Přejít na obsah


Fotka

Gibraltar - zkušenosti


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2 odpovědí na toto téma

#1 hauskaa

hauskaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 713 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2012 - 23:44

Vážení,
společně s Opi_CZ, Auťáčkem a G´Quanem jsme navštívili v posledních dnech Andaluzii a Gibraltar. Ne vlastním autem, proto sem napíšu postřehy, které se můžou hodit.
1)Jelikož jsme Brňáci, vybrali jsme si loukosty od Ryanairu Bratislava-Málaga. Doprava do Blavy vlastním autem. Parkovali jsme u společnosti www.parkovanienaletisku.sk. Chtějí 5E/den, ale za tu jistotu, že se po návratu vrátíte ke kompletnímu vozidlu, to stojí. Cena se počítá trochu nefér - každé datum, kdy tam stojí auto aspon minutu, zaplatíte 5E => čili zaplatíte den navíc. Nicméně majitel vás odveze dodávkou k hale a po příletu zase zpět. Auto je v oploceném areálu, po návratu bylo dost zaprášené, ale vcelku.
2)Lety jsou jasné, k tomu asi není moc co psát
3)Půjčili jsme si auto ve Španělsku přes internet od této firmy http://www.centauro.net/. Na letišti v Málaze jděte pečlivě podle ukazatelů EXIT (to abyste našli pracovníka Centaura). Stojí s cedulkou v poslední hale spolu s dalšími cedulkáři. Odškrtne si vás a pak něco žvaní, ale umí blbě anglicky, takže raději takto: z haly ven, hned doprava, pak podzemím a mezi autobusy vyhledejte žlutý mikrobus Centauro. Doveze vás do půjčovny. Kdo jste si nikdy nepůjčoval auto v půjčovně, čtěte dole odrážku *1. Nutno říct, že jsme dostali fungl nové auto VW Golf se systémem stop´n´go, klimou.. Špica.
4)Bydlení jsme si zajistili opět přes internet. Přes Hostels.com jsme koupili zajíce v pytli za 15E/os/noc v Residencia Backpackers. Jako kačeři jsou zpravidla venku a potřebují jen přespat, na to to stačilo, ale úroveň byla nízká. Pokoj 4*4m, kde byly dvě patrovky a jinak nic a z okna bylo vidět do 3m vzdáleného okna protějšího pokoje. Jinak nic. Sociálka pro celé patro kluci a holky dohromady. Dole sice wifina, ale listing přijde dřív poštou v obálce než přes net. No, nedoporučuji tuto "residenci".
5)Keše ve Španělsku: vzhledem k lokalitě (Costa del Sol, kam jezdí celá evropa na dovču) je překvapující, kolik keší je psaných pouze a jedině ve španělštině. Doporučení tedy zní: hinty raději kontrolovat už doma a případně si je přeložit předem. Díky často blbému zaměření se budou hodit. Jsou okešená zajímavá místa, většinou výhledy na moře. Parkování po městě je složité, jsou tam nějaké barevné zóny, moc jsme to nezkoumali, auto šlo na dvě hodiny do podzemí a vyšlo nás to na 5E.
6)Gibraltar: Autáček mi celou cestu děsil, že se tam nedostanu na OP. Informace na internetu se různí, každopádně výsledek vlastní zkušenosti zní takto: při cestě tam sedí jeden anglickej balík v kukani a pustí vás na poloostrov asi i na brněnskou šalinkartu. Zpátky si španělská lejdy za okýnkem vezme OP, protáhne čtečkou a pustí dál. Čili návštěva Gibraltaru na OP funguje!!! Doporučuji parkovat ve Španělsku v La Línea De La Concepción. Je tam nějaká modrá zóna, doporučuji lístek na 6-7 hodin, abyste stihli všechny keše a ne jak my. Počítejte cca 6-8E. Neriskujte parkování bez lístku, když jsme se vraceli, měla auta bez lístků předvolání od policie. Autem na G. se projet samozřejmě dá, ale kolona je šílená a narozdíl od pěšáků je docela kontrolují, jak jsme tak viděli (otvírají kufr auta..). To auto tam ale nepotřebujete, celá oblast je velká jako Krpole a na skálu je stejně zákaz vjezdu. Pokud mermomocí chcete autem dovnitř, provoz je evropský - vpravo (narozdíl od Anglie). U kešky "Big Guns" startuje lanovka. Doporučuji využít, byť to stojí 18Liber (pozor, Liber, ne Eur. Něco za eura pořídíte, ale mnohde taky nepořídíte). Cena obsahuje jízdu nahoru a vstup do všech srand na skále (jeskyně, pevnost, rezervace, dolní hrad). Žije tam kolonie opiček, které při troše štěstí můžete i pohladit - jsou na lidi zvyknuté a na lidi se těší - je s nima sranda a hlavně je to jejich přirozené prostředí. Atrakce, které jsem popsal, se zavírají některé už v 17hod, takže raději dojeďte dopoledne, než odpoledne). Přechod do španělska taky není otevřený celou noc, bacha na to! Kdo si tam nakupuje celé kartony cigaret, může mět na čáře potíž, někomu před námi to tam z nějakého důvodu zabavili.
7)taktika boje: pokud si zvolíte taky ježdění autem, vrátit ho lze do 22:30, později v noci je to za poplatek v řádu 500-1000Kč (nevím přesně). Doporučuji proto nebrat si nocleh na poslední noc, vrátit auto v 22hod a pak si obejít keše v deltě řeky Rio Guadalhorce - vynde vám to pěkně na pohodlnou procházku nocí akorát k rannímu letu i s hodinou rezervy.
8)parkování: na začátku máte pocit, že nelze zaparkovat nikde, ale později jsme pochopili, že se parkuje na přechodu, na chodníku, uvnitř kruhového objezdu, pokud je pojezdný, na šrafech uvnitř křižovatky... Pokud zaparkujete tak, abyste nezablokli chodce nebo auta, nikdo to řešit nebude. Parkují tak všichni. Pravda, bylo to auto se španělskou SPZ, pokud byste dojeli s českou SPZ, nevím, jestli by si na vás nesmlsli. :-)
9)náklady: nepočítám každou pětikorunu, ale myslím, že jsme se vešli do nějakých 6 tisíc/os/pobyt i s cestami do Blavy, letenkami atd.
Každý takový malý cestopis může dát někomu inspiraci, možná vás moje plkání zaujalo a třeba si to dáte někdy taky. ;-)

*1- vyplníte přes internet žádanku - to je blbuvzdorné. Zaplatíte nějakou zálohu. Po příjezdu na místo sepíšete protokol, chcou vidět řidičák a OP/pas. Doplatíte zbytek půjčovného a (!) pozor (!) : K půjčení je nutná kreditní/debetní karta Visa nebo Maestro. (Visa Electron nestačí!). Půjčovna vám na účtě zablokuje cca 10tis Kč (je to jejich pojistka) a dále strhne cenu paliva za plnou nádrž. Auto se vrací zase s plnou nádrží. Po pár dnech půjčovna vrací na účet zákazníka cenu paliva a odblokuje 10tis. (zatím to neodblokovali, dám vědět, jak dlouho to trvá, až to proběhne). Pokud byste auto vrátili bez benzínu, nechají si celou částku bez ohledu na to, kolik paliva chybělo. Tento režim platí při půjčce na <3 dny. Při >3dnech je systém jiný. Doporučuji při půjčce auto obejít a prohlédnout, zda je OK, případné nedostatky, škrábance atd hned hlásit. Průběh navracení auta nás dost překvapil: jen jsme položili klíče na přepážku a víc je nazajímalo. Nikdo se nešel podívat, jestli jsme jim nepřivezli zpátky Trabanta. Ale prý je to standard u všech půjčoven...
*2 silniční síť je unavující: každá druhá křižovatka je kruhový objezd, miliony a miliony příčných prahů, kam se člověk rozjede, skáče přes prahy, některé skoro nejsou vidět, no a miliony semaforů. Na křižovatkách, na přechodech, na kruhových objezdech (!) na příčných prazích, no mám pocit, že i na záchodě jsem jich pár viděl. :-) Opravdu z toho večer třeští hlava, zlatá Morava v tomhle ohledu!
  • 0
Livet är en fråga om kvalitet, inte lengt.

#2 Sally&eL

Sally&eL

    Sally

  • Members
  • PipPipPip
  • 824 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2012 - 8:46

...jen doplním, že ve čtyrech lidech se nám vyplatilo vyjet na horu autem a ne lanovkou. Poplatek za vjezd autem a čtyři vstupenky vyšli lépe než 4x lanovka. Když už jste nahoře s autem, odpadá problém s parkováním ve městě. U každé jeskyně se vždy najde nějaké místo na zaparkovaní a už je to v ceně vjezdu.
  • 0

#3 Autacek

Autacek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 744 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2012 - 16:01

Sally&eL napsal/a:
...jen doplním, že ve čtyrech lidech se nám vyplatilo vyjet na horu autem a ne lanovkou. Poplatek za vjezd autem a čtyři vstupenky vyšli lépe než 4x lanovka. Když už jste nahoře s autem, odpadá problém s parkováním ve městě. U každé jeskyně se vždy najde nějaké místo na zaparkovaní a už je to v ceně vjezdu.


Je fakt, že cena za lanovku a vstupné byla šílená (asi 18GBP), škoda že nezmiňuješ na kolik Vám to tím autem tenkrát vyšlo.... Nicméně pokud na ten kopec jedete kešovat, na řadě míst silnice pro auta vůbec není a na uzoučké jednosměrné cestě se navíc nedá zastavit, navíc již zmíněné problematické parkování ve městě a přechod státní hranice sám o sobě... Tak že je to každého volba :)

Z mé strany mohu podotknout že výlet to byl fajn i díky přívětivému počasí a relativně malému počtu mudlů, vyzdvihuji kvalitu autopůjčovny, kdy jsme dostali fungl nové vozidlo (najeto pouhých cca 1000Km) a za 3 dny vypůjčení, včetně příplatku za dalšího řidiče zaplatili cca 700,- Kč, včetně neomezených kilometrů k tomu. Silniční síť je o mnoho kvalitnější než u nás, jen to parkování ve městě byl očistec, a ty kruháče, mhohdy i 3 proudé....

Kvalita keší odpovídala roční předpovědi 300 slunečních dní za rok, tedy většina obsahu keší pravidelně mokne a následně bleskurychle vysychá (my měli štěstí zrovna na období dešťů) ;), umístění zpravidla bezproblémové, žádné "hledačské či adrenalinové" šílenosti, ani keše "pod popelnicí"..., tak že člověk se může pohodově kochat okolím a především si užívat místa na kterém je...

Co se týká ranního odletu, není to tak úplně můj šálek čaje. Únava po celodenním zápřahu, a následně probdělé noci cca 15kilometrovým pochodem, mohdy i v bořícím se plážovém písku, skákáním přes naplaveniny a ve finále následné kličkování mezi dálničními najdezdy a podjezdy (bohužel soudruzi vůbec nepředpokládali, že by kdy šel někdo na letiště pěšky) bylo při zpáteční cestě dost znát, tak že jsme toho na Slovensku již moc nesebrali... a byli rádi, že jsme ve zdraví dorazili.

Určitě výlet do těchto končin mohu doporučit, i když protřelejší výletníky může Gibraltar sám o sobě trochu zklamat...
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama