Přejít na obsah


Fotka

Řím, Vatikán - rady, tipy, postřehy


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
21 odpovědí na toto téma

#21 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 885 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2015 - 7:23

Fronty u kolosea a ve vatikánu v pohodě, čekali jsme max 15 minut. rozhodně se vyvarovat průvodcům, co nabízení "skip-the-line".

S těmi frontami je to značně variabilní, záleží na mnoha okolnostech, takže informace se mohou velmi různit. Vliv má roční období, den v týdnu, prázdniny či svátek, počasí či vyšší moc :(

Třeba v Pompejích byly výjimečné fronty, protože tam neočekávaně v Neapoli zakotvilo několik těch obřích výletních lodí naráz ten den ráno.

Takže my třeba dorazili ke Koloseu v sobotu ráno o prázdninách, krátce po otvíračce. Protože průvodkyně byla znalá, tak jsme z metra vystoupili o stanici dřív (Circo Massimo namísto Colosseo) a šli pěšky kolem vstupu do Palatina (spojený areál Palatino a Forum Romanum má několik vchodů), kde bývá nejmíň lidí, a tam jsme koupili vstupenky bez fronty (no, nás 45 lidí vytvořilo celkem slušnou frontu). Pak jsme hned šli do Kolosea. U těchto míst se společnou vstupenkou jsou zvlášť fronty pro lidi se vstupenkou a bez vstupenky. Logicky by fronta se vstupenkou měla postupovat rychleji, ale nemusí to být pravda. Na konci jsou totiž turnikety a před nimi bezpečnostní kontrola. Záleží pak na tom, jak rychle kontroloři kontrolují a lidi procházejí turnikety. Když před dvěma turnikety kontrolovali dva bezpečáci, tak to postupovalo rychle, ale jakmile jeden odešel a druhý si dal kouřovou pauzu, tak se pár minut stálo na místě. Abych tomu kuřákovi ale nekřivdil, možná dostal instrukce frontu pozdržet, protože byl uvnitř velký nával. Ale i když fronta byla dlouhatánská, nakonec jsme byli vevnitř za necelou půlhodinku. Jo, a vnitřek se dá proběhnout tak za čtvrt hodinky, kromě zdí a jedné malé výstavky tam nic moc není. Ale my tam byli tak půlhodinku a stačilo to. Na některá místa uvnitř se dá dostat jen s průvodcem, to se týká hlavně nejnižšího podlaží.

Tabule Palatino
Ve Vatikánu jsme byli ve čtvrtek ráno, ještě před otvíračkou. Pokud je někdo velký fanoušek umění, tak chce mít na prohlídku dost času, aby si za svých 16 EUR užil celý den kochání. Pokud někomu stačí kuk sem, kuk tam, nalevo opracovaný šutr, vpravo kus střepu, nahoře malůvky, jé Máňo, to sem viděl v bijáku jak toho borca šópli do kašny (kde je ve skutečnosti tak málo vody, že by se tam neutopil), tak skutečně stačí přijít odpoledne před zavíračkou (kasa 16 hod, muzeum 18 hod). Takže ti, co se postavili do fronty před otvíračkou (9 hod), tak stáli ve frontě cca hodinku, maximálně se prý stojí tak 2 hodinky.

  • 1

#22 HarryhoCache

HarryhoCache

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 příspěvků(y)

Publikováno 27 červenec 2015 - 16:46

Byl jsem minulý rok o prázdninách a tak doplním pár postřehů. Nemá smysl si kupovat celo/více denní jízdné. Koupili jsme si vždy za 1,5€ ráno do centra, a večer zpět. Všude po centru jsme chodili pěšky a v pohodě. Doporučuju koupit rovnou více lístků, občas byl problém najít otevřenou trafiku. Přítelkyně nekešuje a tak se na chození všude pěšky docela šklebila, ale bylo to úplně v pohodě. Fronty u kolosea a ve vatikánu v pohodě, čekali jsme max 15 minut. rozhodně se vyvarovat průvodcům, co nabízení "skip-the-line". Jinak u kolosea u prodejců se dalo nejlépe smlouvat a koupil jsem si tam dvoje "original" Rayben brýle asi za 2 eura :)

přeji hezkou dovolenou

 

U Kolosea jsou snědí prodavači hodně operativní. Prodávali brýle, klobouky. Byli jsme uvnitř, setmělo se a v mžiku déšť. Okamžitě nabízeli (i skrze mříže) pláštěnky ;)

Faktem je, že moc nevydrží, ale zase je na nich Koloseum ;)

Jinak jsem od budovy tedy čekal víc.

Měla by být poblíž keška, ale nemáme ji, pospíchalo se organizovaně na bus.


Tento příspěvek byl upraven od HarryhoCache: 27 červenec 2015 - 16:46

  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama