Přejít na obsah


Fotka

Rekonstrukce květnových bojů - Brandýsek 7. 5.


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
8 odpovědí na toto téma

#1 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2014 - 11:32

pozvánka na výpravnou dobovou bojovou ukázku - středa 7. 5. 2014 18:30 Brandýsek (okr. Kladno)
 
Jako každý rok se nám blíží oslavy výročí vítězsví ve 2. světové válce. U nás, na Kladensku a Slánsku, na staré hlavní silnici č. 7 z Prahy na Chomutov, kudy se v noci z 8. na 9. květen  valiky tanky Rudé armády na pomoc Praze, se bude (jako každý rok) konat výpravná rekonstrukce květnových bojů za účasti military nadšenců a techniky ze široka zdaleka v obci Brandýsek (z Prahy je to cca 20 km zsz. po R7 exit Stehelčeves)  Kdo z okolního regionu byste chtěli udělat dětem či sobě nějaké povyražení, neváhejte a zajeďte si ve středu 7. května v podvečer na hodinku či dvě na Brandýsek (či přesněji do místní části Olšany). Hlavní část akce je připomenutím boje, kterým ráno 9. května na pláni kolem dnešní keše GC3MGX4 (Kaplicka na Rovinach / Chapel on the Plains) druhý sled tanků RA rozprášil německá vojska, terorizující obec (zjednodušeně řečeno: napřed poženou Němci naše, pak dorazí Rusové, a s Němci zatočí :)).
 
Akce se odehrává na lukách při jižním okraji obce, po pravé straně potoka pod strání ke Cvčovicům (+- 100m cca 50 11,175 / 014 09,415), začátek "představení" je avizován na 18:30.. Na místě bývá velký nával obecenstva, doporučuju dorazit s předstihem. Je to spousta střílení a rachotu, takže pejsky, miminka atp. určitě s sebou nebrat. Ve směru z Kladna je přímá silnice od Švermova t. č. v Hnidousídh uzavřena, od Kladna tedy příjezd do obce buď přes Pchery či přes Cvrčovice. V obci pak ulicí Švermovská a dále pěší příchod k dějišti (odb.ze silnice na cestu na olšanské straně 11,250 / 09,320, na cvrčovické straně 11,007 / 09,427.
 
Externí odkazy:
oficiální plakát (proč na ten letošní vybrali zrovna "špatného" vojáčka pámbu ví):
 
fotogalerie z r. 2010 (alespoň pro letmou představu)
 
historické pozadí - popis průběhu květnové revoluce a bojů na Brandýsku (výňatek z brožury z r. 1946) 
 
Něco osobních poznámek k brožuře: 
1) zastavování projíždějících vozidel fingovaným stažením závor na přejezdu u nádraží - až do stavby R7 v poloviny 80. let musela veškerá doprava směru Praha-Chomutov projet skrze obec, tudíž strategický význam průjezdní silnice byl velký. Stejným způsobem se snažili činit místní občané obstrukce okupantům ještě i roku 1968.
2) obecní dům - budova OÚ (11,322 / 09,402); na průčelí osazena pamětní deska s výčtem padlých
3) hostinec Na Veverce - v zatáčce silnice při křižovatce směr Pchery, cca 100 m "výše" od od ˇOÚ; v cihlové podezdívce plotu naproti, na vnitřní straně zatáčky, jsou dodnes ke spatření na památku zazděná kola tanku
4) mladíci z Černčic u Loun - jejich pomníček se nalézá o serpentinu výše směr Knovíz, na vnitřní straně bezprostředně před zatáčkou (11,552 / 09,647)
5) záseky na Rovinech - dnes holou silnici kolem kapličky tehdy lemovalo vzrostlé stromořadí, jen při výjezdu z obce dožívají poslední stromy, které boj ještě pamatují
6) pohřbívání - padlí občané a rudoarmějci jsou pochování bok po boku na místním hřbitově, nedaleko vstupní brány (11,025 / 09,134)
 
Přímo k tématu tam žádnou keš zatím nenabídnu (byť i taková je už léta v úvaze), možná ale, s trochou štěstí a jak počasí a RW dovolí, bude do oné středy jiná nová tradička v okruhu několika km. 
 
Ze stávajících pozornosti doporučuju na příjezdu od Loun a Slaného starobylý kostelík a dřevěnou zvonici v Želenicích GC1A8HB (Zvonice v Zelenicich). Ve směru od Prahy mějte určitě do zásoby vyřešeny mysterky GC1P2PF (Vigenerova sifra I) a GC39TPP (Vigenerova sifra II). Zatímco v Hnidousích je zmíněná uzavírka, z Brandýska-Olšan po švermovské silnici alespoň k záchranné stanici AVES a naučné ministezce pod Čabárnou je příjezd možný, nicméně upozorňuju, že příslušná keš GCHTN2 (Cábárna-vodní svet/Cabarna-water world) není situována taky v údolí u rybníčků, ale na vrcholu stráně, několik desítek výškových metrů nad. :)  
 
A pro všechny geokolegy, ať už zblízka či zdaleka připomínám, že máme tematický bookmark, věnovaný období německé okupace a 2. světové války: Unit 992http://www.geocachin...49-c34635aa84f2 ) a při té příležitosti prosím o tipy na jeho aktualizaci.

  • 3

#2 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2014 - 8:34

Z aktuálně přidaných:

 

Hrob rudoarmějce GC483QZ - Dubí (okr. TP), přechod RA přes Krušné hory a sestup do Mostecké pánve -, události, které se odehrávaly den před výše uvedeným střetnutím, 65 km severozápadněji (vida, vida, applovka k k tématu a autor se nepochlubí... :))  

 

Herta Kašparová GC3J439 - Třešť (okr. JI), propracovaný listing, připomínající krvavé potlačení květnového povstání a osud hlavní pachatelky

 

V té souvislosti bych bych rád coby opačný příklad těch tuzemských Němců. kteří i v nejtěžších časech bojovali proti nacismu a za Československou republiku, připomenul za všechny jedno jméno - její, rovněž ve stejně mladém věku popravenou, jmenovkyni z Krupky-Bohosudova Hertu Lindnerovou a jí věnovanou, dnes už archivní, keš Park Herty Lindnerové GC1KR5P. Podrobnější popis jehího života a odbojové činnosti než v listingu naleznete zde).


  • 0

#3 zdeziz

zdeziz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 514 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2014 - 11:41

Možná i GC2484Y, nenašel jsem GC2AF02 na Lib. příčce, GC1DBT7 tamtéž, hranice Protektorátu GC38Y8C, ropik GC1Q2XR, tady stával tank, dnes už jen památník GC1NY14, tady stojí GC4B6NK. Koukni, třeba se něco hodí, kontroloval jsem jen zběžně.


  • 0

#4 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2014 - 14:36

Paráda - moc děkuju - i při vší té zběžnosti to je tuze přínosný výčet! Paradoxně Vosmíkovy a Paurovy, přestože o keši nejen vím, ale dokonce tuhle mám odlovenou, se doposud nějak do seznamu přidat opomenulo. Doplněny tedy všechny vyjma objektu VOP u Vítova, který máme pokryt specifičtějším bookmarkem Pražská čára (kdyby se kolegům z ME/CL/LB chtělo zorganizovat obdobný soupis Liběchovská příčka, myslím, že i pro ten už by se obstojná hromádka položek našla)..Téma "hranice Protektorátu" by taky stálo za využití a připomínání na větším počtu míst (vím, byť odkaz teď z voleje nedám, že celkem krátce existovala taková keš za Plzní)  

 

Z těch keší mně doposud neznámých nejvíc zaujal ten Tank T-34 ve Starovickach GC4B6NK, popis souboje "téčka" s přesilou "Panterů" je opravdu strhující. 
 
Tak, kdopak víte o nějaké další položce kolem okupace, války a osvobození?

  • 0

#5 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 květen 2014 - 13:49

 
Je 5. května, do reenactmentu na Brandýsku už zbývají jen dva večery a připomínáme si den, kdy se do zbraně postavila i Praha. Z čerstvě zabookmarkovaných položek výmluvně vystihuje patos, jaký to přineslo na venkově, listing následující keše z okr. HB, popisující tragický konec nerozvážně zorganizované povstalecké akce:
 
Pomník věnovaný padlým GC405J6
 
Dále bych z Břeclavska vyzdvihnul výpravný listing:
 
MUNA - muniční továrna  / Ammunition factory GC1XPEV
 
A z ostatních doplněných keší zmiňuju:
 
Cesta vzpomínkami GC4T09H (perzekuce studentů v listopadu 1939, okr. CB) 
H. Bondy GC1AYXZ (internační tábor pro židy, okr. HO)
Stezka hrdinů GC2E1E9 (po stopách protinacistického odboje v okolí Březnice, okr. ZL)
VPM 007 oběti pochodu hladu GC4F0VH (pochod smrti, okr. UL)
Partyzánský bunkr GC405J6 (lesní úkryty na pomezí okr. TA a BN)
Pomníček u cesty GC40VE7 (pomníček padlým za květnového povstání, okr. HK) 

Tento příspěvek byl upraven od Toniczech: 05 květen 2014 - 13:51

  • 0

#6 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2014 - 8:57

Znovu připomínám, kdo jste z okolí a máte možnost, nenechte si zítřejší "střílení" na Brandýsku ujít. 
 
A pro všechny něco dalšího čerstvě zavařeného k okoštování:
 

 

Pomník u Týniště GC51AYJ (zátah na fanatické německé vojáky v lesích druhý týden po kapotilaci po lesích, okr. PJ)
Životice 2 - životická tragédie GC3WX76 (srpen 1944, masakr civilistů v odvetu za partyzánský přepad, okr. KA)
Památník Josefa Kužely GC2NNV6 (pomník na místě havárie letadla, s nímž se pracovníci pražské letecké továrny snažili uprchnout k povstalcům na Slovensko, okr. KM)
Úročnický bunkr GC4WZYM (bunkr na území někdejšího cvičiště Waffen-SS, okr. BN)
Památník Moravská Chrastová GC4Y23Y (vojenské střetnutí o pohraniční obec na počátku 2. republiky, okr.SY)
ČOMV Bronislav Jokl GC4YX4G  _comv-bronislav-jokl (konstruktér turbin, který zajišťoval styk mezi odbojem v Protektorátě a na Slovensku, okr. VY)
311. bombardovací peruť RAF GC4NEJ0 (finálka u základů lesní chaty, kam si kladenští gestapáci vodívali děvky; mohu doporučit osobně, hezky provedená a v naší KL-okresní anketě o keš roku 2013 dostala hodně hlasů)
 
Tak, kdo ví o nějaké další keši k tématu, která zatím na soupise chybí.

  • 0

#7 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2014 - 13:26

A ještě nějaké doposud nepodchycené položky se povedlo ke Dni vítězství vyšacovat a na seznam přidat.  S výročím dnešního dne se pojí ta položka první - tuze výmluvná připomínka jak v takové z kloubů vyvrácené době i banální a zdánlivě nevinná událost vyústila ve smrt člověka:

 

 

Josef Hlaváč (GC2P6QB
Bratrušovská tragédie (GC4R8PK
Osvobození Bruntálu (GC1Y507
Pietní místo z května 1945 (GC4PD3M  
U partyzána (GC4Q5QM
Stolpersteine Krnov (GC4WXMB
M48 - První a druhá vlna (GC4WZYN
M58 - Třetí vlna (GC4WZYR
Mladovožicko - II. světová válka(GC20RK2) a
Transport smrti Omlenice (GCVZW9
Marvin B. Nelson(GC4RA06
Zajatecký tábor (GC1RBGR)
Mohyla v Tachově (GC4ZH7Y
Freiwald (GC2DCKR
Oškerovy paseky (GC3791N
John Halstead Banks III (GC3KCPG
Partyzánská (GC2VYZY
 
Kdo jste nestihli na ukázku dorazit letos (jako třeba já; :) musil jsem ještě něco stíhat v Praze), příležitost vynagratit si to bude zase napřesrok. A mezitím, jak řečeno, můžete průběžně dávat tipy na doplnění bookmerků.

  • 0

#8 GeoVanil

GeoVanil

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 12 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2014 - 11:26

GC52JNY RAF: Hvezdna hodina rotmistra Styblika

 

GC52V5B Nocni hlidka generala Prikryla

 


  • 0

#9 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 11 květen 2014 - 9:48

Díky, přidáno - pěkné biolistingy. Jsem rád, že se našlo taky něco z "pětkové" série GC kódů.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama