Přejít na obsah


Fotka

Keš v černobylu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
52 odpovědí na toto téma

#21 zLOST

zLOST

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 778 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2011 - 15:56

zeggusko, uroven radiace uz tam neni az tak dramaticka. a navic te tam nikdo nenecha tyden kempovat, abys toho slizla nejak vic.. ale asi bych nedoporucoval hopsani po sarkofagu, to bys svitit fakt mohla :)
  • 0

#22 ajne

ajne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 399 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2011 - 16:20

Zeggo to byla ironie, samozřejmě tam malé mutace jsou, ale nepříliš významné. Z příspěvku na který jsem reagoval totiž vyznělo, že se po zóně pohybují nejméně mutanti. Zvířata ovšem nejsou k rozeznání od běžných. Pouze drobné odchylky a větší odolnost proti radioaktivitě je odlišuje. Zafungoval přirozený přírodní proces, při kterém se vymezili silnější jedinci. Ano, jsou to Převalští koně a byli cíleně vysazeni do oblasti k národního parku kvůli ohrožení (proč zrovna k Černobylu se mne neptejte). Běžně se jim říká divocí, nebyla potřeba to upřesňovat. Z vrtulníků se na ně pořádají lovy (barbaři). Že les zčervenal radiací je asi každému jasné, a zase je silné tvrzení že tam nic nežije. Je to pravděpodobné, ale může existovat druh, který se se silnou radiací popral po svém a třeba pobývá právě v lese. Vzhledem k tomu, že se tam nedá podívat jsou to jen dohady. Dávku záření je divné převádět na nějaký let, lepší je to brát z běžné celoroční dávky. Jak jsem psal, doporučuji někoho kdo umí slušně rusky. A samozřejmě prostudování problematiky před cestou. Jinak k věku, mám narozeniny v březnu 1987, počali mne tedy 1-2 měsíce po katastrofě, tedy ano, přímo jsem éru tutlání nezažil. Nicméně si to umím představit, o rusech jsem toho četl a zjišťoval hodně (UVB-76, akce Javor, RVS-1 Studánka a další a další...)
  • 0
eTrex Vista HCx, Honor 6X

Geocaching je pro nás zábava, pěkný cíl výletu, žádná honička za body...

#23 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2011 - 20:57

ajne napsal/a:
Zeggo to byla ironie, samozřejmě tam malé mutace jsou, ale nepříliš významné. Z příspěvku na který jsem reagoval totiž vyznělo, že se po zóně pohybují nejméně mutanti. Zvířata ovšem nejsou k rozeznání od běžných. Pouze drobné odchylky a větší odolnost proti radioaktivitě je odlišuje. Zafungoval přirozený přírodní proces, při kterém se vymezili silnější jedinci.


Z mého pohledu to zase znělo jako bagatelizace a výsměch. Nejsem názoru že zvítězili zdavější jedinci, v síle nemusí být totiž elita. Poněkud mi to přípomíná tupého nabušeného svalovitého bezmozka co se umí jen prát.
Na první pohled poznáš že vlk má 4 nohy a jeden ocas,, ale už nevidíš zda nemá na tlapách více či méně prstů, jak mu rostou zuby a zda nemá výrustky na kostech.



Ano, jsou to Převalští koně a byli cíleně vysazeni do oblasti k národního parku kvůli ohrožení (proč zrovna k Černobylu se mne neptejte). Běžně se jim říká divocí, nebyla potřeba to upřesňovat. Z vrtulníků se na ně pořádají lovy (barbaři).


Kůň Převalského je v přírodě vzácný a ohrožený druh. Není důvod ho nejmenovat. Divocí koně se odjakživa říkalo Mustangům.

Že les zčervenal radiací je asi každému jasné, a zase je silné tvrzení že tam nic nežije. Je to pravděpodobné, ale může existovat druh, který se se silnou radiací popral po svém a třeba pobývá právě v lese. Vzhledem k tomu, že se tam nedá podívat jsou to jen dohady.


Určitě, a z mrtvolné oblasti kde nežijí brouci, nerostou rosliny vyleze sedmihlavá saň, co se tam ovšem živí vzduchem a radioaktivním dřevem. Zas tak nesledovaná ta oblast není. Obecný přehled je.

Dávku záření je divné převádět na nějaký let, lepší je to brát z běžné celoroční dávky. Jak jsem psal, doporučuji někoho kdo umí slušně rusky. A samozřejmě prostudování problematiky před cestou.


Dávku záření je podle mého naopak nevhodné porovnávat s běžnou roční dávkou. Jednak běžnou roční dávku tzv. kosmického záření dostaneš vždy, tedy bys musel uvést procenta o která ji pro ten který rok navýšíš. Druhak je běžná roční dávka víceméně rovnoměrně rozmístěna po období celého roku, takže má průběžnou možnost radioktivní záření odbourávat, na rozdíl od jednorázového zatížení během několika hodin při návštěvě oblasti Černobylu nebo právě při několikahodinovém letu letadlem.

Jinak k věku, mám narozeniny v březnu 1987, počali mne tedy 1-2 měsíce po katastrofě, tedy ano, přímo jsem éru tutlání nezažil. Nicméně si to umím představit, o rusech jsem toho četl a zjišťoval hodně (UVB-76, akce Javor, RVS-1 Studánka a další a další...)


No a já byla ve třetím měsíci těhotenství, viděla nějaké deformace u dětí v porodnici, řešila zdravotní problémy svého i kamarádek. Pro mě to nebyla pohádka a populární špionážní témata. Pro mne stejně jako pro mnohé to byla realita. A promin, neumíš. Neumíš si to představit. Ono to totiž nejde. Stejně jako si já neumím představit co zažívali lidé za války.
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#24 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2011 - 21:15

zLOST napsal/a:
zeggusko, uroven radiace uz tam neni az tak dramaticka. a navic te tam nikdo nenecha tyden kempovat, abys toho slizla nejak vic..
ale asi bych nedoporucoval hopsani po sarkofagu, to bys svitit fakt mohla :)


"Vysoké radioaktivní zamoření černobylské Mrtvé zóny zůstane v této oblasti ještě po mnoho tisíc let, ale existují odhady, že znovuosídlení této zóny bude možné již za 600 let, plus/minus tři století. Někteří experti předpovídají, že nejnebezpečnější radioaktivní prvky postupně zmizí - případně snad budou vázány do méně škodlivých sloučenin v půdě, vzduchu a ve vodě. Pokud se našemu zřízení podaří někde opatřit dostatečné finanční zdroje a naši politici podpoří nezbytný vědecký výzkum v této oblasti, je možné, že se oblast podaří dekontaminovat ještě dříve. V opačném případě si naší vzdálení dědici budou muset počkat, dokud se úroveň radiace v oblasti nesníží natolik, že bude možné ji biologicky akceptovat. Jak již bylo řečeno, existují nejoptimističtější odhady této doby již kolem 300 let, ale řada vědců zastává stanovisko, že oblast bude ještě za 900 let zcela neobyvatelná."

Tak asi tak...

A hopsání na sarkofágu je tak nějak méně nebezpečné než posezení na černobylském ruském kole poblíž něhož je uvedená keš, zastrčená pod panelem u paty sloupu pod plechovou skříňkou. :-/
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#25 zLOST

zLOST

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 778 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2011 - 21:19

zeggusko, pojd, pojedem si tam spolu zato.. zasvitit ad pocnuti 1-2m po katastrofe - jak rychle trvalo tomu mraku nez se dostal k nam? mne bylo tou dobou necelejch sedm let, takze jsem mel trochu jiny starosti
  • 0

#26 ajne

ajne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 399 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 7:46

No jo Zeggo, vždycky v opozici, že? :@ To je vidět i v jiných tématech. Cokoli řeknu musí být aspoň minimálně vyvráceno. Já se ale dohadovat nebudu, já totiž na takové hlouposti čas nemám. Vždy nejlepší a všechno znám lépe, viď? Že jsem to přímo nezažil, to ze mne nedělá někoho, kdo o tom nic neví. Mimochodem, máma umřela na leukémii, která s největší pravděpodobností vzešla právě z této havárie. Tak si nech laskavě pro sebe, že to pro mne nic neznamená. Ahoj B) Jenom ještě pro zLOST: Nemám teď přesně v hlavě, jestli se nepletu, bylo to týden až 14 dní. Však Zegga vševědka ti řekne kolik to bylo dnů, hodin, minut, vteřin i nanosekund :D
  • 0
eTrex Vista HCx, Honor 6X

Geocaching je pro nás zábava, pěkný cíl výletu, žádná honička za body...

#27 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 9:55

Zegga napsal/a:
Kůň Převalského je v přírodě vzácný a ohrožený druh. Není důvod ho nejmenovat. Divocí koně se odjakživa říkalo Mustangům.



Dovolím si poopravit, aby se mezi veřejností nešířily zkreslené představy. Říkalo neříkalo, odhlédnuto od obecné mluvy jsou mustangové divoce či polodivoce žijící domácí koně. Tedy jenom zdivočelí "úplně normální koně". Naproti tomu koně Převalského nikdy domestikací neprošli. Jedná se o samostatný druh (dnes poslední žijící) skutečných divokých koní. Jejich ohroženost plyne ne ani tak z nízkých stavů (ty už se slušně zvedly) jako spíš ze samého faktu, že populace počátkem 20. století prošla tzv. úzkým hrdlem a je tak celá všelijak úzce spřízněná (malá rozmanitost genofondu rovná se vyšší riziko v případě nakažlivé nemoci apod.).

Jinak za sebe se nad riziky návštěvy Černobylu můžu s lehkou hořkostí pousmát a rád je přenechat jiným. Člověka, který za poslední dva roky v rámci vyhánění čerta belzebubem volky nevolky podstoupil třikrát kombo PET-CT scan, plus pár dalších "obyč." CT a dvacet rentgenů hrudníku už asi těch pár desítek milisievertů navíc nevytrhne. :)
  • 0

#28 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 10:30

ajne napsal/a:
Jenom ještě pro zLOST: Nemám teď přesně v hlavě, jestli se nepletu, bylo to týden až 14 dní. Však Zegga vševědka ti řekne kolik to bylo dnů, hodin, minut, vteřin i nanosekund :D

Řádově dny. Tady je pěkná mapka: http://cernobyl.euweb.cz/Image2.gif

edit: Když na to koukám znova, tak ta mapka je dost divná, věrohodnější budou určitě informace od Zeggy o příspěvek níže.
  • 0

#29 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 10:37

zLOST napsal/a:
zeggusko, pojd, pojedem si tam spolu zato.. zasvitit

ad pocnuti 1-2m po katastrofe - jak rychle trvalo tomu mraku nez se dostal k nam? mne bylo tou dobou necelejch sedm let, takze jsem mel trochu jiny starosti


"Nad územím Československa prolétl černobylský mrak celkem třikrát: 30. dubna, 3. až 4. května a 7. května 1986. První a třetí průchod zasáhl celé území Československa, druhý průchod jen jeho západní část, takže minul střední a východní Slovensko. Průběžná měření zahájila síť monitorovacích stanic dne 29. dubna, tedy 3 dny po havárii.

Největší zatížení obyvatel radioaktivními látkami nastalo ve dvou vlnách: jednak během prvních týdnů po havárii, jednak během zimy 1986/87, kdy byly konzumovány obiloviny ze sklizně roku 1986, stejně jako mléko a maso ze zvířat krmených senem sečeným během jara a léta 1986."
http://www.ecn.cz/EN...in/c11/CSSR.HTM
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#30 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 10:47

wabicek napsal/a:
jste se do Zeggy nejak zbytecne pustili. nahodou ma o veci prehled. zbytek uz je hadani o zbytecnych detailech. jdete prosim radsi ven na kese. je hezky ...
myslim ze je na kazdem aby zvazil navstevu takoveho mista.


Díky Wabi, ale v klídku, jsem zvyklá fungovat jak červenej hadr na bejky. Škoda že přes krev v očích občas nevidí co píšu. :D
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#31 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 11:07

Kecy v kleci, kdyby clovek bral vsechno tak vazne, tak nemuze vyjit ani na ulic, kvuli riziku uklouznuti na slupce od bananu. V utery mi jede bus na Ukrajinu, sice do jine casti ale pokud by se naskytla moznost, tak se tam mrknu ....
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#32 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 11:13

kapsa napsal/a:
Kecy v kleci, kdyby clovek bral vsechno tak vazne, tak nemuze vyjit ani na ulic, kvuli riziku uklouznuti na slupce od bananu. V utery mi jede bus na Ukrajinu, sice do jine casti ale pokud by se naskytla moznost, tak se tam mrknu ....


Je rozdíl vyjít na ulici a běhat po městě se zavázanýma očima silnice nesilnice. Zrovna tak je rozdíl jet na Bajkal nebo Kamčatku a jet do Černobylské oblasti. Nikde nebylo psáno že to nejde. Možnosti jsou, dokonce i individuální a nejen "exotický" zájezd.
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#33 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 11:22

Zegga napsal/a: Možnosti jsou, dokonce i individuální a nejen "exotický" zájezd.

Individualni je lepsi a hlavne vyrazne levnejsi, bus z Prahy do Lvova stoji kolem 1.200,- Kc. Dalsi mistni doprava uz je skoro zadarmo ....
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#34 Zikius

Zikius

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 16:22

No vida, zdá se, že nejsem sám kdo má zájem o exkurzi do této oblasti. :) Už léta s kolegou promýšlíme jak se tam dostat, co to stojí atd... Výsledky našeho pátrání: Cesta vlakem se zdá být optimální - cena zpáteční jízdenky pro skupiny na trase Praha - Kijev je 4200kč na osobu. Sice to trvá 36hodin (5hodin pauza v Krakowě) , ale je to pohodlné. Samotná exkurze se dá pořídit přes tamější cestovku za cca 4000kč na osobu když nás bude alespoň 5. Ubytování v Kijevě nebude určitě nic závratně drahého. A když už tam budeme tak prý stojí za návštěvu museum Vlastenecké války. Jediné na čem jsem ztroskotati je rusky mluvící osoba :( Na takovou cestu je to určitě nutnost... Když bude mít někdo z vás zájem tak napište!
  • 0

#35 komarovi

komarovi

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 17:42

Zegga napsal/a:

Dávku záření je divné převádět na nějaký let, lepší je to brát z běžné celoroční dávky.....


Dávku záření je podle mého naopak nevhodné porovnávat s běžnou roční dávkou. Jednak běžnou roční dávku tzv. kosmického záření dostaneš vždy, tedy bys musel uvést procenta o která ji pro ten který rok navýšíš. Druhak je běžná roční dávka víceméně rovnoměrně rozmístěna po období celého roku, takže má průběžnou možnost radioktivní záření odbourávat, na rozdíl od jednorázového zatížení během několika hodin při návštěvě oblasti Černobylu nebo právě při několikahodinovém letu letadlem.


To co píše Zegga je rozumné, a navíc i z větší části úplně pravdivé. Až na ten výše citovaný odstavec - záření se z těla neodbourává. Záření, respektive jeho energie je v těle absorbována a tato absorbovaná energie má pak ony neblahé důsledky - v dávkách o kterých se zde bavíme jde o poškození DNA nebo ostatních struktur buněk, buď přímo tou absorbovanou energii a nebo pak volnými radikály (oxidanty), které jsou taktéž "produktem" energetického příjmu při průchodu záření.
Tělo pak tato poškození opravuje, pokud je moc vysoké, pak dojde k sebezničení poškozené buňky - a v malé míře si tělo poškození DNA nevšimne a nebo ho špatně opraví a z toho pak můžou být ony zde citované mutace a zhoubná bujení (rakoviny)

Z toho plyne, že i sebemenší množství záření může způsobit vznik rakoviny nebo mutací - všechno to je o pravděpodobnosti (chcete-li o štěstí) - doporučené dávky jsou jen kompromis mezi běžným a dnes nevyhnutelným kontaktem se zářením a pravděpodobností poškození organismu. Rozumný člověk se vyhne záření jak jen to jde - a tím nemyslím jen Černobyl ale i třeba RTG či CT, protože nikdy nevíte, které kvantum záření vám tu rakovinu způsobí - a čím víc ho dostanete tím je to pravděpodobnější.

O odbourávání radiace z organismu (poměrně nepřesné pojmenování) se dá mluvit jen v případě kontaminace radioaktivními prvky - a je to pak jejich vylučování z těla (močí, stolicí, potem)

PS: Už je to dlouho co jsem dělal zkoušku z radiobiologie, tak doufám že sem ty principy vzniku poškození moc nezmastil :)
  • 0

#36 stanny_Tigo

stanny_Tigo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 308 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 19:18

Zikius napsal/a:
Cesta vlakem se zdá být optimální - cena zpáteční jízdenky pro skupiny na trase Praha - Kijev je 4200kč na osobu. Sice to trvá 36hodin (5hodin pauza v Krakowě) , ale je to pohodlné.


Nikoliv, optimální je cesta letadlem. Vyjde na stejné peníze a člověk je tam za pár hodin.
A ano, to muzeum VVV za návštěvu rozhodně stojí.
  • 0

#37 ZuzP

ZuzP

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 26 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 20:04

Nikoliv, optimální je cesta letadlem. Vyjde na stejné peníze a člověk je tam za pár hodin.

Mně se teda za šest let cestování na Ukrajinu nepovedlo sehnat přímý let z Prahy pod 8000 Kč... Kolem 5500 jsou letenky z Mnichova (s mezipřistáním), ale k tomu musí člověk ještě připočíst náklady na tu cestu do Mnichova, takže taky žádná sláva. O optimálních cenách letů do těchhle končin bych tudíž zrovna nemluvila. Ale že je na Ukrajině fajn, to je bez debaty. :)
  • 0

#38 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 20:11

ZuzP napsal/a: Mně se teda za šest let cestování na Ukrajinu nepovedlo sehnat přímý let z Prahy pod 8000 Kč... Kolem 5500 jsou letenky z Mnichova (s mezipřistáním), ale k tomu musí člověk ještě připočíst náklady na tu cestu do Mnichova, takže taky žádná sláva. O optimálních cenách letů do těchhle končin bych tudíž zrovna nemluvila. Ale že je na Ukrajině fajn, to je bez debaty. :)

Presne tak, na tak kratkou vzdalenost se letenka nevyplati, nejlevnejsi a pritom prijatelne rychly je bus, ceny 1.000 - 1.500,- Kc podle toho, kam konkretne.
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#39 stanny_Tigo

stanny_Tigo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 308 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 21:25

Tak autobus je bez debaty. Letadlo z Mnichova přes Amsterodam vychází na 4000-4500. Je fakt, že já to z Plzně mám relativně kousek. Ale než se crcat jeden a půl dne vlakem, tak to si raději připlatím. Jinak po Ukrajině cestování vlakem rozhodně doporučuju. Levné, jezdí na čas, nádraží čistá.
  • 0

#40 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2011 - 21:30

stanny_Tigo napsal/a: Jinak po Ukrajině cestování vlakem rozhodně doporučuju. Levné, jezdí na čas, nádraží čistá.

Na to se prave tesim, jedu ze Lvova na Krym. Primej vlak, 25 hodin jizdy a jizdenka za tri stovky luzkacem .... :)
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama