Přejít na obsah


Fotka

Bitcoin - o co jde?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
26 odpovědí na toto téma

#21 Hamaci

Hamaci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1173 příspěvků(y)

Publikováno 21 November 2013 - 0:10

Přidám doušku: Je možné, že dolujete Bitcoiny a ani o tom nevíte.

Kolega řešil problém se svým počítačem, který vyluzoval slabé pískání. Kolega není žádná lama. Je to IT profík par excelance. Hledal hardwarovou chybu, ale nakonec problém našel jinde.

Na pozadí mu běžel proces, který se maskoval jako systémová indexovací služba Win7. Tento proces využíval výpočetní výkon grafické karty k dolování bitcoinů (pro někoho jiného samozřejmě). Jenom díky souhře náhod tohoto červa odhalil. Antivirové programy nic neobjevily.

Kolik nás o takovýchto procesech běžících na našich strojích neví?


Tento příspěvek byl upraven od Hamaci: 21 November 2013 - 0:11

  • -1

#22 Loukotak

Loukotak

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 26 November 2013 - 17:10

To jen ti co koukají na porno místo práce :)

 

Dolovaní je vůbec nevyplatí. Sežere to víc elektřiny než se na tom vydělá.


  • 0

#23 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 905 příspěvků(y)

Publikováno 26 November 2013 - 21:28

Z cizího krev neteče


  • 0

#24 severalaruranl

severalaruranl

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2013 - 15:25

Určitě jste o tom museli již slyšet - BITCOIN. Ano, ta virtuální měna, co se v poslední době dosti zmiňuje. Už jsem na ni narazil před dlouhým časem (pamatuji, že se mi o ní někdo velmi okrajově zmínil), ale o je asi tak všechno...

 

Je tu někdo, kdo by mi mohl vysvětlit, oč se vlastně jedná, že je to tak populární a v čem je to tak úžastné? :-)

Popřípadě, má tu někdo zkušenosti s BTC?

 

 

P.S. Wiki jsem četl a moc moudrý jsem z toho nebyl.

 

Úžasný je Bitcoin v tom, že je to deflační měna. Kdyby vlády světa netiskli peníze, tak by nebyl důvod zakládat bitcoin. Jenže vlády světa tisknou peníze a to bylo právě hrací vodou do mlýna Bitcoin.

 

Vem si Českou korunu -- každý rok má oficiálně inflaci dle ČSÚ 2 - 3 %, skutečná inflace je však 4 - 5%. ČSÚ se skutečnou inflaci bojí přiznat.

Inflace vzniká tak, že stát neustále tiskne další a další peníze a čím více peněz je na světě, tím menší mají peníze hodnotu. A národní banky všech států se bojí přiznat, kolik peněz vlastně vytiskly a chodí po světě.

 

Představte si, že si šetříte na důchod. Dnes si odložíte do kasičky 100 korun, za čtyřicet let jakožto důchodce si těch sto korun vezmete a zjistíte...... zjistíte, že si za to nekoupíte ani blbý rohlík.

 

V podstatě by stačilo, kdyby na světě byl jen jeden stát s tvrdou měnou. Kupříkladu kdyby byl tvrdý (tedy bezinflační) Yen, tak by v ČR všichni spořili v Yenech a vykašlali by se na korunu. Měna nemá žádné hranice.

Jenže ani ten Yen není bezinflační, tisknou úplně všichni a to je velký problém.


  • 0

#25 severalaruranl

severalaruranl

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2013 - 15:36

Shodou okolností jsem se tento týden pokoušel přijít na to, "co je to Bitcoin a jak to funguje". Pokusím se to shrnout stručně a laicky srozumitelně. Pro podrobnosti odkážu na Wiki a bitcoin.org.

Jak už je uvedeno výše, jedná se o virtuální měnu. Získat ji můžete nákupem za běžnou měnu a prodejem "zboží" za bitcoiny - tedy standardním oběhem této měny. Výše uvedené "těžení" je zcela z hlediska vytváření Bitcoinů okrajová oblast, která navíc postupně ztrácí na významu. Čím víc je těchto "těžařů" (na wiki se jim říká minéři), tím menší výdělek získávají. Naopak, z hlediska fungování platební sítě jsou minéři podstatní. Ono to výše zmíněné "že dešifruješ nějaké kody," není něco samoúčelného. Fakticky nejde o dešifrování, ale výpočty hešů. Tyto výpočty jsou zásadní pro bezpečnost celé platební sítě v tom smyslu, že nikdo nedokáže vytvořit falešné bitcoiny.

WIKI: „Celkové množství peněz je konečné a předem známo, a jeho uvolňování do oběhu je definováno pouze matematickými zákony.“ Tím uvolňováním je právě to zmíněné "těžení". Jde vlastně o to, že minér je tímto způsobem placen za službu, kterou síti svou činností poskytuje. Nicméně tato platba zřejmě ani nepokryje náklady na provoz potřebných serverů.

Naopak, pokud máte své Bitcoiny v "peněžence", v souboru na disku, který se poškodí, o své Bitcoiny přijdete. A nejen to, zmizí z celé sítě. Fakticky se tak všechny ostatní Bitcoiny o tento úbytek zhodnotí. Měna je tedy z principu v podstatě deflační - nelze "tisknout" nové peníze jen z vůle nějakého centrálního úřadu, jako je tomu u běžných měn.

Zdánlivě je to úžasná vlastnost. Mám-li 1000 BC, budu je mít i za rok (pokud je neutratím, nepoškodím poslední zálohu,....). A dokonce, pokud mezitím jiní některé své Bitcoiny „ztratí“ = poškodí, omylem smažou,...., budou mít mé Bitcoiny větší hodnotu.

 

Opravdu budou? Proč by měly?

 

Čím je vlastně měna Bitcoin podložena? Zlatem? Ne. Prací socialistického lidu?  ;)  Ne. Není kryta ničím. Hodnota Bitcoinu je dána jen důvěrou uživatelů v tuto měnu. Tím, že někdo za ní nabízí zboží. Množství zboží na světě vzrůstá, obchodníků ochotných brát Bitcoiny je čím dál víc, občas se nějaká peněženka s Bitcoiny zničí … hodnota jednoho Bitcoinu tedy stoupá.

Zatím jich je dost. Zatím stoupá. Letadlo vzlétá.

 

Co bude dál? Přeskočme pár let, desítek let …. peněženek se za tu dobu ztratilo hodně. Bitcoinů je čím dál tím méně. Za každý Bitcoin nakoupíte mnohem víc, než dříve. A peněženky se ztrácejí dál. Letadlo dál vesele letí.

 

Skočme ještě dál v čase.

 

Bitcoinů je již jen pár. Jen několik lidí má pár Bitcoinů. Bitcoin je tak něco jako milionová bankovka. Na běžné nákupy, pro které vznikl, je to moc. Kde s ním zaplatíte? Vlastně je už nikdo nechce, protože co s milionovou bankovkou? Utratit ji je příliš obtížné. Má příliš velkou hodnotu. Teoreticky. Jenomže pořád platí, že Bitcoin není ničím kryt. A tak hodnota padne na nulu. Letadlo dopadlo. :(

Poslední vlastníci zjistí, že mají všechny zbývající Bitcoiny, tedy z dnešního pohledu jsou miliardáři, ale není nikdo, kdo by je chtěl. Na co taky.

 

Pokud se budou bitcoiny postupně ztrácet, tak ty zbývající budou mít větší hodnotu, protože budou více vzácné.

Cena jakéhokoliv zboží (peníze jsou také zboží) je rovna poptávce a nabídce. Nabídka je počet existujících bitcoinů. Logicky tedy, když se nějaké bitcoiny ztratí, tak se musí ty zbývající zhodnotit.

 

Krom toho se bitcoin zhodnocuje tím, jak neustále stoupá počet jeho uživatelů.

 

Pokud se někdy v daleké budoucnosti stane, že zbude už jenom jediný bitcoin, tak ten poslední bude mít obrovitou hodnotu. Ovšem jako měna bude bitcoin už nepoužitelný, protože k běžným platbám jsou potřeba drobné. Nemůže přijít do pekárny a platit palácema. :D

 

A teď k tomu, že nejsou Bitcoiny ničím kryty.

Koruna ani žádná jiná světová měna není ničím kryta !!!! Tedy v tomto ohledu nemáte bitcoinu nic vyčítat.

 

Ideální by bylo si šetřit ve zlatě, shromažďovat doma zlaté mince a zlaté cihly.

Zlato je kryté zlatem, tzn nemůže ztratit hodnotu, to je jeho výhoda oproti všem penězům.

 

Peníze, ať už státní nebo elektronické, nejsou ničím kryty.

Proto na konci druhé světové války v neměcku spalovali haldy bankovek, německých peněz v kamnách. Bylo jich vytištěno tolik, že jejich hodnota byla nula.

Platí -- více více peněz, tím menší hodnota jednoho penízku.

 

Bitcoin má výhodu v tom, že má stanovený maximální počet elektronických mincí, který nebude nikdy překročen.

 

Americký Dolar stál ještě před pár lety 40 korun, pamatuji si to moc dobře. Dnes stojí 20 korun, ale ještě před tím, že se začala masově tisknout česká koruna, tak stál dolar 14 korun. Co to znamená?

To znamená, že dolar ztratil většinu své původní hodnoty.

A také to znamená, že dnes je v oběhu více jak dvojnásobek dolarů, co by tenkrát.

 


Tento příspěvek byl upraven od severalaruranl: 03 December 2013 - 15:45

  • 0

#26 severalaruranl

severalaruranl

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2013 - 15:51

Přemýšlím, jestli se nemůže stát, že bitcoin potopí rozsah transakční databáze, která uchovává transakce od úplného začátku. Moc tomu nerozumím, ale pokud se někde na "počátku" pohybuje kolem desítek GB, bude to časem stále narůstat. A to TO ještě ani nejede naplno.

Až to půjde do až bajtů, tak BTC budou moci emitovat jen banky s velkými servery. A tam asi běžný zlatokop nechtěl. Berte to jen jako laickou úvahu, tohle pole patří profesionálům   :) 

Spíše bych sázel na regionální "měnu" jako je LETS.

 

Ale další bitcoiny se už vydávat nebudou !

Počet bitcoinů dosáhlo počtu 20 milionů a konec, šlus! Pak může bitcoin jako měna fungovat klidně miliardu let, aniž by se narazil nový bitcoin. Opravdu není nutné razit další a další mince, to je jenom vymývání mozků od národních bank, když tvrdí, že je nutné tisknout další a další!

 

Tak jako ti dobře postavený dům vydrží na celý život, jak mince také.


  • 0

#27 Parkis

Parkis

    Parkis

  • Members
  • PipPipPip
  • 1912 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2013 - 16:46

Pokud se někdy v daleké budoucnosti stane, že zbude už jenom jediný bitcoin, tak ten poslední bude mít obrovitou hodnotu. Ovšem jako měna bude bitcoin už nepoužitelný, protože k běžným platbám jsou potřeba drobné. Nemůže přijít do pekárny a platit palácema. :D

 

Tohle problém není, bitcoin je libovolně dělitelný, takže klidně můžeš platit 0,00000000000001 BTC


  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama