Přejít na obsah


Fotka

OSM TOPO mapa pro Garmin

garmin linux mapa návod

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
95 odpovědí na toto téma

#1 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 10:41

Ve vedlejším vlákne se rozjela diskuze na téma hledání ideální české topo mapy. Padly v ní zajímavé tipy, ale žádný z nich mi přímo nevyhovoval. Proto jsem se rozhodl si udělat vlastní a podělit se o ní s ostatními. A tady je výsledek:

 

Mapy: http://www.osmg.brazovic.cz/

Skript: https://github.com/V...n-Maps-by-VasaM

 

 

Mapa přímo vychází z té od V0174, pouze jsem změnil vzhled a zvýšil podrobnosti - inspirací mi byla Garminí topo mapa. Jako klíčové vlastnosti bych zmínil:

  • Turistické značky a cyklostezky včetně rozcestníků
  • Vrstevnice včetně výškových dat (funguje výpočet výškového profilu)
  • Informace vhodné pro turisty - lavička, přístřešek, brána v plotě (ohradníku), odpadkový koš (na dlouhém treku to může být fajn informace), a další.

Jsou v ní i (zatím neopravené) chyby:

  • Vyhledávání - nějak funguje - nevěnoval jsem tomu prozatím pozornost
  • Routování - funguje, ale občas chodce zbytečně žene na hlavní silnici
  • Pořadí vykreslování linek - nenašel jsem způsob, jak to ovlivnit
  • V GPS nelze vybrat prvky z mapy (např. kliknout na vrstevnici)
  • Polygon pro město nenese jeho jméno
  • Obdobně polygon řeky je bezejmenný
  • Chybí MTB trasy

 

Zatím bych mapu označil jako betaverzi a proto budu rád za každou Vaši zpětnou vazbu.

 

Na závěr ještě několik ukázek:

Přiložené miniatury

  • 02.PNG
  • 03.PNG
  • 01.PNG

Tento příspěvek byl upraven od VasaM: 10 srpen 2018 - 8:24

  • 9

#2 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 248 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 10:53

Doporucuju zmenit jmeno souboru s mapou. gmapsupp.img je bezne garmini jmeno, kterym spolehlive prepisu jinou mapu. Podobne mapy byva zvykem pojmenovat jednoznacne, aby byl zrejmy obsah (pokud jich hodlas delat vic) a pripadne autor (napr. CR-VasaM.img ;) ).

 

Dekuji, mam stazeno a urcite vyzkousim.


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#3 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 10:57

Dobrá připomínka, nějak jsem si neuvědomil, že dnešní GPSky s tím už nemají problém... Upraveno


  • 0

#4 tarmara

tarmara

    Air-cooled

  • Members
  • PipPipPip
  • 811 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 11:55

Super, sice jsem ted pujcil dakotu kamosovi do Kanady, ale az se vrati tak urcite vyzkousim. vypada to moc pekne. 

Co se tyce generovani - bezi skript na win nebo linuxu? Jak dlouho to běží? Klidně mi písni SZ


  • 0

Blog o SQL v GeoGetu || Dakota10 || Android: primárně aDrake, sekundárně Locus, mapy PAWS || Windows: Geoget    

tarmara.png

N o t   a l l   t h o s e   w h o   w a n d e r   a r e   l o s t


#5 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 12:02

Co se tyce generovani - bezi skript na win nebo linuxu? Jak dlouho to běží? Klidně mi písni SZ

 

V tuto chvíli to pouštím pod linuxem. Vrstevnice jsou generovány pomocí phyghtmap, který je napsaný v Pythonu a nějak se mi pod Windows nepodařil zprovoznit, i když by teoreticky fungovat měl. Ale ty stačí vygenerovat jednou, ty se přeci jen nemění ;).
Mapu generuje mkgmap psaný v Jave (verze 8), ten jsem pod Windows nezkoušel, ale asi není důvod, proč by nefungoval... Z toho plyne, že mám skript psaný v bashi, ale v případě potřeby by asi nebyl problém to přenést i na windows.

 

Mapa se mi na NB s i5 kompiluje cca 10 minut (bez vrstevnic a rozdělení na menší oblasti), ale běží to celé v RAM a vezme si to asi 4 GB. Rozdělení na menší oblasti potřebuje max. 2 GB a cca dalších 5 minut.


  • 0

#6 tarmara

tarmara

    Air-cooled

  • Members
  • PipPipPip
  • 811 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 12:37

Klidne na to obetuju strojovy cas na NASce. Sice nema tolik pameti, ale zase nevadi, pokud by skript bezel klidne pres noc. Jo a bezi na ni linux.

 

Jak máš definovaný rozsah mapy? Podobně jako PAWS celou ČR plus pár kiláků za hranice?


  • 0

Blog o SQL v GeoGetu || Dakota10 || Android: primárně aDrake, sekundárně Locus, mapy PAWS || Windows: Geoget    

tarmara.png

N o t   a l l   t h o s e   w h o   w a n d e r   a r e   l o s t


#7 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 12:51

Data beru odsud: http://download.geof...h-republic.html, tím je dán i rozsah, tedy je to bez přesahu, což je zatím jediné negativum. Jinak hranice např. pro vrstevnice beru ze stejného zdroje, konkrétně: http://download.geof...-republic.poly.

 

Zkusím se dokopat k nějakému jednoduchému manuálu a zveřejním i skript.


  • 0

#8 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 248 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 13:59

Přiložený soubor  165.bmp   281,3K   76 Počet staženíPřiložený soubor  307.bmp   281,3K   67 Počet stažení

Dobrá připomínka, nějak jsem si neuvědomil, že dnešní GPSky s tím už nemají problém... Upraveno

 

Upravil jsi nejak i jmeno uvnitr? "Ceska republika TOPO" je take hodne podobne Garminu. Myslim, ze kdyz budes vyrabet jen TOPO, nemusis to mit v tom pojmenovani.

 

Pripadaji mi divne nastavena meritka toho, co se kdy vykresluje. Trva to pri mensim meritku (vetsi cislo) strasne dlouho a vysledkem je naprosta zmet. Ocekaval bych hlavni silnice, jmena mest rozumnym pismem, ...

 

Jian jsem na prvni prochazce spokojeny.


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#9 N.o.e.

N.o.e.

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 439 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 14:20

Docela dobrý mapy jsou tady: http://garmin.openstreetmap.nl/ Naklikáš co chceš a za chvíli ti přijde mail, že je to hotový. Mám takto v garminu půlku Evropy. 


  • 0

Vloženo do PM         

S5 (N5800XM)


#10 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 14:23

Docela dobrý mapy jsou tady: http://garmin.openstreetmap.nl/ Naklikáš co chceš a za chvíli ti přijde mail, že je to hotový. Mám takto v garminu půlku Evropy.


Dobrý jsou do tý doby, než v mapě chceš vrstevnice, turistické značky, cyklostezky, atd.

Věř mi, že pokud by už existoval podobný generátor, tak bych neztrácel několik dní s výrobou vlastního... ;-)
  • 3

#11 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 14:29

165.bmp 307.bmp

Upravil jsi nejak i jmeno uvnitr? "Ceska republika TOPO" je take hodne podobne Garminu. Myslim, ze kdyz budes vyrabet jen TOPO, nemusis to mit v tom pojmenovani.

Pripadaji mi divne nastavena meritka toho, co se kdy vykresluje. Trva to pri mensim meritku (vetsi cislo) strasne dlouho a vysledkem je naprosta zmet. Ocekaval bych hlavni silnice, jmena mest rozumnym pismem, ...

Jian jsem na prvni prochazce spokojeny.


Jméno uvnitř jsem neměnil. Já mapu používám hlavně pro plánování výletů (od doby, co mi umřel Garmin si ho musím na treky půjčovat, na keše mi stačí mobil) v basecampu. Ale klidně mapu přejmenuji. Napadá mě vyměnit slovo TOPO za můj nick aby to bylo jedinečné.

Měřítka mě taky trápí, ještě se na ně musím zaměřit.

Jinak jsem rád, že se mapa líbí.
  • 0

#12 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 12 840 příspěvků(y)

Publikováno 15 červen 2018 - 15:09

Dobrá práce!
 

ty zoomy se urcite podari poladit. Napriklad turisticke rozcestniky se kreslii pri docela velkem oddaleni, coz je zcela zbytecne.

 

Na muj vkus bych jeste nejake znacky upravil ve stylu papirovych map, obdobne, jako se kdysi upravovaly TYPy pro Garmini Topo Czech. Ale tady se asi bude tezko hledat obecna shoda. Nicmene upravit TYP se da i individualne.

Skoda je absence toho presahu za hranice. Ten se hodne hodi. Ale mozna Speirs poradi, jak ta data vygenerovat. Myslim, ze z geofabricu stahne vetsi uzemi, a pak to orezava podle nejakeho rucne udelaneho polygonu.


  • 0

#13 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 248 příspěvků(y)

Publikováno 17 červen 2018 - 11:54

Po delsim vyletu ma celkova spokojenost s touto mapou nijak neklesla. Zkusil jsem i pesi routovani. Vedlo me to na schody, kterym se vyhybam, protoze ziju v domneni, ze jsou soukrome - tak ted uz vim, ze jsem to dosud obchazel zbytecne  ;) . Take me to navedlo na takovou pesinku, kam bych nikdy sam od sebe nevlezl. Ale naprosta pohoda. Kdyz je dobre mapovano, je mapa fajn.

 

Vsiml jsem si, ze kdyz kliknu na louku (a jeste na neco, ale to uz si nepamatuju), zobrazi se mi misto "Louka" jeji ID. Ale podobne drobnosti se urcite doladi.

 

Louka.jpg

 

EDIT: Vzpomnel jsem si jeste na nic nerikajici popis "Linie". To muze byt cesta, porost, silnice, ...


Tento příspěvek byl upraven od gord: 17 červen 2018 - 14:28

  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#14 fatbozz

fatbozz

    fatbozz

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 6:44

Vsiml jsem si, ze kdyz kliknu na louku (a jeste na neco, ale to uz si nepamatuju), zobrazi se mi misto "Louka" jeji ID. Ale podobne drobnosti se urcite doladi.

 

attachicon.gifLouka.jpg

 

Není to ID louky, ale referenční číslo odkazující na registr LPIS - https://www.openstre....97418/14.31936


  • 0

Mapy pro Locus zdarma a povídání o Openstreetmap >>> http://gpsfreemaps.net/

Přejděte na mapy Openstreetmap a buď členem komunity OSMcz >> http://openstreetmap.cz/

....jo a taky fotím >>> koukni se >>> Klikklak


#15 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4 274 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 8:31

No ty krá..so! Koukám, že jsem zaspala dobu :D To veldejsi vlakno jsem par tydnu zpatky zbezne projela, ale tohle se mi libi mnohem vic. Uvidime, jak mi sednou typky :) Takze budu fakt muset oprasit Garmina (k cemuz urcite dojde na dovoleny). Diky za mapu :)

 

EDIT: Ted koukam, ze se Dave_Luv v kvetnu probudil ze zimniho spanku, tak aspon porovnani trochu zajimavejsi :)


  • 0

#16 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 248 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 9:06

Z pohledu

 

Není to ID louky, ale referenční číslo odkazující na registr LPIS - https://www.openstre....97418/14.31936

 

Z pohledu turistiky je to nezajimavy rozdil.

 

Jeste k te "Linii". Urcite by se hodilo napsat spis ze je to cesta (a jake urovne - pesina, silnice, chodnik nebo alespon cislem te urovne), abych, kdyz planuju, vedel, ze tudy projdu nebo projedu nebo to budu muset obchazet ...


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#17 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 101 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 9:39

Zdar, super.

 

Sám jsem "TOPO-like" generování už dřív uvažoval, ale dotáhnout to do stavu vyžaduje trpělivost, kterou nemám.  :mellow:  Těším se na testování v terénu.


  • 0

garmin oregon 700 | garmin 60CSx | oneplus 3t + locus pro | lumia 640 + geocaching pro

emisar d4 | astrolux S1 | convoy S2+ | 2x aurora ak-p7

norco search a.105 2016 | mibo mastr 2012 | favorit 19xx

Lovím pro radost a zakládám pro body!
 

#18 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 11:09

Napriklad turisticke rozcestniky se kreslii pri docela velkem oddaleni, coz je zcela zbytecne.


Opraveno. Úrovně obecně jsou zatím spíše nástřel od oka. Souhlasím, že by bylo fajn je ještě poladit
 

Na muj vkus bych jeste nejake znacky upravil ve stylu papirovych map, obdobne, jako se kdysi upravovaly TYPy pro Garmini Topo Czech. Ale tady se asi bude tezko hledat obecna shoda. Nicmene upravit TYP se da i individualne.

 
Toto si myslím bude trochu problém. Každý má jiný vkus, a i když nechci tvrdit, že můj vzhled je dokonalý, tak mi vyhovuje a moc se mi měnit nechce... Každopádně, když mi napíšete co vám nesedí a ideálně i proč a jak to udělat lépe, můžu to zvážit. Druhá možnost je, že někdo vyrobí alternativní typ soubor. Nebyl by problém rozšířit instalátor, že by si uživatel vybral odpovídající vzhled již při instalaci...
 

Skoda je absence toho presahu za hranice. Ten se hodne hodi. Ale mozna Speirs poradi, jak ta data vygenerovat. Myslim, ze z geofabricu stahne vetsi uzemi, a pak to orezava podle nejakeho rucne udelaneho polygonu.

 
Souhlasím, že přesah by byl fajn. Do budoucna určitě.
 

Vedlo me to na schody, kterym se vyhybam, protoze ziju v domneni, ze jsou soukrome - tak ted uz vim, ze jsem to dosud obchazel zbytecne  ;) .

 
Soukromé cesty se vykreslují červenými křížky a navigace by se jim měla vyhýbat.
 
 

Vsiml jsem si, ze kdyz kliknu na louku (a jeste na neco, ale to uz si nepamatuju), zobrazi se mi misto "Louka" jeji ID. Ale podobne drobnosti se urcite doladi.


Taky jsem si toho všiml - opraveno.

 

Jeste k te "Linii". Urcite by se hodilo napsat spis ze je to cesta (a jake urovne - pesina, silnice, chodnik nebo alespon cislem te urovne), abych, kdyz planuju, vedel, ze tudy projdu nebo projedu nebo to budu muset obchazet ...

 

Nikde v definičních souborech jsem slovo "linie" nenašel. Mohla by to být "liniová vegetace" https://wiki.openstr...g:natural=scrub, pravda je, že to bych přejmenovat mohl...

 

 

Aktualizoval jsem mapu. Jelikož se změnil název, doporučuji nejdříve odinstalovat a posléze opět nainstalovat. Zároveň jsem zveřejnil skript.


  • 1

#19 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 248 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 11:19

Tak treba tady (Dolni Dobrouc), ale je to skoro jakakoli pesina. Pokud po ni vet turisticka znacka, zobrazi se jeji barva a odkud kam. Kdyz je to ale jen cesta, je to oznaceno jako "linie".

 

Kdyz jsi nakousl liniove porosty, tak jejich znazorneni mi pripada hodne vyrazne. Neni to az tak turisticky vyznamne, aby na me z mapy tak "kricely". Podobne vyrazne si umim predstavit treba nepruchodne kroviny a podobne, abych vedel, ze se skrz to neda projit. Ale liniova vegetace je pro turistu vetsinou pohodova.

 

Linie.jpg


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#20 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2018 - 12:08

Dík za report, můžeš poslat souřadnice? Na linie mrknu, máš pravdu, že jsou hodně výrazný...

EDIT: Souřadnice beru zpět, nevšiml jsem si, že píšeš jméno obce...

Tento příspěvek byl upraven od VasaM: 18 červen 2018 - 12:09

  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, linux, mapa, návod

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka