Přejít na obsah


Fotka

Pohled z druhého břehu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
120 odpovědí na toto téma

#1 Nepenthes

Nepenthes

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 4:48

Na tomto webu jsem narazila na zajímavou diskuzi. Jenom v krátkosti: kešer* lovící poklady na enduru se obrátil na kešerskou veřejnost s prosbou o radu, jaká navigace je nejvhodnější pro použití na motorce. Jaké však bylo jeho překvapení, když se mu namísto odpovědí na jeho dotaz začaly množit dopovědi posílající jej do horoucích pekel za to, že se opovažuje veřejně přiznat, že k lovení pokladů používá motorku. Během chvíle byl motorkář zahrnut nadávkami a vykázán do určitých míst. Většina pisatelů těchto příspěvků se oháněla láskou k přírodě, zákony České republiky, svědomím a slušným vychováním. Kdosi si dokonce ulevil, že se stydí za to být s takovým individuem v jedné komunitě.
Z motorkáře se stal šmahem gauner zasluhující oprátku, zatímco ostatní kešeři aspirovali na medaili za ochranu přírody, nebo minimálně na diplom za snahu. Debata byla záhy administrátorem uzamčena a kešeři si mohli mnout ruce – třídní nepřítel (kterého nikdo osobně nezná, nikdy ho nepotkali a v nejmenším nemají tušení, jak opravdu žije a co dělá) je vyštípán.

Takže co kdybychom se na geocaching podívali trochu blíže.

Geocaching není nic jiného, než umisťování plastových krabiček na různá místa, zveřejňování jejich pozic na speciálních webových stránkách a následné hledání těchto pokladů ostatními kešery. Zde narazíme poprvé.
Znáte krásné místo v lese, tiché a poklidné. A chcete se o tu krásu podělit, tak zde umístíte poklad. Lovci sem přicházejí a opravdu se jim tady líbí. Už méně se pohyb kešerů líbí zvěři, která tento klidný koutek přírody považovala za svůj domov. Do míst, kam dříve sem tam zabloudil náhodný chodec, najednou víkend co víkend proudí hledači pokladu. V trávě a mechu vznikají „geodálnice“ v horším případě je lemují obaly od čokolád.
Kdyby se hledači alespoň drželi používaných cest, kterým se zvířata vyhýbají. Jenomže kešer v zápalu boje sleduje jen svoji šipku na GPS a trmácí se přes strže, roští a potoky. Tu mu pod nohou vyskočí vyděšený zajíc, tam z mlází vyrazí srnka, onde z houští vyletí hejno koroptví. Zvířata, která zde žila v klidu a míru stranou používaných cest a civilizace si musí hledat azyl zase o kus jinde, neboť tady už klid nikdy nebude.
Takhle si kešeři představují lásku k přírodě?

Poklady se umisťují různě, v nemálo případech se krabičky přivazují i na větve stromů s úmyslem potrápit hledačovu fyzickou kondici. Zde narazíme podruhé.
Strom, který si pokojně desítky lest rostl bez zájmu lidí, dostal tu čest být nositelem pokladu. Takže za pár měsíců se jeho život i vzhled poměrně drasticky změní – strom má kůru sedřenou až na dřeň, ulámané větve a v okruhu dvou metrů trávu vydupanou na holou hlínu. Ruce jednoho kešera strom neporaní, stovky rukou už ano.
Takhle si kešeři představují ochranu přírody?

Hodně pokladů je umístěno na opravdu krásných místech, mnohdy chráněných. Zde narazíme potřetí.
Kolik pokladů je umístěno mimo značené cesty, takže následný hledač vědomě schází z vytyčených cestiček a tvoří svoje cestičky tam, kam by člověk vůbec neměl vkročit. Následné dohledávání krabičky je kapitola sama pro sebe a je úplně jedno, jestli se jedná o chráněné území, nebo obyčejný smrkový les. V okruhu deseti metrů je každá díra v zemi rozryta, každý ztrouchnivělý pařez rozvrtán a vyvrácen, každá dutina stromu prohmatána. Cokoli, co zde dosud nory a dutiny obývalo, prchlo.
Co tohle dělá se svědomím kešerů?

Schránky s drobnostmi nezřídka nalézáme v remízcích nebo u opuštěných stromů uprostřed polí či luk. Zde narazíme počtvrté.
Často se ve zprávách úspěšných hledačů dozvídáme, jak strastiplnou cestu v teniskách přes rozbahněné pole museli absolvovat a jak si snad půlku toho pole nanosili do auta. Nebo jak se prodírali vysokou luční trávou a nachytali spoustu klíšťat. Uvědomují si kešeři, že se právě dopustili neoprávněného vniknutí na soukromý pozemek, neboť pole a louky většinou někomu patří? Nehledě na to, že člověk jdoucí přes měkké pole nebo přes vysokou trávu způsobuje majiteli pozemku škodu? Čím více pěších lovců, tím více stop a tím větší vzniklá škoda.
Tohle je pro kešery dodržování zákonů České republiky?

Umisťování pokladů se neomezuje pouze na přírodní úkryty. Nemálo krabiček je schováno ve zdech, zídkách a plotech různých objektů. Zde narazíme popáté.
Kolik jen keší v těchto místech muselo být slušným zakladatelem zrušeno, neboť hrozilo, že se zeď rozebraná od kešerů úplně sesune. Kolik cihel a kamenů ze staletých zdí hradů bylo vytaženo, vypáčeno a vyvikláno kvůli pokladu. Majitelům těchto objektů vznikají nemalé a pro ně naprosto nepochopitelné škody, které jim nikdo nenahradí.
Naštěstí ne vždy se jedná o přímé poškozování objektů. Někdy se kešerům „jen náhodou“ postaví mezi poklad a jejich pozici plůtek, sad, zídka či zahrada. Často pak čteme v zápiscích, jak se kešer po vzoru indiánů nenápadně plížil zapovězeným územím, aby nebyl chycen a lynčován domorodci.
Takhle si kešeři představují slušné vychování?

Ve článku, který jsem zmínila v úvodu, se mnohokrát ozvala výtka, že pravý kešer odstaví svůj motorový dopravní prostředek na místě tomu určeném a dál jde pěšky. Nikdo už neřekl, že tyto odstavné plochy jsou vyznačeny vždy na místě nejbližším možném. Aby se kešeři neprošli více, než je nutné. Stejně tak nikdo nezmínil fakt, že svá auta odstavují hlavně proto, že by prostě dále již neprojeli. Ostatně, o všeobecném dodržování tohoto pravidla si nemusíme dělat iluze.
Hledači pokladů se oháněli tradičním mýtem: zákazem vjezdu motorových vozidel do lesa. Jak typické pro ty, kteří nevědí, netuší, neznají a jenom vykřikují co někde slyšeli. Protože skutečnost je jiná, jak dokazuje stanovisko Nejvyššího soudu - k prostudování zde http://web.mvcr.cz/a...06/35/konz.html nebo vyjádření Veřejného ochránce práv (jeho vyjádření je poměrně dlouhé a nemohu ho nalinkovat, ale není problém toto na požádání zaslat pro seznámení).
K rušení zvěře motocykly se snad ani není třeba vyjadřovat – zvěř ví dávno dopředu o každém (ať je to chodec, cyklista, motorkář nebo jezdec na koni), kdo se k lesu jen přiblíží a kdo tvrdí, že zvěř plaší pouze stroje, ten nikdy v lese nebyl a o životě v lese neví zhola nic.

Záleží vždycky na úhlu pohledu. Kešeři mají svoji zábavu, které propadli a která jim nasadila klapky na oči. Jejich zábava je jim vším, a že se až tak úplně neshoduje s pravidly pobytu v přírodě, jim nedochází. Nikdo z nich se nedívá „z druhého břehu“, takže dopady provozování svého koníčka nemají šanci vidět v jiném světle. Svoji zábavu v lesích a na loukách si nechtějí nechat měnit, natož vzít. Je zapotřebí, aby si kešeři uvědomili, jak na ně mohou nahlížet nezasvěcení lidé – jako na vandaly. Těžko po přečtení předcházejících řádků můžeme kešera považovat za zapáleného ochránce přírody.

Tak co, kešeři a kešerky? Jak se vám tenhle soud líbí? Nelíbí, že? Je jedno, čemu věříte nebo čím se zaštiťujete. Je jedno, že všechno zde popsané tropí jen hrstka "špatných". Jste vandalové. Všichni a bez rozdílu. Kolektivní vina. Opovažte se někde veřejně přiznat, že jste kešer. Karabáč na něj!
Ptáte se komu za ten ortel vděčíte? Kdo vás vyloučil na okraj společnosti? Ani nestranný soudce, ani senát moudrých starců. Jenom lidská netolerantnost, sobeckost a zášť. Chcete se ohradit a bránit – můžete. Můžete křičet do světa, že všechno jsou jen malé střípky pravdy překroucené do jednoho velkého nesmyslu. Nebude vám to nic platné. Cejch máte vypálený. Takový, jaký mají motorkáři. Vypálil ho stejný soudce.
Soudce jménem Netolerantnost.
Soudce jménem Sobeckost.
Soudce jménem Zášť.

Jedno přísloví praví: co sám nerad, nečiň jinému.
Škoda, že se těmito moudrými slovy tak žalostně málo lidí řídí. Už ve vlastním zájmu. Protože dnes nevíme, odkud bude zítra foukat vítr.

Prosím berte tento příspěvek pouze jako pohled odjinud a jako snahu o popsání problému mizivé tolerance mezi lidmi na ukázkovém příkladu, kdy jedna zájmová skupina napadá druhou a přitom si sama nevidí na špičku vlastního nosu, nikoli jako útok a důvod k válce mezi kešery a zbytkem světa.
A jen pro upřesnění: počet mnou ulovených/založených pokladů: 350/3. V současné době již nelovím a team se rozpadl.

  • 0

#2 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5674 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 6:25

Základ je v tom, že dnes už spousta zkušených kačerů tyhle diskuse nečte a nevyjadřuje se v nich. Takže tady diskutují hlavně Ti, co nehledají dlouho.

A kultura vyjadřování na tomto fóru se velmi rychle blíží kultuře diskusí pod články na Internetových portálech.

A dále:
Svět není černobílý !!!!!
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#3 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3704 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 6:30

no tak jsem rad, ze mi konecne zneuznany priznivec motorek vypalil cejch :D jako u kazdeho tendencniho textu je v nem mnoho pravd, polopravd a mytu :P takze: ten autor, ktery si neuvedomi zvyseny provoz na kesi a nasledkem toho dojde třeba k poskozeni stromu je trouba. a taky byva za nej oznacen a kes třeba i zrusena - ale to jen na okraj, zas v takove mire se to ruseni nedeje. ad zákon - pokud jdes přes pole, pastvinu, les.. zadny zákon neporusujes, protože je to povoleno, pokud nezpusobis skodu (a nejspis pokud neprelezes třeba plot). takze ano, nemam napr lezt do obili. ale jinak projit muzu. argument, ze at do lesa vleze pesak nebo motorkar je jedno, protože zver o nich davno vi, je dobra blbost. :P a srovnavat vyslapana cesticky k endurovym rigolum taky. parkingy se v listingu naopak davaji vetsinou tam, kde to je opravdu logicke a mozne k zanechani auta. dojet co nejbliz a vyrazit dokaze každý blb, k tomu nepotrebuje mit doporuceny parking. :D ad zast, zatrpklost atd.. takze pokud nechci videt enduro v lese, tak trpim zasti a zatrpklosti? jako ze bych to chtel delat taky? :D ad ta polopravda: asi se shodneme na tom, ze každý kdo poskozuje prirodu z jedne ci druhé strany se nam nelibi. tys shrnula pekne celou mnozinu kaceru na rozdil od tech, kterym se nelibilo, ze by motorka měla jezdit po kesich - nic nenamitali proti tratove jezdicim endurum. (nebo si to spatne vysvetlili a endurista chtel lovit na masine po praze a u lesa nechavat stroj odstavany a jit do kopce pesky v kuzi? ;)) no nic, za chvili se jeste dozvim, ze v lese nic nemam delat ja, protože při vyslapu hlasite funim, kdezto motorkar v poklidu dycha. ;)
  • 0

#4 petegeo

petegeo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1005 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 6:50

Pekne dlouhy prispevek... :D (Zkracene souhlas i nesouhlas...)

Nahledu na geocaching muze byt opravdu hodne, tak jako na vsechny ostatni lidske cinnosti. Protoze cokoliv, co clovek udela, vzdycky ma vztah k svemu okoli a muze byt jinymi lidmi posuzovano at uz kladne nebo zaporne.

Jeden z pohledu je i ten, ze se vznikem GPS signalu, nekdo schoval krabicku a zverejnil o tom informaci, aby ji nekdo jiny mohl hledat. Dalsi ulozil a zverejnil svou, atd.. a vznikl geocaching. A o to slo, ulozil krabicku a zverejnil informace. Nikde se nepsalo ulozil jsem krabicku na nejhezcim miste v prirode Ameriky, lidi jdete do lesu, k vode, do prirody....

Hned v treti vete v pravidlech je napsano, ze geocaching je vyvijejici se sport. SPORT. Ochrana prirody je zminena az nekde hooodne dal v textu, o zakladani a hlavne udrzbe cache.

Je hodne sportu ktere se daji provozovat...
Nesnasim automobilove relay protoze nici cesty, a fanousci nechavaji bor... neporadek u cest. Kdo po tech rozbitych cestach pak ma jezdit.
Nesnasim konaky protoze kone svymi kopyty rozryvaji cesticky a pesiny, po kterych pravidelne jezdi. Pak se tam neda na kole projet.
Nesnasim cyklisty protoze kolama a brzdenim nici turisticke cesticky a kdo po tom ma pak chodit.
Nesnasim turisty, protoze jejich deti krici po lesich, plasi zver a vsude pod skalama nechaji papirky a odpadky.
Nesnasim horolezce, protoze ted se na vsech skalach lesknou zatlucene nyty a kruhy.
Nesnasim .......

Klidne muzes nahradit to slovo geocaching cimkoliv jinym, a s mirnou obmenou bude tva uvaha platit.

Vzdy a vsechno bude jen o toleranci a ohleduplnosti nas vsech k sobe navzajem a k tomuto svetu, ktery tu v nejake podobe byl pred nami a bude i po nas.... A je uplne jedno jakou cinnost v nem vykonavas.

A jen pro upřesnění: počet mnou ulovených/založených pokladů: 2500/22. V současné době lovím a v lozich nadavam vsem, pokud jejich cache PODLE MNE skodi prirode, a zvlaste pokud jsou v ptacich budkach.

P.S. V zakonech nemas uplnou pravdu, viz. zakon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, paragraf 63 zminovany zde nedavno v jinem vlakne.
  • 0

#5 MedoMys

MedoMys

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 720 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 7:46

Článek obsahuje spoustu nepravd, maličkosti zveličuje a opravdu špatné věci zatutlává. Je neuvěřitelně manipulativní a nemá cenu se jím zabývat. Kdo má rád přírodu a často se v ní pohybuje, dokáže celkem správně posoudit sám, co jí škodí nejvíc a co jsou prkotiny.
  • 0

#6 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2141 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 8:31

A motorka navíc neničí životní prostředí jako vlak. Vlaky bych zakázal.
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#7 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 8:41

Opravdu jsem uronil slzu... půjdu se oběsit na šňůrce od Garmina, nedokáži dále se sebou žít. A může za to Nepenthes. :(
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#8 marty206

marty206

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 89 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 9:04

Stejnak žijeme v Matrixu
  • 0
Ona tam někde bude

#9 wmh

wmh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 667 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 9:15

Já se k tomu klidně vyjádřím, když už jsem byl hozen do toho jednoho velkého pytle, a protože řadu skvělých geocacherů znám osobně, je mi ctí být v tom pytli s nimi :|
Upozornění:
Bude to možná trochu delší, autor vlákna, když už nahodil takovou polemickou debatu by si to přečíst měl, ostatní dle libosti.


Jenom předestřu, že ke stylistice úvodního textu s efektním gradováním ve stylu Jihočeských matek se vyjadřovat nechci, ale chci věcně a bez emocí (ne na sto procent, ale maximálně jak to šlo) přispět do diskuse o vztahu geocachingu a dopadu na přírodu, to jo, to mě samotného docela zajímá...

Úvod:

Začnu zeširoka: Cca od 70.-80. let postupně dochází (obecně ve vyspělých zemích) k nárůstu životní úrovně, což je frázovitá banalita, ale obecně to znamená, že lidé mají více peněz a více volného času. Ten volný čas chtějí nějak zužitkovat a ty peníze umožní, že to nemusí být pouze okopávání záhonku vzadu na dvorku.
Sociologové pro tento jev mají hezký termín "Freizeit Gesellschaft". Lidé nechtějí být doma a tak pochopitelně musí být někde vidět. Část chodí třeba na fotbal, část třeba jenom chlastat do hospody, ale existuje velmi početná skupina lidí, kteří objevili - opět použiji klišé - návrat k přírodě a často pak k tomu vedou i své děti, kteří již od mala berou tento životní styl za svůj.

Zdaleka nemám na mysli pouze geocaching, to je koneckonců poměrně mladá záležitost, ale všechny aktivity typu klasická turistika, tramping, skálolezení, orientační běh, jízda na horském kole, ale i třeba hraní airsoftu či poměrně banální, ale rozšířený sběr hub (jsme přece národ houbařů, ne ? ;) ) a patří sem i myslivost.

Takže v modelovém případě se v tom lese geocacheří rozhodně nejsou sami, to opravdu ne - srnky, zajíci a ostatní lesní tvorové jsou rušeni globálně. Globální je i dopad na les jako takový - hromadění odpadků, eroze svahů, ničení bylinného patra (na to jsou odborníci komerční sběratelé borůvek) atd. atd.

Takže co s tím ? Obehnat lesy plotem a nikoho tam nepustit ? Udělat legislativně ze všeho národní park se zákazem vstupu mimo cestu ? Nebo se s tím smířit jakožto s jevem vývoje společnosti a pouze to usměrňovat?

Nevím. Kdo jsem já, abych o tomhle mohl rozhodnout? Ani nemusím - jsou lidé, kteří se tím odborně zabývají a nemám teď na mysli mediální aktivní "ekology".

Zůstanu-li v domacích vodách, pak doporučuji někdy ve volném čase probrouzdat stránky AOPK - agentury pro ochranu přírody a krajiny. Zjistíte tam třeba to, že kromě všech možných administrativně- uřednických záležitostí či osvěty atd. mají i odbornou skupinu (čili skupinu odborníků, kteří o dané věci něco vědí) a schválně se koukejte co všechno v lese a na horách monitorují:
horolezectví, cyklistika, běžecké lyžování, sjezdové lyžování, SNB, skialpinismus, infrastruktura, orientační běh, vzdušné aktivity,geocaching, vodní sporty, motorové sporty, jízda na koni, outdoor souboje, survival.
Není toho málo a jak už jsem v případu lesa již uvedl výše - geocaching je pouze "jedním z mnoha".

K tomuto se ještě vrátím, ale nyní malé odbočení:


Tak a teď přejdu do osobnější roviny. Bydlím v Českém ráji. Moc mám rád zdejší přírodu a Český ráj vůbec a dost možná to je poslední (a dost stupidní) důvod, proč jsem ještě neemigroval za zbytkem svých bývalých pracovních kolegů směrem na západ. Ve zdejší krajině se pohybuji takřka denně, takže jsem svědkem dopadu lidského faktoru na tento nádherný kout země. Přiznejme si to - je to dopad víceméně negativní - ať už mám na mysli skládky za chatovými koloniemi či podél cest (schválně někdy jeďte po silnici Kost - Žehrov a spočítejte počet skládek na každém vjezdu do lesa), nebo davy tisícu turistů, pro které v létě o víkendu mě nikdo na turistické značně neuvidí, olezené lezecké cesty na zdejších měkkých pískovcích a takhle by to šlo donekonečna.

Proto když jsem se začal věnovat geocachingu a hodlal zakládat keše, řešil jsem "dialektický problém" - uvědomuji si totiž (jako většina rozumných lidí, co zakládají keše - abych trochu ozřejmil ty (účelové?) nepravdy v úvodním textu), že klidné meditační zákoutí po založení tradiční cache přestane být klidným zákoutím. Proto taky ve většině mé keše najdete v rozumném dosahu či přímo na turistických cestách).

Tak a konec odbočení a následuje finální syntéza:

Díky geocachingu jsem se seznámil s lidmi z výše uvedené skupiny AOPK. Předpokládal jsem, že se setkám s primárně negativním postojem ke geocachingu v duchu článku na který reaguji. Kupodivu to bylo naopak a byl jsem příjemně překvapen. Dokonce jsem vyslechl názor, že je lepší mít "Freizeit Gesellschaft" v lese při rozumné aktivitě (což geocaching třeba proti tůrování čtyřkolek, co kolem mě občas v lese frčí, pořád je) než aby seděli doma na zadku, čuměli na TV či seděli u počítače jako teď já a všichni ti, co to čtou :) (a třeba jenom v dodané elektrice pro tyto aktivity "spálí" půl lesa - to je ovšem míněno v jisté nadsázce, takže se toho nechytejte doslova).
Jinými slovy - v rozumné míře odborníci (a tudíž nasledně i úředníci typu správy CHKO apod.) geocaching tolerují, rozhodně není osinou v prd... jako jiné z výše uvedených aktivit.

A nezbytná katarze:

A to mě uklidnilo. Happy end by mohl být uskutečněný CITO event, sesbírání bordelu z lesa, trocha osvěty při přednášce , pokec u piva se stráží ochrany přírody (vše skutečně proběhlo) a titulky na růžovém pozadí.
Realita je ovšem dnes samozřejmě zase trochu jinde, všichni se potýkáme s nárůstem cacherů i nových keší, hádáme se na fóru a budujeme virtuální nevraživost, která naštěstí mizí u prvního společného piva :)

A to je konec mé dlouhé reakce na dlouhý uvodní příspěvek. Snažil jsem se o věcné argumenty spojené s osobní zkušeností. Od autora úvodního článku "z druhého břehu" proto čekám totéž.

  • 0
Retired slowcacher

#10 Autacek

Autacek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 744 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 9:17

Je vidět, že úvodní příspěvek psal člověk který hovořil z vlastní zkušenosti a je jedno jakou k tomu měl příčinu, či co bylo impulsem napsat tuto dlouhou rekapitulaci neduhů. Rozhodně to byl komentář ze života, ne jen nějakého novinového pisálka co o GC slyšel z rychlíku. Bohužel, i přes to, že jsem četl některé pasáže obřádek, s uvedeným se plně ztotožňuji.. a radost mi tato situace kolem GC nedělá. Troufnu si tvrdit, že ten, kdo si nedokáže připustit fakt, že co je v příspěvku uvedené je pravda, je možná ve své podstatě ještě horší než ti, kteří toto "zlo" vědomě/nevědomě konají. Čert vem slovíčkaření, zda-li se může volně vstupovat na neoplocený soukromý pozemek, či vjíždět autem do lesa, jde o podstatu, tedy o to, že spolu s masovostí a publicitou GC jsou dopady na krajinu, přírodu a prostředí kolem nás podstatně více znát a za nějaké ochránce přírody či památek geocachery rozhodně považovat nelze.
  • 0

#11 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3176 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 9:44

Jůů no to bude zas flame.
  • 0

#12 PaWcz

PaWcz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1317 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 9:55

alkes napsal/a:
Jůů no to bude zas flame.


Dneska by nemusel vyjít, venku je celkem pěkně, ideální na nějakou pohodovou popracovní cache;)

Ale sepsat v pět ráno takový elaborát, to musí být silná spánková porucha.
Škoda, že je výčet hříchů geocachingu tak zdlouhavý, takovéto texty jsou čtivější.

Witko napsal/a:
A co se týká zvěře tak jen blbec leze na jaře do lesa a celkem logicky na zvěř narazí.


To je nějaký stylistický renonc, či je to myšleno vážně?
  • 0

#13 hrabosek

hrabosek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 360 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 10:01

krasny to prispevek. moc se mi libi a nestydim se za to, ze s autorem souhlasim. zaroveň ale souhlasím i s Kolombem. podle prislovi "potrefena husa nejvice kejha" bych nehazel vsechny kacery do jednoho pytle. znám hodně lidí, kterým se nelíbí chování druhých a pak když s tím člověkem něco podniká, tak se chová mnohdy i hůře :( bohuzel sme lidi a kazdy jsme jini... to plati vsude. samozrejme je plno "kaceru" kteri jezdi na dopravnim prostredku az ke kesi... ale zas na druhou stranu jsou keseri, kteri priblizovaci prostredky nechaji klidne mnohdy i kilometry od kese. je mnoho "kaceru" kteri za sebou nechavaji odpadky (a mnohdy ne neumyslně), ale jsou i taci, kteri odpad sbiraji jen "pro dobry pocit". jak se rika "kazda mince ma dvě strany" plati to všude. bohužel čím více je geocaching "populární" tím to bude horší
  • 0
a to je (asi) vše přátelé... :D

#14 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 11:26

Jsou to všechno kraviny. Pokud sama Nepenthes neodpovídá právě této definici, pak je buďto manipulátor, nebo potrefená drůbež, potažmo kompilát uvedeného. Koncem osmdesátých let, kdy byla poslední spolehlivá výzkumná práce ohledně populace srnčí zvěře (beru to z hlavy a tudíž bez nároku na přesnost), byl kvitován stav kolem 180-190 tisíc kusů, tedy nejvyšší za buhvíkolik let. Naopak už negativně začínal dopadat na lesní kultury. Vloni napočítali přes 300 tisíc... Nesečené louky, remízky, naopak proti tvrzení nižší zátěž v lese (plošně) zvěři vysloveně svědčí. Nějaké drobné vyplašení pohybem v lese jí naprosto nevadí - dokonce ani v době páření a vyvádění mladých (kromě zřídkavých případů, kdy blbec na mládě šahá a poponáší ho). Zřídkavé případy spadají do statistiky běžných příčin úmrtí. Zvěř není blbá, a nežije ve vzduchprázdnu - žije v prostředí, které se dynymicky mění a ona se stále přizpůsobuje, aniž by o tom nějak dumala a trápila se. Srnec nemá koupelnu a gauč, snadno pár desítek metrů popojde, naopak měl by se hýbat víc (po vysazení rysů populace srnčí zvěře v oblasti posílila a ozdravila). Že jim lidi v lese vadí, je kravina - jako tremp strávím za rok v lese nespočet nocí a srnci na našich kempech běžně paběrkují a kradou mi chleba ze saku, co ho mám ve spánku pod hlavou. Ptáci jakbysmet. Naopak zvěř se přizpůsobuje lepšímu (méně toxickému) prostředí a nižšímu ohrožení ze strany lidí - před čtrnácti dny jsem šel z Dobříše Brdskými lesy celou noc, zalehl jsem se svítáním, a potkal jsem pět opravdu četných stád srnčí zvěře - jeden roček dokonce z pěšiny ustoupil jen o dva kroky, přežvykoval a koukal, jak kolem něj s BATERKOU procházím. Další stádo se páslo na louce těsně za ploty vesnice, kde se ještě svítilo. Těsně myslím, že spásali listí rybízu skrze plot. Je to PŘIROZENÉ prostředí, krucinál, a my jsme jeho součástí stejně jako oni, a oni s tím, na rozdíl od nás, nedělají vědu! Jestli ono to spíš nebude tak, že kdokoli, kdo takhle potřeštěne vykřikuje, snaže se o spásu všehomíra a celého okolí, jen maskuje, že vlastně nekde uvnitř dobře cítí, že právě on je to prase, co nedělá právě košér věci. Všimněte si, kdo nejvíc křičí o toleranci - samosebou, že myslí toleranci ostatních k sobě, a taky ji vyžaduje (což je další nesmysl). Takže ne, milí organizátoři světa. Já vás tolerovat nebudu. Budu tolerovat toho, koho si sám, volně, ze své vůle a svých zkušeností a svého měřítka správnosti, zvolím. A motorkáři, enduristi, čtyrkolkáři a vůbec: pokud budu mít šanci, já tě parchante, v lese z toho čerta sundám.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#15 Sinuhet

Sinuhet

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 270 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 11:39

MedoMys napsal/a:
Článek obsahuje spoustu nepravd, maličkosti zveličuje a opravdu špatné věci zatutlává. Je neuvěřitelně manipulativní a nemá cenu se jím zabývat.
Kdo má rád přírodu a často se v ní pohybuje, dokáže celkem správně posoudit sám, co jí škodí nejvíc a co jsou prkotiny.


Diky medomysovi za prelouskani toho clanku, na mne to bylo moc dlouhe ;-) takze mne staci tento jeho zaver ;-)
Sin
  • 0

#16 Betax

Betax

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationBrno, Vysočina

Publikováno 03 June 2009 - 12:56

Ze to ty lidi bavi tady porad pichad do vosiho hnizda.. :) Kdo ma rad prirodu bude jimit rad s geocachingem i bez. To same plati naopak. Kdo nerespektuje prirodu, nebude ju respektovat ani s geocachingem. Nejsme bohuzel skauti, kteri by vylucovali ze skupiny za prohresky. Clanek nahore me pripada jako od vylouceneho skauta. :)
  • 0

#17 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3176 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 13:17

Jedno přísloví praví: co sám nerad, nečiň jinému.
Škoda, že se těmito moudrými slovy tak žalostně málo lidí řídí. Už ve vlastním zájmu. Protože dnes nevíme, odkud bude zítra foukat vítr.

Bingo!
Celkem chápu, co chceš říct a s hlavní myšlenkou určitě souhlasím, ale toto vlákno by vzhledem k citovanému odstavci vůbec nemuselo vzniknout, nebo mohlo být uvedeno aspoň o něco inteligentněji.
V lecčems pravdu máš, v lecčems nemáš a ve většině věcí máš i nemáš zároveň. Házet do jednoho pytle je bohužel špatně z obou "břehů" :( a jak už psal Kolombo, svět není černobílý.

No a co se motorek a čtyřkolek v lese týče? Můj pohled je velice jednoduchý a pragmatický. Chodci, ať už geocacheři nebo obyč. turisté, narozdíl od nich většinou nedělají takový randál a nemusí se jim uskakovat z cesty.;) (uskakovat obrazně) Obojí je samozřejmě ve větší míře na závadu, jenže u motorek je ta míra podstatně níž.

Takže o toleranci k ostatním je to každopádně, ale měla by být oboustranná.
  • 0

#18 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1435 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 13:42

Ten úvodní příspěvek je pěkná demagogie. Pravděpodobně úmyslná aby to o to více vyniklo ale přece jenom... Ano, dopouštíme se toho všeho co je popsáno, zůstávají po nás vyšlapané cestičky, rozrytý terén kolem cachí, odřená kůra na stromech ... bohužel, někteří z nás nemají cit ani pro ukrytí cache ani pro pohyb v přírodě. Byl jsem překvapen co za sebou dokáže nechat relativně subtilní žena obutá v pohorkách. Není proto divu pokud se někomu geocaching nelíbí. Docela bych s tímhle textem i souhlasil, pokud by tam nebyl ten úvod jak ti oškliví pokrytci geocacheři dělají všechny tyhle hnusné věci a přitom ostrakizují chudáka co jenom chce za cachemi jezdit na motorce. Takhle se to posouvá do roviny "tihle zloději mne nemají co vyčítat že jsem někoho oloupil". Mimochodem, proč si vlastně autor toho textu pro jeho zveřejnění vytvořil nový nick? (A mimo jiné si myslím že geocacheři se chovají ještě slušně ve srovnání s houbaři.)
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#19 HuntBehind

HuntBehind

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 526 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 14:55

Sinuhet napsal/a:

MedoMys napsal/a:
Článek obsahuje spoustu nepravd, maličkosti zveličuje a opravdu špatné věci zatutlává. Je neuvěřitelně manipulativní a nemá cenu se jím zabývat.
Kdo má rád přírodu a často se v ní pohybuje, dokáže celkem správně posoudit sám, co jí škodí nejvíc a co jsou prkotiny.


Diky medomysovi za prelouskani toho clanku, na mne to bylo moc dlouhe ;-) takze mne staci tento jeho zaver ;-)
Sin


To myslíš opravdu vážně? :o Nejsmutnější příspěvek tohohle vlákna, bez ohledu na to, ke které straně se člověk kloní. Lidé s takovým ne-názorem by neměli mít volební právo... :D
  • 0

#20 semik75

semik75

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 03 June 2009 - 14:57

HuntBehind napsal/a:
To myslíš opravdu vážně? :D Nejsmutnější příspěvek tohohle vlákna, bez ohledu na to, ke které straně se člověk kloní. Lidé s takovým ne-názorem by neměli mít volební právo...


Takovyhmle lidem by se spis mela davat spesl modra obalka s jedinym listkem aby se neunavili pri cteni. :D
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama