Přejít na obsah


Fotka

Kraje CZ, SK na GC.com - reviewer členění, info k nastavování pro autory


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
1 odpovědí na toto téma

#1 TrainTour Reviewer

TrainTour Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 365 příspěvků(y)

Publikováno 02 srpen 2009 - 16:02

Ohledně krajů se ve skup. Oznámení slušně rozjelo už příslušné vlákno, čili diskuse může pokračovat v něm. Zde jen pro přehlednost sdělím základní fakta těm, co ohledně krajů tápají.
---------------
Před pár dny Groundspeak na Geocaching.com zpřístupnil nově dělení krajů pro CZ, SK a AT. Tato možnost byla doplněna vzhledem k již značně velkému počtu keší spadajícímu do jednoho "balíku" vždy příslušné země bez dalšího členění, což platí hlavně pro CZ (>13000 keší bez možnosti dalšího členění).
Tato změna (kraj navíc) znamená:
pro všechny kačery:
Změna umožňuje všem hledání nejen dle země (Search all), ale i dle kraje, PM kačeři pak v PQ mohou též kraj (1 či několik) vybrat jako jeden z filtrů. Důvod k použití krajového filtru může bát různý, diskuse na dané téma ostatně už běžela na fórech mnohokrát, kdy mnozí kraje požadovali.
pro autory keší:
Pro nastavení kraje platí jasné pravidlo - kraj se nastavuje pro místo souřadnic listingu, tj. u tradičních není co řešit, u ostatních keší pak vždy dle souřadnic listingu, nikoliv finálky. Je to logické - totéž platí u nastavení země, pokud je např. multi až za hranice. Tj. pokud multi povede např. z kraje Jihočeského (souřadnice listingu) na Vysočinu, autor nastaví kraj Jihočeský.
Pokud by autor nevěděl, v jakém přesně kraji jeho souřadnice listingu leží (to není u hranic krajů vyloučeno, zvlášť pokud autor není místní), lze pro jednoznačnou identifikaci užít přímo Google mapy-tj. v listingu dole odkaz Google maps, hranice krajů při dostatečném oddálení jsou čárkované, při přiblížení na čárkovanou hranici jsou v mapě názvy kraje vidět. Čili takto lze jasně zjistit, v kterém kraji start.bod keše je, rozhodne nehádat, pokud autor neví, ale určit takto.
Formuláře editace listingu jsou dělané tak, že pokud daná země má členění na kraje (state/province), pak je nutné tento kraj nastavit, aby šel formulář uložit. To je výhoda, nemůže tak u nových keší dojít k tomu, aby vznikaly bez přidělení kraje. Čili to se týká nejen zakládání nových keší, ale i drobných editací na současných, zkrátka editace bude kraj vyžadovat, čehož si autoři jistě už všimli ;). Nicméně - tento fakt sám o sobě by nedonutil autory keší si kraj nastavit (pozn.-k dnešnímu dni je kraj autory nastaven u cca 15% českých a 30% slovenských keší - slováci nás předběhli ;)).

Jelikož je velmi žádoucí, aby kraj byl nastaven u 100% aktivních CZ i SK keší, aby členění mělo smysl i pro hledání, podařilo se mi domluvit s šefkou reviewerů dávkové nastavení krajů pro CZ i SK do databáze na základě mnou dodaných dat (rozdělení kódů aktivních keší dle krajů do TXT souborů). Na to užiju 38 CZ + 5 SK PQ, GSAK, polygony CZ a SK krajů a malé GSAK makro. Bohužel polygony krajů pro GSAK a příslušné nastavovací makro, které CZ kačeři s GSAK bežně využívají, obsahují závažnou neaktuálnost dat - data jsou pro hranice krajů z r.2001, čili jsem musel ručně online Polygoneditorem GSAK polygony nad Google mapou (kde jsou hranice aktuální) upravit, řada krajů od 1.1.2005 změnila svou hranici. Takže jsem upravil (hlavně Jihomoravský zvětšen na úkor kraje Vysočina, Olomoucký zvětšen na úkor Moravskoslezského a malé úpravy v nepřesnosti hranice hl.m.Praha-Středočeský), aby nebyly dávkově nastaveny v krajích CZ bludy :). Koncem tohoto týdne data poskytnu GS a nastavení snad nebude už pro jejich vývojáře problém (malá práce s SQL přímo nad databází), čili snad to bude i rychle vyřízeno. Dále jsem se s ostatními rev.kolegy pro CZ a SK dohodli, že při případné odarchivaci nějaké keše na žádost autora bude námi kraj hned nastaven, pokud by u archivované nebyl. Archivované keše jsou jinak z hromadného nastavení logicky vyjmuty, jelikož nejsou ani předmětem jakéhokoliv hledání na GC.com, které kraje využívá (dle kraje, v PQ,...) a nelze ani data archivovaných v PQ získat. Zkrátka účel je mít zejména kraje u všech "živých" keší, ne u mrtvol. Pro TB se automatické nastavení kraje takto nedá provést (nelze tak snadno shromáždit), je jasné, že to je záležitostí autora, aby případně upravil poč.bod TB, pro keše a jejich hledání stejně kraj TB/GC nemá význam.

Pro nás reviewery:
pro nás má členění také samosebou smysl - pomalu ale jistě se domlouváme, kdo by které kraje dělal primárně. Má představa je taková (a myslím že kolegů snad též), že si každý vybereme některé kraje, a to pokud možno rovnoměrně každý podobně velký díl (dle počtu keší které v krajích už existují), tyto "své" kraje si každý bude dělat přednostně a případně poté, co je vždy ve chvíli reviewerování dodělá, může vypomoci s kraji jinými (podobně to děláme i teď, ale neoficiálně, např. já teď vypomáhám Igimu s SK a zbytkem Balkánu, on je na dovolené, proto v CZ schvalování nejsem moc vidět ;))- čili nebude to striktně že každý z nás může dělat jen ty vybrané kraje a jiné ne, ale ty "své" budou pro každého z nás ty hlavní a ostatní pak jako případná výpomoc (čímž se podobně jako teď vykryjou nepřítomnosti revieweů např. na dovolených či nerovnoměrnost vytížení, když by některý kraj měl v danou chvíli výrazně víc keší než jiný). Toto je ale předběžné, někteří z nás jsou na dovolené Koho by to přesto zajímalo, tak předběžně jen mohu říci, že já jakožto rodák-východočech a nyní pražák budu preferovat kraje Pardubický, Královéhradecký, Středočeský a hl.m.Prahu, více upřesním po naší vzájemné dohodě v tomto vlákně a na wiki v článku Reviewer, až se jasně dohodneme.
----------
Čili závěrem - poté, co budou mít kraj všechny aktivní keše, může to být pro mnohé kačery přínosem (ostatní nechť změnu ignorují), a to pro lepší identifikaci polohy keše "na první pohled" v seznamu (dle jména, autora,...), pro filtraci v hledání, v PQ (kdo nechce z ČR např. některé vzdálené kraje, označí v PQ jen všechny ty, které chce, tím mu počet PQ klesne) atd. - více můžete dále rozebírat v odkazovaném vlákně, jaké jsou možnosti.
  • 0

#2 TrainTour Reviewer

TrainTour Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 365 příspěvků(y)

Publikováno 08 září 2009 - 22:11

Tak rozdělení krajů mezi nás reviewery bylo dnes provedeno po vzájemné dohodě, viz samostnaný topic příspěvek skup. Reviewer, na nastavení krajů Groundspeakem stále čekám (snad se dočkám...)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama