Přejít na obsah


Fotka

Znovu GPS


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
48 odpovědí na toto téma

#1 THomasfromPawnee

THomasfromPawnee

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 10:28

Přátelé, tak si tady čtu všechny ty články o GPS-kách a jsem tak trochu na rozpacích. Potřeboval bych poradit JAKÝ KONKRÉTNÍ PŘÍSTROJ je podle Vás ideálně citlivý a ideálně odolný v terénu. Pokud se tyto dva požadavky překrývají jen částečně a nebo jen u některého přístroje tak který to je. Chodím teď s půjčeným garminem E trex "Béďa trávníček" s mapou Topo 50. Docela to funguje a většinou jsem úspěšný. Je však pravda, že se stává, že najdu keš spíš podle intuice než podle přístroje a mám i jednu, kde jsem byl několikrát a stále bez úspěchu (je tam velmi mizerný signál - sedlo v lese). Mám teď nějaký peníz který bych chtěl investovat do svého přístroje, tak ať to za něco stojí a pomůže mi to. Dík.
  • 0

#2 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 10:49

jednoducha odpoved: GPS 60CSX pak v trochu levnejsi hladine Legend/Vista HCX (ale tam je historicky problem s odlepovanim gumy okolo pristroje)
  • 0

#3 consul

consul

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 146 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:06

Dain & Olik napsal/a:
GPS 60CSX


Doporučuji typ, kde není v označení S. Je to levnější a má to nižší spotřebu energie. To proto, že tomu chybí barometrický výškoměr a elektronický kompas, které nejsou až tak nezbytně nutné. V okamžiku kdy se pohneš, tak stejně začne fungovat navigační kompas a výšku to určuje kontinuálně z nahrané mapy (TOPO Czech) dle vrstevnic tak jako všechny ostatní mašinky.
  • 0

#4 THomasfromPawnee

THomasfromPawnee

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:06

Díky, díky .... hned to jdu omrknout .... máš i tip na dobrý internetový obchod ? Taky ještě koukám, že model "bez S" má vstup na externí anténu ...
  • 0

#5 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:11

consul napsal/a:
...a výšku to určuje kontinuálně z nahrané mapy (TOPO Czech) dle vrstevnic tak jako všechny ostatní mašinky.

Tohle se mi dost nezdá, odkud máš tu informaci?
  • 0

#6 consul

consul

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 146 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:22

alkes napsal/a:

consul napsal/a:
...a výšku to určuje kontinuálně z nahrané mapy (TOPO Czech) dle vrstevnic tak jako všechny ostatní mašinky.

Tohle se mi dost nezdá, odkud máš tu informaci?


Nemám to z žádné příručky, ale uvažuju logicky. Odkud je na displeji ta nadmořská výška wp, když ne z mapy? Pokud víš, pouč mě a odvolám.
  • 0

#7 PaBa

PaBa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 347 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:24

consul napsal/a:
Nemám to z žádné příručky, ale uvažuju logicky. Odkud je na displeji ta nadmořská výška wp, když ne z mapy? Pokud víš, pouč mě a odvolám.

Z cipu GPS ;):D;)?
  • 0
PaBa

--
I always use ROT13 twice for extra security

#8 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:29

U wpt odečtené kurzorem z mapy možná ano, to stačí přibližně a mašinky, co nezvládají výšková data (která mimochodem budou při datové velikosti mapy dost hrubá), tam cpou defaultně 0m. Pochybuju ale, že by se tak dělo i u aktuální pozice a wpt zaměřovaných pomocí aktuální pozice. To by pak člověk vylezl na rozhlednu a měl by pořád stejnou nadmořskou výšku jako dole a to se určitě neděje. Navíc bez přesně určené výšky nejde určit pesně ani poloha, je to spolu ve výpočtu svázané. Zkus jednoduché ověření... někam GPSku polož a sleduj, jestli se výška mění nebo ne. Nebo třeba jeden bod zaměř z prvního patra domu a druhý pod oknem.
  • 0

#9 consul

consul

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 146 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:34

alkes napsal/a:
Zkus jednoduché ověření... někam GPSku polož a sleduj, jestli se výška mění nebo ne. Nebo třeba jeden bod zaměř z prvního patra domu a druhý pod oknem.


To mě zajímá, zkusím co nejdřív. Dík.
  • 0

#10 FHonza

FHonza

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 321 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:36

Nevim jak u jiných GPSek, ale 60Cx rozhodně výšku nebere z mapy ale z měřených údajů
  • 0

#11 PaBa

PaBa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 347 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:44

FHonza napsal/a:
Nevim jak u jiných GPSek, ale 60CSx rozhodně výšku nebere z mapy ale z měřených údajů

Je to tak - staci se trochu proletet letadlem :D
Je zajimave, ze G60CSx ukazuje v kabine atmosfericky korigovany tlak (tj. cca 2300 az 2500 metru), zatimco GPS vyska (z menu se satelity) spravne treba 11000 metru. 60Cx nemam, ale jsem presvedcen, ze bude ukazovat tu GPS vysku (teda pokud ma dost satelitu k jejimu urceni) - zadnou barometrickou korekci totiz nema...
  • 0
PaBa

--
I always use ROT13 twice for extra security

#12 Eyesight

Eyesight

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:45

eTrex Vista HCx s TOPO 1.2 - nějak se s ní moc nemazlím, guma se zatím neodlepuje (po půl roce intenzivního používání) a příjem na jedničku - zatím mne nikdy nenechala ve štychu. Prozatím nejhorší zkušenost - zobrazená odchylka cca 4-5 metrů.
  • 0

#13 Mion

Mion

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:52

Přesně tak, 60C/Cx zobrazuje GPS výšku. Což mi přišlo po srovnání s CS/CSx lepší, protože i s tou automaticky korigovanou barometrickou výškou to CSx víc ustřeluje od správných hodnot :-(
Dnes už bych barometrický výškoměr v nové GPS nechtěl, ale ten kompas v 60CSx využívám poměrně často.

PaBa napsal/a:
...60Cx nemam, ale jsem presvedcen, ze bude ukazovat tu GPS vysku (teda pokud ma dost satelitu k jejimu urceni) - zadnou barometrickou korekci totiz nema...


  • 0

#14 FHonza

FHonza

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 321 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 12:53

PaBa napsal/a:
Je to tak - staci se trochu proletet letadlem :D
Je zajimave, ze G60CSx ukazuje v kabine atmosfericky korigovany tlak (tj. cca 2300 az 2500 metru), zatimco GPS vyska (z menu se satelity) spravne treba 11000 metru. 60Cx nemam, ale jsem presvedcen, ze bude ukazovat tu GPS vysku (teda pokud ma dost satelitu k jejimu urceni) - zadnou barometrickou korekci totiz nema...


Mám to vyzkoušené, opravdu 60Cx ukazuje v letadle naměřenou výšku. A docela se shodovala s údajem, který promítali na monitorech. Taky mě překvapilo že i rychlost seděla, myslem jsem že je u turistických uměle omezena. Jinak v letadle nebyl problém s viditelností satelitů, ani s letuškou , která věděla že GPS je pasivní přijímač a dovolila mě mít GPSku zapnutou i při startu.
  • 0

#15 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 13:10

THomasfromPawnee napsal/a:
Díky, díky .... hned to jdu omrknout .... máš i tip na dobrý internetový obchod ?

Taky ještě koukám, že model "bez S" má vstup na externí anténu ...


neznam nikoho, kdo by externi antenu vyzkousel, tak nevim.
jinak pokud nechces barometricky vyskomer a kompas, tak muzes misto GPS60CSX usetrit na vezi 60Cx. vysku i kompas ti budou pocïtat druzice.

(to same Legend HCX nema barometr, Vista HCX ano. jinak jsou tyhle dva stejne, zase muzes usetrit koupi Legendu misto Visty.

Guma se odlepila zhruba po roce. Nejvic tomu lepidlu vadila velka zmena teplot (z mrazu, do tepleho auta...). a leto v aute se mu uz vubec nelibilo ;) (a to jsem ji za sklem v zamcenem aute rozhodne nenechaval :)) moje obecne poznatky za dva roky jsou takove, ze vetsine se guma odlepi - zhruba 70% lidi co znam a maji Leg/Vistu.

obchody jine, nez co probihaji probihaji informace tady na gc.cz ( zadnou negativni zkusenost jsem o nich neslysel), neznam . to bys musel prohledat net.

porovnej si tyhle 3, rekl bych, ze lepsi ceny na netu asi nenajdes.

www.skyfly.cz
www.geocacheshop.cz
www.warpsdesign.info
  • 0

#16 kyknos

kyknos

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 13:36

Ze svých krátkých zkušeností ale musím říci, že kompas je velmi užitečný. Tedy za pochodu jej vypínám, to je spíš na škodu (po vytažení přístroje z kapsy nebo po uchopení přístroje visícího na krku trvá, než se kompas srovná - určení světových stran podle družic je okamžité a změna polohy přístroje nemá vliv). Pokud člověk ale stojí na místě a přemýšlí, kde že ta cache vlastně je, je určování stran podle družic nepoužitelné. Když jsem v neděli hledal druhou Odulu (výstupem z údolí po tom strašném srázu), byl bych bez kompasu v prdeli. Byl jsme rád, že se na svahu udržím, pobíhat tam, abych zjistil směr podle družic, jsem opravdu nemohl. Naštěstí jde kompas zapnout jediným stiskem tlačítka. Velmi praktické. (na druhou stranu, GPSr bez kompasu a klasický kompas za šedesát korun od vietnamce z tržnice zastanou společně stejnou službu)
  • 0

#17 Jarous1

Jarous1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 318 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 13:49

kyknos napsal/a:
...za pochodu jej vypínám...


No vidíš to, já si u své Visty HCx nastavím od jaké rychlosti se kompas nemá používat a směr pak bere už ze satelitů ;) Předpokládám, že tuto možnost má i 60CSx...
  • 0

#18 kyknos

kyknos

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 13:55

Určitě, já ale raději kompas aktivuji ručně, takže vždy vím, zda je aktivní nebo ne. Protože rychlost na disopleji obvykle nemám a ani by se mi nechtělo přemýšlet, zda můj šouravý krok během hledání je nad či pod nastaveným limitem. To je ale věc vkusu. Každopádně ten kompas je užitečná věc a družice vhodně doplňuje.
  • 0

#19 abakus

abakus

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 159 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 13:59

Já ba naopak mám CSx a nepoužívám ani barometr ani kompas. Kompas se musí na můj vkus moc často kalibrovat (když je rozkalibrovaný, tak naopak ukazuje nesmysly) a když mám špatný signál, tak směr ke keši bez problému určím podle tracklogu (přece vím, odkud jsem přišel, ne?). Resp. barometr používám chca nechca, protože to nejde vypnout :), ale tlak a potažmo nadmořskou výšku nijak zvlášť nesleduju.
  • 0

#20 kyknos

kyknos

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2008 - 14:04

Když se člověk někde na místě točí tak občas "neví" odkud přišel. Zvlášť když to na všechny strany vypadá stejně a nejsou žádné zřetelné referenční body. Neví v uvozovkách, protože když se zamyslí, dá to dohromady, ale pokud má kompas, vidí směr okamžitě a přemýšlet může o tom kdudy dál nebo kde je cache. Legrace je, že GPSr mám týden, ale světové strany podle satelitů určuji už leta. Mech na sloupech veřejného osvětlení v Praze moc neroste, nebeská tělesa často žádná vidět nejsou, ale satelitní antény namířené na geostacionární družice nad rovníkem člověk v Praze potká všude :)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama