publikováno 18 leden 2009 - 18:04

honzahais napsal/a:

mwh napsal/a:
měl jsem LD-3W asi rok


momentálně o něm dosti uvažuju ale mám možnost koupit LD-4W za stejnou cenu tak přemýšlím jesti trojku nebo 4 ,, 3 má delší vydrž a nokiackou baterii kterou bych mohl popř prehazovat a připadá mi bitelnější je tu nekdo kdo by mohl neco k "odolnosti" obou modulů neco říct?? díky..

No ja pozivam ld-3w uz skoro 2 roky a je to bezvadna navigace, mam dojem ze je to jedna z nej, kdyz jsem ji porovnaval s Garminem 60csx tak jejich presnost je srovnatelna, nekdy ustreli Garmin, podruhe Ld-3w - mezi skalama v Ceskem Raji, ale nic hrozneho to nebylo, husty les a skaly mu zas tak moc nevadi, ted ale prechazim na Vistu a to ze 2 duvodu, sice Nokia vydrzi cca 9hodin v provozu, ale je u ni od vyrobce nastavena staticka navigace, ktera jde vypnout, ovsem je napetove zavisla - je to problem jen nejake vyrobni serie, ja ovsem chytil tu spatnou, takze vymena baterek neprichazi v uvahu. A tou druhou je vydrz mobilu-cca tech 5 hodin maximalne, u Visty hodim 4 tuzkovky do baglu a jedu :-) , ale Nokii si urcite necham jako zalohu, ono slyset nejake to: "zahnete doleva" taky neni k zahozeni.
Tagze asi tag ;)
  • 0

#40 Sovic13

Sovic13

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 235 příspěvků(y)

Publikováno 18 leden 2009 - 18:08

Jeste jsem zapomel dodat, tu ld-4w neber ma malou vydrz a udajne brzy odchazi baterie co jsem slysel a s tou presnosti si myslim ze nebude rozdil.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama