Přejít na obsah


Fotka

Garmin eTrex Legend vase postrehy a zkusenosti


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
52 odpovědí na toto téma

#21 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 7:41

Citecka napsal/a:
za prvé: zrušte příspěvek od pajast, mluví o naprosto jiné avigaci (to HCX v názvu nejsou jen tři písmenka, ale znamená to naprosto jiné zařízení ve stejné krabičce).

za druhé: na co tu navigaci potřebuješ? Někam na pole nebo na moře, a to jen pokud nebude pod mrakem, prosím. Já si myslím, že na navigování po keších. No a potom je jen jedna poctivá rada:

TOHLE v žádném případě nekupuj. To už je lepší jakýkoli telefon s GPS přijímačem, třeba i externím, a za míň.

Domnívám se, že primárně potřebuješ, aby ti to našlo keš. No a to je právě to, co Legend dělá jen občas - pokud tedy zrovna najde družice, a to ještě velice nepřesně.

Ty bláboly o srovnání s Oregonem (stejná přesnost, tuhnutí O) vůbec neberu vážně.

Měli jsme a ještě se někde válí Béďu, pak dlouho eTrex H, Dakotu, Oregáno. Nedělal jsem si nějaké přesné porovnávání podle tras, jen uživatelská zkušenost. Ta je s Legendem prostě tristní. aždou chvíli ztratí družice, pokud je vůbec najde, v jen trochu horších podmínkách (vlhko ve vzduchu, les) naviguje s přesností meteoritického deště.

Myslím, že u kešingu je přesnost to jediné, co tě hlavně zajímá. eálná přesnost je dnes cca 3m, při nasčítání úchylek podle změn počasí a zaměření ownerem je v toleranci tak nějak 7 metrů. S Legendem nekešuješ jako ostatní, jen se dostaneš do desetiarové oblasti, kde "někde" je keš.
Všechno ostatní krom přesnosti - mapy, listingy - jsou vítaná, ale přidaná hodnota. Bez přesnostui jsou k ničemu. A jak tu psali, mapa v Legendu je už mimo, takže jdeš za šipkou. Jít za šipkou je fajn, dodnes je mi tak trochu líto, že už to nedělám, ale v tom případě nekupuj Legenda, ale eTrex H. Má JEN šipku, zato tak přesnou a rychlou, že LEPŠÍ zatím není (ostatní nové mašiny jsou tak nějak plus mínus srovnatelně přesné a rychlé).

Legenda fakt chválí lidé jen z nostalgie, anebo že jiné neznají, podobně jako majitelé trabantů.

Kup ho, podle mne to budou vyhozené peníze. Ale třeba ho zase nějaký trouba koupí od tebe a ztráta nebude :) (BTW, asi bych měl prodat toho našeho... ;) - ale na Aukru, kamarádoj kačeroj bych nechtěl, aby mě nepomlouvali :D)



Mám Legenda a tenhle příspěvek můžu z většiny potvrdit. Maximální přestnost, kterou Legend ukáže při nalezení téměř všech družic, je šest metrů. I když mám dojem, že mě většinou dovede s přesností tří metrů. Ale třeba v lese nebo ve městě se používá hůř. Hlavně dlouho trvá, než se po zapnutí na ty družice naladí. Osobně chodím podle mapy. Nebo spíš podle čáry, která je od mé pozice ke keši. Dlouho ale trvá, než se natočí podle směru mého pohybu. Takže pak vím, že sice ukazuje sever nahoru, ale já jdu na východ a musím s tím počítat. Podle šipky se u téhle navigace chodí špatně. Je tenká a velice pomalu reaguje. Často se i rozpadne na jednotlivé čárky a každá ukazuje jinam.
eTrex H má můj táta a když jdeme spolu, tak já se podívám, kde je jaká silnice, ale třeba v hustém houští jdeme podle jeho šipky. Ta se změní už po třech krocích, je velká a tlustá, takže dobře viditelná.
Sice mám zatím Legenda, ale z těch levných bych spíš doporučil eTrex H. Nový stojí kolem 2500 korun. Sám si ale šetřím na lepší, rád bych lovil wherigo.
  • 0

#22 kubulak

kubulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 96 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 8:23

Pro absolutni zacatek je Legend Etrex plne postacujici, pomer cena vykon je neprekonatelny. Kdyby to byl takovej shit jak tu nekteri pisou, tak by o nej nebyl porad takovy zajem. Ano, vsechny nectnosti plati. S postupujicim vekem se odlepuje obvodova guma (lze snadno opravit), obcas zacne zlobit ovladaci tlacitko, obcas zablbne displej, ano musi se do nej nahravat mapy pres kabel, a predevsim ano, ve meste v uzkych ulicich, v hustem lese, v rokli, v dome apod se necapne se signalem. Pres tyhle vsechny omezeni je to dobra GPS, holt od ni clovek nemuze cekat stejny vykon jako od novych modelu. Aby taky jo, za ty penize. Tak holt ve meste v uzkych ulickach lovim spis podle fotomapy, a ve velmi spatnem terenu holt lovim spis instiktem. Nasel jsem s Legendem pres 1000 kesek, a jeste se mi nestalo, ze bych nejakou kesku nenasel jen proto, ze tam byl spatny signal. Tak jsem ji holt hledal o 5-10 minut dyl. Zadna GPS vas nedovede ke kesce presne na metr, a jestli kacer neni schopny kesku dohledat na par metrech sam, tak je chyba spis v kacerovi nez v GPS. Na druhou stranu na tuzkovy baterky vydrzi slusne dlouho, dokonce dyl nez nektery soucasny modely, ktery diky barevnymu displeji atd. zerou 2x tolik co legend, a taham ji uz 4. rok celorocne do podminek kdy vetsina kaceru radsi sedi doma a kouka na TV, voda, mraz pod -20, vedro nad +50, bahno, prach, a porad drzi a funguje... a za ty penize... Ted po ty 1000 kesek uvazuju ze si poridim neco lepsiho, a vidim to na Legenda HcX. BTW myslim ze ten ma chip Mediatek a ne SIRF3, ale pry to vyjde v podstate uplne nastejno. Je to jako kdyz hledas "novy" auto, a nekdo ti pise ze si nemas kupovat 10 let starou Feldu, protoze sice stoji jen 10.000, ale jede po dalnici jen 170 a nema ESP a ASR a xenony a 4x4 s haldexem a okynka v elektrice apod. jako novy kary. Pokud startuje, sviti, jezdi a zere primerene benzinu a oleje, tak s ni taky dojedes kam potrebujes. PS: pro Halumu - oblacnost ma na signal opravdu vliv. Kdyz stojim na poli za jasnyho pocasi, mam 10-11-12 satelitu. Kdyz tam vlezu za oblacnosti, mam jich 8, kdyz tam vlezu za silnyho deste, mam jich 5-6.
  • 0

#23 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 8:26

Tady je kdyžtak pár obrázků ze statického měření.
http://www.geocachin...rt=&rowstart=24

edit:
Tady ještě jedn obrázek pro porovnání. BT modul Evolve itraxx s Mediatekem.
http://www.geocachin...rt=&rowstart=17

A ještě dodám, že údaj zobrazený na displeji (EPE) není reálná přesnost. Jenom odhad chyby vypočítaný podle postavení družic na obloze a pravděpodobně také síly signálu. Některé podstatné vlivy nezahrnuje a ani z principu zahrnovat nemůže, takže se hodí spíš orientačně. Porovnávat podle něj GPSky podle mého názoru nemá smysl.
Mně Legend stoprocentně uměl ukázat i menší číslo než 6m.
  • 0

#24 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 8:30

kubulak napsal/a:
PS: pro Halumu - oblacnost ma na signal opravdu vliv. Kdyz stojim na poli za jasnyho pocasi, mam 10-11-12 satelitu. Kdyz tam vlezu za oblacnosti, mam jich 8, kdyz tam vlezu za silnyho deste, mam jich 5-6.

Nikdy jsem si nevšiml a to jsem se i koukal.
Porovnával jsi za úplně stejného rozmístění družic a na stejném místě?

edit:Samozřejmě úplně bez vlivu počasí není. Určitě bude o něco větší útlum za deště nebo mlhy a taky troposférické zpoždění může být jiné a rozhodit přesnost, ale nemyslím si, že by se to projevovalo až tak zásadně, aby si toho člověk všimnul s turistickou GPSkou měřící s přesností v řádech několika metrů.
  • 0

#25 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 9:11

Když vy všichni pořád podvědomě porovnáváte Legenda se střední či vyšší třídou, a pak trdíte cena-výkon. Další opakovaná mantra je "pro začátek dobrý". Tak odzadu: začátečník NEMÁ kačerský voko. Neví, kde bývají keše. Dneska většinou koukám už 15-20 metrů před lokací a najdu keš dřív, než se kouknu na display. Ale předloni, hmm... Začínali jsme s Legendem a bez přátel a věřte nevěřte, bylo to HROZNÝÝÝ. Synovi jsem tak nějak tou dobou "dokoupil" v nějaké akci Háčko a do týdne jsem kupoval druhý... od tý doby jsem Legenda nevzal do ruky. A jsme na začátku (psaní). Ve stejné cenové hladině se pohybuje zhruba ještě eTrex H a BT moduly k telefonům. Záleží, co je pro tebe primární. U jednoho musíš oželet "mapu", u druhého odolnost a výdrž. TOHLE porovnávejte.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#26 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 9:17

Za šipkou jsem běhal s GEKO 201, je to sice možný způsob, ale přiznám, že v poslední době jsem využíval u Legenda (kde je šipka líná až tupá) spíš pohled do mapky. Ač nebyla nic moc, přesto mi stačila k odhadu, v jakém koutě křižovatky se keš ukrývá nebo na jakou stranu cesty se mám dívat. Navíc mne fascinuje ten "Pobertův plánek", tedy to, že se "vidím", jak kráčím v mapě :D Za sebe tedy hlasuji pro mapovou GPS.
  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#27 Trauma_Zero

Trauma_Zero

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 9:45

Raději Legenda se svými nectnostmi než Etrex H bez mapy. <p> jinak do starého Legenda jde i natvrdo narvat i Topo 2.0 ale je to děsně pomalé a občas se nevykreslí vše. Stará TOPO 50 v 3.XX zatím stačí pro základní orientaci bohatě. S bédostrojem jsem nalezl všech 670 keší a docela to jde. Pravda je že 20 metrů od finálky už ho vypínám a hledám čuchem
  • 0

#28 Darkim

Darkim

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 9:53

Tak já taky přispěju svou troškou do mlýna. Se starým Legendem jsem nalovila něco přes 700 keší, poté jsem si koupila Legend HCx, takže můžu srovnávat. Pravdou je, že starý Legend má méně citlivý přijímač, tudíž v mokrém lese je prakticky nepoužitelný, ale netvrdila bych, že se s ním nedá hledat ve městě. Mnohokrát se mi stalo, že mě navedl přesněji než navigace s lepším čipem a to hlavně díky tomu, že starý čip není schopný chytnout rušivé odrazy signálu. Nedávná zkušenost: hledala jsem keš mezi mrakodrapy, legend Hcx si dělal, co chtěl (příliš moc odrazů signálu), starému Legendovi trvalo, než najde družice, ale pak navedl ke keši:-). Svého starého bych momentálně rozhodně nikomu neprodala, protože občas opravdu používám s úspěchem obě navigace. pro začátek je to navigace, která ti poskytne "poměrně hodně muziky za málo peněz".
  • 0

#29 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 21:02

Faktem je, že co to znamená to pro začátek? A kdy je toho začátku konec? To jako na prvních sto keší stačí horší navigace a ta další stovka bude jiná a potřebuju jinou navigaci? Tahle věta je dost zavádějící.
  • 0

#30 BigBull

BigBull

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 21:37

Smrk napsal/a:
Faktem je, že co to znamená to pro začátek? A kdy je toho začátku konec? To jako na prvních sto keší stačí horší navigace a ta další stovka bude jiná a potřebuju jinou navigaci? Tahle věta je dost zavádějící.


Mám legenda Hcx a jsem s ním naprosto spokojený,jenže po 400 keších už začíná být opotřebovaný.Guma proti vodě se rozpadá,sklo displeje je poškrábaný,joystyk občas vynechává atd... .Tady bych řek, že začíná ten konec začátku.Teď jen jestli ho koupit znova nebo se podívat po něčem lepším.Rád bych spojil navigaci s internetem,takže pátrám po mobilu s navigací nebo s modulem.
  • 0

#31 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 520 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2010 - 21:42

Guma proti vode neni, proti vode je az paska pod gumou. Odlepovani te gumy je pro eTrexy typicke. Stejne tak je typicke to vynechavani joysticku, pripadne vynechavani displeje, oboje je snadno opravitelne. poskrabany displej je uz horsi vec. na to chtelo myslet predem a nalepit si tam nejakou folii.
  • 0

#32 staska

staska

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 126 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2010 - 8:59

Mel jsem eTrex Legend 3 roky, odlovil jsem s nim kolem 800 kesek a byl jsem s nim celkem spokojen. Sice mapa moc pouzitelna neni, hlavne v lese (4 urovne sedi toho moc neodlisi) a 8MB na mapy stacilo akorat na to me okoli, kam jsem jezdil. Nedlouho po koupi mi spadl z batohu na zem a prasklo sklo, tak jsem nalepil folii. Po delsi dobe se objevily obecne zname neduhy (nedotek displeje, joystick). Az jeho let nekolik metru po kameni znamenal jeho konec, protoze uz nechytal druzice. Zlomila se ta pacicka, co jej drzela v objimce. Venoval jsem jej kacerovi z Prahy, ktery mel rozbity displej. Ted mam GPSmap 60CSx a je to o necem jinem. Ale u obou jsem pozoroval stejny problem. Kdyz je pod mrakem nebo prsi, trva mnohem delsi dobu zachyceni druzic, a to i na zcela volnem prostranstvi. Pro zacatek je to super masinka a dneska celkem levna, Aukro se stale pohybuje kolem 1000-1500.
  • 0

eTrex Legend, evolve touchTraxx, GPSmap 60CSx + 8GB microSDHC, Oregon 450


#33 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2010 - 9:25

Já mám taky Legenda, ale žádná guma se mi neodlepuje, joystick funguje bez problémů. Našel jsem zatím 350 keší. Můj táta má etrex H a ten má mnohem lepší příjem signálu.
  • 0

#34 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 11:00

Závislost na napětí baterek jsem nikdy nezaznamenal. Většinou jsem používal NiMH, občas alkalické a rozdíl jsem neviděl. Ani při skoro vybitých baterkách mi citlivost nepřipadala horší. Ale je fakt, že jsem tu už četl podobný názor, jako máš ty. 4,2 V bych raděj neriskoval, Sirf z Legenda tímhle způsobem stejně neuděláš, spíš ho odpálíš. :)
  • 0

#35 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 11:06

staska napsal/a:
Ale u obou jsem pozoroval stejny problem. Kdyz je pod mrakem nebo prsi, trva mnohem delsi dobu zachyceni druzic, a to i na zcela volnem prostranstvi.

Černá magie, fyzikální opodstatnění to nemá (přinejmenším, co se týče mraků) a nikdy jsem se s tím nesetkal u žádné z mnoha GPSek, které jsem používal.

Co se týče toho deště, tady je jeden poměrně zajímavý graf. Civilní signál GPS má frekvenci přibližně 1,6 GHz.
http://www.e-band.co...119:w.698:h.478
  • 0

#36 dygestor

dygestor

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 12:50

Voda je vodivá a jde lehce ionizovat...
  • 0

#37 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 13:21

Tím důvodem je samozřejmě voda. Stejná jako v kapkách deště. Jenže v případě mokrých listů není v kapkách, ale tvoří jednolitou vrstvu. Ta už útlum rozhodně nezanedbatelný nemá a skutečně vadí. Podobné to bude, když dáš GPSku pod hladinu vody. Kromě útlumu může mokré listí způsobovat i odrazy. Na grafu jsme sice mimo křivky, ale fakt, že je měrný útlum menší než 0,1dB/km, myslím stačí. edit: A teď už raději zase zpět k Legendu.:)
  • 0

#38 dygestor

dygestor

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 20:47

Má cenu ho kupovat za 1000 Kč, když mám HTC Touch Pro a Oziexplorer? HTC vydrží tak 5 hod se zaplou baterkou:(
  • 0

#39 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 520 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 20:55

To je prave ono - Legend ti vydrzi na dve tuzkove baterky bezet cely vikend.
  • 0

#40 dygestor

dygestor

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 03 říjen 2010 - 21:29

jasný, ale má jen 8 MB paměti, takže se do něj nevejde kloudná mapa (teda srovnávám s velikostí map pro oziho) je čb a prej často padá signál:(
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama