Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 3 hlasy

Geokešing a dobré skutky

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Zamyšlení nad geokešingem 02 listopad 2013 · 8 485 Zobrazení

log
Námět na tuto úvahu mě napadl při logování jedné kešky - jmenuje se Kacířův dobrý skutek.
Tahle keš už vznikla více jak před rokem. Její listing mne zaujal svou myšlenkou. Jedná se o mysterku, která nás má přimět se zamyslet právě nad dobrými skutky.
I v geokešingu se dobré skutky dají plnit, máme dobré skutky při zakládání keší pro potěchu ostatních, máme i další dobré skutky, když někomu půjčíme vybavení, nebo když někomu třeba poradíme či mu pomůžeme s keškou při betatestu. O tomto však nechci přímo mluvit.
Osobně jsem keš rozluštil hned, ale na odlov přišla řada až více jak po roce. Samotná keš mě sice trochu zklamala svým provedením, ale za to její myšlenka se mi líbila moc.
Keš je založena na rozluštění mailu, na který se má napsat "dobrý skutek". Odměnou pak mají být souřadnice. Pro hnidopichy dodám, že s podmínkou to vlastně nemá nic společného (to pro ty, kdo namítnou, že podmínkové keše byly zrušeny), protože dobrý skutek není striktně vyžadován, stačí zaslat email na vyluštěnou adresu. Autor zároveň v listingu zmiňuje, že Kacíř bude rád, když se ostatní v logu pochlubí, jaký dobrý skutek vedl k odlovu této keše. Od jejího začátku ji mám ve sledování. Zajímalo mě, kolik lidí dnes dělá dobré skutky.
Bohužel jsem zjistil, že buď lidé dobré skutky nedělají, nebo se za ně lidé stydí a raději tyto dobré skutky nenapíší... Protože na můj vkus až příliš moc lidí i zde loguje stylem "díky za keš" či "TFTC" a co jsem si tak prošel pár logů zmínilo dobrý skutek tak pětina lidí.

Zkusme takové dobré skutky dělat častěji. Bude nám na světě líp. A i v geokešingu je spousta příležitostí, jak tyto dobré skutky dělat.... Dobrým skutkem může být i to, že tady na fóru někomu pomůžete. Vždyť i napsat místo "TFTC" nějaký delší log a trochu potěšit autora je taky dobrý skutek ;-). Založit kešku, aby z ní ostatní mohli mít radost! Vložit jen tak nějakou věc do kešky, i když si z ní nic neberete, vzít pár odpadků při cestě, které se vám v přírodě nelíbily... Nebo třeba doplnit logbook, či opravit kešku, která to potřebuje. Nebo i taková účast na CITO eventu je vlastně dobrým skutkem...
A co nás to stojí? Maličkost - chvilku naší snahy být lepším a dělat lepším tento svět.
Možná jsem jen k tomuto tématu trochu vnímavější, protože jako skaut bych měl dělat dobré skutky dle denního příkazu každý den, i když to sám to občas nestíhám (ty opravdové velké). Možná jsem jen bláhový člověk, ale přece jen, proč nezkusit udělat dnešní svět o trochu lepším.
A co jsem nakonec logoval já? To můžete posoudit sami zde:

Tak tuhle keš mám ve sledovaných už od jejího vzniku. Vyluštěno jsem měl už hned po zveřejnění. Teď už jsem si ani nepamatoval, za co jsem dostal ty souřadnice, ale zde je dopis, na který mi ctěný Kacíř ráčil prozradit souřadnice své keše:
„Dobrý den vážený pane Kacíři,
chtěl bych oznámit jeden z dobrých skutků, který jsem spáchal, páchám, a páchati budu
Aby byl stylový, vybral jsem takový, který byl také vykonán při lovu pokladů...

Asi před 14-ti dny jsem takhle hledal jeden poklad, přesněji řečeno už chtěl nasednout po jeho nalezení, a najednou koukám, v trávě se něco třpytí... A on to mobil...
Mobil 13-ti letého klučiny a poslední telefonáty od mámy a od táty...
Do hodinky si už šťastný tatínek vyzvedával mobil v nedaleké restauraci, kde jsme zrovna byli na obědě, stačí to jako důkaz dobrého skutku?
Více se dozvíš v logu zde: http://coord.info/GL96YTJV
O první místo nemám zájem, jen bych rád jeho souřadnice“ :-)
Od té doby jsem těch dobrých skutků ještě určitě pár udělal, bohužel ne dost, přece jen mým příkazem jako skauta by mělo být alespoň jeden dobrý skutek denně, což občas nezvládám. Ale naposledy jsme třeba při výpravě sbírali v lese odpadky:-).
PS.: Jen mě trochu mrzí, že keš nevede trochu k zamyšlení nad dobrými skutky. Dnes jich je opravdu málo a když čtu zdejší logy, občas mi připadá, že se lidi za konání dobrých skutků stydí :-(



  • 0



Taky jsem při hledání jedné kešky našel mobil, taky jsem ho vrátil (děvenka ho tam nejspíš ztratila při rande). Za odměnu jsem tu kešku dodnes nenašel, je to takový můj pomníček :)  Ale nezlobím se, to je život...

    • 0

Poslední komentáře

Reklama