Přejít na obsah






Fotka
* * * * - 1 hlasy

Dolní Rakousko IV. - Bernhardsthal

Příspěvek od MikiHamza , 14 říjen 2014 · 5 450 Zobrazení

reportáž
Městys Bernhardsthal se nachází v severovýchodním rohu oblasti Weinviertelu v okrese Mistelbach. Na východě a severu tedy sousedí s Českou republikou, jejíž hranici tvoří převážně řeka Dyje. Do katastru městyse patří ještě menší obce Reintal a Katzelsdorf, ležící západně od Bernhardsthalu směrem na Schrattenberg. Oblast byla osídlena již od mladší doby kamenné, jsou zde archeologické nálezy z doby bronzové i železné. Z doby germánského osídlení na začátku 1. tisíciletí jsou zde pozůstatky římského ležení Marka Aurelia z roku 178 n.l. Protože nedaleko bylo jedno z center Velkomoravské říše - Pohansko - našly se zde památky po slovanském osídlení z 8. a 9. století. Vlastní Bernhardsthal byl založen německými osadníky v 11. století na místě současného rybníka. Byl poměrně důležitou osadou, protože již v roce 1370 získal právo pořádat trhy. Během pohnuté historie se střídali jeho vlastníci, mezi kterými byli např. Lichtenštejnové. Městys byl několikrát vypleněn, v roce 1458 během válek Jiřího z Poděbrad, v roce 1645 švédskými vojsky či v roce 1704 protihabsburskými povstalci Kuruci. Rozvoji pomohla v roce 1839 výstavba „Severní dráhy císaře Ferdinanda“ z Vídně do Brna. V 30. letech 20. století byla objevena ložiska ropy a zemního plynu, která fungují dodnes.
Nejpohodlnější přístup od nás je po silnici z Břeclavi do Reintalu. V této obci je zajímavý farní kostel Nejsvětější Trojice, kterému je věnovaná keška GC4AQ4Z Kirche in Reintal.
Reintal - kostel

Kolem obce protéká potok Hamelbach, který napájí rybník v Bernhardsthalu a dále pokračuje na východ, kde se vlévá do Dyje. Kousek za Reintalem je na nově postaveném mostku přes potok keška GC49395 Hamelbach Matthaeus - Steg.
Dominantou městyse Bernhardsthal je obecní rybník Groß Teich, přes který se klene železniční most. Rybník z 15. století byl koncem 20. století vysušen, vybagrován a v roce 1992 znovu napuštěn. V jeho bezprostřední blízkosti se nacházejí čtyři kešky. První z nich - GC3K3G1 Hamelbach Raststation - je u mostu přes potok Hamelbach kousek od vtoku do rybníka, kde je též odpočívadlo s občerstvením. Další keška - GC3FXDJ Bernhardsthal - je na od obce protilehlé straně rybníka, odkud je přes něj pěkný výhled. Zbývající dvě kešky jsou na straně rybníka přilehlé k obci. Keška GC57AYA Steg am Bernhardsthaler Teich je na dřevěné lávce spojující břeh s plošinou na rybníce s posezením. Poslední je GC4GJFN Fischerhütte u rybářského domku u výpustě. Všechny kešky jsou tradiční, velikosti od mikro po regular. Bohužel nejsou založeny místními kačery, takže vázne jejich údržba a tím pádem je stav některých z nich tristní.
Hamelbach

Bernhardsthal - rybník

Bernhardsthal - rybník

Další keška přímo v Bernhardsthalu je na nádraží, jak říká i její název - GC4JF1K Bahnhof Bernhardsthal. Je velikosti nano, takže její hledání může někomu činit problémy. Železniční stanice by též mohla sloužit jako výchozí bod, protože zde staví osobní vlaky z Břeclavi do Wiener Neustadtu.
Bernhardsthal - nádraží

Poslední dvě kešky jsou mimo městys. Keška GC4W14B feld & kein weg je při silnici vedoucí z Bernhardsthalu na jih na Rabensburg. Je zde nízká rozhledna s odpočívadlem a informačními tabulemi věnovanými archeologickým nálezům v okolí. Keška je součástí autorovy série kešek ve východních pohraničních oblastech Dolního Rakouska.
Bernhardsthal - rozhledna

Bernhardsthal - infotabule

Jediná nenavštívená keška - GC3T9GV Hamelbach Mündung - je, jak říká i název, u ústí potoka Hamelbach do řeky Dyje, kde je oblíbené místo pro rybáře.
Škoda, že městys nemá žádnou kešku, případně multinu, věnovanou kulturním památkám. Je zde např. barokní farní kostel sv. Egidia přestavěný z původního románského jádra či ve 20. století vybudovaný klášter sv. Marty, sloužící jako školka a škola pro dívky. Je zde též malé místní muzeum Otto Berger Heimatmuseum s archeologickými nálezy a sbírkou lidového umění.
Obec Katzelsdorf v současnosti nemá žádnou kešku, přestože tu jsou zajímavé památky, např. farní kostel sv. Bartoloměje postavený začátkem 20. století v novogotickém stylu, farní dvůr z 18. století či pěkné boží muky. Nedávno obnovená silnice spojuje Katzelsdorf s Valticemi.
Okolí Bernhardsthalu může být také cílem cyklovýletu, který je možno protáhnout až do Hohenau an der March, kde se dá přejet po novém mostě na Slovensko, kde je mimochodem keška GC3WF9W Naozajstny nepontonovy, a vracet se lužním lesem kolem řeky Moravy.

  • 0



V Bernhardsthalu je opravdu krásně. Byli jsme tam na keškách už dvakrát a určitě se tam zase zjara vydáme, protože se tam objevili další kousky. :)

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama