Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 3 hlasy

Za krásami Malé Fatry

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 07 listopad 2013 · 4 298 Zobrazení

reportáž
Za krásami Malé Fatry
  • 13 08 05 profil
  • 13 08 05   Trasa
  • 13 08 05 17.06.51 Starý hrad nad Strečnem
  • 13 08 05 17.04.15 Starý hrad nad Strečnem
  • 13 08 05 16.53.08 Řeka Váh od kešky Meander
  • 13 08 05 16.44.37 Řeka Váh od kešky Meander
  • 13 08 05 16.01.29 Chata pod Suchým
  • 13 08 05 15.44.43 Výhledy nad chatou Pod Suchým
  • 13 08 05 15.43.41 Stezička - typická cesta pro Malou Fatru
  • 13 08 05 14.58.27 Skály na žluté ze sedla pod Suchým
  • 13 08 05 14.55.20 Krásná příroda v sedle Pod Suchým
  • 13 08 05 14.31.55 Vrch Suchý, vzadu Malý Kriváň
  • 13 08 05 14.10.35 Bílé Skály
  • 13 08 05 14.09.00 Bílé Skály, v pozadí Malý Kriváň
  • 13 08 05 14.03.48 Na Bílých Skalách
  • 13 08 05 13.43.03 Cesta po hřebeni Malé Fatry
  • 13 08 05 12.57.18 Obelisk na Malém Kriváni
  • 13 08 05 12.05.47 Výhledy do kraje z hřebene Malé Fatry
  • 13 08 05 11.50.49 Že by pták PIPO? (viz. keš PIPO na Bílých skalách)
  • 13 08 05 11.26.43 Velký Rozsutěc

Malá Fatra je pro mě jedno z nejkrásnějších Slovenských pohoří. Proto mi dovolte, abych Vás pozval na jednu možnost, jak při jednodenním výletu poznat západní část Kriváňské Malé Fatry.

Tuto trasu jsem šel už 2x, jednou před devíti lety na skautské expedici. Ovšem i přestože jsem tu už byl, vydal jsem se do těchto míst znovu, abych je ukázal Daně a naší kamarádce. Přestože jsme doporučený okruh šli druhým směrem, doporučuji spíše popisovaný směr, protože v případě, že budete mít více času, můžete si trasu lehce prodloužit. Cestu jsme šli ve velkém vedru během srpnových veder 5.8.2013, kdy i na chatě pod Suchým bylo ve 4 hodiny 25°C.

Naše putování začíná na zastávce ve Strečně (380 m.n.m.). Můžete si zde sice odskočit i na stejnojmenný hrad, ale ten doporučuji nechat na jindy, šetřte si čas na vrcholové partie. Po naší návštěvě nedaleko zastávky vznikla keš Panorama, ale zda se k ní snadno dostanete cestou, to vám nepovím. Stejně jako jsme nenavštívili keš, která se nachází pár set metrů od cesty – Hřebenovka Kriváňská Malá Fatra. Sice se zde jedná o tradičku, ale autor tu má podmínku typu „Hry“, kdy autor žádá o fotky na vrcholech Kriváňské Malé Fatry. Opět uložení nemůžu posoudit, protože na naší cestě jsme spěchali, takže jsme neměli čas sem zajít.


Prvních zhruba 3,5 kilometrů si můžete rozcvičit v chůzi cestou podél Váhu. Skoro po rovince dojdete až pod Starý Hrad (475 m.n.m.). Zdejší zřícenina je docela pěkná a určitě stojí za prohlídku. Leží nad pravým břehem řeky Váh ve Strečnianském průsmyku v nadmořské výšce 475 metrů. Byl vybudovám za účelem ochrany cesty vedoucí okolo Váhu. Nejstarší částí hradu byla útočná věž, o něco později přibyly obytné a hospodářské budovy. Jeho úlohu později převzal novější hrad Strečno a Starý hrad od 18. století chátrá. Stojí nad ostrohem řeky Váh a jsou od ní krásné výhledy na tuto řeku. Ostatně těm je věnovaná i keš Meander, i když lepší výhled jsem našel o něco níže... Na hradě se nachází i provizorní tábořiště s ohništěm, ovšem hrad se nachází v národním parku Malá Fatra.
Z Hradu už trasa začíná hodně stoupat. Ovšem cesta je pohodová, místy trochu kamenitá, ale hlavně krásnou přírodou. Občas se vám ukáží pěkné výhledy na Váh. Po necelých 4 kilometrech stálého stoupání (od hradu nastoupáte skoro 600 metrů) vás čeká první odpočinek - Chata pod Suchým (1075 m.n.m.) a stejnojmenná keš. Keš je nalezitelná snadno, ale jaké zde mají pohoštění to vám bohužel neřeknu, protože cestou dolů jsme už trochu spěchali a taky jsme nechtěli zbytečně utrácet.



Vložený obrázekPanorama z vrchu Suchý

Pokud si dost odpočinete, můžete se vydat na další cestu, na nejvyšší vrchol stoupání vás čeká ještě vystoupat ještě jednou tolik, co od hradu sem. A to do toho nepočítám to, co mezitím sejdete... Od chaty vás čeká zdolat ještě necelých 100 výškových metrů k další keši - Malofatranská Javorina (cca 1165 m.n.m.). Zde se jedná opět o klasickou přírodní skrýš v krásné přírodě Malé Fatry. Odtud vás čeká asi kilometr odpočinkové chůze mírným stoupáním po hřebeni, kde se začínají otvírat krásný výhledy z horských luk, po pěkné stezičce úbočím kopce, až na rozcestí Sedlo Prislop pod Suchým. Cestou jsem si všiml i zajímavého jakéhosi tábořiště s křížem na skále a soškou Panny Marie. Trochu jsem si říkal, že keš Malofatranská Javorina měla být raději zde, aby ukázala i toto zajímavé místo na souřadnicích: N 49° 10.591 E 18° 56.431
Z rozcestí pod Suchým můžete jít buď přímo na vrch Suchý po červené, ale já vřele doporučuji si cestu protáhnout po žluté do Sedla Pod Suchým (zacházka 1 km). Mě osobně k této zacházce přiměla hlavně keška Záborskej noha. Ovšem byl jsem moc rád, že jsem šel zrovna tudy, protože na žluté se nachází krásné skalní útvary a v sedle Pod Suchým je opravdu moc krásně. Bohužel samotná keš mě trochu zklamala svým umístěním. Ovšem ta příroda okolo stála za to. Je zajímavé, že i přestože na keších na hlavní červené turistické trase na Suchým bylo logů za prázdniny už hodně, zde byl poslední log z června, zatímco keš na Suchém měla za srpen (5 dní) 5 logů. Přitom místo za návštěvu a zacházku 1 km určitě stojí.

Vložený obrázekPanorama z hřebene Malé Fatry

Po výstupu na Suchý (1468 m.n.m.) na vás čeká krásný kovový pravoslavný kříž a hlavně nádherný výhled do okolí a samozřejmě i keš. Nejen na okolní pohoří, ale i na trasu, která vás ještě čeká. Ze Suchého cesta pokračuje po hřebeni přes Bielé skály (1462 m.n.m.) (keš Pipo s dost ubohým listingem), Sedlo Vrata (1440 m.n.m.), Stratenec (1512 m.n.m.) a sedlo Priehyb na Malý Kriváň (1671 m.n.m.). Cestou samozřejmě nezapomeňte odlovit kešky. Jejich umístění je obvyklé v těchto končinách. Ale naštěstí hledání bylo u všech celkem rychlé a jasné a tak jsme při něm neměli potíže.
Na vrcholku Malého Kriváně vás přivítá jakýsi monolit, ovšem dosti omšelý s cedulkou od Klubu slovenských turistů "Malý Fatranský Kriváň - 1671 m.n.m.". U něj si můžete odpočinout a pokochat krásným kruhovým rozhledem na okolní krajinu.

Vložený obrázekPanorama z Malého Kriváně

Cesta dál pokračuje po pohodové hřebenovce na místní poměry "mírně" zvlněnou krajinou přes sedlo Bublen na Pekelník(1609 m.n.m.) a dále na rozcestí pod Velký Kriváněm. Z rozcestí Bublen máte možnost si "odskočit" z hřebenovky na earthku Národní park Malá Fatra. Je jednoduše splnitelná a jedná se o zacházku necelých 200 metrů tam a 200 metrů zpět s převýšením necelých 50 metrů). Z rozcestí pod Velkým Kriváněm asi drtivá většina už nezaváhá a vydá se na nejvyšší vrchol Malé Fatry - Velký Kriváň (1709 m.n.m.). Jedná se o zacházku asi 600 metrů tam i zpět s převýšením cca 60 metrů. Odměnou za výstup sem vám bude nádherný kruhový rozhled na celou Malou Fatru, Velký Rozsutěc a i okolní pohoří (Choč, Velkou Fatru i další).

Vložený obrázek

Výhledy z hřebene Malé Fatry (Pekelník, Velký Kriváň, vlevo za nimi skalnatý Velký Rozsutěc, vpravo vzadu Choč)

Až se dostatečně pokocháte zdejšími výhledy a odlovíte si místní keš, můžete pokračovat zpět na rozcestí a odsud k rozcestí Snilovské sedlo. Kousek od sedla můžete vidět horní stanici lanovky, odkud proudí zástupy turistů (nejspíše tu je i možnost občerstvení, ale nebyli jsme tam, tak to nemám ověřené)
Mnou popisovaná trasa je ta "lehčí" a vede odsud už nejkratší cestou na vlak do Šútova. Ze Snilovského sedla tudíž po zelené turistické cestě mírným klesáním krásnou stezkou až k chatě Pod Chlebom (1420 m.n.m.). Zde máte možnost doplnit tekutiny a občerstvit se. Chata je moc pěkná. Když jsme tudy procházeli, potkali jsme tu spoustu lidí, kteří tu přespávali a akorát ráno vyráželi na výlet. Naštěstí zdejší Chlébská keška je od chaty kousek dál, ale i tak máte pocit, že se stále někdo dívá.

Vložený obrázek

Panorama z Velkého Kriváně (360° - vzadu Lučianská Malá Fatra, Malý Kriváň, uprostřed skalnatý Velký Rozsutěc, Stoh a Chléb, vzadu za nimi vystupuje Choč)


Z chaty pod Chlebom vás čeká už jen klesání. Až na vlak je to necelých 8 km, ovšem 1000 metrů převýšení! Jestli si říkáte, že je to pohoda, nezapomeňte, co už máte v nohou, ono pak i sestup může být namáhavý. Prvních několik kilometrů vede po zdejší sjezdovce, která už ovšem dost zarůstá. Přesto z ní jsou ještě stále krásné výhledy do podhůří. Poté, co se zhruba po dvou kilometrech vnoříte do lesa už vás čeká jen to klesání :-). Poslední 2 kilometry už půjdete obcí Šútovo, kde si pokud budete mít čas (a dost sil) můžete ještě odlovit pár zdejších kešek - driv-ku Šutovská skála, earthku Šutovská epigeneza a mysterku (PM-only) Dreveno-Koliesková. Vlaková zastávka Šútovo se nachází mezi řekou Váh a hlavní silnicí kousek od těchto 3 keší. Bohužel ani na jedné jsme nebyli, Šútovskou skálu jsme už nestihli a další dvě tu vznikly jen cca týden po naší návštěvě.

Vložený obrázekPanorama ze stoupání na chatu Chléb (vlevo výrazný Choč, vzadu Velká Fatra)

Ze Snilovského sedla, pokud máte dost sil a času, si však můžete váš výlet ještě prodloužit přes Chléb a Hromové, kde se nalézají další dvě keše a pak se teprve vydat zpět k chatě Pod Chlebom, nebo pokud máte opravdu hodně sil to vzít z rozcestí Kopiska nad chatou Pod Chlebom do Šútova po modré turistické značce, kde najdete Mojžíšové prameně a Šútovský vodopád. Na těchto místech jsou i keše, ovšem počítejte s asi o 2,5-3 km delší cestou.

A jak se nám trasa líbila?
Vycházeli jsme už před půl 7. ještě v době, kdy se dole držely mraky. Takže cestou jsme si užili krásné výhledy do kraje plného inverze. Nahoře nás vítaly krásné horské louky, široké výhledy i skalnaté úseky. Prostě co víc si může turista přát!
Celá trasa se nám moc líbila. Cestou jsme odlovili 13 keší a asi další 2 keše, které byly do nějakých 100 metrů od cesty jsme vynechali. Byly sice blízko, ale trochu jsme už nestíhali. Další 3 kešky od té doby na trase vznikly a pokud byste měli dost sil, můžete si odlovit i další 4 keše při prodloužení trasy přes Chléb a Hromové (při odbočce na chatu Pod Chlebom). Takže tras je krásná nejen úžasnou přírodou, ale cestou se dá nají i docela dost keší.

Celá popisovaná trasa i s odbočkami na kešky, které jsme navštívili měří celkem 30 kilometrů. Při jejím překonávání však nastoupáte cca 1600 metrů stoupání, takže se nejedná o nijak lehký výlet. Přesto vám bude odměnou krása zdejší přírody, spousta výhledů a krásných skalních, lesních i lučních scenérií. Určitě všem tuhle trasu doporučuji. Před 9 lety jsme s kamarádem šli variantu přes Šútovský vodopád, ovšem ještě bez GPS, takže přesnou kilometráž vám nemohu uvést. I s hledáním keší a pohodovým tempem jsme celou trasu ušli v pohodě za necelých 12 hodin.
Počítejte s tím, že v úseku od Malého Kriváně k tomuto sedlu budete potkávat zvláště za pěkného počasí davy turistů. Může za to hlavně zdejší lanovka, která vede pod Chléb, takže činí vrcholové partie Malé Fatry snadno přístupné i svátečním turistům. Je to docela škoda, protože při stoupání od Starhradu na Stoh a vlastně až skoro k Malému Kriváni nebo od Šútova k chatě pod Chlebom jsme potkali jen pár lidí, ale na hřebenech bylo přelidníno...

Mapka doporučené trasy (varianta 30 km, stoupání 1600 metrů):
Vložený obrázek


Profil doporučené trasy:
Vložený obrázek

Tip na výlet je součástí popisu naší dovolené na Slovensku - Za krásami Slovenska.

  • 3



Tenhle úsek hřebene jsem šel jen loni 2x, jednou v rámci eventu koncem července v době největších veder, zvláště stoupák zpod hradu na chatu pod Suchým byl výživný. Suchý jsem absolvoval stejným způsobem, navíc ještě u kešky Záborskej noha bylo plno borůvek. Podruhé opačně asi o měsíc později, počasí blbé až strašné (např. kroupy na Malém Kriváni a podobná potěšení). Kdo by chtěl doplnit vodu, tak jediný spolehlivý zdroj je na tomto úseku u chaty pod Suchým, jeden pramen je ještě pod Pekelníkem, ale ten občas vysychá. Nejlepší je jít celý hřeben Kriváňské Malé Fatry jakožto dvoudenní přechod a přespat na Chatě pod Chlebom. Občerstvení jsem vyzkoušel v obou chatách (pod Suchým i pod Chlebom a mohu doporučit) - obě chaty v současnosti provozuje stejná majitelka.

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
lis 08 2013 12:33

Jo, to že sem máš stejně daleko, jako my do Jizerek to ti můžu závidět... A do Tater asi blíž, než já do Beskyd :-).

To bych byl ve Fatře (jedno jestli Malé či Velké) taky každý rok několikrát...

    • 0

Poslední komentáře

Reklama