Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Jak vybrat dobré fotky do Geokalendáře 2018?

Příspěvek od Vianney , 07 září 2017 · 6 636 Zobrazení

Přemýšlíte nad tím, jaké fotky jsou do Geokalendáře vhodné?
Napíšu obecné a technické požadavky na to, aby byla fotka perfektní. I když ale perfektní není, může být zajímavá a do kalendáře se hodit!
Obecně:
- tématicky vhodná (spojitost s geocachingem)
- zajímavá pro lidi, kteří na akci nebo místě nebyli a nikoho na fotce neznají
- zobrazuje něco zajímavého, buď neznámého, nebo naopak známého, ale v nové souvislosti
- „pěkná“ ke koukání – mělo by na ní být jasně vidět, co chce ukázat
- hlavní motiv by měl být celý, nebo naopak vědomě a přiznaně uříznutý, ale ne tak, že se to prostě jenom nepovedlo Vložený obrázek
- pokud zachycuje děj, měl by být vyfocený ten vrcholný okamžik. Často je to těžké, ale zase ne vždy je poznat, že to na fotce není ještě to nejzajímavější (takže to nemusí vadit).
Technicky:
- ostrá v místě hlavního motivu. Dnes bývají fotky často ostré téměř všude, je to dáno technickým řešením snímačů, ale nemusí to být vždycky výhoda. Něco na fotce ale ostré být musí a mělo by to být to hlavní.
- zřetelná ve světlech i stínech (ve Photoshopu se to dá dost vylepšit, ale pokud je velká část fotky jenom černá nebo jenom bílá, tak už nepomůže nic)
- rozlišení pokud možno aspoň 3000×2000 pixelů a přiměřená komprese v případě formátu JPG. Menší fotky mají šanci na polovinu nebo čtvrtinu stránky.
- poměr stran 3:2 nebo 4:3, raději na šířku. Menší část fotek dávám i na výšku, ale není jich moc. Panoramata jsou bohužel těžko nepoužitelná.
Jestli vás zajímají podrobnosti, podívejte se třeba na www.fotografovani.cz, www.megapixel.cz, www.paladix.cz a další.
Důležitější než samotná technika je fotograf, ale slabý fotoaparát zhoršuje výsledky i mistrovi. Když byste chtěli něco konkrétního vědět, rád odpovím.
A hlavně se nebojte podělit o své fotografie se stovkami dalších kačerů a cacherů :)
E-mail pro zasílání fotek je vianney@volny.cz, v případě posílání velkého množství fotografií můžete použít například www.uschovna.cz



  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední komentáře

Reklama