Přejít na obsah


Fotka

Koronavirus a nové cache - zakázáno jen kvůli tomu, že se xTF nedokáží ovládnout?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 keff

keff

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2020 - 9:43

Dobrý den, rád bych polemizoval se zastavením publikace nových keší z důvodu, že "důvodem pro dočasné pozastavení publikací byla snaha zabránit xTF odlovům, při kterých (o to více nyní po tak dlouhé pauze a ještě před velikonočními svátky) hrozí, že se setká najednou více lidí, což nadále přetrvává."

http://www.geocachin...-eventů-a-cito/

 

Nařízení vlády výslovně povoluje pobyt v přírodě nebo parcích, v bodě 1.h) a celém bodu 3), tato reakce (pozastavení publikace všech keší) mi přijde velmi přehnaná. Chodíme do lesa na výlety s dětmi skoro každý den, a

- jen občas někoho potkáme
- není problém dodržovat odstup

https://zpravy.aktua...800cc47ab5f122/

 

Pevně věřím, že i prvohledači jsou příčetní lidé, kteří se v první řadě nechtějí nakazit, a zvládnou od sebe držet odstup, stejně jako to každý z nás děláme každý den na ulici, v obchodě ... - a pokud ne, je to už podle mě jejich problém, a ne důvod, proč by se měl celý geocaching zastavit.

 

Jelikož tohle (kontakt prvohledačů) byl jediný důvod zastavení schvalování keší, který jsem zde našel, navrhuji se nad ním zamyslet, dát na druhou váhu misky tu spoustu zkažené radosti z nových kešek, a přehodnotit rozhodnutí o zákazu schvalování.

 

S pozdravem Tomáš Kafka

EDIT: Soud zrušil s účinností od 27.4. opatření MZ mj. o omezení volného pohybu.

https://denikn.cz/34...obchody/?ref=in

 

EDIT2: Díky @DarkLord aspoň za vysvětlení (z nějakého důvodu nemůžu odpovídat, jen editovat úvodní post). Ty nové kešky jsem myslel tak, že jsme s dětmi založili kešku, a těšíme se, až na ní začnou hledači chodit - a že by bylo o důvod víc pro výlet (bez lovení FTF až se kolem zase něco objeví).


Tento příspěvek byl upraven od keff: 24 duben 2020 - 16:24

  • 7

#2 DarkLord Reviewer

DarkLord Reviewer

    Advanced Member

  • Reviewer
  • PipPipPip
  • 400 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2020 - 15:17

K dotazu jen krátce:
 
Mohl bych samozřejmě svou odpověď odbít pouze známým citátem z per klasiků Svěráka a Smoljaka, tedy "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat." :D, nicméně k tomu samozřejmě nepřistoupím.
 
Faktem je, že jsme důvody pozastavení publikací mnohokráte vysvětlovali, a to jak zde na fóru, tak v různých FB skupinách či v rámci osobních odpovědí jednotlivým cacherům prostřednictvím mailové korespondence. Na našem názoru se přitom nadále nic nemění, tazatel jej zde ostatně přesně citoval - hlavním důvodem je předejít předpokládanému nadměrnému srocování lidí na xTF odlovech. Tazatel přitom zde odkazuje na nařízení Vlády, podle kterého je pobyt v parcích a přírodě možný. S tím sice nelze než souhlasit, ostatně proto jsme např. nezamykali listingy keší, aby se nedaly lovit, naopak je i z našeho pohledu jen dobře, pokud lidé tráví čas venku, např. právě hledáním keší.
 
Ale pobyt venku, který teď stejně tak jako v minulosti až na výjimky probíhá toliko i ze strany cacherů toliko individuálně, potažmo maximálně v malých skupinkách, je něco zcela odlišného od xTF odlovů, kam se ve většině krajů vždy najednou nahrne větší množství lidí (a pořádají se často i neoficiální minieventy). A jak jsme již zmiňovali, o to více to hrozí nyní, kdy mnozí mají skoro až abstinenční příznaky, že již dlouho nebyli na FTF (svědčí o tom mimo jiné i dotazy, které dostávám, např. jeden z nich se dotazoval na možnost, že by Geocaching HQ uznával zpětně FTF učiněné v pozdějších měsících, aby se nikomu nepřetrhl jeho strike).
 
Říkám to proto nerad, ale právě nezodpovědné chování nemalé části kačerstva nás i nadále nutí setrvat v nepublikování nových keší, v tomto tedy s tazatelem, jenž je opačného názoru, kvůli četným negativním zkušenostem nemohu souhlasit. Neříkám, že tak činí všichni, ba naopak je takových lidí menšina, ale bohužel natolik významná, že to nelze jen tak pominout. A aniž bych se chtěl tazatele dotknout, již jen fakt, že napsal tento dotaz a v jeho závěru vyjadřuje zklamání ze "zkažené radosti z nových kešek" svědčí o tom, že je naše rozhodnutí správné (a to bez ohledu na to, zda on na FTF chodí, či nikoliv, a jak se u toho sám chová). Za situace, kdy totiž máme v republice takřka 60 000 aktivních keší, jistě není taková tragédie, zda jeden či dva měsíce k nim nepřibude pár nových  ;) .
 
Závěrem - jak již bylo také mnohokráte uvedeno, obdobný názor zastává i převážná část geocachingového světa. Ostatně stačí se podívat jen na k dnešnímu dni aktuální mapu Evropy, kterou přikládám. Z ní je zřejmé, kde se schvaluje, kde s výjimkami a kde vůbec.

Přiložené miniatury

  • Mapa.png

  • 15




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama