Přejít na obsah


Fotka

Vyjádření Groundspeaku k politickému obsahu keší


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
252 odpovědí na toto téma

#21 brundi

brundi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 508 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 19:52

Tak jak je to zde diskutovano to zní vcelku jasně ne? Historickou událost kes popisovat může, ale její hodnocení (byť je obecně jednomyslně vzite) už nechme na lovcich... každý si holt k té které události udělá názor sám, netřeba mu ho servírovat... u většiny komunity bych lovce nepodceňoval a kes splní svůj účel - seznámit a informovat, ne?
  • 0

brundi
 


#22 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 19:54

DarkLord Reviewer napsal/a:
A jinak k dotazu - pokud vím, nemají revieweři žádné konkrétní indície, že by i jiné konkrétní keše měly být archivovány. Jisté však je, že pokud bude na nějakou takovou i na podnět jiných cacherů poukázáno, bude muset být její listing dán do souladu s pravidly a politikou GS. V opačném případě bude archivována

Díky za odpověď. No, nezbývá než doufat, že to bude povětšinou ze všech stran ptrobíhat rozumněji než u Smrti jizerských roverů.

Vůbec mi přijde dost těžké jednoznačně vymezit, co je ještě v pohodě a co už je agenda nějakého druhu... možná tedy ještě jednu otázku:
Bude k tomuhle nějaké oficiální stanovisko a guidelins, nebo prostě bude záležet jak zrovna kdo daný listing pobere?
  • 0

#23 raduz_CZ

raduz_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 370 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 19:56

Jenže i historická událost se dá podat ruznými způsoby, stačí třeba něco vynechat a objektivita událost jde do kopru... Navrhuji po vzoru Saturnina založit agenturu pro uvádění listingů na pravou míru
  • 0

#24 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 19:58

Samaell napsal/a:
hmm. a v cem byla politika v teto kesi? Strana kterou kritizovala je 20 let zakazana.


Ale v tom se prave hluboce mejlis. KSC byla naposledy zakazana za protektoratu. Od konce valky existuje dodnes, nikdo ji nezakazal a dokonce napriklad v roce 2010 regulerne kandidovala ve volbach pod cislem 93. Dodnes existuje ustredni vybor KSC a naposledy zasedal 16. 6. 2012. Na podzim bude zrejme opet kandidovat ve volbach, muzes jim klidne dat svuj hlas B) Nechtej abych komentoval jestli se mi to libi, jen konstatuji fakta, ktera evidentne leckomu nedochazeji.

Neplet si zakon o protipravnosti komunistickeho rezimu (citovany v listingu) se zakazem KSC. Ta zakazana neni, zakazane nejsou ani komunisticke symboly jako hvezda nebo srp a kladivo. Na druhou stranu je zakazana propagace komunismu, cili musej komunisti vystupovat jaksi opatrne. Je to trochu slozity, nicmene situace je takova, ze KSC (narozdil od NSDAP) je regulerni politicka strana fungujici v souladu se zakonem. Pokud se ti to nelibi, muzes se pokusit zakaz KSC prosadit. Pokouseli se o to uz Stetina a Mejstrik, zatim marne.

On celej problem je, ze lidi se na vec koukaj moc zjednodusene a videj jen to co videt chtej. A jeste se ohanej tim, ze amici urcite nevedi jaka je u nas politicka situace. Oni to sice mozna nevedi (proc by taky meli, kdyz to nevedi ani lidi u nas), ale vedet to ani nepotrebuji, protoze prozirave maji takova pravidla, aby podobne slozite diskuze po svete nemuseli resit a celili jim predem.

Vyjadreni poslali rozumny, pozice nasich reviewru je myslim taky jasna a vubec nevidim co na tom jeste resit. A jsem rad ze se k tomu GS stavi takto. Ne kvuli tehle kesi konkretne, ale spis v obecne rovine, protoze nestojim o to aby si tu politicky kese zakladali treba lidi jejichz nazory by se mi uz libit nemusely.
  • 0

#25 Kubickovi

Kubickovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 56 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:03

Nedá mi to a pokusím se podělit s ostatními diskutujícími o svůj názor - předem zdůrazňuji, že pouze na kešku jejíž archivace celou tuto debatu rozvířila (o zrůdnosti minulého komunistického režimu a záporech práskačství není nutné se rozepisovat a komunisty jsem nikdy nevolil a volit nebudu). Jde jen o můj na nároz na věc, prosím nekamenovat... - Nechápu smysl a přínos úvodní části listingu s citací zákona. Přijde mi naprosto zbytečná a rozhodně dost problematická z pohledu GS pravidel. Vysvětlení ownera, které se objevilo jinde v diskuzi "Zásadní význam (původního i) tohoto textu bylo a je vytvořit úvod do děje a hlavně (pro neznalé) vysvětlení hisorických reálií" mi nepřijde logické. Žádný úvod do děje to nevytváří a historické reálie nevysvětluje. Takovým vysvětlením by dle mého názoru byl velmi dlouhý materiál o politické situaci v té době, podrobnosti o činnosti dané skupiny atd. a atd.. Ale rozhodně ne citace zákona přijmutého téměř 50 let po události. - Zbytek listingu je moc zajímavý a musel dát hodně práce. Je opravdu velká škoda všechno tohle zahodit jen kvůli naprosto zbytečné první části. Myslím si, že pokud by listing obsahoval pouze historický popis událostí, a to objektivně ze všech stran a také bez slov jako vražda apod., pak by nikdo nemohl mít žádné výhrady. Nebo proč zde nemůže být pouze upozornění na památník a pak odkazy na externí zdroje informací o oné události? - Co se týče politické náplně listingu, nehrajme si na černobílý svět - to, že v listingu není uvedeno "Nevolte komunisty" nebo zde není rozepsaný program nejaké strany neznamená, že tam politika není. Dle mého názoru je politický podtext listingu zcela zřejmmý, i když to třeba není ownerův záměr. Protože přestože se listing týká minulého režimu, který (doufejme) nemá se současnou kumunistickou stranou nic společného, tak jak z logů na kešce tak z některých reakcí v následných diskuzích je jasně patrné, že vyvolává negativné postoje a reakce i směrem k současné komuniskitké straně a komunismu obecně - a to možná i záměr ownera je. Prostě listing v současné podobě není jen neutrálním popisem jedné historické události, ale obsahuje velmi negativní (i když opodstatněný a zasloužený) postoj k minulému režimu a nepřímo komunismu obecně. A to myslím může GS s klidným svědomím vyhodnotit jako věc proti pravidlům.
  • 0

#26 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 789 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:03

On je to problém celosvětový. Židovský hřbitov je u nás kus historie (proč asi...), na Blízkém Východě to může být žhavá politika. To samé rasismus vůči černochům a indiánům je u nás okrajová záležitost, zatímco v Americe je to podstatný kus jejich historie a myslím že ještě ne zcela vyrovnaný. Prostě zřejmě je politikou to, z čeho se politika udělá. A bohužel tady má GS poslední slovo.
  • 0

#27 ajne

ajne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 399 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:04

Já osobně v listingu keše nic závadného neviděl. Ale naše mentalita je dosti odlišná od americké, takže to co nám nepřijde špatné, ani mohou brát jinak. A bohužel, my jsme pro američany spíš póvl. Stačí se podívat na různé seriály, když se tam objeví někdo jakoby z ČR, tak má ruský přízvuk, nebo je označen za člověka z postkomunistické země. To, že pár zdejších členů zruší PM, upřímně, lidem v GS je to úplně u pr...takže se tu zbytečně nevztekejte, stejně s tím nic neprovedete. Nicméně to neznamená, že s jejich postupem souhlasím. Kdyby tam někdo napsal ODS je nejlepší, tak chápu, ale toto beru spíš jako upozornění na zločiny související s již neexistující stranou (dnešní KSČ nechci přímo rovnat s dobou SOvětského svazu) . A pokud jde o přístup nejmenovaného člena, který se svým přesvědčením chce rozhodovat o zbytku světa, tak já bych se být jím nemohl podívat ani do zrcadla. Připadá mi, jako by se v té minulé straně silně angažoval, když nesnese její pomlouvání a ještě má i jejich móresy (donašečství).
  • 0
eTrex Vista HCx, Honor 6X

Geocaching je pro nás zábava, pěkný cíl výletu, žádná honička za body...

#28 Samaell

Samaell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:04

Modrak: KSC co kandiduje ve volbach neni KSC, ktera nam tu vladla do roku 1990. KSC co vladla do 1990 byla opravdu v roce 1992 rozpustena zakonem federalniho shromazdeni a ji se tyka zmineny zakon z roku 1993. KSC co kandiduje ve volbach nyni je nove zalozena politicka strana a nekolik let se ji snazi (stale neuspesne) dokazat jeji prime napojeni na zakazanou stranu. Vrele doporucuji si o tomto tematu neco prostudovat. Je to docela zajimave, protoze v tom hraji velkou roli pravnicke klicky (jak napr prevest majetek, ale politicky si nezadat)
  • 0

#29 Samaell

Samaell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:05

jeste pripojuji citaci: Po listopadu 1989 se KSČ přejmenovala na KSČS a na sjezdu v roce 1990 se přetvořila ve federaci nově založené KSČM a KSS. Tato druhá uvedená se později přejmenovala na Stranu demokratickej ľavice a osamostatnila se ještě před rozpadem Československa. Federální KSČS tak zanikla 7. dubna 1992. Nástupnickou organizací KSČ je v České republice Komunistická strana Čech a Moravy; je parlamentní stranou, jejíž podpora od poloviny 90. let kolísá mezi 10 % a 22 %. Kromě KSČM existuje v České republice i řada dalších komunistických stran, zpravidla vyznávají ještě výrazněji stalinistickou ideologii, a jejich význam je okrajový, většinou se ani voleb neúčastní. Podle názoru antikomunistů by měly být všechny strany hlásící se ke komunismu zakázány,[zdroj?] neboť šíření komunistické ideologie považují za trestné. V roce 2006 vznikla také senátní komise, která měla činnost a stanovy strany prozkoumat, zda porušují zákony Česka.
  • 0

#30 Samaell

Samaell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:11

modrak: prikladam odkaz na Wiki (lze dohledat i na ministrertsvu vnitra), te stavajici KSC byla registrovana v roce 1995:
http://cs.wikipedia....lovenska_(1995)
  • 0

#31 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:22

Samaell napsal/a:
jeste pripojuji citaci:
Po listopadu 1989 se KSČ přejmenovala na KSČS a na sjezdu v roce 1990 se přetvořila ve federaci nově založené KSČM a KSS. Tato druhá uvedená se později přejmenovala na Stranu demokratickej ľavice a osamostatnila se ještě před rozpadem Československa. Federální KSČS tak zanikla 7. dubna 1992.

Nástupnickou organizací KSČ je v České republice Komunistická strana Čech a Moravy; je parlamentní stranou, jejíž podpora od poloviny 90. let kolísá mezi 10 % a 22 %.

Kromě KSČM existuje v České republice i řada dalších komunistických stran, zpravidla vyznávají ještě výrazněji stalinistickou ideologii, a jejich význam je okrajový, většinou se ani voleb neúčastní.

Podle názoru antikomunistů by měly být všechny strany hlásící se ke komunismu zakázány,[zdroj?] neboť šíření komunistické ideologie považují za trestné. V roce 2006 vznikla také senátní komise, která měla činnost a stanovy strany prozkoumat, zda porušují zákony Česka.


Takze chces rict ze KSC vlastne neni KSC? Ruda hvezda kterou pouzivaji neni ruda hvezda? To je asi jako kdyby ted nekdo vzal listing od hlavasovy kese a publikoval ho pod novym kodem a tvrdil ze to neni puvodni kes. Podle myho mas v soucasnu dobe u nas minimalne dve viditelny komunisticky strany (mozna jich je i vic), z nichz jedna ma stejny jmeno a atributy a o druhy sam rikas ze je nastupnicka organizace te puvodni a dokonce pokud vim ukoristila puvodni majetek. Lidi kteri maji komunisticky smysleni mas dodnes vsude spoustu, i kdyz se vetsina z nich k tomu primo nehlasi. Tak kde proboha je komunismus u nas mrtva vec a kde je KSC zakazana? Jako v tom ze byli pod tlakem okolnosti nuceni trochu prevlict kabat a zavekslovat tema logama?
  • 0

#32 PaWcz

PaWcz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 317 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:24

Já doufám, že si Sandy jen tak plácá střeva, aby od ZeměMluvu vzešlo nějaké stanovisko, které kverulantům a šmejdům stylu "topoženuvejš" zavřelo na nějaký čas klapačku.
Ale kdyby to náhodou Sandy brala vážně, tak bych docela rád znal odpověď na následující:

Sandy za GS napsala:[i]Zdravíme naše kolegy v České republice.
V nedávné době jsme zaznamenali vzrůstající se počet keší s politickým podtextem, které jsou zasílány reviewerům ke schválení. Mnohé z těchto keší byly dokonce publikovány.


Opravdu byly publikovány mnohé geocache, které GS vnímá jako geocache s politickým podtextem?

(...)keše, jejichž obsahem je vysvětlování nebo dokonce prosazování agendy jakéhokoliv druhu (včetně politické) nemohou být zveřejňovány na stránce geocaching.com, jelikož jsou v rozporu s jejími pravidly.


Co přesně v Seattlu považují za "agendu jakéhokoliv druhu"?
Musí takový listing podsouvat "jediný správný názor", nebo stačí, když se věcně pojaté téma dotkne nějakého zabedněnce?
Aby se nestalo, že se jednomu znelíbí listing věnovaný zdravé výživě, druhému mysterka věnovaná Linuxu, jinému listing věnovaný ochraně šelem, dalšímu listing věnovaný atentátu na Heydricha, kolegovi zase listing věnovaný vysídleným Němcům, listing věnovaný hippíkům, listing seznamující s historií Chanuky atd.
  • 0

Lovec Tisícovek - geovýzva pro všechny milovníky hor (více tady)

Vložený obrázek


#33 Samaell

Samaell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:27

Modrak: precti si ty odkazy. KSC (ta co tu vladla) zanikla (prejmenovala se) 1990, jeji nastupkyne zanikla 1992. V roce 1995 vznikla SCK a ta byla v roce 1999 prejmenovana na KSC. Takze se opravdu jedna o jine subjekty. Pravnim nastupcem predlistopadove KSC je KSCM. Je to zamotane, protoze zde jeste existuje jedna komunisticka strana, ktera vznika v roce 2001 odstepenim od nove KSC. Kdyz dnes zalozis NSDAP a das ji do znaku hakovy kriz (pokud by Ti to proslo), tak asi nebudes mit nic spolecneho s NSDAP z nemecka (a uz vubec ne s rimskymi legiemi, ktere hakovy kriz pouzivali drive) Ono pokud Ti nekdo povrazdi cast rodiny, tak si na nej davas pozor.
  • 0

#34 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:28

Samaell napsal/a:
modrak: prikladam odkaz na Wiki (lze dohledat i na ministrertsvu vnitra), te stavajici KSC byla registrovana v roce 1995:
http://cs.wikipedia....lovenska_(1995)


Tak jeste jinak. Kdyz by teoreticky dneska nekdo zalozil stranu ktera se bude jmenovat NSDAP a bude mit ve znaku hakovej kriz, budes to brat jako podobnost ciste nahodnou? Jenze to by neproslo, protoze to, narozdil od komunistu prave zakazany je, zatimco komunistum zakazali snad jen veci ktery jsou stejne v rozporu s ustavou.
  • 0

#35 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:31

Modrak, Samaell

Možná by bylo dobré věnovat se v tomto vláknu původnímu tématu, takhle už to začíná být dost nepřehledné.
  • 0

#36 Joe Tramp

Joe Tramp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 187 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:31

Tahle diskuze se zase jednou zvrtává... Přestaňte se hádat o to, jestli a kdy zanikla KSČ, a přijměte prostě fakt, že pokud napíšu, že "fašisti jsou sv*ně", tak mi to GS nepovolí, protože agituju, ale když napíšu, že Horst Böhme nechal v Lidicích na rozkaz Hitlera postřílet 173 mužů, jde o konstatování faktu - a názor si udělá každý sám.
  • 0

#37 Samaell

Samaell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:32

Modrak: Bude se jednat o novou politickou stranu, ktera pouzije prvky jine strany. To ma dokonce i odborny nazev.
  • 0

#38 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:32

Bonzáci po česku číhají všude, onehdá mi psal RV s prosbou, abych z textu u mojí keše věnované židovskému hřbitovu odstranil webový odkaz na stránky věnující se židovským hřbitovům obecně - normální nekomerční a zajímavý web www.chewra.com. Protože mu to udavač nahlásil. No promiňte, kde to žijeme? V té zpropadené voliéře Čech, jak psal Seifert?
  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#39 packy_gis

packy_gis

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:42

Nechtěl jsem se do debaty zapojovat, ale stejně si přisadím. Pokud mě paměť neklame, tak Mein Kampf také musí vycházet s komentářem ...
  • 0
Vložený obrázek

#40 Aranyafëa

Aranyafëa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 462 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2012 - 20:57

V česku jsou stovky keší s tématy na kterých se dá najít takováto záminka pro archiv. Nikomu to tady nikdy nevadilo a pokud ano tak se to bez větších problémů vyřešilo. Keše o 2WW a vůbec historii, keše u kostelů, klášterů , a vůbec i některé keše z literatury by lehce mohly být nazvány agitačními (kde by se ještě dalo dost polemizovat co je to agitace) tady nikomu nevadí, naopak jsou přínosem! Jestli bude v keši napsáno, že komanči byly vrazi, není na tom nic špatného stejně jako že je v keši napsáno že Hitler byl zločinec, že se kdysi podnikaly křížové výpravy nebo že u sv. Václava maj otevřeno od sedmi ráno. Samozřejmě, někdo to nazve politickou propagací, agitací a kdoví čím a potom se tyto fakty nesmí říkat, budou postupně zamlčovány a nakonec to dopadá tak, že mladé děcka na základce neví o třetí říši nic a následné totalitě si myslí že to bylo srovnatelné s dneškem. Že není geocaching platforma která se má o to starat? Geocaching je pro toto stokrát lepší než rádio nebo noviny. Kromě toho, plno lid nad tím mávne rukou a je jim jedno, že je to keš o Stalinovi a jeho lágrech, nebo o stoletém dubu. Pokud to někomu vadí má možnost ji nelovit nebo to nějak lokálně řešit, ale né takto. Groundspeak chce mít klid a pohodu a proto to radši utnem u kořene, aby jsme se nemuseli starat, že. Jen si všichni říkejte, jak s tím nic nejde dělat, že jsou to jejich pravidla atd. . však ono to pujde tkahle dál a dál, žejo, ono to přece nic není. Jsou to sice jejich pravidla, ale geocaching se hraje po celém světě, nejen v Seattlu. Oni musí zase respektovat i naše prostředí, zákony a musí pravidla uzpůsobovat snad taky ostatním, nejenom jak se jim to v usa hodí. Je to taková malá globalizace v geocachingu. Jejich jednání je takové, že cokoliv se stane tak oni to hned od stalu vyřeší, hned je hotovo, vůbec neřeší, že se ta jejich hra hraje i jinde, jim to vyhovuje tak takže to tak bude všude. Česko jako čtvrtý nejaktivnjší stát v této hře by snad mohl mít taky svoje slovo! A to nejen za místní komunitu ale taky za RW. Hodit s nimi nějakou řeč na tykovéto témata, ale ne takhle v rámci jednotlivců, ale hromadně i s RW. To by se ale taky lidi museli dohodnout a né každej vykřikovat jak se mu to nelíbí a pak dost. Já chápu RW že repsektují to co jim groundspek nakáže, ale to jak to funguje prostě není správně. Jsou to jejich pravidla, ale nejsou správná. Podle nich se tady schválí stovky keší a ty se ted musí předělat aby odpovídaly pravidlům, není to směšné? Já jsem ze své keše u kláštera musel dát pryč znak řádu, znak řádu který je stejný jako znak města, kraje nebo vlajka, prostě obecný symbol. A proč? Protože agitace! Ano, ale keš o pár km vedle má logo sparty na celém pozadí, logo které prodává a které je komerční. Ano, představte si, on by ten řádový znak mohl lidi nekale nalákat aby vstoupili do kláštera! Jen si lidi dávejte velikýho bacha, aby když budete lovit keš u kostela, aby se z vás přitom jen proboha svatého nestal křestan! A opovažte se dívat dovnitř aby jste neviděli ty zakázané věci o kterých se v listingu nepíše. A ano, komunisti byli zlončinci a vrazi, ale psst, aby to nikdo neslyšel. Jsem rád že nejsem PM, a nijak mě netíží svědomí že používám skripty, gj a podobné hračky. Ano, toto mě k tomu neopravnuje. Ale nevím proč bych měl skákat jak gc.com pískne a kupovat si pm jen proto že je na něj deset reklam na každé stránce. Kromě toho, lidi s GS kteří nejdřív keš archivují aniž by rozuměli listingu a věděli o co jde jen na zákloadě stížnosti jednoho kačera, a teprve potom se doptávali o co jde, jsou značně nejen "neprofesionální" ale chovají se jako dobytek. Já jejich výklad praviděl prostšě odmítám respektovat, a třeba si mě za to tady pranýřujte, prostě nebudu. Geocaching v česku je takový jaký je a nesouhlasím s tím aby se začal předělávat jenom kvůli tomu ža GS se zrovna náhodou podíval jinam než k sobě do Seattlu. A co se týče toho bonzáka, je to ostuda, ale co je ještě větší ostuda je to jak na něj GS reaguje.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama