Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Dovolenost vedlejších podmínek pro platnost logu?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
142 odpovědí na toto téma

#121 tomy.22

tomy.22

    MODERATORS

  • Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 15:28

Ale já na to přece nenaříkám, jen mi vadí ten způsob myšlení, nebo spíš nemyšlení - bezmyšlenkovitost těchhle věcí. Naopak si libuju, že tohle bylo pravidlama a zrušením podmínkovejch keší do jistý míry omezeno, na což tu naříkají jiní.

 

Znám spoustu lidí - třeba rodin s víc dětma, kde je máma s těma dětma doma, tedy těch, pro který by tahle hra měla bejt zvlášť přátelská, pro který tyhle technický vymoženosti jsou zcela mimo dosah. Jsou rádi že ty děcka maj do čeho oblíct a co jim dát k jídlu. Jak už jsem psala - nemám naprosto nic proti keši, na kterou je potřeba nějaká technika POKUD TA KEŠ JE NA VYUŽITÍ TÝ TECHNIKY ZAMĚŘENÁ A NA NÍ POSTAVENÁ. Pokud na takovou keš (např. wigo) chci jít, seženu si někoho, kdo techniku má a pude se mnou. A nebo na ní teda nejdu, když se mi to nelíbí. Vadí mi, když owner z pohodlnosti nebo prostě proto, že věci nedomejšlí, tu techniku cpe zbytečně a bez jakýhokoliv nápadu nebo vtipu i tam, kde to vůbec není potřeba, protože má představu, že pro všechny je samozřejmostí to, co má on, ač to vůbec není pravda. Viz třeba nutnost internetu v mobilu tam, kde by stačilo myslet hlavou a vytvořit obyčejnej vzoreček.

 

 

Brát to takhle, tak zůstane jen wherigo. Nějak mě nenapadá u které jiné keše by nemohl owner místo technické vymoženosti napsat třeba text. A jsem na 100% přesvědčen, že i ta maminka s dětma si vždy nalezne nějakou keš, kterou můžou společně odlovit aniž by potřebovali podle mě, už dnes naprosto běžnou techniku, mezi níž počítám počítač,mobil, fotoaparát,..   Třeba Nokia C5-03, která má GPS i fotoaparát, se dá použitá sehnat za cca tisícikorunu, rozhodně nepovažuji za věc, kterou by si mohli dovolit jen ty bohatší. Mimochodem on už ani ten internet v mobilu dneska není nijak drahá věc.


  • 0

#122 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 15:35

Uff, jenom než se člověk těmi posledními pár desítkami hodin debaty prokouše...  Co k tomu říct? 

 

Předně, zrovna u ALR asi lnebude otázka "bodů" a "ohýbání si psaných či zvykových pravidel po svém" ani tak motivována snahou mít "bodů" víc (ve statistice), jako snahou mít jich míň (na mapě).  :)

 

Myslím, že Kapsa tehdejší situaci příliš bagatelizuje. Nebylo to ke konci tak zanedbatelné procento keší (hádám řádově tak 5 %) a jak už tu zaznělo, pro lidi, co měli oblast do značné míry vylovenou, pak koncentrace těch zbytků mohla být dost iritující. 

 

Ignore je dobrá věc, ale jsou lidi, kteří používání Ignoru samotného ignorují ještě důsledněji, než keše, na které by se jinak hodil. To mi věřte, vím o čem mluvím, neb dodneška Ignore používám jen ten mentální, ne to tlačítko vpravo nahoře jsem za celých dvanáct let nesáhnul. :) :) :)

 

Některé ALR požadavky měly opravdu dobrý smysl (vedle už zmíněných se mi vybavije Hladový kámen v Děčíně) nebo alespoň představovaly hodnotnou recesi (Eden). Takové záležitosti asi naprostá většina těch, kdo se na ně vydají, ráda fotodokumentuje i dobrovolně. Ale můj pocit je, že před tím zákazem čím dál víc bujely spíš takové podmínky, které často s tématem měly pramálo společného a sloužily jen k umělému ozvláštnění jinak tuctových či dokonce nanicovatých keší. Z tohohle hlediska vnímám zákaz podmínek jako zásah v pravou chvíli, jinak bychom dneska měli takovou každou třetí či čtvrtou keš. Toho, že někteří owneři pociťovanou nerovnost starých logů (s) a nových logů (s i bez) neunesli a volili radši archiv, je škoda, ale celkově myslím, že u fyzických keší byl posun podmínek na dobrovolné daleko větším přínosem pro GC jako celek, než ztrátou. Teď lidi hlasují o tom, nakolik rozumnou či přínosnou podmínku, či dnes už přesněji řečeno prosbu, shledávají, prostě měrou toho, kolik z nich si dá tu práci ji plnit. Jistě to nejsou všichni, ale určitě velký rozdíl mezi prosbou, kterou ochotně splní dva lidi ze tří a prosbou, které vyhoví dva ze třiceti.

 

U EC naopak pokládám ústup od povinnosti foto za chybu. 

 

Jacka má s tím apelem proti nemístnému technickému machrování v lecčems pravdu. Uvedl bych v tom směru jednu čerstvou pozitivní zkušenost s multinkou v zámeckém parku na Smečně. Postupové body jsou tam vybaveny jak chirpy, tak klasickými fyzickými mikrokešemi se souřadnicemi na papírku. Tak si každý může zvolit metodu postupu, jaká víc hoví jeho chuti či technickým možnostem. A neplatí to samozřejmě jen o přístrojovém vybavení - pomysleme třeba na keše, které jsou jen z prosté bezohlednosti nedosažitelné z vozíku, přestože by pro T1 při zakládání potenciál byl. Ano, jsou keše, které svou podstatou část kačerů fyzicky či technicky diskriminují, ale nemělo by to být samoúčelné - je i spousta keší takových, jak Jacka správně poukázala, které se při troše ohledu a představivosti daly či dají realizovat jako přátelské pro širší okruh kačerů. (V téhle souvislosti tedy neopomenu veřejně pochválit team TwiceRaP, že právě u dvou posledních keší, které jsem od nich lovil, na tyhle rozmanité aspekty přístupnosti myslel.)

 

A tím se dostáváme k tomu, v čem Kapsa má pravdu, a to sice, že otázku přístupnosti bychom neměli řešit tím, že se něco direktivně kodifikuje, zjednoduší po americku a zglajchšaltuje jako v eurosojuzu, ale tím, že budou různé možnosti, jak se odlovu dopracovat. Nějaké příklady tu zazněly ke QR kódům, já doplním jinou analogii - vím, že třeba budu mít problém přečíst číslo na domě, co s tím? Můžu si vzít s sebou silnější brýle, triedr, použít zoom fotoaparátu, dohledat si je předem na katastrálních mapách, StreetView, prozkoumat adresu firmy na cedulce na dveřích či vzít si na odlov někoho s bystřejším zrakem atd. atd. To slovo různé neznamená nutně srovnatelně pohodlné, nicméně mělo by rozhodně znamenat společensky většinově přijatelné. Jsou kačeři, jejichž jména se zde všeobecně stala přímo synonymy pro pochybné nálezy, jsou kačeři, k jejichž nálezům by naopak sotvakdo mohl vznést nějakou výhradu, mezi tím velká šedá zóna, o které můžeme debatovat, to samo o sobě je užitečné, čas od času názory i vyříkat, nicméně je to jen vzájemné vyjasňování si pohledů na určité jevy - ve výsledku bude každá statistika vždycky jen přesný výstup z údajů, které se různí svou přesností a úplností a jejichž hodnověrnost vnímá každý jinak. A v téhle situaci tu debatujeme o tom, kolika původem ALR keším přechod z povinně podmínkových na dobrovolně podmínkové "body" zlomil či nezlomil vaz?  Každý máme jiné přednosti a jiná omezení a nějaký "boj" za jakési "čisté" a "srovnatelné" "body" se mi v tom smyslu jeví jako snaha měřit vodu sítem.

 

Foto mašinky či časosběrná dokumentace, to jsou požadavky, které si rád splním i dneska, dobrovolně. A myslím, že člověk, který něco dělá, protože se s tím ztotožňuje, protože cítí, že ta věc má smysl, je pro výsledek daleko přínosnější než ten, kdo něco bude podstupovat jen "z donucení". Proto vyhráli husiti na Vítkově či Francouzi u Valmy, proto nejlepší keše jsou ty, které byly dělané od srdce a ne s vidinou bodu, ať už favoritního či jinak statistického... Ale úlohy typu "vyfoť se před radnicí s namalovaným kosočtvercem na čele" - ještě že už jsou pryč!.Abych se vrátil ke konkrétním příkladům. Byla doby, kdy jsem měl sz. polovinu Prahy prakticky vylovenou. A z těch časů mi dodnes ve stavu WN zůstává např. Ministerstvo švihlé chůze (keš snad stále existuje), kde jsem sice našel, natočil se, ale nenašel dost vůle ani chuti instalovat si do počítače nějaký převodník na příslušný formát videa, neřkuli s tím dál hrát směrem k nahrání na web. (Nu, naštěstí teď, když mám okolo 1000 nenalezených keší dalších a 100 nalezených, leč nezalogovaných, opravdu už není důvodu, abych se pokoušel Monty Pythony trumfnout vlastním skečem. A to je tedy dostatečné vysvětlení, jak jsem ta přibývající léta zatím přežil bez kliknutí na Ignore.)


  • 14

#123 docile

docile

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 15:37

Brát to takhle, tak zůstane jen wherigo. Nějak mě nenapadá u které jiné keše by nemohl owner místo technické vymoženosti napsat třeba text. A jsem na 100% přesvědčen, že i ta maminka s dětma si vždy nalezne nějakou keš, kterou můžou společně odlovit aniž by potřebovali podle mě, už dnes naprosto běžnou techniku, mezi níž počítám počítač,mobil, fotoaparát,..   Třeba Nokia C5-03, která má GPS i fotoaparát, se dá použitá sehnat za cca tisícikorunu, rozhodně nepovažuji za věc, kterou by si mohli dovolit jen ty bohatší. Mimochodem on už ani ten internet v mobilu dneska není nijak drahá věc.

 

Přesně tak. Navíc ty keše s technickými vychytávkami jsou obvykle ty lepší. Za sebe rozhodně raději párkrát sejmu QR, než dosazovat nesmysly do nějakého vzorečku. A nějak nechápu, proč já mám být nějak omezován v lovu technicky zajímavějších keší tím, že nějaká mamina nemá mobil v internetu. Asi to tím pádem není tak úplně zábava pro ní.


  • -1

#124 Guest_Paprikas(i)_*

Guest_Paprikas(i)_*
  • Guests

Publikováno 19 březen 2014 - 15:50

Ale já na to přece nenaříkám, jen mi vadí ten způsob myšlení, nebo spíš nemyšlení - bezmyšlenkovitost těchhle věcí. Naopak si libuju, že tohle bylo pravidlama a zrušením podmínkovejch keší do jistý míry omezeno, na což tu naříkají jiní.

 

Znám spoustu lidí - třeba rodin s víc dětma, kde je máma s těma dětma doma, tedy těch, pro který by tahle hra měla bejt zvlášť přátelská, pro který tyhle technický vymoženosti jsou zcela mimo dosah. Jsou rádi že ty děcka maj do čeho oblíct a co jim dát k jídlu. Jak už jsem psala - nemám naprosto nic proti keši, na kterou je potřeba nějaká technika POKUD TA KEŠ JE NA VYUŽITÍ TÝ TECHNIKY ZAMĚŘENÁ A NA NÍ POSTAVENÁ. Pokud na takovou keš (např. wigo) chci jít, seženu si někoho, kdo techniku má a pude se mnou. A nebo na ní teda nejdu, když se mi to nelíbí. Vadí mi, když owner z pohodlnosti nebo prostě proto, že věci nedomejšlí, tu techniku cpe zbytečně a bez jakýhokoliv nápadu nebo vtipu i tam, kde to vůbec není potřeba, protože má představu, že pro všechny je samozřejmostí to, co má on, ač to vůbec není pravda. Viz třeba nutnost internetu v mobilu tam, kde by stačilo myslet hlavou a vytvořit obyčejnej vzoreček.

Pořád tomu nerozumim.

 

- Podle mě tam tu techniku owner použije prostě proto, že "chce, může a taky že to spousta lidí ocení. A taky proč by ne - spousta lidí (vč. mě) si raději ofotí QR kód, než v terénu počítat nějaký matematický olympiády. Je to stejný, jako ty použiješ ve své mysterce náboženský motiv, protože k tomu máš blízko. Nic proti tomu. Zároveň ale nic pro mě, takže jdu od toho, nechám to těm, co jsou na to líp vyladěný - rozhodně se necítím diskriminován.

Stejně tak bych mohl argumentovat tím, že ten vzorec v letterboxu je zbytečnej. Ty lidi si to asi projdou po těch obrázcích - proč je nutíš ještě počítat nějaký vzorečky. Není to zbytečné? Pro tebe zřejmě ne - proto jsi to tam dala. Stejně jako jiný owner použije QR kód... To je celé.


  • 4

#125 kulhal

kulhal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 15:54

....Jak už jsem psala - nemám naprosto nic proti keši, na kterou je potřeba nějaká technika POKUD TA KEŠ JE NA VYUŽITÍ TÝ TECHNIKY ZAMĚŘENÁ A NA NÍ POSTAVENÁ. Pokud na takovou keš (např. wigo) chci jít, seženu si někoho, kdo techniku má a pude se mnou. A nebo na ní teda nejdu, když se mi to nelíbí. Vadí mi, když owner z pohodlnosti nebo prostě proto, že věci nedomejšlí, tu techniku cpe zbytečně a bez jakýhokoliv nápadu nebo vtipu i tam, kde to vůbec není potřeba, protože má představu, že pro všechny je samozřejmostí to, co má on, ač to vůbec není pravda. Viz třeba nutnost internetu v mobilu tam, kde by stačilo myslet hlavou a vytvořit obyčejnej vzoreček.

 

Mám rád cyklistické multiny (myslím, že stejně jako ty). Vadí mi ale zadání toho typu, kdy jsou zastávky každých 300 metrů a všude se musí něco zdlouhavě hledat nebo počítat, kdy na seznam proměnných nestačí celá abeceda a kdy se závěrečný vzorec podobá příkladu z maturitní písemky. To si pak tu projížďku vůbec neužiju. Proto se snažím dělat multiny co "nejplynulejší". U té poslední jsem použil na jednotlivé zastávky chirpy takže člověk nemusí ani slézat z kola, stačí zpomalit, souřadnice další zastávky se načtou za jízdy a jede se dál až k finále. Co si o tom myslíš? Je to nová verze omezující podmínky, zbytečná technická blbost a diskriminace nebo to má nějaký smysl?


  • 6

#126 Raraku

Raraku

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 475 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 16:03

Mám rád cyklistické multiny (myslím, že stejně jako ty). Vadí mi ale zadání toho typu, kdy jsou zastávky každých 300 metrů a všude se musí něco zdlouhavě hledat nebo počítat, kdy na seznam proměnných nestačí celá abeceda a kdy se závěrečný vzorec podobá příkladu z maturitní písemky. To si pak tu projížďku vůbec neužiju. Proto se snažím dělat multiny co "nejplynulejší". U té poslední jsem použil na jednotlivé zastávky chirpy takže člověk nemusí ani slézat z kola, stačí zpomalit, souřadnice další zastávky se načtou za jízdy a jede se dál až k finále. Co si o tom myslíš? Je to nová verze omezující podmínky, zbytečná technická blbost a diskriminace nebo to má nějaký smysl?

Tahle keška není dobrý příklad "diskriminace", neboť tam máš i fyzické zastávky pro normální plebs co nemá chirp. :-) Takže kdo chce plynulost a otestovat nové technologie, aktivuje chirp v GPS a ti ostatní co se potřebují mezi tím vydýchat, si odloví fyzickou postupovku. :-)


Tento příspěvek byl upraven od Raraku: 19 březen 2014 - 16:03

  • 0

#127 kulhal

kulhal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 16:07

Raraku: Taky jsi mě nemusela hned prásknout :). To, že jsem udělal dvě varianty zastávek, byla jen moje volba. Ale taky jsem mohl udělat jen ty chirpové a z mého pohledu by to pořád bylo účelné využití techniky. Ovšem zajímalo by mě co si o tom myslí Jacka. Mám v počítači připravené trasy na další tři cyklomultiny :).


  • 0

#128 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 16:25

Tak proč se potom zavedly challenge keše, kde jsou často podmínky daleko složitější než najít X kešek?

Logika GS mi uniká...

Tak ty challenge maji aspon trochu nejaky pravidla co v tech podminkach muze bejt, takze tam nejdou vymejslet az takovy kraviny. Tedy nektery ty podminky u challengi se sice jako kraviny jevit muzou, ale porad se jedna o znacne omezenou podmnozinu z mnoziny vsech kravin ktere mohly vzniknout kdyz to nemelo zadna pravidla.

 

Ale zajimavy je, ze dodnes existuji kese kde je v listingu podminka pro zalogovani (treba i formalne deklarovana jako nepovinna), kterou ovsem kaceri z prevazne casti respektuji a plni, i kdyz by dle soucasnych pravidel ani nemuseli. Ale evidentne ji plni dobrovolne a je u takovych kesi prekvapive malo pripadu kdy to zaloguje nekdo kdo nesplnil. Nebudu konkretni, nechci aby na ne zas nejakej aktivista poslal NA log, ale jednu mam kousek od HC, jinou takovou mas kousek od HC ty.


  • 1

#129 None

None

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 286 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 16:34

Spousta lidí na něco nemá, třeba intelektuálně, fyzicky a samozřejmě i ty peníze a část z nich tomu říká diskriminace. Geocaching je od samého počátku technická vychytávka. Za sebe hlasuji víc chytré techniky ano, technické vychytávky ano. Co se týká té mámy s dětmi, má jednoduše smůlu, že na to nemá. Musí si najít levnější zábavu. Až bude mít děti velké, třeba na to bude mít. Já taky nemám na spostu věcí a necítím se být diskriminován.


  • 0

#130 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 16:51

Mám v počítači připravené trasy na další tři cyklomultiny :).

Teda, jestli to nebude zrovna průvodce po celé trase Praha - Karlovy Vary - Praha, pak i já jsem potenciální výletník (a u mě zastávkovou variantou na vrcholu stoupání rozhodně nic nezkazíš). ;)

 

Jinak souhlas s Modrakem. Dnešní Challenge se většinou drží v mezích, ale nezbývá než doufat, že se to nějak nezvrtne a nezačne příliš bujet pod heslem "Challenge do každé vesnice", jako měly svého času náběh právě ALR..


  • 0

#131 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 17:02

Toníčku, konečně někdo, kdo pochopil, jak to myslím. Díky!


  • 0

#132 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 18:26

Osobně chirp nemám, takže se mi moc ty keše se chirpy nelíbí, protože daleko raději budu zastavovat na té zastávce, než si kupovat za x tisíc novou GPS kvůli pár keškám (nebo čekat, až tam se mnou půjde někdo, kdo ji má). Ale podobné řešení (kombinace obojího) je myslím ideální...


  • 0

#133 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 18:58

Mám rád cyklistické multiny (myslím, že stejně jako ty). Vadí mi ale zadání toho typu, kdy jsou zastávky každých 300 metrů a všude se musí něco zdlouhavě hledat nebo počítat, kdy na seznam proměnných nestačí celá abeceda a kdy se závěrečný vzorec podobá příkladu z maturitní písemky. To si pak tu projížďku vůbec neužiju. Proto se snažím dělat multiny co "nejplynulejší". U té poslední jsem použil na jednotlivé zastávky chirpy takže člověk nemusí ani slézat z kola, stačí zpomalit, souřadnice další zastávky se načtou za jízdy a jede se dál až k finále. Co si o tom myslíš? Je to nová verze omezující podmínky, zbytečná technická blbost a diskriminace nebo to má nějaký smysl?

Přesně to jsem chtěla navrhnout, než jsem se dočetla, že to tak máš. Samozřejmě má smysl multina s chirpama pro všechny, kdo chtějí jet 80 km a vůbec při tom neslézt z kola, stejně jako má smysl třeba cyklowigo, kde plynule projedeš zóny a na konci ti to vyplivne souřadnice. Ale když už si dáš tu práci a instaluješ tam ty chirpy nebo QR kódy, tak přece není zas tolik práce navíc třeba na roh nálepky s QR kódem nebo na nejbližší patník/dopravní značku/ strom plácnout indicii. Když holt tu čtečku nemám, tak si dám to matematické cvičení. Ale mám aspoň šanci, že jo. Ten příklad, kterej já mám na mysli a kterej mě mrzí, je první vlaštovka ze zamýšlené série, totiž GC4HA6J. Mám ráda dlouhý a přitom klidný projížďky na kole, přiměřenou rychlostí, jak se sluší na usedlou dámu středního věku (to myslím sebe, kdyby to někomu nebylo jasný). Vítám každou takovou novinku. Jsou to keše, který nejsou zadarmo, ale přitom jsou v možnostech lidí bez extra fyzický kondice nebo vybavení. Tahle keš znamená kolem 15 km na úvodní souřadnice, pak kolem 60 km lehkýho terénu multina a asi zas těch 15 km domů. Ideální a rozumně zvládnutelnej program, když má člověk jednou za čas den volna. Jenže to má zádrhel. Poté, co nasbíráš indicie, musíš poslat mail, abys dostal souřadnice finálky. Mám důvodné podezření (z logů), že kolem tý finálky bych projížděla domů. Nevadí mi strávit většinu dne kvůli jednomu bodu, to vůbec ne. Do 10 km od baráku najdu mraky mikrovek na okapech, když budu chtít, Praha je Praha :D. Ale když už se rozhodnu tý keši ten celej volnej den věnovat, ráda bych teda taky s dovolením tu jednu keš našla. A né že se budu muset vracet domů a čekat pár tejdnů, nebo spíš měsíců na to, až si pro ní budu moct dojet, pokud owner mezitím keš nearchivuje nebo nepřemístí někam úplně jinam. A přitom by stačila taková blbost, jako dát alternativně vzoreček buď do listingu, a nebo klidně někam za poslední stage do filmovky, pokud se teda owner už bojí, že chytrý hlavy mu to brutnou na základě matematickýho rozboru vzorce a povalí rovnou na finálku. Zřejmě se chystá celá série keší tohoto typu a s touto filosofií. Není to kapku škoda?

To jen k Tvojí otázce, co má a nemá podle mě smysl.


  • 3

#134 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 18:59

Ale třeba podmínky pro bonusovky se rušit nemusely a třeba u těch si myslím, že klidně by mohla souhlasit většina lidí (když podobné jsou challenge, jen podle mě se dnes zvrhávají také občas v dost velké blbosti). 

 

Ale jo jasně, že všechny podmínky nejsou blbost. Ale když se udělá výjimka z pravidla, pak ji jiní chtěj taky a třeba na něco jiného a už se to veze. Já to vím z práce, když někomu udělám výjimku a jiný se to dozví, tak chce výjimku na to svoje a pak se to už nedá ukočírovat. proto se GS nedivím, že zavedl jedinou a to velmi jednoduchou podmínku - zápis v logbooku. To se dá zkontrolovat a těžko se to dá rozporovat (pokud se logbook neztratí).

Edit: koukám, že Pepa byl rychlejší.

 

 

Tak ty challenge maji aspon trochu nejaky pravidla co v tech podminkach muze bejt, takze tam nejdou vymejslet az takovy kraviny. Tedy nektery ty podminky u challengi se sice jako kraviny jevit muzou, ale porad se jedna o znacne omezenou podmnozinu z mnoziny vsech kravin ktere mohly vzniknout kdyz to nemelo zadna pravidla.

 

 

Když si přečteš, na jakou část mého předchozího příspěvku reagovala Zabloga, zjistíš, že jsem reagoval na to, že challenge jsou daleko složitější než bonusovky a ty mohly zůstat, protože challenge jsou složitější a poslední dobou si začínají jejich autoři vymýšlet také blbosti (raději nebudu uvádět příklady, aby se nestrhla debata, proč se mi nelíbí zrovna tohle). A když srovnáš podmínku u bonusovek - odlovit X určitých keší a u challenge, tak zjistíš, že ty původní bonusovky byly značně jednodušší a kravinami být nemohly.

 

Ale zajimavy je, ze dodnes existuji kese kde je v listingu podminka pro zalogovani (treba i formalne deklarovana jako nepovinna), kterou ovsem kaceri z prevazne casti respektuji a plni, i kdyz by dle soucasnych pravidel ani nemuseli. Ale evidentne ji plni dobrovolne a je u takovych kesi prekvapive malo pripadu kdy to zaloguje nekdo kdo nesplnil. Nebudu konkretni, nechci aby na ne zas nejakej aktivista poslal NA log, ale jednu mam kousek od HC, jinou takovou mas kousek od HC ty.

 

Ten případ, na který narážíš, jsem plnil nejspíše ještě v době, kdy byla ta podmínka povinná. Autor ji pak předělal na nepovinnou s tím, že buď ji člověk splní a dostane souřadnice, nebo si je může vypočítat (ovšem mám pocit, že v tom případě se jedná o "chroustání chřástala").

Řekl bych, že i proto to plní opravdu veliké procento lidí... 


  • 0

#135 Joe Tramp

Joe Tramp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 187 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 19:15

Vybavení: dobře to popsala Jacka. Prostě nepřináší-li daná rádoby vychytávka vyšší zážitek, je pro mě jednoznačně minus, protože s sebou musím tahat či instalovat další věci. Např. UV baterka: pokud přijdu do bunkru, tam proti mě budou vápnem napsány souřadnice a po rozsvícení UV se objeví scéna jak z masakru - po stěnách "krev" a ta "správná" šifra/souřadnice, všechno OK, ale pokud UV inkoustem dojde jen k zapsáni indicie na dopravní značku, tak sorry, ale stejnou roli by zvládla nálepka či plíšek s tímto znakem. Např. SZ od Plzně se pomocí chirpu hledá letadlo - naprosto luxusní vychytávka, ale obyčejnou multinu sestavenou s chirpů opravdu neocením. (Kulhalovo kombinace je ale samozřejmě ještě lepší, páč myslí na všechno.) Ale abych neopomněl: stejně hodnotím zbytečně složité vzorce, většinu gúgl-mysterek atd.

 

Nu a co se tématu tohoto vlákna týká, jsem rád, že ALR jsou fuč - a to i z bonusovek. Kvůli jedné disablované keši ze série či její roztahanosti prostě nechci přijít o finále, které je zpravidla nejhezčí (samozřejmě pokud ho jsem schopen dopočítat - a ano, chci si ten bod zapsat hned, protože nechci mít bordel ve statistice  :D  ).

 

Toť názor cca 0,002 % české geocachingové scény :P


  • 4

#136 Raraku

Raraku

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 475 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 19:45

Raraku: Taky jsi mě nemusela hned prásknout :). To, že jsem udělal dvě varianty zastávek, byla jen moje volba. Ale taky jsem mohl udělat jen ty chirpové a z mého pohledu by to pořád bylo účelné využití techniky. Ovšem zajímalo by mě co si o tom myslí Jacka. Mám v počítači připravené trasy na další tři cyklomultiny :).

No jo no, já povím i to co nevím...  ;) Jinak na další cyklomultiny se těším a již jsme schopná otestovat i ten chirp. :-)


  • 1

#137 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2014 - 21:09

Pročetl jsem diskuzi a jediné, co jsem si odnesl, je, že budu číhat na úplněk, abych si odlovil tu měsíční kešku, stále je logovatelná :-) Teda jestli tam vůbec ještě je... A jestli není, alespoň tam o úplňku dojdu a přidám další fotku :-)


  • 0

#138 Dan-Sam

Dan-Sam

    Cestovatel a turista

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 20 březen 2014 - 0:56

Cerstva zkusenost z terenu: Londynska virtualka. Mel jsem dnes trochu casu na prestupu z jednoho dopravniho prostredku na druhy, nasel jsem si nejblizsi virtualku, dosel, odecetl vse podstatne, poslal, vyfotil misto (byl jsem sam). Pri potvrzovacim mailu si vsimnu podminky, ze na fotce musi byt alespon cast mne, tak pisu autorovi, ze jsem to vyfotil jinak, ale ze z exifu pripadne jde potvrdit datum a cas (jasne, da se zfalsovat, ale proboha proc?). Odpovida tentyz vecer v kolegialnim duchu, nicmene na podmince trva, takze logovat nemuzu. Uprimne? Mrzi me to, protoze ten cerveny doubledecker je na fotce zarucene hezci nez kdyby tam byl pahyl me ruky s GPS.

<provokace> Takze opravdu chcete, aby se "tohle" vratilo? </provokace>
  • 3

#139 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2014 - 8:19

Myslím, že Kapsa tehdejší situaci příliš bagatelizuje. Nebylo to ke konci tak zanedbatelné procento keší (hádám řádově tak 5 %) a jak už tu zaznělo, pro lidi, co měli oblast do značné míry vylovenou, pak koncentrace těch zbytků mohla být dost iritující.

 

Už jsem se v tom nechtěl vrtat ale když už se mluví o mě, tak mi to nedalo - tak znovu, nemyslím, že bych to bagatelizoval - v předchozí debatě jsme se dobrali k tomu, že v Plzni a okolí 20 kilometrů byly 3, slovy tři takové kešky. To je opravdu HROZNÝ PROBLÉM ! Se divím, že kvůli tomu Plzeňáci vůbec mohli v klidu spát. :)

 

Pokud jde o ignore, tak já ho používám opravdu hodně - ale ne proto, že bych měl noční můry kvůli nevyčištěné mapě ale kvůli tomu, že prostě nechci, aby mi kešky, které podle mě nestojí za nic, zbytečně zabíraly místo v PQ.

 

Cerstva zkusenost z terenu: Londynska virtualka. Mel jsem dnes trochu casu na prestupu z jednoho dopravniho prostredku na druhy, nasel jsem si nejblizsi virtualku, dosel, odecetl vse podstatne, poslal, vyfotil misto (byl jsem sam). Pri potvrzovacim mailu si vsimnu podminky, ze na fotce musi byt alespon cast mne, tak pisu autorovi, ze jsem to vyfotil jinak, ale ze z exifu pripadne jde potvrdit datum a cas (jasne, da se zfalsovat, ale proboha proc?). Odpovida tentyz vecer v kolegialnim duchu, nicmene na podmince trva, takze logovat nemuzu. Uprimne? Mrzi me to, protoze ten cerveny doubledecker je na fotce zarucene hezci nez kdyby tam byl pahyl me ruky s GPS.

<provokace> Takze opravdu chcete, aby se "tohle" vratilo? </provokace>

 

Dane, vůbc se ti nedivím, že tě to naštvalo ale nějakej blbec se prostě najde vždycky a všude. Tvůj smutnej případ ale rozhodně neznamená, že je to tak vždycky, všude a u každé podobné kešky.


  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#140 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2014 - 8:43

Nedobrali, Kapso. Dobrali jsme se, že (asi) byly v daném okruhu v lednu a únoru daného roku archivovány 3 keše, u kterých bylo lze dohledat podmínku.


  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka