Přejít na obsah


Fotka

Wherigo bez cache?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
9 odpovědí na toto téma

#1 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2008 - 22:28

Tak jsem (konečně) začal plánovat svojí vlastní wherigovku. Zatím opravdu jen plánovat - mám sice už vytipované lokace, základní kostru scénáře a popsané tři stránky zápisníčku ;e) ale k realizaci je asi ještě daleko, zvlášť teď před vánoci.

Nicméně je tu jedna možná docela zásadní věc, kterou bych si rád ujasnil ještě před tím, než to začnu nějak dotvářet do větších detailů.

Všechny české cartridge, které jsem zatím viděl (nebo o nich slyšel), jsou zakončeny fyzickou krabičkou (která je navíc často nutná k dohrání cartridge).
Jenže já nejsem žádný správný cacher, odloveno mám minimálně, cache zakládat neumím, a co se toho týká, ani do toho nemám příliš chuť. Takže zatím to plánuji tak, že by žádná fyzická finálovka na konci nebyla - pouze "gratuluji k dobře odvedené práci", odemykací kód a tumáš čerte kropáč.
S tím souvisí mimo jiné to, že nemusím vybírat žádné šikovné finálové místo (speciálně pak nemusím hledat jedno místo), kde by keška šla dobře schovat a tak vůbec, mám volnější prostor ke kreativnímu rozletu.

otázka v plénum zní: jak byste se na takovou cartridge tvářili? Je pro vás cache na konci důležitá, nebo stačí "obsahově plná" hra?
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#2 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 141 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2008 - 22:53

Asi bych to, nemít pro to dobrej důvod*, nelovil. * - perfektní "listing", případně na zajímavým místě Otázkou je, jak by se o tom kačer náhodou dozvěděl, bo na mapě to mít nebude.
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#3 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2008 - 23:18

Jak psal honny - v takovém případě nebudeš mít zobrazenou wherigo na mapě, jediným způsobem, jak se o ní tedy hráč dozví, bude přímo na webu wherigo.com, kam - buďme upřímní - lidi chodí především jen stáhnout si cartridge k wherigo cachi ;) Nicméně jsi přesvědčen o tom, že ukrytí krabičky na konci je zas až tak velký problém? :) Prostě si najdu nějaké ne moc nápadné, ne moc špinavé místo a mrsknu tam krabici :D Navíc pokud se tí vážně nechce investovat do takových věcí, jako je krabička za 50 Kč, tužka, logbook atd., udělej jen microšku, ta je naprosto finančně nenáročná. A navíc se dobře schovává ;) Jako poslední možnost nabízím své služby - bude-li to v Praze, pro mě za mě založím listing, obstarám krabičku a na tebou uvedené finálové souřadnice ji umístím B)
  • 0

#4 TrainTour Reviewer

TrainTour Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 365 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2008 - 23:29

Původní myšlenka hry Wherigo opravdu bylo dělat "hry v terénu" a žádné keše, šlo prostě o hru samotnou a tématicky oddělenou od keší. Až později se objevily požadavky, aby šlo zakončit hru i keškou, logovatelnou na GC.com = vznikl tak typ keše WIG. V našich podmínkách (asi nejen ČR) se to opravdu zvrtlo tak, že každá WIG hra na WIG.com má i svoji kešku WIG typu na GC.com. Přitom to opravdu nebyl původní záměr, prostě hra je jen na WIG a keška k ní nebyla v počátcích plánována. Pravda ale je, že bez kešky a tedy i listingu a možnosti "bodu" na GC.com by nebyla taková hra pro mnoho kačerů zajímavá a dozvídali by se o ní hůře, přestože stěžejní zdroj informací pro hry WIG by měl být právě web WIG.com a ne GC.com (WIG keše) se zpětným dohledáváním hry k dané kešce, jak je to teď...
  • 0

#5 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 1:29

no já právě jsem se k wherigu dostal vpodstatě aniž bych byl geocachingem dotčen, a teďka jsem hrozně zděšenej z toho, že ty stránky na wherigo.com většina lidí používá akorát k tomu, aby bylo na co odkázat z gc.com ;e)

takže já to třeba hledám vždycky rovnou na wig.com a pak jsem naštvanej, že abych dostal pořádnej listing, musím to zpětně dohledat na gc.com, když většina lidí tam ani nedá odkaz ... a navíc ti trotli z groundspeaku (pardon my french) mají to hledání tak obskurně poschovávané po celé sajtě, že se v tom nikdy nevyznám a než se proklikám k tomu hledání které chci tak to trvá, a navíc se mi nedaří nijak jednoduše zadat dotaz "ukaž wherigo cache v mém okolí" ... a tak vůbec. no nic, to sem nepatří, jsem si postěžoval.

je fakt, že wherigo provozují hlavně cacheři, takže by asi bylo vhodné vyjít jim vstříc.

Sutech napsal/a: Nicméně jsi přesvědčen o tom, že ukrytí krabičky na konci je zas až tak velký problém? :) Prostě si najdu nějaké ne moc nápadné, ne moc špinavé místo a mrsknu tam krabici :D Navíc pokud se tí vážně nechce investovat do takových věcí, jako je krabička za 50 Kč, tužka, logbook atd., udělej jen microšku, ta je naprosto finančně nenáročná. A navíc se dobře schovává ;)

upřímně - ano, jsem přesvědčen, že je to tak velký problém :e) když tady zas a znovu pročítám thready typu "zakažte začátečníkům zakládat kešky", "začátečníci nechte si poradit od někoho zkušenějšího, nejděte do toho hrr", "založení keše neznamená jenom schování krabičky -někam-" ... což o to, pikslu a pár kravinek na výměnu klidně nakoupím (ten evy nápad dát do finální krabičky tématické samolepky k rozebrání se mi moc líbil :e) ), ale přetrvává ve mně pocit, že vymyšlením schovávačky to nekončí.
navíc, jak naznačeno, jsem houby cacher, takže prostě (ještě) nemám zkušenosti na to, abych posoudil, jestli nějaké místo je vhodné nebo nevhodné jako schovávačka, jak moc je pravděpodobné, že to objeví nějaký mudla, a tak dál a tak dál...

kromě toho umístění fyzické schránky taky znamená, že cartridge musí mít jen jeden konec, nebo více konců na tom samém místě, případně že se to musí nějak zaonačit ... na druhou stranu je fakt, že to už tam pak klidně můžu napsat něco ve smyslu že "pokud fakt toužíte po kešce, běžte si ji najít, tady je šipka" :e))

a ještě ... pokud se ukáže, že mě výroba wherigovek po té první neomrzí, tak jako jeden z nápadů v zásobě mám cartridge podle staropražských pověstí, pochopitelně na starém městě. a tam je toho času celkem překešováno.

takže tak. proto se mi do toho nechce :e)

podle mě výroba wig cartridge a zakládání cache jsou dvě diametrálně odlišné discipliny, a společná je mezi nimi jen ta gpska ;e)

Jako poslední možnost nabízím své služby - bude-li to v Praze, pro mě za mě založím listing, obstarám krabičku a na tebou uvedené finálové souřadnice ji umístím B)

děkuji, také mě napadlo, že bych mohl zkusit někoho přemluvit, aby mi tu cache založil .e) uvidíme jak se to vyvine, případně se ti ozvu.
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#6 wmh

wmh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 667 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 1:48

Dovolím si schizofrenně rozvést obě varianty, aneb krátká noční esej při čekání na výsledky;):

EDIT: Jsem to psal tak dlouho, že už si matejcik stihl odpovědět, ale mazat to nebudu :D

cartridge s krabicí na konci

Výhody:
1/Nespornou výhodou je zpracování na gc.com - tj. systém notifikací, map, stahování waypointů je na gc.com dobře vyřešen, kdežto u příbuzných projektů- waymarking a wherigo už to má k dokonalosti daleko. Tj. musím si hlídat, kdy něco v okolí vznikne, pokud bych jel někam hrát cartridge bez keše, tak musím do navigace zadat waypointy počátečních míst apod - a to se výrazně zjednoduší, pokud je to v systému gc.com, kdy stačí stáhnout pouze cartridge - waypointy a listingy a logy si vygeneruji jako obvykle.
2/listingy - pokud chci jako background ke cartridgi dodat větší množství informací či obrázků - což by na malém displeji šlo zobrazit blbě nebo vůbec - opět výhoda gc.com, kde se kreativitě meze nekladou (u wig stránek lze tuším jen takové to tupé info). U Noli tangere... je listing kruciální záležitostí.
3/umožní to vytvořit geocache, která by jinak vytvořit nešla nebo pouze s neuspokojivým výsledkem - viz mé primitivní WIG cartridge, které se mimochodem dají dohrát zcela bez nalezení keše, ale přiznám se, že nevím proč by to někdo dělal... (u obou je cartridge pouze nástrojem k dosažení cíle, nikoliv cílem samotným)
4/bodíky - ruku na srdce :) aneb "Kdo tvrdí, že v mládí nesbíral keše kvůli bodům, sbírá je kvůli bodům doteď" :D
Ani nevím, jesli existuje cosi jako wherigo statusbar (jako má gc a waymarking), kde by přibývaly bodíky za odehrané cartridge, tak mě kdyžtak opravte - wig stránky používám víceméně pouze k uploadu ;)

Nevýhody:
Jsou jasné - starost o fyzickou krabici, nutnost dodržení 161 metrů, již vyzobané atraktivní lokality atd.

cartridge bez krabice

Výhody:
Proč ne ? Wherigo má mohutný potenciál - cartridge jako turistický průvodce neznámým městem, cartridge jako nástroj k odstranění přiblblého počítání šprinclí zábradlí u klasických multin (Q&A stage) nebo přímo alternativa k fyzické mikrošce (které třeba v zimě leží pod metrem sněhu). Cartridge jako pořádná "adventure" v terénu (kdysi jsem programoval "textovky" a rovněž mé "gamebooky" bývaly svého času na Praze 8 docela známé :D, takže si to dovedu živě představit...).
Koneckonců budu muset do Prahy taky na nějakou tu WIG vyrazit, abych neplkal jen planě teoreticky :D:D
Napadají mě i "cross-over" cartridge typu "Cesky Raj - best of traditional, single day edition", kde by zóny fungovaly jako jakýsi průvodce po zdejších klenotech apod. A spousta dalších nápadů, které krabici na konci nepotřebují.

Nevýhody -viz body 1 až 4 u fyzických krabek.

Tak a zpět do práce:)
  • 0
Retired slowcacher

#7 Mimon_team

Mimon_team

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 417 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 6:44

Klidně. Ale možná je to jen tím, že samotné *hledání krabiček* u všech typů běžných cachí mě už v poslední době moc nebaví, a na výpravě za keškou si spíš užiju samotnou cestu k ní (a vždycky doufám že i cíl bude něčím zajímavý), než že bych skákal radostí do stropu z toho jak jsem nakonec odhalil kde je schovaná krabička ;)

honny napsal/a:
Otázkou je, jak by se o tom kačer náhodou dozvěděl, bo na mapě to mít nebude.

Zrovna wherigo přes geocaching.com nehledám, jelikož mě moc nepřitahuje to jejich vyhledávací rozhraní. Zatímco "nearest cartridges" na wherigo.com (případně rovnou "all cartridges in CZ" ) funguje uspokojivě.

Na druhou stranu ... některé wherigovky mám ve watchlistu, abych viděl co na ně lidi říkají, a to je zase věc geocaching.com. S holou cartridgí (bez ekvivalentu na gc.com) se žádný watchlist, sledování nejnovějších, ..., zařídit nedá :(
  • 0

#8 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 8:16

Tak ja taky se svou troskou do mlyna ... Existuji kese bez fyzicke krabicky (Eart, Virtual, Webcam), tak proc by nemelo jit podobne zakoncit WIG? (Prosim nekamenovat, vim, ze nektere typy jiz nelze vytvaret, ape princip mozny je.) Myslim, ze by se naslo i vice lidi, kteri by, podobne jeko Sutech, byli ochotni poradit, pomoci se zakladanim krabicky a pripadne i s udrzbou.
  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#9 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 9:02

gord napsal/a:
Tak ja taky se svou troskou do mlyna ... Existuji kese bez fyzicke krabicky (Eart, Virtual, Webcam), tak proc by nemelo jit podobne zakoncit WIG?

vzdyt WIG zakoncit jde, ale bez krabicky to není kes, ale cartridge.

krome toho, asi nevedome prehlizis to, ze groundspeak se brani zavsiveni virtualkami - prave v tom to vezi. takze z principu to mozne není. kdyby to bylo před lety, predpokladam, ze by to bez krabicky bylo ok. třeba za par let, az bude vsude uúplne plno, se bezpixlove cartridge budou hodit, aby vubec mohlo něco vzniknout :)
  • 0

#10 evass

evass

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 96 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 10:11

K umístění na Starém Městě - problém bude spíše s kolizemi s jinými keškami. Jinak WIG potřebuje kvůli zonam přece jen dobrý signál a ten na Starém Městě prostě není. Z vlastní zkušenosti vím, že tam GPS ukazuje klidně o ulici nebo 2 vedle (+/- 100 m). Kolikrát vadí i stromy a signál skáče.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama