Přejít na obsah


Fotka

Garmin GPS Map 60 má nástupce - GPS Map 62


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
545 odpovědí na toto téma

#261 vsa

vsa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 566 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 9:23

Ono jde jen o to, aby se to prodávalo a byl zisk/obrat. Požadavky uživatelů jsou druhotné. Tak to je přeci ze vším. Nacpe se tam technologicky překonaný LCD za pár drobných a zdůvodní lepší čitelností a rychlostí, a koukám, kolik lidí tomu věří. Stačí si 62s zapnout a pokusit se přečíst ten text pod nápisem GARMIN... A vedle si zapnout Oregon. Měl tam být LCD z Oregona, bez dotykové vrstvy a byla by obecná spokojenost. Další věc to příšerné vrzání při zapnutí. Jak tohle může opustit továrnu. A může, i tak to je jedna z nejlepších GPS. Rolovaní menu, aby to skončilo z konce rovnou na začátek se u Oregona nedodělalo vůbec a zde to také není všude dotaženo, ale to už je pro Garmin jen práce navíc, kterou nikdo nezaplatí, vždyť se to i tak dobře prodává a důvod k reklamaci to není. Uživatelský návod k tomu prakticky také nedodávají. O WIG si nechte jen zdát....tedy leda, že by to byl placený SW update....
  • 0
VSA

#262 libory

libory

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 45 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 10:46

Vrzání přežiju. Display snad taky. Že to vypadá jako "vysílačka z 80. let" mi taky vůbec nevadí. Prostě chci mít mapovou gps, která zvládá listing kešek a umí perfektně navigovat. Wigo budu muset řešit "chytrým" mobilem. Když je to jen program, tak to nejde udělat nějaký upgrade podomácku? (čistě teoreticky by se to dalo vykrást a jen to upravit na dané rozlišení, ale takovéto věci prakticky jsou pro mě španělská vesnice). Co pozoruju, tak v GC je to každý 3. ajťák a spousta kačerů s Dakotama a 62kama by byla převelice vděčná :D Nenajde se nějaký spasitel? Nebo mi tu unikla nějaká diskuze na toto téma?
  • 0
Garmin 62s

#263 bogi

bogi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 11:09

kapsa napsal/a:
jde o princip, rozliseni proste byl, je a bude zakladni parametr displeje, zvlastepak pri kvalite a detailech dnesnich map. Na vyssim rozliseni proste vidis vic detailu, je to jako klasicka a Full HD televize. Delat nizsi rozliseni je jednoznacne krok zpet.....


Nie som zaslepenym zastancom ani 62ky, ani Oregona.
Podla mna vsak rozlisenie nie je jedinym zakladnym parametrom displeja. Tym druhym nemenej zakladnym je rozmer displeja. Spojenie tychto 2 parametrov dava hustotu pixelov. Prehnana hustota pixelov kvalitnejsiemu vykresleniu uz nepomoze, lebo ludske oko to nedokaze rozlisit, alebo vylepsenie je nepodstatne. Velky pocet pixelov naopak nepriaznivo vplyva na citatelnost displeja na silnom svetle. Dnes este nie je mozne vyrobit velky, pripadne este aj dotykovy displej s vysokym poctom pixelov, velkym poctom farieb a vybornou citatelnostou na slnku. Preto miesto na svete maju zariadenia, ktore priorizuju citatelnost a taktiez zariadenia, ktore priorizuju rozlisenie.

Pred rokom som asi tyzden testoval nuvifone M20, zapozical mi ho slovensky distributor. Mal len 2.8'' displej, avsak s rozlisenim 640x480 px. Moj iPAQ 614c ma tiez 2.8'' displej, ale s rozlisenim 320x240px. Cize ma len stvrtinu pixelov v porovnani s M20. Pri praktickom pouziti to nebolo badat. Tento parameter proste nebol pre mna vyznamny. Treba si uvedomit, ze uz aj 320x240 na 2.8'' dava vyssiu hustotu pixelov, nez je obvykla na beznom pocitacovom LCD monitore. Snimok obrazovky zo smartfonu ci navigacie, zobrazeny na monitore, je preto obvykle o dost vacsi, nez rozmer displeja prenosneho zariadenia.

Nizsie najdete linku na obrazok, ktory demonstruje nevyhodu prilis maleho pixelu v kombinacii s nedoladenym softverom. Zaznamenana trasa sa v predinstalovanej aplikacii nuvifonu (podobne ako v znamom Mobile XT) da zobrazit len ako ciara sirky 1px. Najprv som si myslel, ze sa mi zaznam trasy nezobrazil. Az po case som tu neskutocne tenku ciaru nasiel.

http://www.gpsforum....tach=2234;image
  • 0

#264 eyelet

eyelet

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 11:47

Text pod nápisem GARMIN po zapnutí u své 62 bez problémů přečtu. Jsem šťastným majitelem Colorada a 62st a nějaký závratný rozdíl v čitelnosti, potažmo použitelnosti displeje nevidím. 62 se určitě lépe ovládá a hlavně: na naprosto stejné baterie vydrží o 6 hodin déle. Že má 62 své mouchy už jsem tady psal, ale i tak je to nejlepší navigace, co jsem od Garminu držel v ruce.. WIG.. za 3 roky co geocaching hraju přibylo v ČR přes 10 tis. keší a z toho jen necelých 100 WIG. Pokud tento poměr platí alespoň částečně i ve světě tak absenci podpory této podivnosti chápu.
  • 0

#265 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 12:00

Bogi, je to nesmysl - to co odkazujes na linku, to je problem SW, nikoli displeje a to co pises ohledne citelnosti na svetle, to je jen problem podsviceni a antireflexnich vrstev, s rozlisenim to nema nic spolecneho. Naopak, vetsi rozliseni = jemnejsi detaily a tim lepsi citelnost a vice informaci a to predevsim prave u map. A to srovnani s TV rozhodne je na miste - klasicky film si na Full HD televizi prehrajes ale Full HD film je na obycejne TV degradovan a stejne je to s mapami na displeji navigace. Ale to uz je opravdu mlaceni prazdne slamy, at si kazdy poridi to, co mu vyhovuje.
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#266 bogi

bogi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 12:30

kapsa napsal/a:
Bogi, je to nesmysl - to co odkazujes na linku, to je problem SW, nikoli displeje

Nevytrhavaj z kontextu, pisal som "v kombinacii s nedoladenym SW". To podstatne bolo v mojom prispevku vyssie.

kapsa napsal/a:
a to co pises ohledne citelnosti na svetle, to je jen problem podsviceni a antireflexnich vrstev, s rozlisenim to nema nic spolecneho.

Praveze ma. Neexistuje bezne dostupne zariadenie s dotykovym displejom vyse 3'' a s vysokym rozlisenim, ktory by malo tak dobre citatelny displej, ako GPSMAP62. Ak take zariadenie poznas, mozes mi dat vediet.

Vsetky PDA/smartfony mozes hned vylucit, pretoze ich displej ma inu technicku konstrukciu. Na zvlast ostrom slnku povedzme na slnkom zaliatej skalnatej krajine nad urovnou lesa na displeji smartfonu neuvidis prakticky vobec nic. Avsak na displeji Oregona x00, ktory je najtazsie citatelny spomedzi vsetkych turistickych Garmin navigacii, v takychto podmienkach mapu pri vhodnom uhle pohladu uvidis, a to aj pri vypnutom podsvieteni. Naopak v tieni v lese lepsi nez displej Oregonu je displej smartfonov so silnejsim podsvietenim. Za vsetkym je technologia, ktora nie je dokonala.
  • 0

#267 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 12:57

Bogi, nic nevytrhavam ale tohle proste je jen a jen problem SW, s diplejem to nema naprosto nic spolecneho. Neni to tedy "v kombinacii s nedoladenym SW" ale ciste SW problem. Nevim, proc bych vylucoval PDA a smartfony - neni zadny technicky problem pouzit displej prakticky z cehokoli do cehokoli. Stejne tak neni problem novy displej vyvinout, nebo koupit od jineho vyrobce. Leta delam testy digitalnich fotaku, tam by se taky nasla inspirace na kvalitni displeje - cele je to jen otazka vule a penez. Jinak kdyz na slunci neco hur vidim, muzu si zastinit treba rukou nebo telem. Kdyz hur vidim ve tme, tak si mohu zesilit podsviceni. Ale mizerne rozliseni, kde chybi detaily mapy nelze nicim a nijak nahradit. Howgh.
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#268 eyelet

eyelet

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 13:15

kapsa napsal/a:
Ale mizerne rozliseni, kde chybi detaily mapy nelze nicim a nijak nahradit.


Sice souhlasím s tím, že vyšší rozlišení není nikdy na škodu (na coloradu je vše takové uhlazenější), ale zajímalo by mě, o jaké konkrétní detaily mapy přicházím B).
  • 0

#269 bogi

bogi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2010 - 13:17

kapsa napsal/a:
Jinak kdyz na slunci neco hur vidim, muzu si zastinit treba rukou nebo telem.

Ale su podmienky, v ktorych to naozaj nefunguje a mam to vyskusane. Zamerne som pisal: v slnkom zaliatej skalnatej krajine, nad pasmom lesa atd., lebo tam je podstatne viac svetla nez dole a ako fotograf tomu podstatnemu rozdielu myslim rozumies. Toto som zazil s PDAckom na nahornej plosine v pohori Steinernes Meer nedaleko Salzburgu. Ked siroke okolie nevrha ziaden tien, ty dlanou, alebo svojou postavou dostatocne "tmavy" tien nevyrobis. Vacsi rozdiel medzi slnkom a tienom vznika tam, kde je vacsia plocha v tieni. "Malicky" tien odrazy svetla z okolia ucinne degraduju.

OK ja viem, geocaching sa obvykle neprevadzkuje vo vyskach nad 2500 m.n.m., ale toto bol priklad pre plasticke vyjadrenie toho, co som chcel povedat. Vo vseobecnosti maju smartfony na ostrom slnku tazko citatelny displej a je to dane najma technologiou.

Priklad bezne dostupneho zariadenia, na ktory som sa vyssie pytal, si nedal a nie je to nahodou.

Garmin je urcite velmi iniciativny vo vyhladavani vhodnych displejov do svojich turistickych navigacii, o tom nepochybujem. Az bude taky displej k dispozicii na velkoseriovu vyrobu v priaznivej cene, Garmin ho urcite pouzije vo svojich zariadeniach. Ze je to vec technologie a ze vyvoj ide dopredu, ukazuje aj rozdiel v displejoch Oregon x00 < 550 < 450. Ano, 450tka ma o chlp lepsi displej nez 550tka, pisalo sa o tom na renomovanych portaloch, rozdiel je najma v pozorovacich uhloch.
  • 0

#270 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2010 - 20:41

Přátelé, to jste opravdu schopní vést už více než stránkovou a hlavně naprosto zbytečnou debatu o rozlišení displeje, kterou stejně nic nevyřešíte? Kapsa: Pokud ti 62 nevyhovuje, nekupuj si ji. Nikdo tě do toho koneckonců nenutí. Už někde na první stránce vlákna je napsáno, že každému vyhovuje něco jiného, tak se toho prosím držte a zústaňte u faktů: 62 má menší rozlišení displeje než Oregon a písmo by zasloužilo doladit. (To ale těžko udělá někdo jiný než vývojáři Garminu, takže plamenné věty si prosím nechte pro ně.) Displej je čitelnější i bez podsvícení za různých světelných podmínek. Oba přístroje mají displej dostatečně použitelný, na něco lépe na něco hůře, co si kdo vybere už je na osobních preferencích a potřebách. Mně osobně teda nejvíc vadí, že si vývojáři Garminu dělají z uživatelů betatestery (u šedesátdvojky i u Oregona).
  • 0

#271 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2010 - 20:56

libory napsal/a:
Když je to jen program, tak to nejde udělat nějaký upgrade podomácku? (čistě teoreticky by se to dalo vykrást a jen to upravit na dané rozlišení, ale takovéto věci prakticky jsou pro mě španělská vesnice). Co pozoruju, tak v GC je to každý 3. ajťák a spousta kačerů s Dakotama a 62kama by byla převelice vděčná :D Nenajde se nějaký spasitel? Nebo mi tu unikla nějaká diskuze na toto téma?

Bez zdrojáků to půjde blbě.:(
  • 0

#272 tabacek

tabacek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 56 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2010 - 13:13

Mam jeden postreh z terenu, nekdy se mi stane, ze mi magneticky kompas zacne blbnout a ukazuje mi jiny smer nez-li je keska a nebo bod pro navigaci a to kdyz se nepohybuji. Nejprve jsem silel, ale ted uz jen zkalibruji kompas na miste a hned to funguje ok.. Ma nekdo taky takovou zkousenost? BTW: nevi nekdo jak editovat bod -poklad v pristroji? Nebo jak zobrazim souradnice u toho pokladu. Ja na to zaboha neprisel, u bodu je to jasne, ale tohle mi nejak nejde. Diky za radu.
  • 0

#273 blop

blop

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2010 - 23:16

Zdravim, zvažuju koupi Garmin GPSMAP 62. ( ne verzi S ani ST, ale tu nejlevnější žlutou ) mám následující dotazy: 1.chybí něco důležitého oproti 62 S a 62ST? ( všechny základní věci vím, S a ST jsou pro me prilis drahe ) 2. na rovinu se ptám: dají se do garmin 62 dostat drahe mapy stazene z internetu? -- nebude problém, že se do teto gps nedá dát sd karta? 3. Někde na českých serverech jsem se dočetl že základní ( žlutá ) verze má pouze 400 MB paměti, ale většinou se uvádí 1.7 GB - jak to tedy je? vřele děkuji za reakce :)
  • 0

#274 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2010 - 23:40

blop

1)Žlutá verze je osekaná na můj vkus až moc, ale nevím, co pro tebe ještě je zásadní a co ne. Srovnání kdyžtak tady.
2)Ano. -- Jak u čeho. Taky na rovinu: návod tady nečekej.
3)Ve specifikacích výrobce je 1.7GB, osobní zkušenosti nemám a nějak ani nevím, jestli se v ČR základní verze šedesátdvojky prodává.

4)Ještě můžeš pouvažovat, jestli pro tebe nebude lepší třeba starší levnější šedesátka. Pořád je to velice kvalitní přístroj. Jen s nejnovějšími mapami je trochu pomalejší.
  • 0

#275 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2010 - 23:51

tabacek napsal/a:
Mam jeden postreh z terenu, nekdy se mi stane, ze mi magneticky kompas zacne blbnout a ukazuje mi jiny smer nez-li je keska a nebo bod pro navigaci a to kdyz se nepohybuji. Nejprve jsem silel, ale ted uz jen zkalibruji kompas na miste a hned to funguje ok..
Ma nekdo taky takovou zkousenost?

BTW: nevi nekdo jak editovat bod -poklad v pristroji? Nebo jak zobrazim souradnice u toho pokladu. Ja na to zaboha neprisel, u bodu je to jasne, ale tohle mi nejak nejde. Diky za radu.

Jo bohužel dokonalosti kompasu v Magellan Meridian Platinum Garmin stále nedosáhl. Kalibrovat se musí rozhodně častěji než "jednou za půl roku čistě preventivně".:( Škoda. Subjektivně mi to ale pořád přijde lepší než šedesátka a rekalibroval jsem zatím jenom jednou... teda dvakrát, ale poprvé to bylo po downgradu firmware. Nijak hlouběji jsem přesnost kompasu zatím nezkoumal.

Cache nahraná z GPX souboru upravovat podle mě nejde. U keší s listingem by se měly souřadnice zobrazit v něm. U keší bez listingu nevím... možná, když dáš next stage, tak se objeví souřadnice výchozího bodu. Do teď jsem myslel, že tam někde bude volba "Save as waypoint", ale teď jsem ji v rychlosti nenašel.
  • 0

#276 blop

blop

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2010 - 8:47

Díky za odpovědi, Spíše se přikláním k 62, mám rád nové věci, ikdyž mají často ještě mouchy... ještě doplňující dotaz k mojí otázce č.2: Je možné že budu mít nějaký problém( při nahrávání map ) se "žlutou" 62(nemá možnost vložit sd kartu ), který bych u 62s nebo 62st neměl? a už do toho přestanu šťourat ;)
  • 0

#277 hrouda

hrouda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2010 - 8:55

blop napsal/a:
Je možné že budu mít nějaký problém( při nahrávání map ) se "žlutou" 62(nemá možnost vložit sd kartu ), který bych u 62s nebo 62st neměl?


Myslím si, že problém mít nebudeš. Paměti je tam tolik ... že i když jsem do své 62s zasunul paměťovou kartu, je zatím prázdná a vše je v interní paměti.
  • 0

#278 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 15 listopad 2010 - 10:25

Minulý týden vydali u Garminu nový firmware...
http://www8.garmin.c...ils.jsp?id=4995
Changes made from version 2.70 to 2.80:
* Fixed shutdown related to the current track that occurred after updating the software
* Fixed a hang that occurred when a unit had 1000 auto-named waypoints
* Fixed issue with marine map points sometimes drawing with the incorrect symbol

Kdybyste někdo zkoušel, dejte vědět, jak to šlape.:) Já se zatím držím osvědčené verze 2.50.
  • 0

#279 hrouda

hrouda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 15 listopad 2010 - 10:45

alkes napsal/a:
Kdybyste někdo zkoušel, dejte vědět, jak to šlape.:) Já se zatím držím osvědčené verze 2.50.


Nainstaloval jsem. Subjektivní dojem: pomalejší překreslování mapy než 2.50.
Budu testovat, napíšu.
  • 0

#280 mwh

mwh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 15 listopad 2010 - 16:33

a je tu noví fimfáre 2,80 (myslím) jediné co se asi změnilo že tam mám možnost nastavit tu novinku od garminu (chryp nebo jak to je) ale to že by tam nacpaly wherigo zase nic jsem z toho naštvaný proč konečně nemůžou udělat jednu pořádnou aktualizaci pro přístroj co je na geocaching podporuje geocaching.
  • 0
Já si cestu nevybírám cesta si vybírá mě Kam s kolem nedojedu tam ho donesu




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama