Přejít na obsah


Fotka

Novy server pro Adventure Lab a plugin pro GG


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1513 odpovědí na toto téma

#1121 georabbits.cz

georabbits.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 403 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2021 - 10:53

Omlouváme se za výpadek a snad tu bude již v pořádku.


  • 0

georabbits.cz.png

Devět z deseti kačerů doporučuje k lovu keší aplikaci  Locus


#1122 hlavsic

hlavsic

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 808 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2021 - 10:58

Omlouváme se za výpadek a snad tu bude již v pořádku.

Neni za co se omlouvat. Stat se muze!  U nas na Melniku za noc nekolikrat vypadla elektrina, tak jsem to pricital tomu..... Hlavne, ze to zase bezi!!!


  • 0

:ph34r:  Google Pixel 7 PRO + Android 14 - GeoGet - Locus Map - Garmin fenix 7X PRO Sapphire Solar   :ph34r:

 

hlavsic.png

 

 


#1123 Vacerman

Vacerman

    Vacerman

  • Members
  • PipPipPip
  • 55 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2021 - 16:10

V první řadě bych chtěl poděkovat za skvělou práci, kterou odvádíte okolo pluginu do Geogetu a serveru Labgpx.cz. Protože se doufám blíží doba, kdy zase bude možné snadněji cestovat, chtěl bych tu s předstihem otevřít diskusi ohledně zahraničních labek. Jelikož nemám odhad, kolik údajů lze v současné době stahovat automatizovaně a kolik je kolem toho stále potřeba ruční práce, budou možná mé dotazy či nápady trochu mimo.

 

Rád bych si před cestováním do zahraničí v ideálním případě připravil labky podobným způsobem, jak to funguje pro ČR. V závislosti na nutnosti ručního zpracování jsem případně ochoten oželit některé vychytávky (prolink z listingu v Locusu na bonusovku či na otevření série v aplikaci). Jako úplné minimum bych asi oželel i souřadnice jednotlivých labek a hledal je podle aplikace, kdybych v Locusu (třebas podle umístění všech labek na výchozí souřadnice série) alespoň orientačně tušil, že v příslušné oblasti nějaké labky mohou být (a že v tom městě / oblasti je jedna jediná série, nebo jich tam je 50), a kdybych mohl následně zaznamenat nálezy v Geogetu.

 

Chtěl bych se proto zeptat, zda jste zvažovali, co se zahraničními labkami (nad rámec těch několika stovek sérií DE/AT/SK a pár desítek dalších)

  1. Zvažovali jste variantu rozšíření okruhu osob, kteří by mohli přispívat na server? Velmi rozumím tomu, že si potrpíte na kvalitu a jednotnost (a oceňuji to) a že otevřením přístupu dalším osobám by se nemuselo dařit zachovat vysoký standard kvality / jednotnost přístupu, na druhou stranu, když se někdo chystá kamkoliv do zahraniční a připravil by si labky pro libovolný stát či město, může to dát k dispozici i ostatním (s logikou lepší alespoň něco než vůbec nic).
  2. Pokud by pro vás varianta 1 vůbec nepřipadala v úvahu, nebylo by prosím možné pro usnadnění individuální evidence alespoň zpřístupnit některé administrátorské části pluginu LABky pro Geoget i dalším uživatelům, byť pouze pro jejich individuální potřebu bez možnosti nahrávat labky na server? (rozumím tomu, že i tato varianta by mohla mít svá úskalí – duplicity v případě, že se série objeví zpracovaná oficiálně atp., ale opět lepší něco než nic, resp. tvorba souboru GPX ručně v notepadu…)

Předem díky za jakékoliv postřehy či návrhy.


  • 0

#1124 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2021 - 16:25

Jen krátkou odpověď ode mne (jsem si jist, že podrobvněji možnosti popíše gord či jazzlinka): Pracnost labek ze zahraničí není nijak velká, ale pokud jich bude o hodně víc, mohou být problémy s wehhostingem, kde už teď to občas zakulhá. Přesněji řečeno jde o to, že labgpx.cz se všemi labkami je už dost velká web stránka, jejíž vytvoření může zkrachovat (timeout chyba). Rozhodně bych nechtěl mít na stránce labgpx.cz stránkování. To by sice vyřešilo timeout, ale vyhledávání by dost zvýšilo pracnost přidávání nových sérií (si aspoń myslím).


  • 0

#1125 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 7:56

Ted nevim, jak to Martin mysli se strankovanim, velikosti stranky a timeoutem. Budu odhadovat, ze ma na mysli celkovy pocet serii, ktery se zobrazi pri hledani bez zadanych parametru (tedy v tuto chvili cca 2200 serii). Tento pocet radku neni uplne maly, ale nacteni mi trva cca 5 sekund. Pred predelanim zobrazene stranky se seznamem serii z tabulky (<table>) na neco, co vypada jako tabulka, chova se jako tabulka, ale neni to tabulka, nacitani vypadavalo na timeout uz nekde pri 1000 seriich. Ted podle meho timeout nehrozi.

 

Co se velikosti dat tyka, tak jedna serie je 1 GPX soubor, rekneme o typicke velikosti 20 kB, a 1 radek do databazove tabulky. Dnes vsechny soubory zabiraji cca 45 MB. Velikost databaze neznam, ale odhaduju maximalne par MB.

 

Z meho pohledu tedy nevidim problem s velikosti dat ani s timeoutem. (Martin treba vysvetli, ze to myslel jinak.)

 

Co se tyka poctu prispevatelu, to je na interni diskusi nas "udrzovatelu", nemam na to vyhraneny nazor a asi bych rekneme jednoho, dva, tri lidi akceptoval. Nejaky radove vetsi pocet urcite ne. Duvod mam prosty - radu veci a zmen musime domlouvat a se zvysenym poctem lidi, kteri do toho budou kecat, poroste slozitost domluvy.

 

Mozna by se dala udelat jina vec: umoznit komukoli, aby si podobny web zridil u sebe a ten si plnil podle sve potreby.

 

Nevim ted presne, co by to znamenalo, urcite bychom museli napsat nejaky popis, mozna trochu upravit plugin. Pak by to mohl teoreticky pouzivat kdokoli a kdokoli si vytvorit vlastni "server s daty". Pokud by byl zajem a my bychom si to odsouhlasili, pak by to asi nejak udelat slo. Ale urcite by to bylo jen pro pocitacove zdatnejsi a z me strany by se asi nedala cekat nejaka vetsi podpora. 


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#1126 davidb11

davidb11

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 087 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 8:39

Já když jsem jel loni do Slovinska, tak jsem Martinovi posílal excel, kde jsem nové LABky vypsal.

Letos se chystám na Pobaltí a už si je zase připravuji, že by je Martin znovu importoval do vaší databáze.

 

Tak se ptám, zda je můžu nachystat a poslat.

Jedna LAB série vypadá takto:

Pärnu Bastions / Pärnu Bastionid  
bonus  ano GC939F3
owner Lembitu 10.12.2020
sekvenční ne  

1 Bastion Venus N 58°23.19878', E 24°29.57692'
2 Bastion Luna N 58°23.06153', E 24°29.57820'
3 Bastion Marcurius N 58°22.93435', E 24°29.77473'
4 Bastion Jupiter N 58°22.96970', E 24°30.13738'
5 Bastion Mars N 58°23.20852', E 24°30.16708'

 

Pokud je sekvenční, tak tam mám jen první název, zbytek bohužel zatím neznám.


Tento příspěvek byl upraven od davidb11: 04 květen 2021 - 8:40

  • 0

#1127 Jazzlinka

Jazzlinka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 343 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 9:01

Gord zmínil, že by teoreticky nemělo být výraznější navyšování počtu sérií na labgpx.cz problém, za což jsem rád. V tomto směru jsem si netroufal odpovídat, ale pokud člověk dá alespoň několik zásadních kritérií filtru, nepředpokládal jsem komplikace.

Pokud bude mít někdo požadavek na zahraniční série, myslím, že Martin_tulak nebo já rádi vyhovíme. Předpokladem je, že nebude očekávat data do pěti minut od odeslání prosby, a že sám trochu pomůže. Tím myslím, aby připravil nejnutnější minimum, tzn. nejoptimálněji LabId dané série a „mateřský“ GC kód, tedy buď bonusovou cache, nebo nějakou blízkou kešku. A pokud je stát členěn na menší územní celky (kraje, župy, …), tak optimálně doplnit ještě tuto informaci, abychom to nemuseli hledat. Následné vytvoření série zabere pár vteřin.

Navyšování počtu lidí v tvůrčím týmu pak není třeba. Nejsme uzavřené tajné společenství, ale myslím, že v tomto počtu pořád ještě stačíme práci zvládat. Ostatně největší díl odvádí Martin_tulak, já jen přicmrndávám. :D

 


  • 3

#1128 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 10:45

No vida, to je dobry namet na dopsani do FAQ. Dopisu to tam.


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#1129 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 10:51

"Stránkováním" jsem měl na mysli, že se zobrazí jen část celého výsledku, ke kterému se přidá odskok na další, další a další část výsledku (stejně jako když si pod listingem keše ťuknete na "All logs"). To by mi (trochu) ztěžovalo přidávání a změny sérií, takže bych byl raději bez stránkování. Ale gord už řekl (spočítal), že zvýšení počtu sérií server neohrozí, to je dobře, takže klidně přidávejme série, odkudkoliv bude potřeba.

 

Nejdůležitější část mého prvního příspěvku bylo, že pracnost přidávání sérií ze zahraničí neni nijak velká. Totéž potvrdil jazzlinka. Takže není problém (a to i v našem současném teamu čtyř kačerů, gord, jazzlinka, georabbits.cz, tulak) nové série ze širšího zahraničí přidávat. Já bych i snížil jazzlinkovy "požadavky": pokud si přímo nepřejete použít specifický GC kod pro danou sérii, stačí napsat, ze které oblasti (jméno města či části města, případně souřadnice středu oblasti a rádius) mají série být. Samozřejmě znalost existence bonusovky pomáhá.

 

Ještě úplná drobnost: Bude asi lepší vaše návrhy na zahraniční oblasti, ze kterých se mají vytvořit série, posílat přes soukromou zprávu. Není to kvůli utajování, ale protože se pak lépe mezi námi lépe koordinuje, kdo kterou sérii vytvoří (pokud návrh pošlete jednomu a bude sérií moc, ten jeden, co neudělá sám, rozešla zbytku teamu). Ale tohle je normálně jen nepodstatný detail. (Takže, třeba série navržené davidb11 výše, udělám dnes já :-) ).

 

Ohledně širšího přístupu k pluginu gord už napsal, že by to nějak třeba šlo. Já bych šel i dál, protože jsem celoživotním obhájcem open-source strategie: nechat všechen zdrojový kod přístupný (read-only) komukoliv. I když většinou to bude přístup jen k nahlédnutí, protože přístup k serveru labgpx.cz musí pochopitelně zůstat privátní. Plugin je už teď skoro přístupný všem (píši "skoro" kvůli jedné jeho části, která je, aspoň myslím, zakodovaná), skripty, které používá server labgpx.cz, přístupné asi nejsou.


  • 0

#1130 xjurasek

xjurasek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 10:57

Série by se poté i "automaticky" aktualizovala? Vím, že máte nějaké rozdělení republiky na kruhy, ale to se používá jen pro nacházení nových sérií, nebo to chápu špatně?


  • 0

#1131 davidb11

davidb11

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 087 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:06

Ještě úplná drobnost: Bude asi lepší vaše návrhy na zahraniční oblasti, ze kterých se mají vytvořit série, posílat přes soukromou zprávu. Není to kvůli utajování, ale protože se pak lépe mezi námi lépe koordinuje, kdo kterou sérii vytvoří (pokud návrh pošlete jednomu a bude sérií moc, ten jeden, co neudělá sám, rozešla zbytku teamu). Ale tohle je normálně jen nepodstatný detail. (Takže, třeba série navržené davidb11 výše, udělám dnes já :-) ).

 

 

Martine tu dělat nemusíš. 
To byl jen příklad, jaké jsou informace co jsem ti posílal.

Až budu mít LABek víc, tak je pošlu najednou.
A rozhodně na to nebudu spěchat.

PS: Kde najdu LabId? A kde zjistím rozdělení země na kraje, župy, okresy, tak aby to sedělo s gc.com a Geogetem?


  • 0

#1132 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:06

Série by se poté i "automaticky" aktualizovala? Vím, že máte nějaké rozdělení republiky na kruhy, ale to se používá jen pro nacházení nových sérií, nebo to chápu špatně?

 

Ano, aktualizovala by se stejně jako ty české a slovenské, tedy jednou za čas.

Ano, kruhy jsou k nacházení nových sérií v Česku a Slovensku.


  • 0

#1133 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:23

FAQ jsem doplnil, snad je tam k tomu vsechno potrebne.


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#1134 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:27

Martine tu dělat nemusíš. 

PS: Kde najdu LabId? A kde zjistím rozdělení země na kraje, župy, okresy, tak aby to sedělo s gc.com a Geogetem?

 

Už jsou hotové, nestihl jsem to neudělat :-)

 

Kde najít labid, to je miliónová otázka. Někdy to dopředu (třeba přímo z některých bonusovek) ani nejde. Ale když máme přibližné místo (město atd, jak jsem psal), tak plugin najde všechny série v tom (či kolem) toho místa - a v tom, co plugin najde, už je labid.


  • 1

#1135 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:28

Série by se poté i "automaticky" aktualizovala? Vím, že máte nějaké rozdělení republiky na kruhy, ale to se používá jen pro nacházení nových sérií, nebo to chápu špatně?

 

 

Ano, aktualizovala by se stejně jako ty české a slovenské, tedy jednou za čas.

Ano, kruhy jsou k nacházení nových sérií v Česku a Slovensku.

 

Trochu podrobneji vysvetlim ty aktualizace.

 

Jakmile je serie v systemu (a neni archivovana!), prochazi pravidelnou kontrolou podle casu posledni aktualizace nebo kontroly. Pokud je nalezen rozdil mezi stavem u nas a u GS, je odeslan mail s upozornenim o jaky rozdil se jedna a ten, kdo GPX serie vytvarel, jej aktualizuje.

 

Aktualizace nemusi byt vzdy jen mechanicka prace, obcas muze byt potreba i zapojit hlavu, protoze autori obcas vymysli rozmanite kousky. Sice jsme uz leccos vychytali, ale precijen ...


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#1136 davidb11

davidb11

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 087 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:32

Už jsou hotové, nestihl jsem to neudělat :-)

 

Kde najít labid, to je miliónová otázka. Někdy to dopředu (třeba přímo z některých bonusovek) ani nejde. Ale když máme přibližné místo (město atd, jak jsem psal), tak plugin najde všechny série v tom (či kolem) toho místa - a v tom, co plugin najde, už je labid.

Tak tedy děkuji.

Potřebuji trošku dovysvětlit. Chci třeba Labky z celého Tallinu, chystám se je tak postupně naházet do toho excelu. Mám to dělat pro všechny, nebo stačí jedna a pak plugin dořeší zbytek?

 

A dále k těm regionům- jak zjistím na co jsou pobaltské státy děleny? V listingu kešky je jenom stát. Znamená to, že nemají menší územní celky (hlavně pro Geoget)?


  • 0

#1137 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:39

Rozhodne nema smysl posilat nejake podrobnosti o seriich, jak jsi poslal ukazku. Ziskat souradnice je pro tebe muze byt celkem pracne, plugin to ma hned. V podstate staci urcit serii a jeji rodicovskou (bonusovou) kesku.

 

Pokud budes utcovat serie "hromadne", tak staci to mesto. Ale bacha, abyste nerekli Berlin. Ne, ze by to neslo, ale bude jich tam malo. (Kolik serii je v Talinu, nevim. Martin ti na to odpovi lepe. Ten ma krom pluginu dalsi sva udelatka.)


  • 1

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#1138 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:43

Potřebuji trošku dovysvětlit. Chci třeba Labky z celého Tallinu, chystám se je tak postupně naházet do toho excelu. Mám to dělat pro všechny, nebo stačí jedna a pak plugin dořeší zbytek?

 

Nové série se vždy (ať už pluginem nebo jiným programem) hledají souřadnicemi středu a poloměrem okruhu, ve kterém hledat. Tak vznikne seznam existujících sérií. Pro každou série pak musíme ručně (přesně, jak to popsal jazzlinka) doplnit GC kod (nejlépe z bonusovky, je-li) a oblast. Pak se toho ujme plugin a vytvoří GPX soubor a sérii zapíše na labgpx.cz.

 

Oblast zjišťuji tak, že se kouknu, jakou oblast má keška, jejíž GC kód jsem použil (pokud tedy neumím zeměpis tak dobře jako jazzlinka, který je většinou schopen podle města zpaměti říci, jaký to je kraj - fakt, nekecám).


  • 0

#1139 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:48

Takže třeba v Tallinu mi můj prográmek (stejně tak by to udělal plugin) našel tohle (zadal jsem střed 59.4372156N, 24.7453686E s poloměrem 10 km):

 

New: [EE] [d1598522-eccd-4880-9e5e-bbad8f96c1e2] [Once Upon a Time in Tallinn] [59.4366,24.7502666666667]
New: [EE] [79b9ac0f-4079-48df-90fc-0f815e461285] [Little Adventure in Old Town Tallinn] [59.4373333333333,24.74505]
New: [EE] [d8ff67c8-7cde-4256-a4f3-03f390c04c1a] [K├Ąi teatrisse! / Go to the Theatre!] [59.442,24.7473333333333]
New: [EE] [68ec4e8d-fb9b-44d9-97f0-bc587f29cdc4] [Vaated Toompealt / Views from Toompea] [59.4385333333333,24.7410333333333]
New: [EE] [766b5bd4-3b1d-4400-b238-f5122e79565a] [Adventure along Tallinn Bay] [59.4454166666667,24.7536666666667]
New: [EE] [0a019065-fe9c-4d74-8c72-504793ba683f] [Kadriorg & sport] [59.4342333333333,24.7811333333333]
New: [EE] [59c16506-125f-46fa-9166-a9eb6cbb5fbb] [Traveller in time / Ajas r├Ąndaja] [59.4491,24.7268]
New: [EE] [b9937cdb-af41-4ae0-8061-f87bd5acd6c6] [Adventure in Kadriorg Park] [59.4386333333333,24.7902333333333]
New: [EE] [c4764647-d8d3-4ecd-84cc-a9e1ee3d98f3] [Dvigatel factory (├ťlemiste City)] [59.42035,24.80205]
New: [EE] [51ba2f73-4a24-449a-aa67-4f807e667d80] [J├Ąrve mets & sport / J├Ąrve forest & sport] [59.4060166666667,24.7469166666667]
New: [EE] [12cec4a4-08b3-42a4-bf76-d841672db9dc] [Jalutusk├Ąik Koplis / Walk in Kopli] [59.46165,24.6663166666667]
New: [EE] [91c8eb38-a356-4eff-9a7b-5ac3b430dab0] [Lasnam├Ąe park] [59.4462666666667,24.8646]
New: [EE] [1a409b21-c29a-4fba-8fde-87883ab6ae8e] [N├Ámme & sport] [59.39335,24.6789333333333]
New: [EE] [546146c3-1943-4d11-8ee0-390afffeca7d] [Castle of Hohenhaupt (Glehn Castle) ] [59.3876666666667,24.6546666666667]

  • 0

#1140 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2021 - 11:53

Pokud někdo chce takový prográmek sám spouštět u sebe na počítači, dám ho k dispozici (je napsaný v perlu, jde to tedy bez problému v linuxu, ale s malou přípravou i pod windows). Jen bych ho musel dolpnit o parameter, že se nemá koukat, zda nalezená série už je či není na labgpx.cz (protože k tomu je třeba přístup na labgpx.cz, který je privátní, tedy s heslem).


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama