Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 2 hlasy

Jak na Garminy III. - hledání a logování keší

Příspěvek od petulinka1 , v Garmin 25 prosinec 2013 · 8 008 Zobrazení

garmin návod
Upozornění na začátek: Články jsou platné pro všechny Garminy KROMĚ Visty a Legendu. Pro Etrex 10 a 20 jsou platné z větší části.

Pokud se vám podařilo úspěšně nahrát keše, už určitě hoříte nedočkavostí, až vyzkoušíte hledání s Garminem v terénu. A abyste kousek od keše nezačali panikařit, jak se s tim Garminem vlastně zachází, dám vám k tomu malou nápovědu. Bohužel se může stát, že některé položky budou mít odlišné názvy, než jaké tu budu psát - důvodem je to, že původní čeština v Garminech je naprosto úděsná (proto taky spousta z vás bude tápat při ovládání). Druhým důvodem může být i to, že pokud máte Garmina např. z druhé ruky, mohl předchozí majitel češtinu v přístroji "vyměnit" za použitelnější. A jelikož je verzí češtiny vícero, mohou se lišit i jednotlivé položky.

Aby to hledání nebylo tak jednoduché, máme tu hned několik možností, jak se k navigaci na kešku dostat.
  • skrze položku Schránky s poklady (já mám jako Geocaching)
  • přímo z mapy a) ťuknutím na kešku v mapě, b ) ťuknutím na název kešky v datovém poli (pokud máte nastaveno zobrazení datového pole pro geocaching)
Navigování přes Schránky s poklady
Vyplatí se, pokud víte, na kterou keš chcete jít a je třeba trochu dál...

Jak na to?
V menu vyberte položku Schránky s poklady (prostě tu s ikonkou truhličky ;)) a vyberete Nenalezené keše (čert ví, jak se to u vás bude jmenovat). Pak máte dvě možnosti, jak kešku v seznamu najít:
  • pomocí šipek (nebo šoupání prstem) si odrolovat seznam
  • ťuknout na ikonku s pímenky (ABC) vlevo dole a naťukat název kešky. Jakmile Garmin najde nějakou shodu, rovnou vám zobrazí kešky, které odpovídají zadání.
Následně ťuknete na políčko s názvem kešky, ta se zobrazí na mapě.
  • V horní části displeje bude políčko s jejím názvem - dá se na něj ťuknout, čímž se dostanete rovnou do listingu keše. To se hodí, když se nechcete na kešku navigovat, ale potřebujete nějakou informaci z listingu. Zároveň v onom políčku uvidíte i souřadnice kešky, takže pokud je chcete někomu sdělit, nemusíte až do listingu. ;)
  • V pravém dolním rohu bude velké zelené tlačítko s nápisem Jet (nebo Start, ...). Tím spustíte navigaci na vybranou kešku.
  • V levém dolním rohu bude tlačítku se šipkou ohnutou ven - tím se vrátíte zpátky na seznam keší, který jste viděli před výběrem kešky.
Zapnutí navigace na keš z mapy
Pokud vidíte kešku přímo na mapě, máte dvě možnosti, jak se na ni nechat navigovat. Pokud máte zapnuté datové pole pro geocaching, stačí ťuknout na název keše, čímž se dostanete menší oklikou do menu Schránky s poklady. Postup je pak stejný, jako výše.

Druhou možností je na kešku (její ikonu) na mapě ťuknout - to se hodí, pokud nemáte zapnuté datové pole, nebo keška není nejbližší. Následně ťuknete na její název a dostanete se do listingu. Tam už uvidíte opět zelené tlačítko Jet (Start apod.) v pravém dolním rohu.

Hledání
Tak, už se navigujete ke keši. Ale jaký má hint? Obtížnost? Terén? Jaký je vzoreček na výpočet finálky multiny? Stačí si projít položky, které se vám teď objevily v menu Schránky s poklady. Hned ta první je pro listing, za ní najdete možnost pro zobrazení logů, hintu, zadání dalšího úseku (tím se rozumí salší stage stejné keše), zalogování (neděste se, skrývá se pod názvem Záznam pokusu), ...

Všechny možnosti jsou podle mě více než jasné, ale pozastavím se na chvíli u možnosti zadání další stage. Většina lidí nad tím zajásá, ale když pak zjistíte, jaké to má nevýhody, už tak nadšení nejste.

Výhody:
  • po zadání souřadnic další stage se stále snadno dostenete do listingu keše přes menu Schránky s poklady
  • snadno se dostanete k označení nálezu, hintu...
Nevýhody
  • pokud jsou stage zadané jako waypointy přímo v listingu (nebo jste si je vypočítali a přidali např. v GeoGetu a následně exportovali do navigace), jsou vám naprosto k ničemu. V navigaci nejsou s keší totiž nijak propojené (ačkoliv v GPX tato informace je!) Takže pokud máte třeba vzoreček pro výpočet v popisu waypointu, máte další ťukání navíc. Následně si vzoreček stejně musíte napsat na papír...
  • navigace si zadané stage nepamatuje. Takže pokud si chcete někam schovat třeba finálovky multiny, napište si je někam do sešitku. On ten geocaching s Garminem není až tak moc paperless (tedy bez potřeby papíru).
  • jako bonus se nově zadaná stage nezobrazuje pod názvem keše, ale (v mém případě) jako Next stage.
Jak vidíte, tak ve finále se bez papíru u multiny neobejdete. Zároveň už vás vyjde víceméně na stejno, když souřadnice další stage zadáte přes menu Kam vézt?. A rovnou se vám uloží jako waypoint, takže si to navigace pamatuje.

Pamatujte, že listing a hint uvidíte jedině v případě, že ho GPX obsahuje. Takže pokud jste BM a použili jste funkci Send to my GPS v listingu na internetu, žádný z těchto údajů tam nebude.

Logování v navigaci
Když se vám podaří dojít ke kešce, chcete si označit její nález. To uděláte přes menu Schránky s poklady -> Záznam pokusu. Objeví se vám několikero možností, včetně toho, že můžete označit i DNF. Co když si ale chcete ke keši připsat poznámku o tom, že jste tam našli to a to TBcko? Hned po tom, co označíte nález, se vám objeví další nabídka, kde můžete přidat poznámku, nechat se navigovat na další keš, nebo se nabídky prostě zbavit. Vyberete políčko pro poznámku, napíšete si třeba ono trackovací číslo, uložíte, a jede se dál. Krásné, že?

Pokud budete po nálezu chtít zalogovat třeba i to, že keška potřebuje údržbu, je to už trochu složitější. Máte dvě možnosti. Buďto se necháte na keš znovu navigovat (teď už bude mezi nalezenými, pozor na to) a přidáte ještě NM log, nebo to přidáte jen jako poznámku k logu nálezu.

Logování z počítače
Po lovu jste dorazili domů a chcete kešky zalogovat. Jak je ale dostat z navigace?

Když připojíte svého miláčka (mluvím samozřejmě o navigaci, svoje drahé polovičky tím netrapte) k počítači, zavítejte do složky Garmin. Tam najdete soubor s názvem geocache_visits.txt, ve kterém jsou zaznamenány všechny logy, které jste do navigace zadali. Tomuhle souboru se říká také Field Notes (FN). Co s ním?

Můžete ho importovat třeba do GeoGetu nebo jiného programu, který na kešky používáte, a který to zvládne.

Druhou možností je nahrát ho rovnou na geocaching.com, odkud pak pohodlně zalogujete. Možnost k nahrávání najdete na této stránce. Proklikáte se k souboru s Field Notes a kliknete na tlačítko Upload. Po nahrání se vám objeví tatáž stránka, ovšem pod tlačítky pro nahrávání uvídíte, kolik záznamů bylo vlastně nahráno. A po tím odkaz k návratu na stránku, která vám záznamy zobrazí. Po kliknutí na něj už stačí na následující stránce jen u příslušných keší klikat na Compose log a logovat :)

Co se souborem? Ten můžete buďto nechat v GPSce (ona si do něj bude pak dál vesele dopisovat vaše další nálezy), nebo ho smazat. Ona si vytvoří nový.

Pokud ho v GPSce ponecháte, je dobré po nahrání FN na web zakliknout políčko u Ignore logs before... aby se vám nepletly při logování nálezy, které už máte zalogované.

Co s kešemi, které už nechci v navigaci?
Je to snadné - připojte navigace k počítači, najeďte v ní do složky Garmin/GPX (pokud jste ukládali keše do paměti navigace, tak v navigaci, pokud na kartu, tak hledejte na kartě) a nepotřebné GPX s kešemi smažte. Přímo z navigace to bohužel nepůjde.


V dalším článku si řekneme něco o mapách, ať se na ně dá taky dívat ;)

  • 5



Asi chybí odkaz na tu stránku kam se na gc.com nahrává Field Notes

    • 0
Fotka
petulinka1
pro 26 2013 12:12

Jo, to bude tim, ze si ten editor ze me delal vcera sprtouchlata... Opravim, diky za upozorneni :)

    • 0

Já tu stránku s nahráváním FN nikdy nepoužil. Vzhledem k tomu že jsem si export do GPX (a POI) napsal sám podle svých potřeb, tak by gc.com nepoznal spoustu mých GC kódů (třeba díky několika verzím finálky). O to se mi zase stará (také můj) import FN do GSAKu  ;)

 

PS: možná by nebylo špatné napsat, kde se dá najít upravená čeština (a jak jí nainstalovat). Ta originální je opravdu něco strašného. I když třeba ta moje by se „zkušeným garministům“ asi také moc nelíbila. Místo stopa a trasa tam mám Track a Route (jsem na to zvyklý z OziExploreru (Map Source ani Base Camp nepoužívám) a u toho českého překladu jsem si ani přes veškerou snahu nedokázal zapamatovat co je co), typy a velikostí keší anglicky (u českého překladu opravdu hodně tápu) a tak podobně  ;)

 

 

PS: jinak je to moc hezká série článků a těším se na pokračování. Garmin sice používám už přes rok, ale třeba se něco přiučím

    • 0
Fotka
petulinka1
pro 26 2013 12:43

Neboj, dalsi na rade budou mapy, pak se vrhnu na tipy a triky, kde bude i ta cestina :) Nemuzu holt napsat vsechno zaraz ;)

    • 0

Pokud si chci trvale poznamenat vypočítané stage nebo finálku a z nějakého důvodu jsem to neudělal už doma v geogetu, je nejjednodušší udělat to jako Trasový bod. K němu se dá napsat i poznámka a dají se i podle datumu potom stáhnout do PC. A zůstávají v navigaci natrvalo, tj. do smazání příslušného (automaticky vytvořeného) GPX, nebo smazání všech bodů přes menu. Jen na rozdíl od Next stage se na to nedá jít z menu keše. Jinak taky často používám Kam navigovat-> coordinates, což je něco jako Next stage, ale bez vazby na keš. Prostě jen vede na určené souřadnice a při dalším zadání je přepíše. Pokud jdu na jasné místo, kam se nemusím navigovat a tam jen spočítám vzoreček, je to nejrychlejší.

    • 1

Jo jo, dobrá série článků. Můžu doplnit odkaz, který mi zde na fóru jeden dobrodinec poradil pro úpravu field notes: http://fn.ondrej.org/

    • 0
Fotka
petulinka1
pro 27 2013 11:18

Drowned: diky, dohodim to pak do dalsiho clanku, kde nektery veci vic rozvedu. Tady jde hlavne o ty zaklady. Nehlede na to, ze kdybych sem napsala uplne vsechno, tak bude nechutne dlouhy :D

 

mpik: s tim bodem je to presne jak pises ty, jak jsem snazila napsat i v clanku... Jen jsem to nenapsala az tak uplne konkretne :) Ono toho jeste je k napsani spousta.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama