Přejít na obsah


Fotka

Jak jednoduse transformovat 12v na 3 popr 1,5v?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
41 odpovědí na toto téma

#21 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 905 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 9:17

karelbela napsal/a:

Tommu napsal/a:

karelbela napsal/a:
Už jsem trošku delší dobu mimo obor co tak dvě Zenerove diody, nevím jak přesné potřebuješ napětí, ale jednalo by se o dvě součástky. ;)


Je to spíše zenerka a odpor, ale to je neefektivní a díky těm integrovaným stabilizátorům taky už překonaný.


Nevím proč by tam musel být odpor, a v čem je to neefektivní, at tam bude mít cokoliv všude bude stabilizovat z velkého napětí (proti výstupu). A zenerce je jednoduchost. Jakmile tam dá 7803 tak vznikne "složité" zapojení (na případnou redukci 1,5V).


Jak chceš aby ti zenerka stabilizovala bez odporu ? Leda bys ji zapojil do serie (v závěrném směru), ale to pak není stabilizace, ale snížení napětí o pevně dané zenerovo napětí.

Jak psal gerdik, nakonec bude nejrozumnější dát tam velkýho buřta a jednou za 2 měsíce ho vyměnit :D nebo kliku a dynamo.
  • 0

#22 karelbela

karelbela

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 9:47

to už se nemuže připojit zenerka paralelně ke zdroji a spotřebiči?
  • 0
když vidím díru, musím do ni.

#23 Tommu

Tommu

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 190 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 10:04

karelbela napsal/a:
to už se nemuže připojit zenerka paralelně ke zdroji a spotřebiči?


Ale může, co by ne...pokud chceš vyrobit topení (teda na chvíli než shoří).
  • 0

#24 palic

palic

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 10:14

Zatím to tady nepadlo, ale existují prvky nazývané DC-DC měniče (converters) - stačí zadat do google. Jedná se o prvek používající pulsní regulaci s účinností okolo 70 procent. V praxi to znamená, že máme-li odběr na 3V dejme tomu 10mA, pak je odběr na 12V někde okolo 4mA (tedy menží než odběr spotřebiče). Cenově se to pohybuje v řádu jednotek stokorun (od 100 nahoru). Rozměrově je to velmi malá součástka (orientačně 20x10x10 mm). Je vhodné zvolit model s co nejmenším výkonem - účinnost je potom vyšší. Pokud se nepletu, nejmenší výstupní napětí jsou 3 volty. Pokud by bylo potřeba napájení 1,5V, stačí dát do série dvě křemíkové diody (úbytek 2x0,7V=1,4V).
  • 0

#25 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 504 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 10:32

Ale padlo, vzdyt o tom celou dobu mluvim... pulsni menic! Jenze to mezi tema zenerkama nejak zapadlo.
  • 0

#26 karelbela

karelbela

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 10:34

ok už sem potichu, ale budu s k tomu asi muset vrátit, bo mě to zase začlo zajímat.;)
  • 0
když vidím díru, musím do ni.

#27 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 905 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 12:58

Ano DC-DC konvertor je také volba. Jen je třeba najít takový, jehož vlastní odběr nebude větší než připojeného zařízení (tj. několik mA) Pak je třeba vzít v úvahu cenu konvertoru, cenu Pb aku, předpokládanou živostnost zařízení a porovnat, zda přeci jen nebude levnější suchý článek :D
  • 0

#28 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 504 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 13:07

Suchy clanek? Tech jsou plne noviny! :D (Pardon, ale neodolal jsem.)
  • 0

#29 gerdik

gerdik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 13:22

No já bych taky řešil problém suchým článkem. Popřípadě bych se zamyslel nad tím, jak to spínat až v okamžiku, kdy je to potřeba. Já tak jednu keš řeším a už pár měsíců jede. Ale neznám podrobnosti, tak nemohu poradit.
  • 0

#30 ddusann

ddusann

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 65 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 21:06

jen prispeju svou trosickou do mlyna, resim neco podobneho na jednu kes a doresil sem to tak, ze podminka na odlov bude mit u sebe baterku (monoclanek) preci neni problem napsat, vemte si sebou baterku 9V a monoclanek 1,5V a vlozte jej na oznacenem miste...?!ale nevim oc presne jde...takze jen navrh...:)
  • 0

#31 hryzalek

hryzalek

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 21:32

Mno... ty dvě napětí by šli udělat poměrně jednoduše pomocí děliče :-) ...
  • 0

#32 klama

klama

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 770 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 21:43

Ako seriovy stabilizator/resp. delic napatia/ sa da vyhodne pouzit aj LED dioda , niektore maju ubytok aj 3V - niektore vysoko svietive funguju uz od jednotiek miliamperov...
  • 0

#33 Radimecek

Radimecek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 149 příspěvků(y)

Publikováno 22 leden 2009 - 23:35

No, do oloveneho akumulatoru bych nesel, v zime muze delat trochu problemy, ale nejake AA s vysokou kapacitou by stacilo a pokud ne, daji se zapojit paralelne. :) Hlavne odpadne ten problem s menenim napeti.
  • 0
Není keš jako keš...

#34 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 905 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2009 - 13:43

Spojovat aku paralelně :o, no já nevím, do toho bych nešel. Sna d jedině přes diodu, ale to přijdete o cca 0,7V. Pak jedině schotkyho diody, ty mají menší úbytek.
  • 0

#35 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2009 - 14:05

Ještě je tu možnost (pro pevnou instalaci) použít louhové akumulátory. Je to hodně stará technologie a blbě se to shání, ale ty články jsou samostatně po 1.2V (skládaly se do baterií) a jeden takový článek měl od 10Ah do 160Ah. Životnost je neuvěřitelná - v provozu leckde jsou ještě dnes a stáří mají desítky let. Kdyby někdo věděl, kde by se daly sehnat, tak dejte vědět - taky bych jich pár využil. Kdysi jsem měl 2 kousky na žhavení při startování modelářských motorů. Bohužel už je nemám.
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#36 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2009 - 14:12

Teď koukám, že se ještě vyrábějí. Ale říká se jim Alkalické akumulátory. http://www.timos.cz/2b.htm
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#37 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 905 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2009 - 14:22

Pokud mě pamět neklame, měl jsem jich pár na vojně do radiostanice R-109. V nich je snad hydroxid draselný (pěkný sajrajt), ale faktem je, že jejich životnost je neuvěřitelná.
  • 0

#38 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 27 leden 2009 - 11:22

bodlak napsal/a:
Pokud mě pamět neklame, měl jsem jich pár na vojně do radiostanice R-109. V nich je snad hydroxid draselný (pěkný sajrajt), ale faktem je, že jejich životnost je neuvěřitelná.


Ano - hydroxid draselný, případně sodný.

Další možnost jsou nové akumulátory cyclon, které mají 2V na článek. Stačí zadat do vyhledávače "akumulátory cyclon". Ale levné to není. Aby vydržely v uvedené aplikaci rok, chtělo by to 2ks 25Ah, což už bude za 2500 Kč.
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#39 rodinka veverek

rodinka veverek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 530 příspěvků(y)

Publikováno 27 leden 2009 - 15:45

Pokud už ten olověný akumulátor máš, tak bych tam zkusil dát LF 33 CV pro stažení na 3V a na těch 1,5 V bych to dál srazil zenerkou. Máš to jen dvě součástky za pár korun, ty běžně používané kondenzátory kolem nepotřebuješ, neboť máš stejnosměrný zdroj. Je pravda, že to není moc efektivní, ale řešení má tu výhodu, že zařízení pojede i když akumulátor bude hodně vybitý a jeho napětí klesne, možná to pojede ještě při 5 voltech na svorkách akumulátoru.
  • 0

#40 dusivka

dusivka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 106 příspěvků(y)

Publikováno 27 leden 2009 - 21:51

To zni zajimave - to muzu vyzkouset. K zapojeni: na Vin dam plus na GND minus jo? Ta zenerka ma jake zapojeni? - a da se vubec sehnat - co sem se ted dival tak nejmin je 0,5w 1V nebo 2,4V - kterou? Díky moc.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama