Přejít na obsah






Fotka
* * * * - 6 hlasy

Boj s větrnými mlýny

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Zamyšlení nad geokešingem 09 listopad 2013 · 5 226 Zobrazení

Anketa: Změna původní keše či úplně nová keš? (3 uživatel(ů) kteří dali hlas)

Co je lepší při výrazné změně vlastností keše (změna typu, přidání trasy s prvky multiny)

  1. Nechat stávající keš, změnit z tradiční na mystery s prvky multi (2 hlasy [66%])

    Procent hlasování: 66%

  2. Původní tradičku (multinu) archivovat, založit novou mysterku s prvky multi (1 hlasy [33%])

    Procent hlasování: 33%

Pokud byste nechali stávající keš, jen změnili typ a atributy - PROČ? (odpovídají ti, co zaškrtli první volbu v první anketě)

  1. Nechce se mi jet na dané místo znovu (1 hlasy [25%])

    Procent hlasování: 25%

  2. Nejsem bodohonič (0 hlasy [0%])

    Procent hlasování: 0%

  3. Je mi jedno, že se mění atributy, statistiky nesleduji (1 hlasy [25%])

    Procent hlasování: 25%

  4. Stačilo mi, že jsem si na místě odlov užil jednou a o jiné provedení nemám zájem (i když případně vás může provést keš dalšími místy) (2 hlasy [50%])

    Procent hlasování: 50%

  5. Jsem pro archivaci původní keše (0 hlasy [0%])

    Procent hlasování: 0%

Pokud byste udělali raději keš nově - PROČ? (odpovídají ti, co odpověděli druhou volbu v první anketě)

  1. Každý bod dobrý :-) (0 hlasy [0%])

    Procent hlasování: 0%

  2. Změna typu keše by udělal nepořádek ve statistikách, lepší nová keš (1 hlasy [25%])

    Procent hlasování: 25%

  3. Keš může přinést nové zážitky (ukázat nová místa, při přidání dalších WP) (1 hlasy [25%])

    Procent hlasování: 25%

  4. Další návštěva mi nevadí, alespoň bude co lovit (0 hlasy [0%])

    Procent hlasování: 0%

  5. Jsem pro zachování původní keše (2 hlasy [50%])

    Procent hlasování: 50%

Hlasovat Návštěvníci nemohou hlasovat
Boj s větrnými mlýny Občas si připadám jako takový Don Quijot, když mi stále a stále chodí DNF logy na některých mých keškách... Člověk se až diví, že někoho baví ničit plastové krabičky, které jiným dělají radost. Před týdnem mi opět došly 2 DNFka v jeden den z mých 2 keší. To docela naštve. I když u těchto dvou keší jsem už docela zvyklý. Jedna z nich byla ukradena už 18x a ta druhá dokonce 19x. A to ta druhá měla jednu dobu dokonce 3 paralelní krabičky, aby v případě ztráty jedné kačer nemusel návštěvu opakovat a mohl jít rovnou na druhou (bohužel někomu se to nelíbilo, protože to nebylo tak úplně v souladu s pravidly multiny, aby měla 3 různé varianty, takže jsem tuto variantu musel opustit).

Na tomto místě se můžeme zamyslet, proč se ztrácí (ničí) kešky.
  • Keš je zničena jednorázově (někdy i nechtěně) někým, kdo o geokešingu nic neví
  • Keš je ničena opakovaně nějakým mudlou
  • Keš je zničena zvířetem
  • Keš je zničena povětrnostními podmínkami (vichřice, povodeň)
  • Keš je zničena neúmyslně kačerem při hledání keše
  • Keš je zničena úmyslně člověkem, který má na GC účet – tudíž by to měl být „kačer“, ale podobného člověka se „kačerem“ zdráhám pojmenovat.
Důvodů je mnoho a často může jít o jemnou kombinaci výše zmíněných případů (zrezne úchyt a tím pádem pak úkryt keše zůstane kačerovi v ruce).

Další věc je důvod proč tyto případy nastávají.
Případu č. 3 lze zabránit trochu tím, že do keše nebudeme dávat jídlo. Případu č. 4 většinou nezabráníme (leda dobrým umístěním keše, pokud netrváme na jejím umístění třeba v korunách stromů, který ta vichřice může porazit).
Případ č. 1. může často nastat, když probíhají v okolí nějaké stavební práce. Setkal jsem se i s případem, kdy jsem měl keš na posedu na stromě, který byl 4 metry od původní cesty. Tuto cestu rozšiřovali a pokáceli celý strom i s posedem, i když byl asi 2 metry od nově vzniklé cesty...
Můžeme sem zahrnout i ten případ, kdy někdo najde nějakou krabičku v igeliťáku a odnese ji, protože ji ani neotevře. A ani to člověk nemůže mít takovému neznalému člověku moc za zlé, pokud tato krabička opravdu vypadá jako odpadek.
Případ č. 5 se může stát také docela často. I mně se už párkrát stal. Keš umístěná na větvi nad vodou mi vyklouzla z ruky a už byla ve vodě, nebo urezlé 2 šroubky, budku držel jediný, který při otvírání budky vypadl. Bohužel člověk se tomu občas neubrání a i jako autor jsem s tím smířený, že věci zastarávají, takže když časem upadnou packy u lock&lock krabičky tak holt vím, že je čas ji vyměnit... Ale když se stane něco podobného mě, vždy mě to mrzí.
Případ č. 2 už je daleko horší. Zde máme nějakého škodiče, který může sledovat, že mu lezou lidé do jeho revíru a proto je sleduje a pak kešku záměrně ničí. Může to být buď starousedlík, který nemá zájem o zvýšený provoz v okolí, nebo taky nějaká mládež, která se na některých místech občas nadměrně schází. Myslím tím místa jako různé vyhlídky, altánky atp. Bohužel i místa značně odlehlá jsou často přímo vyhledávána různými vagabundy, kteří zde často ničí i samotné místo. Jednu svou keš mám u podobného altánu v lese, který od svého postavení před asi 4 roky je už skoro celý zničený...
Případ č. 6 je ale asi úplně nejhorší. Asi znáte případ různých Anti-geokešing týmů „Geo-čorking“ týmů atp. Ale mám tím na myslí i takové, kteří si zasednou na nějakého autora, nebo chtějí třeba odstranit nějakou keš. Tohle je podle mě nejhorší případ proto, že ti, kteří už ví, o co jde, záměrně kazí hru ostatním...

Hledání příčin, proč se kešky ztrácí je dost náročné. Pokud se člověku keška ztratí max. 1x za rok a není to keš někde v divočině, tak se nejspíše nejedná o úmyslné ničení. Horší je, když se člověku ztrácí keš pravidelně, několikrát ročně. To už si člověk říká, jestli to má smysl, takovou keš obnovovat... I mně se toto stává. Dokonce u tří keší... Ovšem zatím jsem se nevzdal.

Řeknete, proč to dělám, proč stále obnovuji své kešky, které mi nějaký kazisvět stále krade?
Důvodů je hned několik:
  • Jednou jsem autor, keš jsem založil, tak se o svou kešku mám starat
  • Když jsem zakládal keš, zakládal jsem ji na stálo, ne jen na dobu určitou. Podobné keše nemám rád a pokud něco zakládám, zakládám tak, abych se mohl o keš starat – na stálo. Vždy se divím, když někdo po prvním disable keš archivuje, kvůli tomu, že mu ji někdo ukradl po necelém roce života (U sérií žijících ještě kratší dobu se divím tuplem).
  • A hlavně zakládám keše na místech, které se mi líbí a které chci ukázat ostatním. A ty místa si prostě keš zaslouží, takže chci ukázat toto místo i dalším.
  • A v neposlední řadě se nechci nechat znechutit nějakým pitomcem, co si myslí, že mu ustoupím, i když jemu zničení trvá pár minut a mně vytvoření nové kešky s dojezdem na místo i hodinu či víc (občas jsem zkusil obnovit i trochu lepší keš, než jen mikro). Dotyčný si asi dokazuje svou velikost tím, jak dokáže škodit ostatním, baví ho že zničí pár krabiček
Já osobně jak už jsem naznačil výše se setkávám s případy, které jsem naznačil pod body 2 a 6 u celkem 3 keší. Jednu jsem už nakonec opravdu archivoval – abych následně udělal novou multinu, která měla výchozí souřadnice na místě tradičky, ale cílové souřadnice více jak kilometr odtamtud, takže změna byla veliká na to, aby to byla jen změna keše... Nová keš se už ztratila také, ale už z důvodu stavby cesty a poražení stromu s posedem, takže doufám, že po předělání už zase na místě bude déle... U této tradičky jsem měl velké podezření, že se ztrácela proto, že keš byla u křížku u silnice, kde často stavěly auta, i různá mládež, která nejspíše ničila tuto keš „z legrace“.
U další kešky mám také podezření, že se keška ztrácí kvůli tomu, že v altánu v lese u silnice se schází často „omladina kouřit“ či dělat něco jiného (stav altánu tomu odpovídá a na parkovišťátku u tohoto altánu často stávají různá auta a v nich lidé), takže si myslím, že opět tuto kešku ničí někdo z místních „z legrace“. Přestože keš tu byla i v duté cihle, která odsud zmizela i s keškou a v okolí 30-ti metrů jsme ji s 2-mi kamarády vůbec nenašli...
U třetí kešky – multiny - mám čím dál více pocit, že ji ničí někdo, kdo má účet i na geocaching.com. Už mi to řeklo i více lidí, že si tohle myslí. Tady se mi totiž stává, že keška je ztracená po obnovení ještě před prvním nálezem, keš v době, kdy měla 3 paralelní krabičky někteří kačeři našli jednu, další už nenašli ani jednu ze třech krabiček, nebo v posledním případě jsem v květnu dal na místo 2 krabičky – jedna byla záložní. Poté, co jsem dál „enable log“ a v listingu zveřejnil výpočet první keše, hledali ji zde kačeři – a nenašli... Byl jsem v té době na táboře a nějak mi mail zapadl, takže jsem si toho všiml až po několika měsících. Zkusil jsem tedy dát log „Owner Maintenance“ s tím, že jsem změnil vzorec pro výpočet v listingu na druhou krabičku – zajímavé, další dva kačeři druhou kešku našli – přežila více jak 3 měsíce na záložním místě v pohodě. Ovšem poté se opět ztratila... Tady ve mně sílí už hodně velké podezření, že kešku krade někdo, kdo zná její souřadnice. Ovšem předem podotýkám, že nikoho nepodezírám, protože klidně se může jednat i o náhodu.
Ovšem u těchto dvou kešek také zvažuji jejich změnu – změnu na mysterky, kdy kačeři budou muset poslat kód na mail. Ptáte se proč? Abych věděl, kdo bude kešku hledat! Můžete podotknout, že můžu dát keš na PM, ale nemám rád PM keše. Dělám keše pro lidi, ne pro to, aby na nich vydělával Groundspeak. Bohužel jediná možnost jak mít alespoň částečnou kontrolu, kdo se podívá na listing keše, je právě přes PM keš. Ovšem stejně člověk nevidí, kdo vše na ní jde a má ji staženou přes PQ.

Příklad jedné z obnovených verzí této multiny - keš po obnovení - a 3 měsíce po (nikdo ji nenašel):
Přiložené obrázky Přiložené obrázky


Jen s tímto mám menší dilema. Změnit tradičku na mystery přes RW (ten s tím nemá problém), ale vlastně to už nebude původní tradička, ale bude mít nové luštění, ještě k tomu nejspíše bude i s prvky multi, protože nebude na místě, kde byla původní tradička), nebo původní keš archivovat a založit novou?


Odesláno z vlaku cestou do Ústí nad Labem při naší expedici Lidl :-)

  • 2



Fotka
Roman_Jaromer
lis 10 2013 10:19

Přidal jsem anketku, tak prosím hlasujte :-)

    • 0

Ankekta mí logickou chybu - nedovolí mi nechat prostřední možnosti nevybrané. Doporučuji přidat volbu "Jsem pro novou keš" a v druhé části obdobně "Jsem pro změnu typu/atributů".

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
lis 10 2013 14:48

Ahoj, beru to tak, že ti, co odpoví v první anketě první volbu, vyplní druhou anketku, ti co vyplní druhou volbu, vyplní třetí anketku...

Bohužel to, aby se při volbě A nebo B objevila odpovídající anketka 2 či 3 systém asi neumožňuje :-).

S dovolením to nechám takto jen přidám komentář.

Díky za názor.

    • 0

Taky mi to hází chybu při hlasování. Chci zaškrtnout Novou, porotože změna rozbordelaří statistiky.

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
úno 20 2014 7:30

Anketu jsem se pokusil tedy upravit, i když to nemá už moc smysl. U obou těchto keší došlo k archivaci a nahrazení novou keší (viz. Kaplička ve Smržově č.2 a Vojenská střelnice Nový Ples č. 2) Doufám, že se zároveň i trochu více líbí, i když to jsou jen mysterky (které osobně moc nemusím...).

Děkuji všem za názory.

    • 0

Poslední komentáře

Reklama