Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 5 hlasy

Offline ortomapa do A:drake

Příspěvek od HaLuMa , 20 červenec 2017 · 13 647 Zobrazení

geoget mapa návod android
Offline ortomapa do A:drake

O potřebě mít data v mobilu offline snad není třeba polemizovat. Zažili to snad všichni. Není nutné ani vyrazit do nějaké Tramtárie, stačí naše vysídlené pohraničí. Snadno se tam ocitnete v místech, kde mobilní signál buď není vůbec, nebo je tam internet ukrutně pomalý. Offline data pak přijdou více než vhod!

 

Už umíme mít v mobilu offline databázi Geogetu i s offline obrázky, a k ní i offline vektorovou mapu. Paráda! Ale někdy se při hledání keše hodí i ortomapa. Ale ouha, není snadné si ji stáhnout. A i když se vám to nějak podaří, je ukrutně veliká. Co s tím?

 

Zamysleme se. K lovu keší nepotřebujeme celou ortomapu. Stačí nám jen jedna vrstva v nějakém rozumně detailním přiblížení. A nepotřebujeme ji mít celou, stačí nejbližší okolí jednotlivých kešek. Vlastně něco podobného, jako je v Geogetu u listingu jako náhledová mapka. Pro její vygenerování musel Geoget stáhnout patřičný kousek ortomapy... kéž by to šlo použít i v mobilu!

 

A ono by to šlo! Od verze Geogetu 2.9.10 dokonce velmi snadno...

 

Když Geoget generuje do listingu náhledovou mapku, tak si stáhne potřebné mapové dlaždice, a uloží si je do souboru. Stačí použít funkci Offline listingy, a ono to pro všechny keše na seznamu stáhne i ty mapky.

 

Odskočme si do Adrake. Ten, když ukazuje internetové mapy, tak si jednotlivé stažené mapové dlaždice také schovává do souboru. Dokonce tam lze nadefinovat mapu, která se zobrazuje jen ze souboru, aniž by Adrake něco stahoval z internetu.

 

A pointa celého toho povídání je - soubor s mapovými dlaždicemi v Geogetu i Adrake má nyní stejný formát!

 

Už vám to došlo? Jednoduchý postup:

  • Na seznam si vyberu keše, co mne zajímají.
  • Pomocí funkce offline listingy si stáhnete obrázky a mapky
  • do mobilu nahrajete databázi, IMC soubor s obrázky a soubor s mapkami
  • a hurá do terénu, vše potřebné máte offline v kapse!
Před tím je potřeba si v Adrake nadefinovat novou mapu, ale to uděláte jen jednou. Nebojte, poradím jak na to.

 

Nejprve mějte v Geogetu nastavenou ortomapu jako jednu ze svých náhledových map. Nástroje -> nastavení -> Náhledové mapy. V návodu budu dále předpokládat, že tam máte mapu mcz_orto. Tamtéž si všimněte, jakou hodnotu Zoomu máte vybranou. Bude se to později hodit.

 

Této mapě odpovídá v datovém adresáři soubor md-mcz_orto.sqlite. Tento soubor pak budete společně s databází a IMC souborem nahrávat do mobilu. Při nahrání do mobilu jej ale nahrajte v Adrake do podsložky maps, a soubor přejmenujte třeba na ggorto.sqlitedb. Ta změněná přípona je důležitá!

 

A toto uděláte vždy, když si budete připravovat data do mobilu. Někteří si to asi zapracují do Combine dávky, aby to měli na jedno kliknutí.

 

Teď už stačí jednou na začátku naučit Adrake s touto mapou pracovat.

 

V Adrake přejděte do Nastavení -> Mapy -> Upravit nastavení map. Hned nahoře, jak se vybírá Zdroj mapy, dejte Nový. Typ mapy nechte na Google/OSM, a tento zdroj mapy nazvěte třeba Geoget. Vraťte se o úroveň zpět.

 

Přesvědčte se, že máte vybrán tento nový mapový zdroj, a dále se věnujme mapové vrstvě. I tam klepněte na Nová. Režim nechte na basic, a vrstvu si pojmenujte třeba orto. Klíčová je položka Soubor, kde nalistujte vámi nahraný ggorto.sqlitedb. A jako URL nenastavujte nic. Mapa pak poběží offline. Šoupátka všech tří nastavení kolem měřítek nastavte na stejnou hodnotu, jakou jste měli ten Zoom v Geogetu u náhledové mapky.

 

A tím máte hotovo, a můžete s tím pracovat jako s jakoukoliv jinou mapou. Můžete si ji i nastavit do rychlého přepínání map.

 

Dost možná půjde použít podobný postup i v jiných programech. S těmi ale nemám osobní zkušenost, tak neporadím.

 

Nastává doba offlajnová! Tímto to totiž nekončí, ale začíná. Ještě nějaká překvapení čekají...

 

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!



  • 8



Výborný návod,určite vyskúšam
    • 0

Ahoj,

super, ale jak bude řešena do budoucna narůstající velikost souboru? Uvažuje se o nějaké aktualizaci-zmenšení, např. smazání mapek pro již odlovené keše, zarchivované apod. Neustále se mi teď zvětšuje soubor  s fotkami  (geoget.img) a nevím, jak z toho ven (pokud ho nechci smazat a začít stahovat znova). Při 80 000 keší je to docela problém a tohle múže být další. 

    • 0

Tak jsem to zkusil a po chvíli přerušil. Na cca 13000 keší mi to chtělo stahovat cca 90000 obrázků a to je moc. I tak má imc soubor cca 700MB. Budu to asi řešit vždy pro nějaký okruh, ne všechno.

Offline ortofotky fungují, ale nějak se ztrácím v nastavení map a zdrojů. Rychlé přepínání mi vždy přepíná mezi něčím a ničím. Asi jsem dosud nepochopil filosofii práce s mapami. Navíc ortofotky mám v listingu se zoomem 16 a to na mobilu moc nepomáhá. Kdybych dal větší, nebude zase vidět nic z okolí. Uvidím v ostrém provozu, jak se to osvědčí.

Uvítal bych nasměrování na to, jak v Adrake pracovat s mapami, předpokládám, že to někde popsané je. Předpokládám, že lze si do rychlého přepínání nastavit potřebné mapy. Asi jsem si i omylem nadefinoval cosi prázdného. To se už ale netýká tohoto článku.

    • 0

rychle prepinani pri pouhem tuknuti oprepinaji mezi ruznymi vrtsvami teze mapy. To prakticky nepouzivam.

Ale zkus na te ikone ten prst podrzet! Tam se ti nabidne menu s mapami, do ktereho si tam muzes prave zobrazenou mapu pridat.

 

jiank pro vsechny kese bych to opravdu nedelal, toho bude docela hodne,. Ale abych si tam natahl oblastr dovolene, to je uz v pohode. Nicmene stoji za uvahu umoznit, aby se tahaly treba jen ty mapy nebo jen obrazky... popremyslim.

    • 0

Podržení prstu používám. Právě TO funguje. Ale po krátkém dotyku se mi vždy přepíná mezi nějakou mapou a ničím. Tj. mám asi nadefinovanou nějakou prázdnou vrstvu.

A dále - není možno nadefinovat několik map přes sebe? Koukám na Chorvatsko, což je daleko, a musím mít buď mapu Česka, nebo Chorvatska. Docela se tam ztrácím. Vím, že řešením by byla OSM mapa celé Evropy, jenomže to potřebuju jednou za uherák. Ale opět - tohle se netýká článku. Ten postup v článku na ortofoto funguje. Jen přemýšlím, že si to udělám znovu s větším zoomem.

Ale dotaz k článku: Když si udělám malou oblast, jak udělám jinou oblast? Smazat ty databáze? Protože jinak se tam pořád jen přidává.

Offline mapky a obrázky jsou příjemné, protože Vodafone má na mnoha místech jen Edge a to na online prohlížení map nestačí, nedočkám se.

    • 0

Na prazdnou vrstvu se v adrake podivej v tom konfigurovatku map, ne?

 

k te vice mapam... zkus tu druhou mit jako overlay a ne jako basemap. Ale bude to mozna dvakrat tak pomale.

 

A k tem oblastem... ja to delam tak, ze si dam ty soubory stranou, cimz se mi udelaji nove prazdne. Vygeneruji oblast, co mne zajima, nahraju do mobilu, a vratim tam ty puvodni soubory. Jako jo, muzu to nekdy vymyslet nejak chytreji, ze by ti to na zadost rovnou vygenerovalo samostatnhe soubory stranou, ale to byste si tohle leto nestihli uzit.

    • 0

Takže jak jsem předpokládal, smazat databáze a vytvořit je znovu. Ani bych nemusel staré zálohovat, dosud jsem offline listingy ani listingy otvírané z geogetu prakticky nepoužíval, neměl jsem na čem a na PC bylo lepší CtrlW otvírat přímo na webu (pokud zrovna křečci nesvačili). A na PC mi nevadí, že se mapky i obrázky stahují znovu.

 

A právě v konfigurátoru map v Adrake se nějak ztrácím. Čekal bych, že někde uvidím seznam map a jejich vrstev. Takhle mám pocit, že pracuju naslepo. Ale možná jsem jen nepochopil filosofii tohoto přístupu, podobně jako mi nějaký čas trvalo, než jsem pochopil systém práce s geogetem.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18 19 2021222324
25262728293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama

Naše nabídka