Přejít na obsah


Fotka

Jak GPS pozna, ze stoji na miste?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
20 odpovědí na toto téma

#1 gepees

gepees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 21 březen 2007 - 15:24

Chtel jsem se zeptat, zda nekdo nevi, jakym zpusobem je v GPS reseno, ze stoji na miste? Jestli jsou nekde popsany metody nebo algoritmy nebo na jakem principu to pracuje. Dik za odpovedi. H.
  • 0

#2 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 103 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 12:04

Pozná to tak, že se nemění pozice. [:)]

 


  • 0

#3 gerdik

gerdik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 12:26

Jdu na sever, jdu na sever a jdu na jih. :o)
  • 0

#4 gepees

gepees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 12:29

PLAJ family:

Pozná to tak, že se nemění pozice. [:)]



Prave, ze diky chybe mereni se porad jakoby vrti. Uvedu priklad, aby bylo jasne, o co mi jde. Mas GPS bez elmag. kompasu - pokud jdes, ukazuje ti rychlost, zastavis se, rychlost sice klesne na 0, ale mapa v gps se vetsinou jeste pootoci, ale pak da pokoj, protoze nejak vi, ze stoji na miste. Me by zajimalo, jestli je to reseno uz na urovni GPS modulu nebo je to pak nejak algoritmizovany SW v GPS. H.


  • 0

#5 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 103 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 12:44

Podle mě je to záležitostí SW. Viz třeba "Vypnutí statické navigace" v PDA

  • 0

#6 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 12:47

PLAJ family: Podle mě je to záležitostí SW. Viz třeba "Vypnutí statické navigace" v PDA

Zrovna v tomhle pripade ale saha obsluzny program primo do nastaveni modulu, ne? 


  • 0

#7 BBBubak

BBBubak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:06

Muze to byt resene tak, ze pristroj si urcuje rychlost a smer pohybu z nekolika mereni trochu stabilni tendence. (Kdyz se mu za sebou zamerene body poskladaji jakztakz do primky s jakztakz pravidelnymi rozestupy). Kdyz ma ale poslednich par mereni rozhazenych zmatene kolem, kazdy bod o par metru jinde, podle nastaveni urcite tolerance co je jeste jakztakz primka a co uz ne atd... muze 'poznat', ze se nepohybujes, ale stojis na miste, jen pozice trochu hopsa s kolisanim signalu. Nebo si mozna mysli, ze se zmatene ozrale motas na miste, kazdopadne v te chvili to vzda, ceka, az se vzpamatujes, a prestane prekreslovat mapu, sipku, atd.

 

To jsem si teda ted vymyslel, ale myslim, ze je to tak proste, ze by to mohla byt pravda. :]


  • 0

#8 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:13

jak gps pozna, ze stoji?

to je prece jasny. jdu, jdu, zastavim, zatukam na gpsku a tomu trpaslikovi vevnitr, co prekresluje mapy reknu, aby na chvili prestal [:D] vy to mate jinak? [:)]  (T.P.)


  • 0

#9 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:19

Dáin & Olík:

jak gps pozna, ze stoji?

to je prece jasny. jdu, jdu, zastavim, zatukam na gpsku a tomu trpaslikovi vevnitr, co prekresluje mapy reknu, aby na chvili prestal [:D] vy to mate jinak? [:)]

No vis... ono tohle mozna funguje, kdyz jses kral trpasliku, nebo aspon jeho jmenovec. [:D] Ale nas normalni lidi ti uvnitr na zatukani neposlouchaj. Ze tam jsou, je ale jasny. Potvory totiz vklezou vsude [;)]


  • 0

#10 v&f family

v&f family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:19

Dáin & Olík:

jak gps pozna, ze stoji?

to je prece jasny. jdu, jdu, zastavim, zatukam na gpsku a tomu trpaslikovi vevnitr, co prekresluje mapy reknu, aby na chvili prestal [:D] vy to mate jinak? [:)]  (T.P.)

Davide, ja to mam jinak. On na me tuka zevnitr, abych se nezastavoval, ze to mame jeste daleko.[:)] 


  • 0

#11 gepees

gepees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:19

Dáin & Olík:

jak gps pozna, ze stoji?


to je prece jasny. jdu, jdu, zastavim, zatukam na gpsku a tomu trpaslikovi vevnitr, co prekresluje mapy reknu, aby na chvili prestal [:D] vy to mate jinak? [:)]  (T.P.)

No ty (vy) to mate dobry, vy se domluvite, ale ten muj to nejak pozna a ja bych chtel vedet, jak - a to dost konkretne, bo mam neco za lubem. H.
  • 0

#12 gepees

gepees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:27

BBBubak:

Muze to byt resene tak, ze pristroj si urcuje rychlost a smer pohybu z nekolika mereni trochu stabilni tendence. (Kdyz se mu za sebou zamerene body poskladaji jakztakz do primky s jakztakz pravidelnymi rozestupy). Kdyz ma ale poslednich par mereni rozhazenych zmatene kolem, kazdy bod o par metru jinde, podle nastaveni urcite tolerance co je jeste jakztakz primka a co uz ne atd... muze 'poznat', ze se nepohybujes, ale stojis na miste, jen pozice trochu hopsa s kolisanim signalu. Nebo si mozna mysli, ze se zmatene ozrale motas na miste, kazdopadne v te chvili to vzda, ceka, az se vzpamatujes, a prestane prekreslovat mapu, sipku, atd.


 


To jsem si teda ted vymyslel, ale myslim, ze je to tak proste, ze by to mohla byt pravda. :]



Jasne, ze to asi nejak tak bude, ale nechci vymyslet znova neco, co uz nekdo tutove vymyslel. Tam museji byt nejaky finticky (o ty mi jde) - jak stanovit tu mez, kdy jeste jdes (treba ta tvoje primka) - ta fluktuace u bodu je zvlast v pripade chuze, a treba jeste v zastavbe, dost problematicka. H.


  • 0

#13 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 13:30

v&f family:

Davide, ja to mam jinak. On na me tuka zevnitr, abych se nezastavoval, ze to mame jeste daleko.[:)



no tenhle druhej jo, samozrejme. to je bracha toho prvniho a ma na starosti prepisovani vzdalenosti ke kesi a toci sipkou [:D]. a je desne vodrzlej, toci si tim jak chce a cisla prepisuje priserne pomalu [:D]


  • 0

#14 edheldil

edheldil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 22 březen 2007 - 16:15

zrovna staticka navigace podle me funguje proste tak, ze pokud mas prumernou rychlost (spoctenou jako celkova zmena polohy za nejaky casovy interval) nizsi nez nejaky prah, tak se to bere jako ze stojis na miste. A ten prah je asi 4km/h, takze v obtiznem terenu proste jen stojis na miste.

  • 0

#15 gepees

gepees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 23 březen 2007 - 13:30

Diky vsem za snahu. Kdyby se objevil jeste nejakej chytrolin, tak budu vdecny za kazdou informaci. Vzhledem k tomu, ze jsem se zde na foru zas tolik nedozvedel, pujdu tvrde po trpaslicich. Dik za tip. Doufam, ze tu neni zadna liga na ochranu trpasliku, protoze to bude husty. Na vikend jim vyndam baterky, aby si nemohli tajne svitit jako posledni varovani. Pokud se pak sami neprihlasi a nereknou, jak to delaji, rozeberu GPS, pochytam je, tezce je zmacknu a budu je mucit tak dlouho, dokud to nereknou. Jeste si rozmyslim, jestli na ne pujdu postupne nebo najednou!
  • 0

#16 gerdik

gerdik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 příspěvků(y)

Publikováno 23 březen 2007 - 13:46

GPS určuje polohu v určitých nastavených intervalech.

Vše ostatní závisí na SW. Používám GPS Tuner. Tam si nastavm intervaly určování polohy a minimální rychlost. A pokud se dostanu ve dvou sousedních intervalech (odečet vzdáleností za interval) pod tuto rychlost = stojíš (dle GPS). V programu to poznám tak, že přepnu na mapu, na které je zobrazována aktuální poloha a směr pohybu modrou šipkou. Pokud rychlost klesně pod mnou nastavenou rychlost je šipka červená - nebo si zobrazím přímo rychlost.


  • 0

#17 gepees

gepees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 23 březen 2007 - 14:18

gerdik:

GPS určuje polohu v určitých nastavených intervalech.


Vše ostatní závisí na SW. Používám GPS Tuner. Tam si nastavm intervaly určování polohy a minimální rychlost. A pokud se dostanu ve dvou sousedních intervalech (odečet vzdáleností za interval) pod tuto rychlost = stojíš (dle GPS). V programu to poznám tak, že přepnu na mapu, na které je zobrazována aktuální poloha a směr pohybu modrou šipkou. Pokud rychlost klesně pod mnou nastavenou rychlost je šipka červená - nebo si zobrazím přímo rychlost.



Diky. Ja mam Legenda a ten pozna docela rychle ze stojis a ze se pak hnes - je prepnuty na automatickou volbu intervalu mereni nebo jak se tomu rika. Pak mam jakousi "technickou GPS" a ta, pokud se zastavis, tak zacne vytvaret okolo mista chomac bodu a fakt to lita. Mne jde o to, jestli nekdo nevi, jak to je algoritmizovane treba v tom Legendu - jestli do toho zapopojuji nejakou statistiku poslednich mereni, pak treba kolik je optimalni pocet na vyhodnoceni, nejake mezni rychlosti; vyhodnoceni, ze jsou body v nejake rozumne trajektorii a ne chaos a tak. Diky tobe odkladam pocatek trapeni trpasliku tak o hodinku, dve ;-). Jeste maji mozna nadeji. Jestlipak se najde nejaka dalsi dobra duse?


  • 0

#18 gerdik

gerdik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 příspěvků(y)

Publikováno 23 březen 2007 - 14:27

Nejsem si jist, zda Tě dobře chápu.

GPS Tuner má možnost zaznamenat trasu. Jsou to především body, ve kterách dochází ke změně rychlosti), ale i u konstatní rychlosti to nějak dělí na intervaly. Zpětně je pak možné se mrknout na graf rychlostí nebo převýšení - popřípadě to hodit do mapy a mrknout se na trajektorii. Trasa je dána množinou bodů.


  • 0

#19 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 103 příspěvků(y)

Publikováno 23 březen 2007 - 17:15

gepees:

Diky. Ja mam Legenda a ten pozna docela rychle ze stojis a ze se pak
hnes - je prepnuty na automatickou volbu intervalu mereni nebo jak se
tomu rika. Pak mam jakousi "technickou GPS" a ta, pokud se zastavis,
tak zacne vytvaret okolo mista chomac bodu a fakt to lita. Mne jde o
to, jestli nekdo nevi, jak to je algoritmizovane treba v tom Legendu -
jestli do toho zapopojuji nejakou statistiku poslednich mereni, pak
treba kolik je optimalni pocet na vyhodnoceni, nejake mezni rychlosti;
vyhodnoceni, ze jsou body v nejake rozumne trajektorii a ne chaos a
tak. Diky tobe odkladam pocatek trapeni trpasliku tak o hodinku, dve
;-). Jeste maji mozna nadeji. Jestlipak se najde nejaka dalsi dobra
duse?

Jóóó hochu, to se asi budeš muset zeptat přímo pana Garmina nebo Magellana. Mám obavy, že to tady nikdo neví. To budeš muset googlit a hledat v cizojazyčných zdrojích.

Co třeba zkusit projít nějaký opensource program. 

Edit: http://sourceforge.net/search/?type_of_search=soft&words=GPS 


  • 0

#20 TXTester

TXTester

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 24 příspěvků(y)

Publikováno 23 březen 2007 - 17:33

Ahoj, dost informací ohledně GPS je na http://www.abclinuxu...-dekodovani-dat. Další info v odkazech na http://www.google.cz...glem&lr=lang_cs.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama