Přejít na obsah


Fotka

Kvalita zakládaných keší, aneb za keše krásnější a dokonaleší


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
92 odpovědí na toto téma

#1 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 13:52

K tomuhle příspěvku mě vyprovokovala diskuze o 5-tém místě v poču keší v evropě a jejich kvalitě. Tak bych rád přispěl trochou svých zkušeností do mlýna.

Myslím, že to v průměru u nás není s kvalitou keší tak hrozné, ale přesto bych zde uvedl rád pár zásad jak keše zakládat a jak je zkvalitnit .

Ten kdo hodlá keš založit by si měl především rozmyslet jaký účel nebo zážitek má daná keš poskytnout.

 Téma keše

1.Ukázat historické, či jiné památky (městská keš)
Zde není vhodné kombinovat s příliž složitými výpočty, protože hledač je zbytečně rozptylován a nemůže se soustředit na to pro co byla tahle keš založena. Tenhle typ by měl být orientován na tými s dětmi, které složité počítání určitě nebaví, ale baví je hledat různé zajímavosti. Hezkým příkladem takové keše jsou například Olomoucká domovní znamení, nebo Kašny. Myslím že na finálovku by mělo stačit jednoduché sčítání a odčítání. Výborné je také takovou keš orientovat tématicky. Zde bych zařadil i hrady a zámky.
Tenhle typ keše by mel mít nízkou obtížnost a měl by být traditional nebo multi a měl by být dosažitelný i v zimě
Terén 1-2

2. Ukázat zajímavý přírodní útvar
Tenhle typ keše je dobré zaměřit jako cíl turistické vycházky do přírody. Vyhlídky,jeskyně, skály, vrcholy, prameny řek, zajímavé stromy apod.
Taková keš by měla být  traditional nebo multi, dobře dosažitelná i s dětmi. Krabice by měla být větší, aby tam bylo místo pro nějaký ten poklad.
Obtížnost může být trochu vyšší než předchozí. Jako příklad je zde možno uvést Hardeg Vista nebo Bella Vista , i když je zde výpočet pro dané účely příliž komplikovaný.
Terén 1-3
 
3.Provést po nějaké zajímavé trase v přírodě
Je to většinou multina která vás provede  určitou zajímavou oblastí oblasti. Délka může být i několik kilometrů a slučuje zpravidla několik bodů 2. a platí pro založení podobné zásady jako u předchozí.
Terén 2-3
 

4.Potrápit mozek
 Tahle keš je často mystery, nebo multi. Nezáleží zde tolik na atraktivitě místa, ale místo by mělo vtipně souviset s tématem keše. Potrápí kešerův mozek a proveří IQ a všeobecné vědomosti z různých oborů: Matematika, fyzika, biologie, výpočetní technika, kryptování apod.
Například 9.th century Manchester, Studyho serie o kryptování, nebo Fyzikální keš
Terén 1-3

5.Poskytnout nevšední adrenalinový zážitek 

Keš pro sportovce. Je zde potřeba překonat jednu nebo soubor překážek. Sáhnout si na dno svých sil. Překonat nebezpečná místa. Vylézt na skálu, spustit se do propasti nebo jeskyně, potopit se pod hladinu, doplavat na ostrov apod. Taková keš by měla být určena jen pro dospělé osoby s výbornou fyzickou kondicí. Měla by velmi výrazně upozorňovat na možná rizika a doporučovat optimální postup pro dosažení cíle.
Terén 4-5

6.Opravdový extrém 
Bývá často kombinací 4. a 5. Fantazii se zde meze nekladou. Zdolání takové keše i s přípravou může trvat i několik měsíců. Před zdoláváním takové keše je dobré si dát osobní věci dopořádku a případně navštívit i nějakou spolehlivou pojišťovnu.

Schránka 

Schránka  by měla mít tyto vlastnosti:
1. Vodotěsnost
některé plastové krabice dobře netěsní, nebo se nedají dobře uzavřít. V zimě plast stvdrdne, popraská nebo nejde zavřít (nepěněný polystyren). Běžné potravinové krabice často nevyhovují. Také skleněné schránky s kovým uzávěrem jsou naprosto nevhodné. Jednak se mohou snadno rozbít, nebo víčko zrezaví a ztratí hermetičnost. Nejlepším materiálem je polyetylen, nebo nerez. Ideální jsou schránky Lock-lock.
2.Maskovací obal
Ideální je zabalit schránku do černého nebo zeleného igelitu. Igelitové pytlíky určené do odpadkových košů nejsou moc vhodné, protože jsou velmi tenké a záhy se potrhají.Stejně tak nejsou vhodné pestrobarevné reklamní igelitové tašky. Mě se nejvíce osvědčily tuhé černé obaly od tiskových tonerů. Obal je vhodný i z důvodu, že vlastní schránka zůstává čistá.
3. Doporučený obsah
Kromě základních věcí jako je tužka,logbook a pravidla je dobré do schránky umístit pytlík se silikagelem, který pohlcuje vlhkost.
Velmi mě irituje, když někteří do schránky dávají spoustu nesmyslů, jako například různé lístečky, napichovátka, rozbité hračky, bombony, pytlíky s cukrem apod.
4. Popis
Je vhodná nálepka (například z Geoshopu nebo vlastní výroba)  nebo popis permanentním fixem. Nálepka vytišťená inkoustovou tiskárnou a přilepená izolepou nic nevydrží!

Listing

Kvalita listingu je myslím v průměru u nás dost dobrá. Kdo umí html, nebo má známého, který text do html upraví, tak to dost podstatně zvedne kvalitu listingu. Postrádám u nás větší rozšíření použití linku na hodnocení a navštěvovanost stránky s listingem, tak jak je to celkem běžné u zahraničních keší. Pokud by to byl někdo schopen naprogramovat v češtině, tak by vůbec nebylo od věci umísťovat na stránky hodnocení.
Například bodově:
Zážitek: 1-5
Provedení: 1-5
Umístění: 1-5
Určitě by to pomohlo zvednout kvalitu.
Umístění zdroje na takový odkaz ovšem předpokládá nějaký ten datový prostor na webu. Nešlo by to na geocaching.cz ?


  • 0

#2 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 14:49

Určitě souhlasím s tím, že by mělo být hleděno víc na kvalitu, než na kvantitu. Mnohdy se mi stane, že opravdu nevím, proč která keška je a snad každá by se měla zakládat s určitým cílem. Vyhněme se tedy zakládání kešek jen do počtu, do statistik...

Osobně tak trochu nevím, proč máme takové množství Multi a Mystery kešek. Když se podívám po jiných státech, není tomu tak. V našich končinách je cca 31% kešek tohoto typu a to se mi zdá že je hodně, mnohdy mám pocit, že je to až zbytečný. Že by se zakládámím těchto kešek vyvažovala kvalita finálovky?

Poslední co mi asi vadí je hojný počet mikro kešek a v poslední době těch mikro-mikro. Pokud není kam finálovku uložit, pak se dá určitě najít nějaké pěkné místo opodál.

No a ještě vlastně to hodnocení. Myslím že je to docela dobrý nápad a stálo by to za zvážení, aby na gc.cz byla nějaká taková sekce. Bylo by určitě zajímavé sledovat od jednotlivých kačerů hodnocení kešek, jejich pořadí atd. Pokud se zvládne načítání nové gc mapy, pak by se určitě zvládno i napojení na nějaký databázový server a rozšíření o bodování jednotlivých kešek. 


  • 0

#3 swenney

swenney

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 409 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 14:58

S nazorem ABSOLUTNE souhlasim...sam jsem zatim zalozil jenom jednu cache (Mohyla u Tovacova/Gandalfs HomeCache, GCZXGZ) a fakt jsem se celkem bal, ze se nebude libit, ale zatim si nikdo nestezoval a myslim ze misto je celkem zajimave...

a diky za napad s silikagelem....hned pri prvni prilezitosti tam jeden sacek vlozim:)


  • 0

#4 cyne

cyne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 15:37

no k tomu hodnoceni kesi, nemyslim si ze by to byl dobrej napad. Uz se to tu hodnekrat resilo a diskuze nekoncili hezky ;) , berte to tak ze je to geocaching je ruznorodej, lidi kteryho delaj jsou ruzny kazdymu se libi neco jineho. Kazda keska ma jinou navstevnost, kazdy zazitek na kesce zalezi taky na nalade heldace, takze kolikrat to hodnoceni nebude sedet s tim jak se keska libila tobe nebo nekomu jinemu, na nektere kesky se zapomene a lide budou dotceni. Nejlepsi reseni kdyz clovek hleda zajimave kesky je kouknout se k nejakemu PM kteri si delaji bookmarky kesek ktery byli pro ne zajimavy. jinak ty rady co se tykaji zakladani kesek, jsou pekne, ale opet se nedaji aplikovat univerzalne, kazdy autor ma svuj zpusob vyjadreni. tim mam na mysli napriklad ono zamereni kesek na urcite typy lidi a tereny udavene u tech druhu kesek, ktere pises, co se tyce listingu a vyberu mista s tim ovsem plne souhlasim.
  • 0

#5 ok1in

ok1in

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 46 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 15:48

Naprostý souhlas se vším, co tu zaznělo. Ale zejména k tématu multi - opravdu mi uniká, proč existují multi, kde člověk nesmyslně běhá od čerta k ďáblu a počítá písmena na cedulích nebo okna v barácích, které jinak nijak zajímavé nejsou. Multi osobně nevyhledáváme, ale rádi si projdeme ty, které dokážou provést opravdu zajímavými místy, ale i tady se přimlouvám k omezení počtu různých bizardních matematických úloh. Velmi často na takové cache vyrážíme s dětmi, a věřte, že tímto jsou mnohdy dost otrávené, protože to jsou pro ně věci NAPROSTO NEZAJÍMAVÉ a po několika takových štacích už je další putování nebaví. Mějme proto stále na paměti, že jsou cache vytvářeny také pro ně...

Přesto všechno, díky všem, kteří mají stále invenci k vyhledávání těch převážně krásných míst, kam nás zatím GC zavedl. [ip] 


  • 0

#6 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 16:12

cyne: no k tomu hodnoceni kesi, nemyslim si ze by to byl dobrej napad. Uz se to tu hodnekrat resilo a diskuze nekoncili hezky ;) , berte to tak ze je to geocaching je ruznorodej, lidi kteryho delaj jsou ruzny kazdymu se libi neco jineho

Nemohu souhlasit. Hodnocení považuji predevšim jako motivační faktor a zpětnou vazbu pro ownery. Jak jinak podpořit zlepšovani kvality zakládaných skrýší? Ruku na srdce, komu se libi hrabání ve svinstvu a zapisovaní do plesnivých logbooků? Když už chci něco udělat pro ostatní, tak nechť to má jistý standard a uroveň. 


  • 0

#7 cyne

cyne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 17:24

WAV:

Nemohu souhlasit. Hodnocení považuji predevšim jako motivační faktor a zpětnou vazbu pro ownery. Jak jinak podpořit zlepšovani kvality zakládaných skrýší? Ruku na srdce, komu se libi hrabání ve svinstvu a zapisovaní do plesnivých logbooků? Když už chci něco udělat pro ostatní, tak nechť to má jistý standard a uroveň. 

jo samozdrejme ze to se nelibi nikomu, na to jsem ani tak nereagoval, moje reakce na hodnoceni byla spise na navrh na nejake centralni hodnoceni tady na gc.cz
jinak co se tyce zlepsovani kvality, tak to zalezi na dost autorech, pokud neraguji na upozornujici logy, tak asi tezko zareaguji na nejake hodnoceni, logy jsou onou zpetnou vazbou pro autora, nejakym cislem se toho moc nerekne.Jeden kacer pred nejakou dobou s dobrym umyslem kesky znamkoval ale reakce tady na foru nebyla nejlepsi, tak toho nechal.
Pokud je keska na smetisti tak si myslim ze nejlepsi je napsat to do logu treba s need maintainance, nebo jit i dal, coz pri delsi nerakci je signal pro reviewra. Jinak pokud se stane ze logbook zplesnivy, tak to muze mit vic duvodu, ne jen chyba autora - treba nekdo spatne kesku zavre ta netesni, zatece tam voda a zreaguje s nevhodnym obsahem, kesku navsitivi pak treba 5 tymu, nikdo nebude mit nahradni logbook ale vsichni budou obsahem znechuceni a tak snizi teto kesce rapidne hodnoceni, nez se tam autor dostane nebo nejakeho dalsiho hledace napadne kesku vycistit a doplnit novy logbook. No nevim nezda se mi to nejlepsi zpusob...
geocaching dela vice a vice lidi proto je take ruzna kvalita kesi a ten rozsah se zvetsuje, a pokud se nam nejaka keska nelibi, tak upozornit autora, nebo mu nabidnout pomoct s napravou a pak je to na autorovi jestli s tim neco udela.
  • 0

#8 spuzva

spuzva

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 623 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 19:32

Nedavno jsem to tu resil se svym dotazem "kvalita kesi". Jsem v GC 5 mesicu a nekdy v rijnu lonskeho roku jsem napr. narazil na kes "Jen tak", ktera mi prisla uplne zbesila. Souhlasim s prvotnim nazorem tohoto vlakna, ze by se melo jednat o necim zajimave misto, nikoliv jen "jen tak". Druha vec je, ve kterem rocnim obdobi se kam dostanete. Nekdy, kdyz roztaje snih, muze byt nejake misto mene vabne nez v lete. Co mne vsak prijde bidne, ze jsem se v posledni dobe setkal s kesi, kterou tvorila sklenice na zavarovani (GCV406). Ovsem tato sklenice byla v dobe naseho nalezu rozbita a my jsme se malem porezali o strepy, kdyz jsme ji tahali z brectanu. Myslim si, ze kdyz ma nekdo na GPSku a ma na baterie, tak by mohl investovat cca 50 K do plastove kabicky, nbo s mylim? Taky jsem narazil na mikro, ktera byla v krabicce od leku, nijak prelepena.. Tohle mi trochu vadi. Spuzva


  • 0

#9 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 21:29

Bylo by urcite dobre, kdyby zakladatele cachi hledeli vic na kvalitu nez na kvantitu, popripade pri zvysene kvantite na tu kvalitu nezapominali. Ale rozhodne bych to nechal na nich samych. Jako soupis rad je to fajn, ale nektere jsou dost subjektivni a sporne a doufam, ze nikdy nebudou dogmatizovany. Zkratka bych to nechal na zpusob volneho vyberu. Autorum to urcite po case dojde... a pokud ne, dojde to jiste ostatnim.

  • 0

#10 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 21:32

sobikovi:

Osobně tak trochu nevím, proč máme takové množství Multi a Mystery kešek. Když se podívám po jiných státech, není tomu tak. V našich končinách je cca 31% kešek tohoto typu a to se mi zdá že je hodně, mnohdy mám pocit, že je to až zbytečný. Že by se zakládámím těchto kešek vyvažovala kvalita finálovky?

Mne osobne zrovna tyto typy cachi velice bavi a jsem si jist, ze nejsem sam... takze pokladam otazku "proc ne? "


  • 0

#11 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 21:34

WAV:

Postrádám u nás větší rozšíření použití linku na hodnocení a navštěvovanost stránky s listingem, tak jak je to celkem běžné u zahraničních keší. Pokud by to byl někdo schopen naprogramovat v češtině, tak by vůbec nebylo od věci umísťovat na stránky hodnocení.
Například bodově:
Zážitek: 1-5
Provedení: 1-5
Umístění: 1-5
Určitě by to pomohlo zvednout kvalitu.
Umístění zdroje na takový odkaz ovšem předpokládá nějaký ten datový prostor na webu. Nešlo by to na geocaching.cz ?

Proboha jen to ne. A pokud ano centralne na techto strankach, tak prosim jen se souhlasem autora. Btw. Uz se to tu resilo nekolikrat.... a nevyresilo.


  • 0

#12 spuzva

spuzva

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 623 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 21:36

Souhlas s Alkesem, taky mne osobne prijdou zajimavejsi mysterky a multiny, nez tradicni, ale zalezi jak a kde. Osobne mam venku v terenu (kopec, hory, atd..) radeji tradicni, ale jinak více Stalkerů, Matrixů, Diagnosis, atd... Spuzva 
  • 0

#13 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 22:18

To Alkes: 

Vypadá to, že jste zcela nepochopil způsob hodnocení o kterém zde píšu. Proto na vysvětlenou: Odkaz na hodnocení na listingu neumisťuje nějaká centrální organizace, ale pouze owner sám. Je to zcela dobrovolné.Vše co zde píši není nějaká snaha někomu něco nařizovat, ale jen návod jak vylepšit naše "české kešky".A určitě je co vylepšovat. Kritiku samozřejmě očekávám, ale konstruktivní. Taky se tady neptám zda to tam někdo chce nebo nechce, ale ptám se, zda by to někdo mohl naprogramovat. Jsem jeden z těch co si to do listingu zcela jistě umístí.
Zkuste nahlédnout na provedení zahraničních keší včetně jejich listingu. A není nutno chodit daleko. Například chrám svatého Štěpána ve Vídni : http://www.geocachin...93-21cca01424f1
Na konci za poslední fotografií před hintem najdete link na hodnotící odkaz o kterém jsem mluvil.
Bohužel na americké stránky http://www.keenpeople.com/ Tenhle odkaz si tam může dát každý, dokonce i my.
Bohužel se mi moc nelíbí se mi ten způsob jakým je to tam dělané.
Můj návrh je, aby bylo něco podobného v češtině a trochu podrobnější. Pro průměrně zdatného programátora php není problém takový script napsat. No a pak už zbývá takovou databázi umístit na nekomerční web
 


  • 0

#14 dandra

dandra

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 587 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 22:49

sobikovi:

Osobně tak trochu nevím, proč máme takové množství Multi a Mystery kešek. Když se podívám po jiných státech, není tomu tak. V našich končinách je cca 31% kešek tohoto typu a to se mi zdá že je hodně, mnohdy mám pocit, že je to až zbytečný. Že by se zakládámím těchto kešek vyvažovala kvalita finálovky?

Procentualni zastoupeni multin je u nas vyssi nez prumer, protoze jsme narod hravy, nehloupy a protoze nas to bavi. Multi-cachi je zakladatel schopen hledaci neco ukazat, neco mu sdelit, ukazat mu jina mista ci uhly. Proste, aby z toho cacher mel take neco vic, nez jen laciny bod, na ktery si nebude pamatovat uz druhy den [;)] Multi-cache take umoznuje regulovat pohyb cacheru, ukazat jim nejprve parkovani, pak peknou trasu, pripadne nejaky vyhled, a finalku umistit nekam na uplne zastrcene misto, kde se nebude ztracet a kde budou v bezpeci TB a GC. Na takto bezpecne misto pak lze umistit vetsi krabici, a protoze tam prijdou jen lepsi kaceri, obsah cache se nezmeni v popelnici ihned.

Mysterky mi take nevadi, pokud se u nich musi zapojit seda kura a ne jen bezhlave googlit ze zdroju, ktere jsou sice tematicky stejne, ale obsahuji jina cisla nez stranky, ze kterych cerpal autor. Napr. Holandani maji spoustu mysterek, protoze jejich zeme je sice krasna, ale po par desitkach kilometru cacher zjisti, ze je to nudna placka, placka a placka, ktera se bez mysterky jen tezko nejak zhodnoti. Tady maji svuj smysl. 

Znam dve cache v jednom mestskem parku. Jedna tradicionalka, jedna mysterka. Na obou mam FTF, ale z obou FTF mam velmi rozdilne pocity [;)]

Tradicionalka ze me uz zadna nikdy nevypadne, pokud nebude zalozena na hrebeni hor nebo uprostred lesu a nebude se k ni muset minimalne pul hodiny pesky nebo na kole [:P]. Mam k tomu dva duvody. Zaprve: Nestojim o to mit nejnavstevovanejsi cache. Multi-cache maji diky lenosti hledacu mensi navstevnost, a tim i mensi naklady na udrzbu a debordelizaci. Ja toho casu tolik zas nemam. S multinami je sice vice prace pri priprave, ale udrzba je pak stejna jako u tradicionalky nebo mysterky. A kdo si ji chce najit, ma z ni pocit mnohem lepsi, nez kdyby ho to prislo levne. Zadruhe: Bytostne nesnasim logy typu "16/43 TNLN TFTC", prelozeno do cestiny "dik za levny bod".

Osobne vzdy dlouho premyslim, co napsat, abych se nedopustil stroheho "dik za bod, protoze za vic to nestalo". Nejdriv zkouknu profil autora, a tam pak vidim: 14 let, 20 nalezenych, takze dnes uz jen rychle prehodim vyhybku, abych ho neotravil hned na jeho geozacatku. Kdyz takovou cache zalozi XXlety veteran s nekolika sty nalezy, tak se snazim mlcet taky, protoze nekomu jinemu se to misto muze libit mnohem vic, nez me v te dane chvili.

Cache ale stale zustava vizitkou autora. Nemuze byt lepsi nez je autor sam.


  • 0

#15 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 22:56

WAV:

To Alkes: 

Vypadá to, že jste zcela nepochopil způsob hodnocení o kterém zde píšu. Proto na vysvětlenou: Odkaz na hodnocení na listingu neumisťuje nějaká centrální organizace, ale pouze owner sám. Je to zcela dobrovolné.Vše co zde píši není nějaká snaha někomu něco nařizovat, ale jen návod jak vylepšit naše "české kešky".A určitě je co vylepšovat. Kritiku samozřejmě očekávám, ale konstruktivní. Taky se tady neptám zda to tam někdo chce nebo nechce, ale ptám se, zda by to někdo mohl naprogramovat. Jsem jeden z těch co si to do listingu zcela jistě umístí.
Zkuste nahlédnout na provedení zahraničních keší včetně jejich listingu. A není nutno chodit daleko. Například chrám svatého Štěpána ve Vídni : http://www.geocachin...93-21cca01424f1
Na konci za poslední fotografií před hintem najdete link na hodnotící odkaz o kterém jsem mluvil.
Bohužel na americké stránky http://www.keenpeople.com/ Tenhle odkaz si tam může dát každý, dokonce i my.
Bohužel se mi moc nelíbí se mi ten způsob jakým je to tam dělané.
Můj návrh je, aby bylo něco podobného v češtině a trochu podrobnější. Pro průměrně zdatného programátora php není problém takový script napsat. No a pak už zbývá takovou databázi umístit na nekomerční web
 

Bohuzel to v nekterych castech aspon mne prijde dost absolutni na to, ze se jedna o nazor jednoho cloveka z mnoha...

K hodnoceni. Jak podle me zcela spravne poznamenal Cyne... Copak jako zpetna vazba nestaci vyjadreni sve libosti, ci nelibosti v logu? Ja je jako vlastnik cache dost pozorne ctu a taky se snazim u cizich cachi psat vic nez jen "Nalezeno. TNLN". Znamkovym, bodovym nebo jakymkoliv jinym kvantizovanym hodnocenim to podle mne zkratka vyjadrit nejde a povede to jen k potizim. Slovy se veci daji popsat mnohem vystizneji a take diplomaticteji.

Popravde, asi by mi takove centralni hodnoceni na techto strankach vadilo obecne, ale rozhodne nejsem clovek, ktery o umisteni muze nebo chce rozhodnout. Polozit si otazku zda to tu nekdo chce nebo nechce by ale mozna nebylo od veci...

Btw. vykat si prece nemusime [;)

 
edit:  huu s pravopisem je boj :-)


  • 0

#16 RudaRaptor

RudaRaptor

    RudaRaptor

  • Members
  • PipPipPip
  • 264 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 23:15

Souhlasim asi ze vsim, co tu bylo receno. Hodnoceni kesek je opravdu trosku osemetne a myslim, ze neni nutne, na to zavadet nejake dalsi kolonky.Na to abych si udelala dostatecny obrazek o kvalite kesky mi prece staci, precist si logy.

Co se tyce multi a mystery kesek: resime je radi a tak nam vubec nevadi, ze jich je tolik. Neni nad ten vitezoslavny pocit, kdyz drzite TU kesku, kterou uz tri dny lustite, ne? Navic nikdo nikoho nenuti, aby absolvoval, co nechce.


  • 0

#17 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 23:44

Diskuze začíná být "off topic", prosím držte se více tematu. Cílem tohoto vlákna je především snaha o zlepšení kultury zakládaných keší. Tzn. jak má vypadat úkryt, jak má vypadat schránka s obsahem a jak má vypadat listing, případně zda má či nemá obsahovat statistický odkaz.

  • 0

#18 adp.

adp.

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 231 příspěvků(y)

Publikováno 04 únor 2007 - 23:50

cache nema odporovat pravidlum groundspeaku a pak uz je to ciste veci autora.

A je to pouze jeho problem, jaka dana cache je. Jaky ma listing, jak je umistena, jak je udrzovana.

A pokdu se to hledacum nezda, maji moznost svuj nazor vyjadrit patricnym logem se zadosti o udrzbu, archivaci, napsat mail reviewrovi.

nebo predevsim nechodit na cache daneho autora, neb je to prece o nicem.

 


  • 0

#19 Grako

Grako

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 0:10

Pokud už nějaké hodnocení tak v žádném případě čiselně ale slovně. Jednak si tím udělá člověk představu o keši a zároveň i o názorech nálezce na daný typ.


 


  • 0

#20 Ponik

Ponik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 0:31

Nejlepší motivační faktor je krásný log a žádné "oficiální" hodnocení mě nikdy motivovat nebude.

A to tu říkám jako člověk co už pár kešek založil a mj. i aktivní účastník zde zmiňovaného hodnotícího systému na Keen people.
Čísla jsou jen čísla, ale logy.... logy vše říkají a není nic krásnějšího než pěkný log.
 
Proč nepodpořím myšlenku centrálního bodového hodnocení: 

1. nezabrání hodnocení..ty mě a já tobě ...spolu si zvýšíme

2. nezabrání ...ty mě ne, já tobě taky ne... spolu si škodíme

3.  stává se, že hledači cache "nepochopí"  (nezajímá je proč byla založena, jak...kolikát zadání řeší jinak, často ani nečtou listing)
     zbytečně by sráželi hodnocení a nikdo by už neřešil to, zda cache odlovili "korektně" vina by automaticky padla na ownera.
     Log to ukáže jasně...např. cache se nelíbila panu X, ale ty vidíš, že z toho co píše v logu je jasné, že si nepřečetl ani pořádně listing.
     Co se týče nepochopených uložení....jééé těch případů by bylo, kolikrát jen z toho důvodu, že návštěva nepopošla 100 metrů od kešky
     Tohle je krásně vidět např. na keši Byšičky od v&f family ...kolik lidí tu keš nepochopilo jen z toho důvodu, že tam prostě těch pár metrů 
     nedošli...Přitom je to zcela ojedinělá okrouhlice, kterou nikde jinde v Evropě neuvidíte... 
    A vím jak je ty negativní logy mrzely. Ptám se kde je v těhto případech chyba? U zakladatelů nebo u návštěvníků?
 

4. sebelepší obsah cache se může vlivem návštěv degradovat...nemusím chodit daleko, odlovy v dešti sněhu atd.....
    cache má mokrý, plesnivý logbook...ten owner je ale lajdák! Tohle nůže být dobrá cache... body nedám
    zase vina automaticky padá na ownera...to samé platí o obsahu. 
    Nikdo nemůže každý den obcházet 5-10-20-30 keší a kontrolovat je, zda tam nikdo něco neprovedl. Záleží taky na
    návštěvnících, zda pomůžou cache udržet kvalitu a dobrý stav, nebo zda jí potopí.  Stačí jen neoznámit navlhlý log.
    Bát se oznámit, že mi na kešce prasklo víčko a je zaděláno...Kde je pak chyba? U ownera nebo u těch co cache navštěvují? 

5. Anonymita bodujících.... když dělají hodnocení PM jako své poznámky ke keši tak vím, kdo za tím je, většinou ho i znám a vím jaký má vkus.
    A vím, či dle jeho bookmarků odhadnu lépe,zda má stejný jako já.
    Na Keenu si klikne, kdo přijde, nevíš zda je to zapálený vědátor, outdoorák.... nic... jen číslo ....
    Kdo baží po hodnocení nechť si PMko zaplatí a může to rozject....

Mohl bych takto pokračovat dál, ale nevidím v tom smysl, snad těhto pár přikladů stačilo ....

Jen mi ještě dovol reagovat na tuto větu:
... když už chci něco udělat pro ostatní, tak nechť to má jistý standard a uroveň......

Co to je standart?  Tvůj standart? 
Mají být kešky unifikované jedna, jako druhá... standartní krabice, standartní logbooky?....Co je dobré a co špatné? Ano někdo má  GPSku
(kterou třeba dostal), ale nemá možnost vytvořit perfektní polepky, nemá možnost investovat 700 korun do založení pěkné standartní keše a přesto chce druhým udělat radost....  má keš podle pravidel, ale možná podle tvých parametrů trochu nehezkou... odsoudíš ho? Nebo budeš rád, za tu myšlenku, že se snaží něco pro druhé připravit?

Mohu se zeptat (když už se volá po keších) je taky cacher jistého standartu a úrovně? Já jen, že když už se těm ownerům chodí na ty jejich standartní  kešky na úrovni, aby těm keškám ti méně standartní a méně úrovňoví kešeři neškodili....[:D]


 


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka