Přejít na obsah


Fotka

Kvalita zakládaných keší, aneb za keše krásnější a dokonaleší


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
92 odpovědí na toto téma

#21 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 1:46

to Poník 

ad Keen

Nemám rozhodně na mysli minimalizovat logy na úkor nějakého bodového hodnocení v listingu. Je to jen statistika, která by měla pomoci v rychlé orientaci o navštěvovanosti stránky a průměrném výsledku. Nejde tady přece o nějakou soutěž ani o centralizaci. Je to jen a jen součást listingu.Nečtu hned všechny logy u keší na které se chystám. Nejdříve si je zběžně polétnu očima. Podrobně si je začnu číst až ve chvíli přípravy
 

ad 4.

Samozřejmě, že nikdo nemůže ovlivnit degradaci keše, ale určitě může vlastník ovlivnit vhodnou volbu schránky její trvanlivost. Když zvolím jako schránku krabičku od zmzliny, nemohu očekávat, že vydrží více než dva tři logy. Pokud zvolím sklenici od marmelády a dám ji mezi kameny, nemohu očekávat, že ji někdo velmi brzo nerozbije. 

 

ad Jen mi ještě dovol reagovat na tuto větu:
... když už chci něco udělat pro ostatní, tak nechť to má jistý standard a uroveň......

Co to je standart?  Tvůj standart? 
Mají být kešky unifikované jedna, jako druhá... standartní krabice, standartní logbooky?....Co je dobré a co špatné? Ano někdo má  GPSku
(kterou třeba dostal), ale nemá možnost vytvořit perfektní polepky, nemá možnost investovat 700 korun do založení pěkné standartní keše a přesto chce druhým udělat radost....  má keš podle pravidel, ale možná podle tvých parametrů trochu nehezkou... odsoudíš ho? Nebo budeš rád, za tu myšlenku, že se snaží něco pro druhé připravit?

 Nevyhrazuji si zde žádné právo na určování  standardu. Nikde jsem nezmiňoval že, by měly být schránky logbooky atd, jeden jak druhý. Nikde jsem nezmiňoval, že je potřeba na vytvoření keše investovat nemalé finanční prostředky. Naopak se mi líbí netradiční a vynalézavé řešení, které opravdu nezávisí na množství finančních prostředků. Standardem mám na mysli především to, že do schránky nepoteče, že se při první příležitosti nerozbije, že se o ní nikdo nezraní (keše navštěvují i děti), že popis bude ještě po pár týdnech čitelný atd. viz výše. A to není opravdu vůbec o penězích.

ad 
Mohu se zeptat (když už se volá po keších) je taky cacher jistého standartu a úrovně? Já jen, že když už se těm ownerům chodí na ty jejich standartní  kešky na úrovni, aby těm keškám ti méně standartní a méně úrovňoví kešeři neškodili....Big Smile
Nevím jaké kdo má neblahé zkušenosti, ale na moje zatím chodili kešeři pouze vysokourovňoví. Touto cestou jim děkuji, že nic nezničili ani neukradli.[Y]



  • 0

#22 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 8:32

Nějaké hodnocení a bodování keší je hodně dvojsečná zbraň. Na jednu stranu dá autorovi zpětnou vazbu jestli je cache povedená nebo ne a těm kteří se na cache chystají naznačí jestli stojí za to, na druhou stranu vím jak to chodí na fotografických serverech. Tam je běžným jevem vzájemné plácání po zádech, skupinkaření až sektaření, někdo pochválí prakticky všechno, někdo zase všechno zkritizuje, pro někoho krajina=kýč a jsou i takoví co žádnou kritiku neunesou a kritikům se mstí nízkým hodnocením (už vidím jak se mažou kritické logy). Takové věci bych tu nerad viděl. I když sám jsem už byl párkrát v pokušení napsat ownerovi že za mu za to rochnění v kopřivách v zanedbaném lese plném trouchnivého dříví "pěkně" děkuju.

 Každý ať si při odchodu od cache kterou právě založil položí otázku jestli by měl z nalezení nečeho takového radost.
 


  • 0

#23 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 8:33

WAV:

...... 

 Nevyhrazuji si zde žádné právo na určování  standardu. Nikde jsem nezmiňoval že, by měly být schránky logbooky atd, jeden jak druhý. Nikde jsem nezmiňoval, že je potřeba na vytvoření keše investovat nemalé finanční prostředky. Naopak se mi líbí netradiční a vynalézavé řešení, které opravdu nezávisí na množství finančních prostředků. Standardem mám na mysli především to, že do schránky nepoteče, že se při první příležitosti nerozbije, že se o ní nikdo nezraní (keše navštěvují i děti), že popis bude ještě po pár týdnech čitelný atd. viz výše. A to není opravdu vůbec o penězích.

Už jen požadavek, aby do keše neteklo je těžko splnitelný :-(

Už delší dobu používám Lock&Lock nádoby, které se opravdu chovají vodotěsně, alespoň s potravinami v lednici na 100% ano. Přesto občas najdu některé kešky plné vody, stačí je jen blbě zavřít :-(

Snahy o standardizaci se tu objevují každou chvilku a jsem celkem rád, že jsou neuspěšné.

Včera jsem zrovna zodpovídal dotazy nového, 15 let starého, kešera, který po třech nalezených zakládal první svoji keš. O existenci pravidel, natož pak zde uvedených standardů, neměl ani ponětí.

Asi by stačilo používat zdravý rozum, pokud ho máme a bude to stačit.

 


  • 0

#24 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 9:12

To Aviatik: 

Ani textové logy nezabrání výše uvedenému, u tvé keše jsem měl smíšené pocity, ale seš kámoš, tak to vychválím do nebes... a naopak
Myslím, že se tohle zrovna u GX neděje, nebo jsem se s tím aspoň nesetkal.
Jednou jsem navštívil keš, která dle mě nic zajímavého neukazovala, tak jsem tam opatrně napsal, že mě to místo příliž neoslovilo. Následně jsem dostal soukromy zklamany mejl od ownera. Tak mě to zamrzelo a už takové logy nepíšu, nechci nikomu kazit radost. Na druhou stranu bych raději přivítal větší otevřenost a umění přijmout kritiku. Ostatně, nelíbí se to mě, ale někoho jiného to zaujmout může

citace : Každý ať si při odchodu od cache kterou právě založil položí otázku jestli by měl z nalezení nečeho takového radost.
100% souhlas 


  • 0

#25 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 9:27

To Kolombo:
 Můj příspěvek byl určen především méně zkušeným o kterých píšeš, kteří začínají a tápou. Lock-lock mám na jedné svojí kešce taky, je skvělá. Je to rozhodně výborné řešení pro ty, kterým se nechce nic vymýšlet.
Každopádně je ještě mnoho dalších minimálně stejně dobrých možností.

Jen používat  zdravý rozum, jak píšeš. A o to mi právě šlo.
 


  • 0

#26 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 11:10

to Dandra:
Neberu českému národu jeho hravost a tvořivost, jen občas mám dojem, že se zcela zbytečně snažíme z pěkné tradicionálky udělat za každou cenu mysterku nebo multinu; právě že zcela zbytečné honění po různých bodech může zcela zkazit dojem z finálovky a jde to řešit i jinak.

Ty dvě kešky v jednom městském parku jsou fakt rozdílné. Mysterka je určitě hezká a dost jsem se u ní pobavil, i když bych měl k ní výhrady taky. No a ta tradicionálka, nebudu ji zbytečně komentovat. Jen možná to, že ten park si kešku zasloužil a než ji cpát na profláknutá místa tak raději na místo, o kterém nikdo moc neví...

Nevím proč se bojíš návštěvnosti kešek? Vždyť právě proto jsou a když nějakou zakládám, tak musím počítat s tím, že budu chodit na údržbu.

to WAV:
Ten systém ratingu je fakt zajímavý a samo že by byl možná dobrý. Jen mám dojem, že právě ti křiklouni se bojí toho, že budou mít špatné hodnocení nebo taky žádné :-) Osobně to podpořím, líbilo by se mi kdybych si naplánoval cestu do nějakého města a mohl se podívat na rating pokladů v okolí. Není nic horšího než když má člověk třeba na služební cestě v daném městě čas pár hodin a ztratí je bloumáním po keškách které nic neřeknou...

Určitě úvodní příspěvek je dobrý pro hodnocení stavu a mohl by být průvodcem pro nové kačery, ale nesupluje také náhodou wikipedii? Nemělo by to být tedy daleko víc a podrobněji popsáno hned v úvodu, nějak by to němělo být více rozebíráno na gc.cz aby si nový kačer mohl nastudovat co a jak dělat?

to Poník:
Souhlas s tím,že někdo může rozcupat kešku jen kvůli tomu, že si pořádně nepřečte log nebo prostě jde na to "silou" a pak nepřijde na to proč tam ta keška je. Schválně jsem se díval na citovanou kešku Byšičky (jinak musím říct že hodně zajímavé místo), ale prostě tady si myslím že je to po přečtení listingu a logů chyba autora, dal bych tam osobně waipoint s nejlepším výhledem na okrouhlici a případně i textovou poznámku..

to Aviatik:
Pokud je hodnocení bodové a anonymní, pak se asi nemusíme bát nějakého oplácení atd. A kromě jiného se u většiny systémů dá zamezit "hlasování" z více IP apod. Je fakt, že taky občas mám chuť napsat svůj širší názor na kešku, ale tak nějak do logu se to moc nehodí..
  • 0

#27 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 20:36

sobikovi: Ten systém ratingu je fakt zajímavý a samo že by byl možná dobrý. Jen mám dojem, že právě ti křiklouni se bojí toho, že budou mít špatné hodnocení nebo taky žádné :-)

Ne, to opravdu ne.  Bojim se jen, ze by mozna v nekterych pripadech bylo dost zcestne, protoze hodnotit komplexni vec nekolika cisly je podle mne uz z principu kravina. Taky se bojim, ze to prinese akorat zlou krev a dalsi potize. Argumentu tu padlo spoustu ted i drive, staci si je jen precist.

Pokud to nekdo neudela s centralnim registrem a se statistikami typu "top rated" na strankach geocaching.cz, tak proti tomu nic mit nemuzu a nemam. Pokud jo a bude to chtit vice lidi nez nechtit, popripade se to zalibi administratorovi stranek, tak mi samozrejme nezbyde nez si zvyknout. :-) Veci, ktere se cloveku nelibi, by nemel prechazet mlcenim, protoze by se pak mohlo stat, ze se jimi jednou bude muset zacit ridit... proto ten "krik".

Pruvodce cachovanim a zakladanim ve wikipedii je i s odkazem na titulni strance. Dalsi rady byly i v puvodni verzi techto stranek. Vlastne stale jsou.. odkaz je ve wikipedii.



  • 0

#28 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 21:01

To Sobíci:
Diky za podporu Sobíci, uz jsem měl pocit jako z Jiráska : "Proti všem!"
Já vím, některým řekněme nedozrálým jedincům může vadit, když někdo prezentuje svoje rady a zkušenosti. Když jsem začínal já, sbíral jsem zkušenosti, kde se dalo, ale  nikde toho, kromě základních pravidel moc nebylo. Jak jsem řekl, kritiku beru ale jen tu konstruktivní a tady padlo těch konstruktivních názorů jen velmi málo. Rating z Keenu funguje již několik let a spoustu zahraničních "owners" je ve svých popisech využívá. Samozřejmě některé České "specifká" se tomu budou konzervativně bránit. Je to opravdu na dobrovolnosti. Nikdo nikoho nenutí to tam dávat. Mě osobně to například zajímá, jak jsou moje stránky sledovány a hodnoceny. Btw. proč má Poník na svých soukromých stránkách rating svých keší a tady se proti tomu vehementně ohrazuje. Asi neměl zrovna dobrej den, to se může stát. Taky bych byl rád, kdyby mi trochu blíže popsal jak vypadá pixla za sedm stovek. Třeba bych si ji rád pořídil.
Neočekával jsem zde diskuzi typu :
Nechť si každý dělá keše jak chce, všechno je dobře, je to každého věc!
Ale spíš zkušenosti, co se komu osvědčilo a co ne, jaké má zkušenosti z tou či onou pixlou, co všechno do keší vkládá a co se tam nehodí.
Zatím to moc lidí nepochopilo. Škoda
 


  • 0

#29 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 05 únor 2007 - 22:47

WAV:

To Sobíci:
Diky za podporu Sobíci, uz jsem měl pocit jako z Jiráska : "Proti všem!"
Já vím, některým řekněme nedozrálým jedincům může vadit, když někdo prezentuje svoje rady a zkušenosti.

..........

Tohle je stejně idiotská finta, jako když v reklamě na naprostou hovadinu slyšíme: "Najdete ve všech dobrých prodejnách ...."

Myslím, že o kvalitě keše vypovídají především logy a na opravdu dobré keši většina lidí napíše víc, než jen:

"Našel jsem, nic, nic."

A pokud je na keši většina logů tohoto typu, tak není třeba nic bodovat.

Mimochodem, jak k tomu přijdou naprosto fantastické kešky, kam za půl roku našlo odvahu vyrazit jen velmi málo jedinců? Ty v bodování propadnou na úplný konec?

Tento typ debat tu běží už po několikáté a pravidelně střídá divoké dohadovačky na zmatená témata .....

 


  • 0

#30 Vitek team CZ

Vitek team CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 0:04

Já bych se přimlouval za trochu té vzájemné upřímnosti. Myslím že není nic špatnýho na tom když se třeba i 14letému začínajícímu keškařovi slušně napíše, že se mi příliš nelíbilo hledat kešku vytvořenou z krabice od džusu kdesi na smeťáku. Proč mu nenapsat že by bylo vhodnější si najít o něco více kešek, než jsou ty jeho tři, přečíst si pravidla a pak teprve se vrhnout na zakládání vlastních? Pokud by i tohle dotyčného odradilo od geocachingu, tak já osobně bych to neviděl jako příliš velkou ztrátu.
 


  • 0

#31 cyne

cyne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 0:50

ono se tady trochu zamenuje ony typy hodnoceni
podle toho co tu vetsina lidi protestuje proti centralnimu hodnoceni, pro cez tady bylo uvedeno dost duvodu proti.
jinak proti tomu ze si autor kese da sam na sve stranky nejake hodnoceni, nic nikdo namitnout nemuze, protoze je to vec autora.
Ale ja bych si takove hodnoceni na kesku nedaval z jednoduchych duvodu ktere jsem uz uvadel, hlavni z nich je, ze ty cisla o te kesice nic moc nereknou a treba jak bylo uvedeno ze by se clovek podival na nejlip hodnocene kesky v miste kam pojede a pak ty navstivi, ovsem diky tomu muze propast kesku ktera by se mu libila, ale nebylo na ni jeste dost lidi kteri by ji dokazali ocenit, nebo dost lidi co maj podobnej vkus na kesky jako vy. Dale hodnoceni je dobrovolne a anonymni, tudiz kesku muze hodnotit treba jeden z peti navstevniku a co kdyz nebudou mit zrovna naladu na tenhle typ kesky tak ji proste strhne body, nebo naopak budou ve vyborny nalade a libi se jim proste vsechno a pak tam pujdete vy a budete si akorat nadavat proc jste na ni lezli. Zato logy jsou povinne(tedy aspon pro normalni kacery), tudiz proc nenapsat co se nam libi nelibi primo do logu??? od toho tam je. A pokud tam jedu tak se podivam na poslednich par logu, nebo aspon na ty kde je vice nez TFTC a clovek si udela obrazek a pokud neni cas to cist tak to hold clovek bud riskne nebo ne, a pak resi nasledky
Pokud je keska spatne udelana, tak to proste do toho logu napiste,ac je treba autor mladoch, ze nema cenu pouzivat sklenici ktera muze lehce prasknout a nekoho zranit atd... a samozdrejme jde to i slusne, co se tyce zakladnich rad tak ty jsou na wiki...
vim ze je zde akorat snaha o to aby kese byli co nejlepsi, aby kesky byli na zajimavych mistech a nelezlo se na smetiste,ja to taky nesnasim, ale je to proste na autorech
  • 0

#32 dandra

dandra

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 587 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 0:54

WAV:

... uz jsem měl pocit jako z Jiráska : "Proti všem!"
... některým řekněme nedozrálým jedincům může vadit...
... Když jsem začínal já, sbíral jsem zkušenosti, kde se dalo, ale nikde toho, kromě základních pravidel moc nebylo...
... Poník .... Asi neměl zrovna dobrej den...
... Zatím to moc lidí nepochopilo. Škoda ...



Nejdriv jsem chtel napsat, co si o podobnych formulacich myslim, ale pak jsem si rekl NE [:D] Radeji jsem si sel uvarit dalsi caj a zase mlcim. Jen dve male poznamky: O tom, jak cache (ne)zakladat bylo jiz napsano hodne a staci jen projit historii for. Na Wiki je take rad nemalo, takze informacni nouzi, zda se, by nikdo nemel trpet.

Poznamka druha: Mezitim, co se tu naprazdno mlati slama, jsem vsech svych par kesek, ktere obhospodaruji, dovybavil statistikou z www.keenpeople.com . Bohuzel, z jeji jednoduche konstrukce vyplyva i silna nachylnost k zneuziti, takze "potopit" nebo naopak neopravnene vylepsit neci statistiku neni problem. Uvidime, jak se to ujme, zda si moznosti hodnoceni vubec nekdo vsimne, pripadne zda lidem bude stat za to, aby se po navsteve rozhodli a udelili rating. Necham tomu cas, treba tam nekdo neco casem naklika. Slovni hodnoceni, sem tam nejaky zazitek ci prihoda, pripadne rada na vylepseni mi ale v lozich vzdy budou milejsi nez jedno hloupe cislo od nuly do deseti. [;)]

Mimochodem, WAV, kdyz koukam na Tvoje kesky, tak se mi na prvni pohled libi, takze uz abych si zacal vymyslet nejakou pracovni cestu mezi Brno a Ostravu. Ale chvalu na Tve kesky jsi nechtel slyset, ze ne [;)] Holt jsem jen nevyzraly jedinec, ktery jde s davem, informace ziskavam nejprve cetbou dostupnych materialu, nic jsem nepochopil a navic dnes nemam dobry den [:D][:D][:D]

  • 0

#33 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 2:01

A pochopilo ?
Jsi první nebo druhý v tomhle vlákně, kdo ví o co jde - že se nejedná o žádný centrální systém.
A taky jsi první, kdo to zkusí a pak hovoří.
Napsal tu někdo nějaký podnět o zajímavém provedení keše ? Nenapsal

Co se týká mých keší, budu rád, když je navštívíš. Pak samozřejmě očekávám dlouhý pochvalný log. [;)]
Po nedobrém dni přeji dobrou noc.[S]


  • 0

#34 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 3:14

WAV:

A pochopilo ?
Jsi první nebo druhý v tomhle vlákně, kdo ví o co jde - že se nejedná o žádný centrální systém.
A taky jsi první, kdo to zkusí a pak hovoří.
Napsal tu někdo nějaký podnět o zajímavém provedení keše ? Nenapsal

Co se týká mých keší, budu rád, když je navštívíš. Pak samozřejmě očekávám dlouhý pochvalný log. [;)]
Po nedobrém dni přeji dobrou noc.[S]


Hele me uz to fakt nebavi. Zvrhlo se to tu v urazky a irelevantni slovni kopance, coz myslim nikdo nechtel. Zamysli se prosim, jestli nazory jinych lidi nemohou byt nahodou stejne platne jako tve a jestli nektere veci, ktere jsi sem napsal, nemohly vyznet jinak, nez jsi puvodne zamyslel. Napriklad otazku na napady a nazory ostatnich jsem v tvem uvodnim prispevku totiz nikde nenasel a to je presne to, co me spolecne se snahou o jakesi organizovani a vnucovani kvality (aspon tak to vyznelo mne) popudilo. Mozna, kdybys formuloval to same trochu jinak, mel bys tu kopec ruznych nazoru a napadu k tematu namisto zbytecneho flamu.

btw. Ja jsem si na KeenPeople ucet take zridil, abych vedel, o co jde. A nemyslim si, ze bych to nepochopil. Zkouset funkci na cachi nehodlam.

to Vitek: Jojo uprimnost urcite. Uz se tu ale bohuzel parkrat stalo, ze uprimnost vyrazila daleko dopredu a slusnost nechala kdesi v nedohlednu za sebou. Myslete prosim na oboji. Zakladani cachi neni nici povinnost a proto si myslim, ze to vsichni delaji v dobre vire pro pobaveni ostatnich. Holt se to vzdycky nemusi povest a nekdo to zvlada lepe, jiny hure. I kdyz musim priznat, ze nektera umisteni skrysi taky obcas nechapu ani po nahledu ze vsech stran. Jak uz tu ale bylo nejednou receno, kdyz vidim, ze je cache na smetaku, nikdo me ji nenuti hledat.

Dobrou noc.
 


  • 0

#35 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 9:27

To Alkes:
Souhlasím, máš pravdu. Ten úvod jsem napsal v dobré víře vyprovokování podnětné diskuze. Ano, mělo to být formulováno jinak. Spíše formou otázek. Že to tady spoustu lidí začalo brát osobně jsem očekávat nemohl. Ve wikipedii, jak tady bylo zmiňopváno,  jsou pouze základní informace.
Tady jsem očekával spíše Vaše osobní zkušenosti. Těm, kteří mají pocit, že jsem se jich nějak dotkl, nebo je urazil, se tímto upřímě omlouvám.
 


  • 0

#36 Jedla-bedla

Jedla-bedla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 9:32

Přesně, žádnou keš nikdo nikoho nenutí hledat a hodnocením keše samotné se stává její návštěvnost a obsah logů. Každý má možnost si toto hodnocení předem přečíst (pokud se nejedná o lovce FTF) a podle něj jít a nebo nejít. Každý si může vybrat. Ale hodnotit ? ... Keš se prostě ujme, nebo ne, jejím hodnocením se stává její návštěvnost a obsah logů. Taky jsem zakládal keše v našem kraji ve snaze posílit zde gc a dnes vidím, že to taky bylo trochu na úkor kvality (u některých keší), ale to se prostě stává a nikdy nic nebude dokonalé. Pokud tyto keše navštěvované nebudou, není nic jednoduššího, než je zrušit a někde zase založit nové. Proč se starat o něco o co není zájem. Nevím jestli jsem se teď zařadil do kolonky - pochopil, - nepochopil ale tolik můj názor. Dobré ráno!
  • 0

#37 TechNick

TechNick

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 284 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 9:52

Občas po práci si pročítám listingy včetně logů, abych se nepřipravil o nějakou opravdu pro mě zajímavou cache, která třeba aní není v mém blízkém okolí. No a když už jet za cache nějakou větší vzdálenost, stejně jako všichni ostatní bych rád ještě nějaké cache zajímavé poblíž.

To si pak opravdu člověk nechce rodinný výlet  kazit procházkou po smetišti a hledat zbytečné cache. A pokud se opravdu stane, že je keš tzv. zbytečná, na nezajímavém místě, tak vlastně ani není umístněna podle pravidel a myslím si, že by jí měl owner, popř. rewiever na četné připomínky cacherů archivovat.

Ale co jsem chtěl hlavně napsat, že pokud se v logu dočtu, přišel jsem ze spoda,přes hrozný smetiště a v listingu je doporučení,  přijďte zhora po červené, může si za to ten člověk sám, že se prodíral křovím, přes smeťák a bezdomovcovo doupě. A mě to upozorní na to, abych opravdu přišel zhora i v případě, že si zajdu a cesta od předchozí cache by mi přišla zbytečně delší. Určitě je to pro mě užitečnější informace, než to že cache je průměrně hodnocena 1,265.

A takových případů, kde je v logu upozornění na hezké místo 500m od cache, nebo navštivte i rozhlednu na kopci, nebo s děti bych ssebou na tuhle cache rozhodně nebral je více.

Proto jsem rozhodně pro hodnocení formou logů, je přesnější konkrétnější a má vyšší vypovídací hodnotu, jak o cache, tak o autorovi logu.

Jediná nevýhoda je, že si podle toho neseřadíš 10 cache od jedné do desíti tak rychle, jako když je ohodnotíš známkami jak ve škole, ale při hodnocení cache číslem (známkou) se obávám, aby si někteří nemysleli, že povinost logu splnili známkováním a nezačali psát "in/out nic hodnotím 1 až 2".

Dobrré jitro všem[:)] Příspěvek vyjadřuje můj názor a názory v předchozích příspěvcích respektuji a rozumím jim! i pohnutkám, které k nim vedly.[:)]


  • 0

#38 TechNick

TechNick

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 284 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 10:05

Než jsem to sepsal, přibyly další příspěvky, jsem rád, že už se nehádáte kucííí.[:D]

  • 0

#39 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 11:11

WAV:

To Alkes:
Souhlasím, máš pravdu. Ten úvod jsem napsal v dobré víře vyprovokování podnětné diskuze. Ano, mělo to být formulováno jinak. Spíše formou otázek. Že to tady spoustu lidí začalo brát osobně jsem očekávat nemohl. Ve wikipedii, jak tady bylo zmiňopváno,  jsou pouze základní informace.
Tady jsem očekával spíše Vaše osobní zkušenosti. Těm, kteří mají pocit, že jsem se jich nějak dotkl, nebo je urazil, se tímto upřímě omlouvám.

Jojo, taky jsem mohl nektere veci psat s vetsim rozmyslem. Dotceni ani urazeni se me ale nastesti netyka a doufam, ze jsem nezpusobil nic podobneho ani nikomu jinemu. [:D]

Co se informaci tyce, je velka skoda, ze z titulni stranky geocaching.cz zmizel pri prechodu na Community server odkaz na tuto sekci.


  • 0

#40 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 06 únor 2007 - 11:46

to Kolombo:
Nemyslím si, že kešky kam dorazí jen pár lidí by na tom byly hůř než jiné často navštěvované. Nesčítají se body, ale hodnotí se, takže vzniká průměrná hodnota a ta je samozřejmě větším počtem přesnější, ale s tím se musí počítat.

to WAV:
Taky nevím proč by mělo někomu vadit, když si na svoje stránky dobrovolně umístí odkaz na nějaký rating systém. Pokud se toho nebojí, tak ho tam dá a nebo se bojí a tak ho tam nedá. Je to zcela dobrovolná záležitost.

Mně by se osobně líbil právě takový nějaký rating proto, že by bylo snadné v nějaké oblasti vyfiltrovat kešky podle tohoto pravidla, jak už jsem psal. A určitě je prima vědět, že např. v Praze je TOP15 těhlech kešek a stojí za to na ně zajít...

to Alkes:
Určitě "bodový" systém hodnocení kešky např. v 5ti parametrech je přesnější než "slovní hodnocení" na 2 řádky. Právě proto, že je objektivnější, anonymní a případné emoce a odpor se tam průměrují. Určitě by to mělo byt na gc.cz, třeba by to také řadu lidí přivedlo na tyhle stránky - já osobně z nich mám trochu rozpačité dojmy, nicméně díky za ně.

to dandra:
Určitě je fajn, že ve Wiki je toho napsáno hodně, ale asi né dost a zcela zřetelně, když se tady hovoří o množství nováčků kterí zakládají "nevhodné" kešky a "nedodržují postupy". Taky jsem se kdysi dávno snažil pročíst co nejvíc Wiki a tahle fóra a stejně jsem udělal chybu. Asi by bylo dobré dát třeba na HOme gc.cz něco jako "desatero kačera" a hned na prvních 9 míst dá "číst wiki, číst wiki a číst wiki..."

Určitě je fajn si přečíst o své kešce v logu co nejvíce (ideálně chvály :-)), ale všichni moc dobře víme, že je spousta kačerů kteří logy nečtou a tudíž si moc obrázek z toho neudělají a tak by rating mohl být trochu "dostupnější".
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama