Přejít na obsah


Fotka

statická navigace v PDA


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
10 odpovědí na toto téma

#1 Rypaci

Rypaci

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2007 - 11:21

zdravím všechy! Mám jeden dotaz do fóra. Vlastním Fujitsu-Simens PDA 520, dohledání keší děláme s BeelineGPS, už jsem si něco zjišťoval o statické navigaci a tak jsem nainstaloval i SiRF Setup, kde jsem zapnul funkci "pro pěší"  , ale i tak pokud zastavím na místě, třeba kousek od keše, ukazetel - ručička pořád  skáče a ukazuje různé směry a i vzdálenosti různě přeskakují, musím se rozejít poměrně rychle,aby se ručička ustálila jedním směrem. Dá se stím něco udělat, nebo je to daň za to že je to jen PDA s navigací?
Předem děkuji za rady. 


  • 0

#2 czcharlie

czcharlie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2007 - 11:35

Rypaci:

zdravím všechy!Mám jeden dotaz do fóra. Vlastním Fujitsu-Simens PDA 520, dohledání keší děláme s BeelineGPS, už jsem si něco zjišťoval o statické navigaci a tak jsem nainstaloval i SiRF Setup, kde jsem zapnul funkci "pro pěší"  , ale i tak pokud zastavím na místě, třeba kousek od keše, ukazetel - ručička pořád  skáče a ukazuje různé směry a i vzdálenosti různě přeskakují, musím se rozejít poměrně rychle,aby se ručička ustálila jedním směrem. Dá se stím něco udělat, nebo je to daň za to že je to jen PDA s navigací?
Předem děkuji za rady. 

Je to tim, ze Tvoje PDA neobsahuje magneticky kompas. GPS urcuje svetove strany vzdy ze dvou po sobe nasledujicich pozic a kdyz stojis meni se pozice jen nepatrne a hlavne nahodne - to je dano rozptylem namerenych hodnot. Ten rozptyl bude vzdy, proste presnost urceni polohy neni absolutni. Tak se chovaji vsechny GPS bez kompasu. Nevim jak BeeLine GPS (ale urcite tu funkci ma take), ale treba GPSTuner ma moznost nastavit  neco na zpusob staticke navigace.  Nastavis minimalni rychlost pohybu pri niz SW "prestava navigovat" a  da se tak  do urcite  miry eliminovat  poskakovani  vzdalenosti,  ale vzdy to bude kompromis.

  • 0

#3 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 19 duben 2007 - 21:48

Uvedenou vychytávku - korekci elektronickým kompasem, mají pokud je mi známo zatím pouze Garminy 60CSx.Pro ostatní nezbývá nic jiného, než být stále v pohybu - je to zdravé[;)]
 


  • 0

#4 edheldil

edheldil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 19 duben 2007 - 22:16

Rypaci:

zdravím všechy!Mám jeden dotaz do fóra. Vlastním Fujitsu-Simens PDA 520, dohledáníkeší děláme s BeelineGPS, už jsem si něco zjišťoval o statické navigacia tak jsem nainstaloval i SiRF Setup, kde jsem zapnul funkci "propěší"  , ale i tak pokud zastavím na místě, třeba kousek od keše,ukazetel - ručička pořád  skáče a ukazuje různé směry a ivzdálenosti různě přeskakují, musím se rozejít poměrně rychle,aby seručička ustálila jedním směrem. Dá se stím něco udělat, nebo je to daňza to že je to jen PDA s navigací?
Předem děkuji za rady. 

 

To,ze ti to skace, je prave proto, ze jsi vypnul statickou navigaci. GPSkapri vypnute SN hlasi i minimalni zmeny namerene polohy, ktera dikyruznym chybam vselijak osciluje vetsinou kolem tve skutecne polohy. Timpak ruzne skace smer tveho pohybu a pokud je obraz orientovany podletveho pohybu,  toci se mapa jako zbesila.

 

Muzesto potlacit v software tim, ze zvolis nejakou minimalni rychlost, alepokud tu minimalni rychlost prezenes, tak jsi vlastne zase vytvorilstatickou navigaci [:)]. Ta pouziva prah myslim asi 4km/h. Takze volpodle toho, treba 0.5 km/h.

 


  • 0

#5 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 956 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 11:53

To je právě to, co já píšu snad skoro všude... vypnout SN je dle mého názoru nesmysl právě proto, že pak ručička skáče jako zběsilá a nikam to nevede dokud se člověk nedá do pohybu. Rychlost 4km/h je rychlost normální chůze, takže po pár experimentech s vypnutou SN a blbnutí na místě od patníku k patníku jsem ji zase zapnul a prostě se pohybuji normální chůzí ve směru ručičky, případně chvilkama zrychlím krok a vše najednou funguje normálně.

  • 0

#6 stanleypaulGC

stanleypaulGC

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 290 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 12:34

A to je právě nesmysl. Bez vypnutý SN se pořádně ke keši nedostaneš, nebo musíš právě skákat jako zajíc. Já začal s N6230i a BT modulem. Bez vypnuté SN to bylo na h... zapnutá SN je dobrá akorát do auta, že se ti netočí mapa když stojíš na křižovatce. Opravdový geocaching začal až po vypnutí SN. Možná je trochu složitější situace, pokud používáte mapový podklady. Mobil i jiné zobrazovadlo potřebuje určitý čas na to, aby vykreslilo situaci, mapu nebo šipku atd. To znamená, že pokud se mi díky vypnuté SN více točí šipka, může mít zobrazení problém dostatečně rychle překreslovat. Což může znamenat zpoždění, takže udělám 5kroků a zobrazí se mi jen tři. Ale to jsem nezkoušel, protože jsem měl jen mobil bez mapového podkladu (soft jednoduchý ale účinný - vlkGPS, www.bielyvlk.sk ). Teď jsem si pořídil N560 s vestavěnou GPS, takže problém s vypnutím SN tu bude znovu, zatím hledám vhodný soft a mapové podklady pro instalaci v PDA pod WM5.  Má někdo nějaké dobré zkušenosti?

  • 0

#7 Mion

Mion

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 13:23

Jak tu někdo popisoval situaci, že při zapnuté SN mu skáče šipka a točí se mapa - to je bohužel asi největší problém gc řešení za pomocí  PDA/mobil-GPS bez propracovaného software, psaného na konkrétní GPS modul.
Při jedné z diskuzí u  prodejce Garminu se také probíralo, v čem spočívá hlavní výhoda třeba takové GPS 60C(S(x)) oproti samostatným BT modulům. Software (firmware) GPSky je přímo řešeno na propojení s konkrétním GPS čipem, takže jak firmware do přijímače, tak vlastní firmware přístroje je odladěno a uzpůsobeno tak, aby například právě poskakování šipky bylo minimalizováno. 
V takovém případě se pak při zpřesňování (nebo antizpřesňování - dle aktuální příjmové situace) rozpozná "typ" změny polohy - zda se jedná o nový přepočet a zpřesnění z nových a  přesnějších informací z družic, nebo jsou indikovány zhoršené příjmové podmínky a  detekovány falešné odrazy, atd. a podle toho se buď natočí s detekovaným pohybem GPSky mapa, nebo se šipka na mapě posouvá bokem, ale mapu to nenatáčí.   Nefunguje to vždy na 100% (především po náhlé změně směru nebo rychlosti a současně po změně příjmových podmínek - typicky při zastavení auta někde na křižovatce za viaduktem). Ale ve většině případů to opravdu šlape, především pokud se s GPS pár vteřin vůbec nehýbe. Což je při dohledávání cache snadno dosažitelná podmínka (jen pozor na hýbající se větve s listím nad hlavou, to dokáže GPSce i se SiRFem pěkně zamotat "hlavu"[:)]).

Takže klasická GPS nemusí mít nutně zapnutý magnetický kompas, aby se eliminovalo časté falešné natáčení mapy. Ale jeho zapnutí může okamžitě ukázat směr k cachi aniž by se muselo pohnout z místa - to je asi největší přínos magnetického a správně zkalibrovaného kompasu v GPSce.

 


  • 0

#8 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 956 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 15:32

stanleypaulGC: A to je právě nesmysl. Bez vypnutý SN se pořádně ke keši nedostaneš, nebo musíš právě skákat jako zajíc. Já začal s N6230i a BT modulem. Bez vypnuté SN to bylo na h... zapnutá SN je dobrá akorát do auta, že se ti netočí mapa když stojíš na křižovatce. Opravdový geocaching začal až po vypnutí SN.

Nevím, ale nemám pocit že bych poskakoval jako zajíc.. SmartComGPS mne normální chůzí zcela bez problémů navedl vždy na kešku a právě při zapnutý SN jednou ukazoval tam, pak jinam a vzdálenost skákala nahoru dolů... Nevím co je špatného na tom docházet ke kešce normální chůzí a případně udělat dva, tři rychlejší kroky.
  • 0

#9 edheldil

edheldil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 16:04

sobikovi: To je právě to, co já píšu snad skoro všude... vypnout SN je dle mého názoru nesmysl právě proto, že pak ručička skáče jako zběsilá a nikam to nevede dokud se člověk nedá do pohybu. Rychlost 4km/h je rychlost normální chůze, takže po pár experimentech s vypnutou SN a blbnutí na místě od patníku k patníku jsem ji zase zapnul a prostě se pohybuji normální chůzí ve směru ručičky, případně chvilkama zrychlím krok a vše najednou funguje normálně.

 

No, moje zkusenost je, ze ta chuze musi byt nejakou dobu docela rychla. Rozhodne nestaci dva rychle kroky. A pokud je to v jen malinko horsim terenu jako treba GCXBK3, tak se pri rychlem pohybu s koukanim na displej driv zabijes, nez najdes kesku [:)].

 Lepsi je vypnout SN a bud se smirit s tim, ze pokud stojis na miste, tak se toci mapa, anebo treba docasne nastavit, ze sever mapy je na hore na displeji.
 


  • 0

#10 edheldil

edheldil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 16:07

stanleypaulGC: Opravdový geocaching začal až po vypnutí SN.

 

To si pletes s SA, selective availability. SN je ficurka chipsetu sirfStar III , ktery je relativne novy.

 


  • 0

#11 stanleypaulGC

stanleypaulGC

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 290 příspěvků(y)

Publikováno 20 duben 2007 - 16:25

K tomu SA resp. SN - pro mne to v tomto případě je jen zkratka, kterou tady už někdo používal a mně to ušetří pár úhozů na klávesnici.

a k tomu ..pár kroků.. Problém je, že sice můžeš udělat pár kroků, ale než GPS zareaguje, tak to chvíli trvá. Takže uděláš pár kroků, čekáš, GPS má svou setrvačnost, zase pár kroků, atd.... To není good idea. Stejně je tam určitá predikce, když jdu, tak (platí u zejména ustáleného pohybu jedním směrem)GPS eliminuje (snaží se) eliminovat své vlastní zpoždění, takže jakoby ukazuje polohu která je něco mezi skutečnou a předvídanou, která bude v čase obnovy GPS. Tedy čím jdeš(jedeš) pomaleji, tím větší je aktuální chyba. A hledat keš, když je každý metr dobrý (třeba u skal, mám jít dolu nebo zůstat nahoře? ), tam bych chtěl být tím pozorovatelem a sledovat ty skoky-kroky. Ale vzhledem k tomu, že je to i trochu o dobrodružství (geocaching), tak proč ne. Záleží na každém. Já mám raději trochu toho točení mapy než udržování rychlosti aspoň 4km/h abych měl aktuální pozici stále. Jo a s tím zaseverováním mapy proti otáčením, to je pravda, to taky používám, a to pomáhá. Ale je pravda, že mapa stojí (ukazuje jedním směrem a šipka se může točit.  To je fakt a to vůbec nevadí. Protože při finálním hledání jsou důležitější metry a tak nechám šipku točit a sleduju jen metry.

No, možná jsem to nenapsal moc srozumitelně, ale první stovku keší mám už úspěšně za sebou a daří se hledat i přes poskakující šipku. Spíš bych potřeboval vyřešit situaci, když jsem v terénu, zastavím např . někde na parkovišti a potřebuju zjistit, jestli někde poblíž není nějaká keš. To jest najít na netu rychle okolní keše a jejich listingy a vyrazit za kešemi. PM ještě nejsem (brzo budu), ale i tak nevím, jak to co nejefektivněji vyřešit. Babo, raď!!!! (díky)   


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka