Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 14 hlasy

Řopíkatý Geoget

Příspěvek od HaLuMa , 03 prosinec 2013 · 5 364 Zobrazení

geoget
Už jsem tu povídal, že pomocí falešných PocketQuery je možné do Geogetu dostat databáze libovolných bodů. První databáze, kterou jsem si takto vytvořil, je databáze ŘOPíků, tedy bunkrů lehkého opevnění. Dnes nám poslouží jako názorná ukázka.

První problém je, kde získat data? Existuje web http://www.ropiky.net, kde je seznam všech bunkrů i se souřadnicemi. Bohužel, seznam nejde jednoduše stáhnout. Proto jsem si vyrobil program, který potřebné údaje získal z webových stránek a rovnou je uložil v podobě falešného PocketQuery.

A tím se dostáváme k problému většímu - legálnost takového počínání. Nemůžeme myslet jen na to, co jde technicky udělat, ale jestli je to i legální. Stačí selský rozum - když autoři databáze sami nenabízejí její jednoduché stáhnutí, asi nebudou stát o to, aby se vybagrovaná data někde volně toulala po internetu. Je tedy mé počínání legální? Nevím, proto raději databázi nešířím.

Nyní stačí do prázdné databáze ty získané ŘOPíky naimportovat. Pohrát si se složením sloupců a s filtry. Výsledek může vypadat nějak takto:

rop1


Falešná PocketQuery mohou pochopitelně obsahovat i listingy a v nich obrázky. To se zrovna u bunkrů hodí:

rop2


A co teprve, když si ty bunkry necháte zobrazit v cachemapě? Že pak máte krásný přehled o jednotlivých liniích opevnění, to snad už ani ukazovat nemusím.

Obsah databáze lze pochopitelně i exportovat. Upraveným exportním skriptem pro POILoader jsem si do mapy v GPS přidal klasické značky bunkrů, které navíc podbarvuji podle stavu dochování stavby. Na první pohled pak v mapě vidím, kde je bunkr zachovalý, poškozený, nebo kde už nic není, jen tam kdysi stál.

Myslím, že tato věc by dokázala potěšit každého, kdo se o opevnění zajímá. Zkusím proto zase po letech zkontaktovat někoho z ropiky.net, třeba se podaří dohodnout nějakou formu zveřejnění. Držte mi palce! Pokud tam někdo někoho znáte, budu vděčný za zprostředkování. Děkuji!

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 17



Jo o tohle sem se pokousel, ale neumejic automatizovat sem vyplnoval GG rucne --skoncil sem u Orlickych hor (asi 150 ks) . Docela dobry bylo objevit, ze v databazi maji i objekty, o kterych se vubec nic nevi - teda krom toho, ze meli byt.  Takze pokud clovek vi jak, muze si zobrazit i objekt, ke kteremu je neaktivni odkaz.

 

No s klukama od ropiky.net uz sem se dlouho nevidel, ale zkusim se popidit po znamych (telefony bych mozna nekde nasel ale nechci na na Bafnout) a zjistit, zda by s nima byla rec. Vim ze nejake GPX maji, ale ten komfort co by nabizel GG treba ve spolupraci s Locusem nebo i navigaci to proste neni.

    • 1

No jo, Geoget je mocny nastroj. A kdy se to s nim navic umi ... Skoda mluvit :)

    • 2

nad timhle přemyšlím už delší dobu jak to dostat do geogetu, bohužel programek který mi to stahne neumím naprogramovat.

    • 1

Chceš palec nahoru? Nalinkuj export :)

Tohle by mě taky zajímalo, k prvnímu ŘOPíku či tvrzi to nemám daleko.

    • 0

Zalezi na tom, jestli se podari nejaka dohoda s ropiky.net. pak by mohl vniknout treba balicek, ktery ti tam rovnou soupne i hotovou databazi. (Ony se nove bunkry moc neobjevuji, takze aktualizace neni tak horka. ;-))

    • 0

Zatim jen mala informace - miri to dobrym smerem.

    • 1

Takže teď už jen velký datový soubor.

Potěšil by si nejen mě. Na oplátku ti to otestuju v konkurenčním programu :)

    • 0

Tak zrovna na toto mi geoget moc vhodný nepřijde, to už bych dělal rovnou v ArcGISu, legální skript na převod gpx na shp existuje, s databází tam lze dělat o dost více věcí než v Gegogetu, člověk si to může zobrazit v různých wms mapových vrstvách. A samotný ArcGIS lze mít na 60 dní legálně zdarma (trial verze) a to včetně všech rozšíření. Koneckonců, s shapefile (formát map v ArcGISu) lze pracocat i v open-source GIS programech...

    • -3

Je to stejne prakticke, jako cpat si do GISu kesky...

    • 1
Fotka
ProKesTom
pro 04 2013 19:59

Pokud chci nějaké databáze bodů, tak jdu vždy na poi.cz. Najdete tam i Pevnostní opevnění . A stahnout si GPX odtamtud určitě je legální. Od toho ten server je.

    • 0

Tim se to rozhodne nenahradi, neda se to vubec srovnat!

Nicmene souradnice (coz je tak vse, co se z toho POI da pouzit) nejsou problem. Uz se pracuje na zverejneni poradne databaze.

    • 3

Použil jsem databázi z poi.cz. Bohužel jsem tam našel i chybu a z mojí oblasti jsou tam jen muzea.

    • 0

Já to kdysi zkusil taky. Stáhnul jsem si nějak KMZ (asi ze zdrojáku stránky, už nevím) a to jsem nějak převedl na GPX. Jen ve snaze tu obludu zmenšit jsem to nějak osekal na pouhé souřadnice. I tak je to zajímavé, hlavně když jsem se octl uprostřed pole, kde nic nebylo. Ztratil jsem informaci o tom, co bylo postaveno a co třeba jen plánováno. No, bylo to jen pro mou potřebu a já bunkry cíleně nehledám.

A POI.cz je zajímavý projekt, jen se obávám, že se příliš podobá digitální mrtvole. Ona každá databázová aplikace bez dat je na nic, viz třeba opencaching.cz. Kde nic není, tam nikdo nechodí, kam nikdo nechodí, tam data nepřibývají.

    • 0

Pokračování: Řopíkatý geoget II.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama

Naše nabídka