Přejít na obsah


Fotka

Geodepresivní koutek III


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12542 odpovědí na toto téma

#2141 D@liking

D@liking

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 137 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 9:59

Samaell: Tak nevim jak to vypada vetsinou, to nejsem schopen posoudit. Ale napriklad vyse uvedene fotky logbooku z trailu ukazuji jasne oznacene logbooky. Poznas ze je to kes, poznas ze ktereho je to trailu vcetne cisla kese. V tomhle pripade je kes jasne identifikovatelna a plati co jsem napsal vyse. Pokud jdu na pozici 43 a najdu tam kes 41, nemuzu v zadnem pripade logovat 43. Nejvys mohu zalogovat nalez 41 jako BF na spatnych souradnicich a dat NM log na obe.

 

A pokud by skutecne kese a/nebo logbooky nebyly oznacene, obavam se ze to je take docela na hrane pravidel, ne-li za ni a je otazka co je jeste kes a co uz jsou akorat odpadky v terenu.

 

Akorát ty logbooky jsem pořadovým číslem označil já. Tudíž 30.3. jsme přišel na pozici 41 a našel neoznačenou krabičku a logbook s popisem JTJPT (bez pořadového čísla). Tak jsem ho označil číslem 41 (spíše pro svou kontrolu, logbooky si fotím a pomáhá mi to pak při logování). Ale stejně nemůžu říct, že to byla keška, která patří na 41. pozici, nemůžu vědět, zda před týdnem třeba nebyla na 39. pozici apod. No a pak jsem přišel za 14 dní na dalších 10 kešek powertrailu a zjistil posun o dvě místa.


  • 1

#2142 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4040 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 10:11

Sice sem na forum nechodim dlouho, rad si tu neco prectu a rozsirim obzory, ale obcas tady z toho mam depresi. Podle nekterych prispevku je na gejokesinku vsechno spatne a vlastne bych nemel nic lovit, pac je vsechno proti pravidlum.

 

A pisnicku pro povzbuzeni: http://www.youtube.c...h?v=9-hHDvoKw4g

 

Snad tu nejsou lidi tak vztahovacny, pac tento prispevek neni myslen na nikoho konkretniho. 

Já ti nevím - když se u písničky pro povzbuzení jako první dozvím, že kapela ukončila čiinnost, protože dva z členů zemřeli při dopravní nehodě a třetí byl zraněný......tak upadám do deprese.

Co se děje na silnicích je na skutečnou depku, řada nehod naprosto zbytečných, např. protože se jeden ......navíc se slabým autem rozhodne, že bude předjíždět tam, kde nevidí na dostatečnou vzdálenost nebo kde je dokonce plná čára.  Ohrozí tak obě kolony. Zrovna ve středu bych jednomu takovému auto nejradši sešrotovala, k hromadné bouračce nedošlo jen díky reakcím všech ostatních. 

A co si budeme povídat, někteří kačeři při honbě "za bodem" dovedou auto nechat klidně i v nepřehledné zatáčce nebo za horizontem....lidi, trochu rozumu, ať se především všichni vrátíte zdraví a živí - ať už z PWT nebo jiných keší. Smrťáků už bylo poslední dobou dost. 


  • 2

#2143 Zagloba

Zagloba

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 478 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 10:19

 

A pokud by skutecne kese a/nebo logbooky nebyly oznacene, obavam se ze to je take docela na hrane pravidel, ne-li za ni a je otazka co je jeste kes a co uz jsou akorat odpadky v terenu.

 

V pravidlech se píše:

  1. Label your geocache.

    To avoid confusion and alarm when a cache is discovered accidentally, clearly label it as a "geocache" and include the GC code on the outside of the container. Transparent containers help to show that the contents are harmless. If the container has any military markings, we recommend permanently covering these or removing them. Include a printed "cache note" inside your cache to explain what it is and to provide a brief description of geocaching.

Takže neoznačené krabice GC kódem není keš. A z toho jasně vyplývá, že podle pravidel NESMÍ být krabice přesunuta. Howgh.


  • 4
Zastavte zeměkouli, chci vystoupit

#2144 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1870 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 10:37

Nevěřil bych, pokud bych nezažil :-)

 

attachicon.gifP1000119.JPG

attachicon.gifP1000120.JPG

attachicon.gifDSC_0011.JPG

attachicon.gifDSC_0012.JPG

Pekne, logovat stejnou cache po cca 4hodinach (edit: a nekolika dnech) o kus dal to se mi jeste nepodarilo.

 

Ale myslim, ze to jeste nedosahlo dokonalosti. Spravne by bylo asi:

  1. doma si vytisknout logbook s poctem okynek na cely PWT :mellow:
  2. v klidu domova vyplnit vsechny okenka :)
  3. poridit si odpovidajici cache ^_^
  4. sednout do auta a celou trasu projet bez zastavovani :D
  5. na konci trasy odevzdat svoji cache se svym logbookem do sberne cache :o
  6. a zas v klidu domova muzete logovat s tim, ze jsem videl vsechny stromy, kde by asi mohla byt ulozena cache. :P

Vyresil by se problem s nevhodnym parkovanim po trase, nikdo z mistnich by si nestezoval, na blbe parkujici auta, nedochazelo by ke kradezim cache po trase, nedochazelo by ke vzniku geodalnic po trase a kazdy hledac by mel jistotu, ze je zalogovan na vsech krabickach po trase. Autorovi serie by to snizily naklady na udrzbu na minimum. Navic jako bonus by mu neustale pribyvaly krabicky, ktere by mohl obcas vlozit na mista cache pro tech par zoufalcu, co si to opravdu chteji projit. :rolleyes:

 

Pro rychlohledace by se pak mohl vynechat bod 4.

Pro zaneprazdene jedince by se vynechal i bod 3. a 5. s tim, ze k logu v posledni krabicce by se pridala fotka toho logbooku z bodu 2.

Připadne pro extremne zaneprazdnene jedince by se vynechaly body 1-6 a autor by musel vytvorit elektronicky logbook kam by pak prislusky hledac jen napsal svuj nick a odklepl ENTER. :lol: A program by pak uz sam rozepsal logy do vsech cache PWT.


Tento příspěvek byl upraven od Solim: 31 October 2014 - 10:47

  • 28

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#2145 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2169 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 10:44

:D To je výtečné vylepšení. Navíc přispěje k bezpečnosti. Tiskaři, zaimplementuj to do listingu místo žabičkování, kačeři to ocení!


  • 2

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

 

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

 
 

 

 


#2146 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 10:53

Ano ano, jak Šolim odhalil, český powerkešing má ještě značné rezervy :) Stále je co zlepšovat, stále je kam se posouvat :D

 

dablova-prdel.jpg


  • 8

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#2147 Dan-Sam

Dan-Sam

    Cestovatel a turista

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 10:57

Pontiacu, tvůj podpis se na zdejší téma hodí jako místo, kam se může český geocaching ještě posouvat, na hrnec :)

 

(jo, asi to je trochu překombinované...)


  • 0

#2148 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 11:05

PowerTrail ofic. neexistuje. Tudíž čekám až někdo začne tímto způsobem posouvat keše v libovolném území/městě. Místo venkova Karlova mostu najdu třeba jednu z Pražských legend. Proč čekat na místě když mohu logovat za chůze k jiné keší.

Tohle posouvání je naprosto zcestné....

 

Toho je, co oficiálně neexistuje... chápu-li tě správně, že "oficiálně existuje" znamená "je někde detailně popsáno a výslovně povoleno". Třeba piča paní učitelky (dámové prominou). ^_^

 

Posouvání přece není zcestné - jestli to dobře chápu, i posunuté keše zůstávají u tý okresní cesty, ne? B)

 

Takhle: (dovolím si parafrázovat z jednoho blogu) - vehementně se diskutují důsledky namísto jednoduché příčiny. Příklad: vezměte si ustrojení některých vyznamenaných dne 28. října na Hradě. Každá slavnostní akce by totiž měla mít předepsaný „dress code“ a kdo jej nedodrží, nebude prostě   vpuštěn. Tečka. Jenže pokud pořadatel akce je natolik... no, dejme tomu volnomyšlenkář, lidový, abychom snad někoho neurazili - prostě, pokud mu termín "dress code" nic neříká, dopadne to tak jak to dopadlo. Vtip je v tom, že se ozvěny onoho faux pass nezastaví u dveří hradního salonku, ale proběhnou pěkně od drátů... ehm, od čáry k čáře a ještě dál a změní, čeho se dotknou. Ovšem na to autoři PWT - pardon, pořadatel oné akce - jaksi nemyslí, to není součástí oslav skvělosti středomíra.


Tento příspěvek byl upraven od Citecka: 31 October 2014 - 11:13

  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#2149 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1215 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 11:43

Čitecka:
Ahoj, to o ofic.neexistenci jsem bral z Reviewer fóra o zabickovani. Tedy že nejde o nic speciálního, jen víc keší blízko u sebe.
Nevyhledavam pwt, ale existenci beru na vědomí, jakož i to že to někoho jiného takto baví.

Posun keší ale akceptovat jaksi nemohu. Nerad bych ani mi moje kese někdo měnil za cizí s tím, že jsou ve stejném lese = alles gute.

To, že zůstanou u silnice a tím je to ok, je demagogie, kese zůstanou i ve stejném okrese , nebo je limit stát? tak co... Vše v pořádku? Ne.

Nechci mit pravidla ad absurdum do slova s dokonalym popisem povolenych a zakazanych moznosti, to prekrucujes. To možné není. Výsledkem techto pokusu jsou šílené a nesrozumitelné práv.předpisy jakékoliv země.

Proste se GC posouva dál, je na každém , aby si vybral, to co chce. Já 400 neodlovenych keší u HC akceptují a na mapě mi nevadí. Nemusím je dávat na ignore list.

Ale akceptování toho že lovci si mohou keše přenášet a měnit mezi sebou jak chtějí je trochu úlet mimo normalni pravidla.
  • 5

#2150 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5452 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 11:48

Samaell: Tak nevim jak to vypada vetsinou, to nejsem schopen posoudit. Ale napriklad vyse uvedene fotky logbooku z trailu ukazuji jasne oznacene logbooky. Poznas ze je to kes, poznas ze ktereho je to trailu vcetne cisla kese. V tomhle pripade je kes jasne identifikovatelna a plati co jsem napsal vyse. Pokud jdu na pozici 43 a najdu tam kes 41, nemuzu v zadnem pripade logovat 43. Nejvys mohu zalogovat nalez 41 jako BF na spatnych souradnicich a dat NM log na obe.

 

A pokud by skutecne kese a/nebo logbooky nebyly oznacene, obavam se ze to je take docela na hrane pravidel, ne-li za ni a je otazka co je jeste kes a co uz jsou akorat odpadky v terenu.

Striktně vzato podle pravidel by měla být krabička/logbook označena GC kódem, eventuálně názvem keše, pokud je unikátní. Není ani v jednom případě. Chápu, že v případě nano schránky je to těžko řešitelné, ale o ty tady nejde a i tam se do LB vejde GC12345.


  • 1

#2151 JeDie

JeDie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 132 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 11:51

Prostě tu hrajeme každý jinou hru. Je to taková hra ve hře s odlišnými pravidly. 

 

Jedna z věcí co mě (a myslím, že i mnoha dalším) vadí je, že tato druhotná hra nám opravdu narušuje tu původní. Podíváte li se na mapu v oblasti severovýchodu republiky, první co uvidíte je zelený balast, který doslova překrývá ostatní okolní keše (i ty obyčejné zelené tradičky, které máme rádi). Nemluvě o poškozování pověsti GC, ničení keší v okolí nadměrnou návštěvností atp.

 

Dosud jediným pasivním řešením bylo ručně si naházet kešky na ignore list (PM only), což se rovná desítkám minut klikání, či studiu a klikání v geogetu atp. Neexistuje jednoduchý filtr na schování těchto keší... Při plánování výletů máte najednou problém hledat ty keše, které splní to, co od geocachingu požaduje nezanedbatelná část geocacherů = krásné místo, skvělé provedení, zajímavý listing (u Tiskařova PWT je alespoň tato část splněna...) - nejlépe pak vše najednou. Mluvím z osobní zkušenosti letos v Anglii, kde množství sérii (ani snad ne PWT) o řádově desítkách kešek, doslova utopilo ty zajímavé keše.

 

Kdyby alespoň existoval filtr, který by tuto zábavu pro "masy" z mapy kešek odstranil, byl by to alespoň nějaký krok k udržení geocachingu ve své původní podobě. Jinak je to dle mě cesta do pekel konzumu...

 

Jsem pro návrh filtrace PWT i sérií (podívejte se na mapu Anglie a pochopíte proč...) přímo u GS. Ideálně založit alternativní hru powercaching, ale to nehrozí... ;)

P.S.: Lovit PWT NENÍ o hledání kešek, je to o tom překonat nějaké své limity (fyzické, statistické), to že je to zážitek, o tom nepochybuji, ale rozhodně to je jiná hra s jinými pravidly, leč tiše trpěná, protože to dnešní hráči chtějí... 


  • 11

#2152 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1787 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 11:58

Posun keší ale akceptovat jaksi nemohu. Nerad bych ani mi moje kese někdo měnil za cizí s tím, že jsou ve stejném lese = alles gute.

 

Tady ale nikdo žádnou keš neposouvá. GC kód, souřadnice i listing jsou stále stejné, na určeném místě je krabička. Jediné, co se mění, je fyzická krabička s logbookem, což se ale běžně dělá i u ostatních keší, např. když se krabička rozbije nebo je logbook plný. Toto smí dělat pouze owner nebo někdo s jeho souhlasem. A v tomto případě je tento souhlas ownera uveden přímo v listingu.


  • -1

#2153 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5452 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:05

Pekne, logovat stejnou cache po cca 4hodinach (edit: a nekolika dnech) o kus dal to se mi jeste nepodarilo.

 

Ale myslim, ze to jeste nedosahlo dokonalosti. Spravne by bylo asi:

  1. doma si vytisknout logbook s poctem okynek na cely PWT :mellow:
  2. v klidu domova vyplnit vsechny okenka :)
  3. poridit si odpovidajici cache ^_^
  4. sednout do auta a celou trasu projet bez zastavovani :D
  5. na konci trasy odevzdat svoji cache se svym logbookem do sberne cache :o
  6. a zas v klidu domova muzete logovat s tim, ze jsem videl vsechny stromy, kde by asi mohla byt ulozena cache. :P

...

Jenže on podobný výsledek může potkat i někoho, kdo poctivě projde všechna místa a na všech se zaloguje. Řekněme že například Citecka (dále "kačer") se rozhodne jít celý PWT pěšky:

 

1) kačer najde keš #1, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #2

2) během chůze mezi #1 a #2 jej předjede auto A1 žabařů, co vyzvedli keš z #1 v autě se zalogovali a uloží jí na místo #2

3) kačer najde keš na místě #2, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #3

4) opakuj body 2 a 3, všechna čísla v nich inkrementuj o jedničku, dokud není #poslední...

 

Tak nakonec třeba u místa #100 je logbook, ve kterém je 100x podepsaný poctivý kačer Citecka, a na trase je 99 logbooků, ve kterých jeho podpis není. A až přijede auto A100 žabařů a tuhle keš si odveze domů, nebude podepsaný ani jednou nikde, přestože sám prošel 100 míst, našel 100x krabičku a zalogoval se 100x do keše a přitom nic nepřesouval. Bravo.

 

Tolerování tohoto postupu od ownera znamená v důsledku, že nemůže prováděl kontrolu logbooku a mazat "neoprávněné" logy, což mu nařizují pravidla. Tudíž i owner tolerováním žabičkování pravidla porušuje.


  • 21

#2154 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5452 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:08

Tady ale nikdo žádnou keš neposouvá. GC kód, souřadnice i listing jsou stále stejné, na určeném místě je krabička. Jediné, co se mění, je fyzická krabička s logbookem, což se ale běžně dělá i u ostatních keší, např. když se krabička rozbije nebo je logbook plný. Toto smí dělat pouze owner nebo někdo s jeho souhlasem. A v tomto případě je tento souhlas ownera uveden přímo v listingu.

neumíš číst, před chvílí tu někdo citoval pravidla, že každá krabice a logbook mají být označeny GC kódem a ty mají každá svoje souřadnice. 


  • 4

#2155 Zagloba

Zagloba

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 478 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:12

Tady ale nikdo žádnou keš neposouvá. GC kód, souřadnice i listing jsou stále stejné, na určeném místě je krabička. Jediné, co se mění, je fyzická krabička s logbookem, což se ale běžně dělá i u ostatních keší, např. když se krabička rozbije nebo je logbook plný. Toto smí dělat pouze owner nebo někdo s jeho souhlasem. A v tomto případě je tento souhlas ownera uveden přímo v listingu.

 

Posouvá. Podle pravidel (viz můj příspě výše) musí být krabička označena GC kódem. GC kód je v listingu svázán s konkrétními souřadnicemi. Pokud tedy posunu podle pravidel označenou krabičku na jiné místo, už nesouhlasí souřadnice onoho GC kódu. Toto by neměli tolerovat hlavně revieweři, protože to je opravdu proti pravidlům (které jinde tak striktně vyžadují dodržovat). Výměna rozbité krabičky je úplně něco jiného.

Edit: dr.vota je moc rychlý...


Tento příspěvek byl upraven od Zagloba: 31 October 2014 - 12:13

  • 3
Zastavte zeměkouli, chci vystoupit

#2156 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5674 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:32

Pokud zavedete striktní pravidlo, že co nemá GC kód, tak není keš a musí se to archivovat, tak zmizí většina keší.


  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#2157 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1787 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:35

1) Podle pravidel (viz můj příspě výše) musí být krabička označena GC kódem.

2) Toto by neměli tolerovat hlavně revieweři, protože to je opravdu proti pravidlům.

 

1) To ale nesplňuje ani spousta krabiček mimo PWT.

2) Revieweři nic nezmohou, děje se tak se souhlasem Groundspeaku.


  • -2

#2158 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5452 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:39

Pokud zavedete striktní pravidlo, že co nemá GC kód, tak není keš a musí se to archivovat, tak zmizí většina keší.

Já mám označení GC kódem v každém logbooku. To snad může udělat každý owner, bez výmluv a vytáček, nehledě na to, že musí. Chápal bych, že na některé maskované krabičky to zvenku označit nejde (nebo se nehodí), ale logbooky bez pardonu.

Při betatestech na chybějící označení ownery vždy upozorňuju. Tady betatest nebyl? Nebo jak se dělal?


  • 5

#2159 Alf Gang

Alf Gang

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1865 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 12:53

Jenže on podobný výsledek může potkat i někoho, kdo poctivě projde všechna místa a na všech se zaloguje. Řekněme že například Citecka (dále "kačer") se rozhodne jít celý PWT pěšky:

 

1) kačer najde keš #1, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #2

2) během chůze mezi #1 a #2 jej předjede auto A1 žabařů, co vyzvedli keš z #1 v autě se zalogovali a uloží jí na místo #2

3) kačer najde keš na místě #2, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #3

4) opakuj body 2 a 3, všechna čísla v nich inkrementuj o jedničku, dokud není #poslední...

 

Tak nakonec třeba u místa #100 je logbook, ve kterém je 100x podepsaný poctivý kačer Citecka, a na trase je 99 logbooků, ve kterých jeho podpis není. A až přijede auto A100 žabařů a tuhle keš si odveze domů, nebude podepsaný ani jednou nikde, přestože sám prošel 100 míst, našel 100x krabičku a zalogoval se 100x do keše a přitom nic nepřesouval. Bravo.

 

Tolerování tohoto postupu od ownera znamená v důsledku, že nemůže prováděl kontrolu logbooku a mazat "neoprávněné" logy, což mu nařizují pravidla. Tudíž i owner tolerováním žabičkování pravidla porušuje.

Výstižně popsáno, tohle musí pochopit snad i negramota. O žabičkování jsem tu četla poprvé, že něco takového existuje a lze provádět, jsem neměla ani tušení, každopádně mi to připadá postavené na hlavu, což jasně vyplývá i ze samotného popisu situace, že to opravdu postavené na hlavu je. 

Díky tomu, že owner nemůže provádět kontrolu logbooku, tak to jen nahrává těm vykukům, kteří si celý PWT zalogují, aniž by ho prošli, protože budou spoléhat na to, že to někdo odžabičkoval, hlavní bude, že budou mít bodíky. 

PWT máme odloveno minimum, spíš těch kratších, ale tohle dělat by mě ani ve snu nenapadlo. A v tomto případě nemůžu ani souhlasit s tím, ať si to každý hraje podle svého, protože na místě "poctivého kačera Citecky" bych byla neskutečně naštvaná, že mi tu mojí hru někdo kazí. :angry:


  • 5
Sony Xperia Z3 Compact - mobil, na který se při lovu kešek můžu spolehnout :-)<p>

#2160 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2014 - 13:08

Dejwy, myslel jsem, že má prohlášení (doplněná smajlíky) jsou natolik absurdní, že tag <sarkasmus> nepotřebují :)

 

Vopičařit pinožením s detaily pravidel proti PWT je sice k věci, ale trochu na palici. Jasně, i tím tolerováním šmejdaření kazí hru; podstatná negativa jsou ale jinde.


  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas





4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama