Přejít na obsah


Fotka

Co je to geocaching a jaký jsem geocacher?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12 odpovědí na toto téma

#1 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 08 September 2006 - 22:28

Když jsem se asi přede dvěma lety o téhle Hře(to velké H je tam záměrně, aby si všichni uvědomili, že je to opravdu jenom Hra) dozvěděl, říkal jsem si, že to musí být skvělá zábava a litoval jsem, že taky nemám GPSku. O Hře se mi zmínil kamarád a tak mě to zaujalo, že jsem se snažil dozvědět něco více.
Úplně na začátku jsem pochopil, že jde o jakési hledání pokladu. Když jsem si, díky Béďovi, letos na začátku prázdnin přístroj pořídil, vydal jsem se hned s celou rodinou ty poklady hledat. Ano, prostě jsme jenom hledali poklady.

Až u dalších skrýší jsme si uvědomili(kromě dětí, ty zajímaly jenom poklady), že díky naší zlatokopecké horečce poznáváme spoustu míst, kam bychom se jinak vůbec nedostali. Ne každý je však rozený turista a ne každá keš je zrovna poklad(kvalita jejich obsahu je vděčným obsahem mnoha diskusí) a tak jsem na to v podstatě zůstal sám. Občas se mi podaří nalákat děti a jako na potvoru narazíme zase místo na poklad, na smetištěL A já rozhodně nejsem sólo turista. Na to mě opravdu moc neužije, abych někam šlapal několik kilometrů a ještě si přitom lámal hlavu nějakými rébusy, které stejně většinou obsahují jenom spoustu čísel a výpočtů, které si já osobně moc s turistikou a přírodou dohromady nedávám.
Na druhou stranu jsem byl překvapen a v dobrém slova smyslu až zděšen, kolik energie někteří věnují zakládání všemožných keší. To je opravdu obdivuhodné a díky za to.
Tak to bychom už měli hledání pokladů, turistiku, objevování nových míst, řešení rébusů, matematická olympiáda… co ještě?

Málem bych zapomněl na setkání s novými lidmi. Pokud jsou to taky kačeři, ihned je o čem se bavit a nedovedu si představit, že by setkání nebylo příjemné.
Další rozměr je ten sběratelský, díky různým blbůstkám, které ke Hře patří, ať už se jedná o GC a jejich českou, dřevěnou variantu(to je fakt vychytávka), nebo třeba turistické známky a další věcičky by se určitě zase našly.

A pak je tady další rozměr, který, ať už vědomě, či nevědomě, zajímá všechny, kteří se do Hry zaregistrují a to je bezpochyby soutěživost. Ano, už se těším na svou první, druhou… stovku a myslím, že takových je nás opravdu hodně. Ať mi nikdo netvrdí, že u všech svý pětistech nalezených, si pokaždé četl listingJ
Tolik o geocachingu a co pro mě znamená. Možná jsem na něco zapomněl a možná se vám to bude zdát zmatené, ale snad to bude pochopitelné.

A jaký jsem geocacher? Zpočátku jsem do kešek přidával nějaké, z pohledu mých dětí, zajímavé předměty a že stály za to, dokazují následující logy, během kterých hned z keší zmizely. Snad někomu udělaly radost, jako nalezený poklad. Na služebních cestách většinou netrejduju, rychle zaloguju, porozhlédnu po okolí a valím dál. Listingy sice čtu, ale ne vždy. Hlavně pokud jedeme vyloženě plánovitě, nebo když se chystáme na těžší kešku. Spíše si je pročítám průběžně, ve volných chvílích. Tak už znám spoustu skrýší v mém okolí, aniž bych tam vůbec byl. Když jsem třeba poblíž, zapnu GPS a jdu po ní. Třeba až na místě si uvědomím, že jsem o ní už někde čet. Jinak jsou to hlavně Drive-in, s jednoduchou obtížností.
Abych to shrnul: Honím se za body, někdy čtu listing, jindy ne, někdy to pojmu jako rodinný turistický výlet, s veškerou přípravou, jindy sotva vystrčím ruku z auta. Někdy měním, jindy ne, do logu někdy jenom poděkuju, jindy se rozepíšu víc. Hlavně si hraju. Vlastní keš jsem ještě nezaložil, ale dlouho už se chystámJ

Jaký jsem tedy kačer?
  • 0

#2 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 08 September 2006 - 23:24

Jste naprosto normální :)
  • 0

#3 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 08 September 2006 - 23:34

Jaký jsi geocacher? A co vlastně chceš slyšet (resp. číst)?
Myslím, že neexistuje nic jako norma, zvyklost nebo srovnání pro geocachery. Každý je jiný. Já mám rád přírodní kešky, někdo jinej má rád městský, někdo si libuje ve složitých multi nebo mystery... Někdo rád traduje, někdo sbírá ikonky geocoinů, někoho nezajímá nic z toho. Někoho víc potěší pěkné místo, někoho spíš zajímavé uložení... Někdo sbírá a nezakládá, někdo zakládá mnohem víc.
Pokud ale čteš logy a fóry, tak tohle už přece víš.
Myslím, že se dokonce dá špatně posuzovat i to, jak je kdo nadšený kačer. Kačer z Horní Dolní bez auta s 50 keškama za rok může být mnohem nadšenější neš pražák se 100, protože ho stojí mnohem víc úsilí se k nim dostat.
Myslím, že se těžko posuzuje obecně, maximálně si můžeš říct, jestli je někdo podobného typu jak ty. Ale jestli je to dobře nebo špatně - všechno je velmi subjektivní.
Jen mě trochu zarazilo "Ať mi nikdo netvrdí, že u všech svý pětistech nalezených, si pokaždé četl listing". Já mám nalezeno zhruma 100 kešek a u každé jsem si přečetl listing i logy a to většinou mnohem víc než posledních 5. Prostě mě zajímá co je to za místo a co na něm zažili ostatní kačeři. A až se jednou dohrabu tředa k číslu 500, tak to si piš, že se na tom nic nezmění. A určitě nejsem sám, kdo to všechno opravdu čte.
Asi ti přece jen odpovím na tvoji otázku - jsi pohodlný kačer. Pokud tě zajímají hlavně jednoduché drive-in cache, tak o hodně přicházíš. Ale je to tvoje rozhodnutí a rozhodně si tě netroufám soudit, každý totiž od geocachingu očekává trochu něco jiného a myslím, že nikdo nemůže říct, že to co čeká on, je to jediné správné. A to je jedna z věcí, které jsou na geocachingu krásné - každý prožívá geocaching takovej, jakej si ho udělá.
  • 0

#4 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 12:32

Ať mi nikdo netvrdí, že u všech svý pětistech nalezených, si pokaždé četl listing



Ano! - mám dnes 495 nalezených a listing jsem četl pokaždé - pokud to teda nebyla tradiční cache pouze v němčině - tam si tak leda prohlídnu obrázky :-)

I před hromadným odlovem (až 44 za den) si každý listing minimálně projdu - hlavně kvůli technickým informacím a při logování i ty sebedelší listingu dodatečně pročtu celé s tím, že na základě mé návštěvy vím, o čem je v listingu řeč a já jsem zas o něco chytřejší a můžu líp machrovat, že všude sem byl a dvakrát a mám od všeho klíče...
  • 0

#5 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 0:08

Asi ti přece jen odpovím na tvoji otázku - jsi pohodlný kačer. Pokud tě zajímají hlavně jednoduché drive-in cache, tak o hodně přicházíš.

Tak za tohle označení moc děkuju. To sedí:) Ale zase ne úplně. Dokonce jsem si koupil kolo a pár kešek s ním objel. Teď ale musím chodit na rehabilitaci s kolenem:(
Nicméně, tenhle svůj výplod jsem napsal pod dojmem jiných diskuzí, kde si hlavně autoři keší stěžují na různé nešvary. Vůbec se jim nedivím. Mají s tím spoustu práce. Jednomu vadí, že nečte listing, jinému zase, že netrejduje... je toho prostě hodně. Tím, co jsem napsal, jsem chtěl jenom ukázat, že i když dělám přesně to, co nemají rádi, nejsem zavrženíhodný. Jsem naprosto normální... a pohodlný:) Nechtěl jsem je tím naštvat, spíše naopak. Ukázat, že někteří to prostě berou jenom jako hru a když to oni chtějí brát tak vážně, ať to dělají. Já si budu v rámci pravidel hrát. Ať si prostě představí, že ty kešky připravují pro nezodpovědné, chamtivé a zlobivé děti. Ty to taky neocení.
Jo a s tím čtením listingu to se mnou taky není tak hrozné. Už jsem jich přečet opravdu hodně a jsem rád, že jsem to udělal. No a na ty složité multiny a mystery nechodím hlavně protože se tam musí počítat a to mě opravdu nebaví... protože to neumím:(Taky se ale v rámci možností snažím pomáhat. Pokud už trejduju, snažím se do keší spíše dávat zajímavé věci. Sám si vezmu snad jenom dřevěný GC, nebo turistickou známku. Pokaždé ale myslím na to, jak by se moje věc líbila dítěti. A slibuju, že od teď dám do každé kešky něco zajímavého. Tohle, myslím, můžu slíbit.
  • 0

#6 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 14:44

Hlavně, že Vás to všechny baví, nebo jde snad o něco jiného?

  • 0

#7 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 19:01

[quote]

Ano! - mám dnes 495 nalezených a listing jsem četl pokaždé - pokud to teda nebyla tradiční cache pouze v němčině - tam si tak leda prohlídnu obrázky :-)

Souhlasím, že čtení listingů je důležité, poučné, zábavné a já nevím, jaké ještě. Je to také malá odměna autorovi keše - to vědomí, že někoho obohatil o nové vědomosti.Jenomže mě se líbí i jiný druh kačerství a sice to, že zapnu GPSku a šipka mi ukáže úkryt 500m vzdálený. Tak zastavím a jdu za ní. Kam mě dovede, je překvapení a pro mě i větší dobrodružství, než vědět dopředu, kam jdu. Neříkám, že tohle dělám vždy, ale u těch jednoduchých drive-in se s tím moc nezalamuju. Po návratu domů si pak třeba listing přečtu zpětně, pokud mě místo zaujme. Myslím, že tohle taky není špatně. Je to prostě jenom další rozměr hry.
  • 0

#8 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 1:15

To "pohodlný" nesouvisí s tím, jak se ke kešce dostaneš :o) Já dojedu autem kam to jde a pak jdu klidně hodinu lesem nebo se šplhám v 3-4 hvězdičkovém terénu. Pokud je terén 4, tak na ten strom klidně vylezu, nevybírám si podle terénu. A to jsem přád máčka, jsou takoví, kteří to objíždějí na kole nebo mhd, vlakem.... a ti by třeba zase mě označili za pohodlného ;o)
Pro mě složitá multi je taková, která má 10 stage, ne taková, která má vzorec přes dva řádky. S matematikou problém nemám, ale nevím, proč bych měl počítač příšerný vzorce, pokud to není vyloženě úkol jako třeba MathMania. V tom s tebou souhlasím, ale ne všechny multi nebo mystery jsou takové.
Vidíš a ty zrovna píšeš o tom, že budeš dávat do každé kešky něco zajímavého. Každej jsme jinej, tohle mě třeba vůbec nezajímá, já trejduju minimálně, kdyžtak dávám CWG. Travel Bugy beru výjmečně. U většiny keší by mě bohatě stačil jen logbook a nic víc. A někdo jinej zase trejduje jak o život a třese se na každej nalezenej TB. Každej si z toho bereme to, co nás zajímá. A proto někdo horší a někdo lepší?
  • 0

#9 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 22:23

[quote]
[quote]
Myslím, že tohle taky není špatně. Je to prostě jenom další rozměr hry.
[/quote]
... ty, Krlesh, a co jsi vlastně chtel slyšet, když jsi zakládal tohle vlákno?

  • 0

#10 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 18:54

Vidíš a ty zrovna píšeš o tom, že budeš dávat do každé kešky něco zajímavého. Každej jsme jinej, tohle mě třeba vůbec nezajímá, já trejduju minimálně, kdyžtak dávám CWG. Travel Bugy beru výjmečně. U většiny keší by mě bohatě stačil jen logbook a nic víc. A někdo jinej zase trejduje jak o život a třese se na každej nalezenej TB. Každej si z toho bereme to, co nás zajímá. A proto někdo horší a někdo lepší?



Trejduju v podstatě jenom kvůli dětem. A nejenom těm svým. Z vlastní zkušenosti vím, že je hlavně zajímá obsah krabičky. Jenom kvůli tomu jsou ochotny zdolávat různé nástrahy a tůry. Proto si později kontroluju logy, které přijdou po mě, abych věděl, jak se ty věcičky líbí. Na druhou stranu jsem byl ale taky frustrován obsahem keší a nějakou dobu jsem prostě jenom zapisoval bodíky. Pokusím se nenechat odradit. Když nemám zatím vlastní kešky, bude alespoň snažit obohatit ty, které navštívím.
  • 0

#11 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 09 September 2006 - 22:52

... ty, Krlesh, a co jsi vlastně chtel slyšet, když jsi zakládal tohle vlákno?


Chtěl jsem slyšet od ostatních, co je pro ně geocaching. Mám totiž pocit, že se to tady bere moc vážně a ta hravost se vytrácí. Nečteš listing, jsi špatný, netrejduješ, taky zavrženíhodné, nemáš vlastní keše...atd
Ale to je pořád dokola.
Prostě jsem jenom chtěl říct, že je v pořádku, když si každý hraje tuhle hru po svém. Samozřejmě v rámci pravidel.

  • 0

#12 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 10 September 2006 - 12:38

Chtěl jsem slyšet od ostatních, co je pro ně geocaching. Mám totiž pocit, že se to tady bere moc vážně a ta hravost se vytrácí. Nečteš listing, jsi špatný, netrejduješ, taky zavrženíhodné, nemáš vlastní keše...atd
Ale to je pořád dokola.
Prostě jsem jenom chtěl říct, že je v pořádku, když si každý hraje tuhle hru po svém. Samozřejmě v rámci pravidel.

Fígl je v tom, že takové vážné diskuze se vedou maximálně tady na fóru a při osobním setkání nebo na eventu je spříznění duší a radosti jako svatbě :-)
  • 0

#13 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30563 příspěvků(y)

Publikováno 10 September 2006 - 22:26

Někdo má rád vdolky, někdo holky... někdo bere geocaching jako závody v počtu odlovených kešek, někdo jako zpestření turistiky (jako já). Pro mne je to zábava, objíždím to na kole a lovím zásadně v přírodě, čím těžší tím lépe!
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama