Přejít na obsah


Fotka

Zákaz hromadných akcí


Nejlepší odpověď ladislavappl , 19 duben 2020 - 22:44

    Všimli jste si nenápadné zprávy, že pokladní v našich hypermarketech prakticky nejsou nemocné koronavirem? A že těch několik nakažených se prokazatelně nakazilo jinde, než v obchodě od zákazníků?

    Sdělovací prostředky jsou teď "samé protilátky" proti koronavirové infekci. Že je prý má jen malé procento populace, jiní odhadují číslo 40 a více procent, odborníci i členové vlády se v televizních vystoupeních  upínají na testování protilátek v desetitisícových souborech ... Na výsledky máme čekat jak na smilování a že pak konečně budeme vědět na čem jsme a pak prý snáze s koronaviry zatočíme. Těšíme se, až nás bude 60 % promořeno a pandemie se zastaví, protože viry už nebudou mít koho infikovat.

    Co se ale podle mne vytrácí, je právě důraz na nespecifickou imunitu, kterou připravované testování neodhalí. To znamená schopnost populace se ubránit nejen koronavirům, ale všemožným virovým (nebo bakteriálním) nemocem. Specifické protilátky totiž začnou jisté druhy bílých krvinek (hlavně B-lymfocyty) vyrábět až za několik dní. Do té doby nás chrání několik obranných linií nespecifické imunity (buňky retikuloendoteliálního systému, makrofágy "požírající" viry, proteiny komplementu, interferon, lymfocyty a další).

    Ale vraťme se k těm prodavačkám. Lze se oprávněně domnívat, že už je jejich imunita vytrénovaná neustálým a dlouhodobým stykem se zákazníky s rýmou, chřipkou a dalšími virovými infekcemi, takže si s těmi pár viry, které proniknou rouškami "dárce" a "příjemce" snadno a rychle poradí. A asi nejen prodavačky.Také proto si myslím, že uvolnění "rouškové morálky" a nedodržování odstupů o Velikonocích atd. se nějak dramaticky neprojeví a že další postupné uvolňování restrikcí je namístě.

    Zajímavé jsou malé počty nakažených seniorů v ČR v porovnání s jinými zeměmi. Pořád je vyšší nemocnost lidí ve středním věku než seniorů (výjimkou jsou ústavy pro seniory s velkou koncentrací osob na jednom místě). Vzpomínáte na nedávné výroky některých ekonomů (i MUDr. Šmuclera), že nejlepší by bylo zavřít všechny seniory do koncentrač   do lázní nebo aspoň do jejich bytů a zakázat jim vycházet ven po dobu několika měsíců? Kdyby k tomu došlo, tak se okamžitě zhroutí např. péče praktických i odborných lékařů, sester a pomocného personálu zdrav. zařízení, která ještě fungují díky pracujícím v důchodovém věku. A z Parlamentu a Senáty by zbyly žalostné trosky...

Přejít na celý příspěvek


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
950 odpovědí na toto téma

#241 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 10:17

Dneska dorazila 3,5 kilova lahev kysaneho zeli. uz se tesim.  :D  :D


  • 1

#242 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 10:23

Romane, nechci ti brát iluze a optimismus, ale pokud se nepletu, tak vrchol nárůstu je podle odborníků prý teprve před námi. Proto se dělají opatření a přípravy v nemocnicích, dokupují přístroje na plicní ventilaci - včera jsem slyšela jednoho z ředitelů nemocnic, ale nejsem schopna reprodukovat přesná čísla. Na jihu by mělo kromě ČB sloužit infekční oddělení v Táboře.

Co psal Láďa k imunitě mi přijde logické a rozumné.
Osobně pozoruji pár let jednu zajímavou věc kolem zahrádkářů. Už téměř dvacet let se pohybujeme v kolonii, kterou zakládali o generaci nebo téměř dvě starší a co tak sleduji, tak se tu zahrádkáři dožívají podstatně vyššího věku než je celostátní průměr, zejména muži. Je to pravidelným pobytem venku, zdravějším životním stylem nebo právě častějším kontaktem s různými mikroorganismy? Nejspíš všechno dohromady, od pěší/na kole cesty na zahradu, lehký pohyb a protažení těla při práci přes radost z výsledků po vyšší konzumaci ovoce a zeleniny.
Když byla dcera malá, chodila jsem s ní také s kočárkem pěšky kolem vody, v zimě byl cíl procházky přikrmování sýkorek atd. Ale po mateřské jsem byla ráda, že jsme chvíli venku a něco stíháme, takže honem autem a stejně zahrada proti důchodcům zarostlá plevelem. Stále se něco vozilo sem tam ( kdo má malé děti, ten ví ) a tak se pěší cesty omezily. Až dneska se snažím vrátit alespoň ke kolu a nechávat auto doma - obdivuji o čtvrt století starší, protože kolikrát je to o motivaci zvednout zadek, když se člověku tolik nechce hýbat nebo něco pobolívá. Je to dobrý paradox, starší zahrádkáři převážně pěšky a my o generaci mladší většinou auty.
Zase tolik si to nevyčítám, protože mě stále baví rekreační sport, ale přemýšlím o tom, že už naše generace se hýbe v průměru méně a o našich dětech už radši ani nemluvím. Přijde mi, že ubývá různorodosti rekreačního pohybu a sportu.
Nesouvisí naše odolnost i s tím, že jsme víc uvnitř budov než venku?
  • 1

#243 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 10:36

Tak ono bude přibývat ještě těch odhalených případů. Ale těch skutečně nově nakažených už snad ne, nebo alespoň ne tolik. Ti, co se odhalí jako nakažení, ti přibývat budou. Důležité je, že nestoupá čím dál víc počet nově nakažených.

Předpokládám, že odborníci mají na mysli vrchol křivky aktuálně nemocných. Ten teprve bude, to mi je jasné, pokles nastane, až počet vyléčených (a zemřelých) bude více než nově nakažených. Ale podle té analogie v tom článku bychom už mohli být na vrcholu té opravdové nemocnosti (snad).

 

Křivka vážně nemocných + křivka úmrtnosti je opět o další dny zpožděná. Takže je jasné, že špička teprve bude a tato čísla ještě porostou.

 

Ale samozřejmě nejsem doktor ani žádný specialista. Jen z těch dat, co jsem si přečetli, mi to tak připadá. Možná, že jsem optimista, ale dnes je to asi potřeba. Doufat v to, že za 2-3 měsíce se to přežene to nejhorší a do půl roku se bude moct dát dělat +- to, co jsme dělali předtím, snad krom cestování do zahraničí (vzhledem k tomu, že tam ty vlny budou různě dlouhé).

Chodit po zbytek života jen v rouškách a jen do práce z práce, nepodívat se už do žádného města, či nestýkat se s nikým z kamarádů a známých (hlavně kvůli dětem, které ty kontakty hodně chybí) bych opravdu nechtěl. A představovat si, že to bude další rok, tak by to asi bylo na zbláznění...


  • 2

#244 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 10:58

Kromě zelí se vracím k oblíbeným svačinám svého dětství - salát ze strouhané mrkve a jablka ochucený medem a citronem.;-)

Nemohu si pomoct, ale vždycky jsem čerstvé ovoce a zeleninu brala jako základ, kupované přesnídávky jako nouzovku na cesty - dneska to u řady maminek vidím naopak, všechno jídlo pro batolata ze skleniček, to mi přijde pro děti dost hrůza. Druhy extrém jsou biomatky.

Jedna věc mě napadla, nevím, jestli je všeobecně známá? Nezačala vám doma náhodou rašit obyčejná cibule? Pokud ano, vezměte třeba kelímek od jogurtu nebo malou skleničku, přiměřeně vody a cibuli na ni posaďte. Pokud je otvor moc velký, podložte mezikružím z kartonu, aby cibule neležela ve vodě, ale měla k ní přístup - už za pár dní budete mít čerstvou nať na brambory nebo do salátů. Kdo má děti školou povinné, má hned i možnost nenasilnou možnost vysvětlit něco o fotosyntéze, když bílé výhonky mění barvu na tmavě zelenou...Pozorovat růst baví poměrně dost dětí.

PS: Na slunečných místech už jsou pěkné kopřivy - sekanice se přece nemusí dělat jen na Velikonoce. ;-)
Jak se dostanu na louku stranou města, podívám se i po pampeliškách - chci vyzkoušet smoothie z kombinace s kopřivami, ale dochutím nejspíš podle svého.
  • 0

#245 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 11:55

Tak ono bude přibývat ještě těch odhalených případů. Ale těch skutečně nově nakažených už snad ne, nebo alespoň ne tolik. Ti, co se odhalí jako nakažení, ti přibývat budou. Důležité je, že nestoupá čím dál víc počet nově nakažených.

Předpokládám, že odborníci mají na mysli vrchol křivky aktuálně nemocných. Ten teprve bude, to mi je jasné, pokles nastane, až počet vyléčených (a zemřelých) bude více než nově nakažených. Ale podle té analogie v tom článku bychom už mohli být na vrcholu té opravdové nemocnosti (snad).

Mám dojem, že nejsme na vrcholu ani v počtu nově nakažených. Je totiž těsně po víkendu. Nejnovější data (resp. křivky) neznám, ale vypadá to, že křivky celkového počtu nakažených jsou sice v různých evropských zemích časově posunuté, ale jejich sklon (tj. přírůstky) jsou velmi podobné. Kdyby se počty udávaly jako relativní hodnoty (na 100 000 obyvatel), tak by možná byly v řadě zemí skoro stejné. Což znamená, že jsme stále ještě v exponenciální fázi epidemie. Až křivka dospěje do inflexního bodu, tak se snad můžeme trochu uklidnit. 

(Oprava v 15.15: podle nejnovějších údajů se zdá, že se nárůst nových případů v ČR opravdu zpomalil.)

Předpovídám, že za zpomalení (a v budoucnu zastavení) bude moci právě ta většina nakažených, nepoznaných a netestovaných, kterých bude stále přibývat. U nich si virus už ani neškrtne. Tito nenápadně onemocnělí a samovyléčení totiž získají imunitu, už neonemocní a nákazu po vyléčení nebudou roznášet dál. A díky nim se naše hospodářství mezi tím nezhroutí. Budou totiž pracovat, místo aby tvrdli doma v karanténě.


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 24 březen 2020 - 15:23

  • 4
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#246 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 221 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 11:56

 

 

Moc zajímavý článek je zde. Je to překlad nějakého asi amerického článku už někdy z 10.3. (předpokládám), ale řekl bych, že je to velmi pěkně shrnuté.

Dokončený překlad toho článku je tam také.


  • 0

#247 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 221 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 12:00

...vypadá to, že křivky celkového počtu nakažených jsou sice v různých evropských zemích časově posunuté, ale jejich sklon (tj. přírůstky) jsou velmi podobné. Kdyby se počty udávaly jako relativní hodnoty (na 100 000 obyvatel), tak by možná byly v řadě zemí skoro stejné.

Přepočtená čísla na 10 000 obyvatel s příslušným posunem křivek v čase (už trochu starší data - rozjezd všude stejný).


  • 0

#248 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 12:04

Pro rozptýlení:

Jsou hodnoty exponenciální funkce a geometrické řady (s odpovídajícími parametry k, q, x) stejné? Nebo to je něco odlišného? Někde jsem zahlédl, že exponenciála je speciální případ geometrické řady - nebo to bylo naopak? Pokud ano, tak pro jaké hodnoty parametrů obou funkcí to platí?

 

Za ten odkaz Ti děkuji, Zmijovkáři.

Kdysi jsem vymyslel bonmot:

Zmije ani 220 voltů zdravého člověka (obvykle) nezabije. 

Dodávám, že ho nesmí uštknout do hlavy nebo krku a že nesmí stát bos v koupelně na mokré podlaze nebo být ve vaně.

Možná, že ten bonmot někdy doplním o koronavirus. Zatím ne, abych to nezakřikl.

 

Dodatek v 13.00 hod. Koukám na dnešní data za ČR - a opravdu ty nové případy za posledních několik dní víceméně stagnují. Ochladilo se - a lidí je venku opravdu nějak málo. Každý den zpoždění infekce se počítá jako úspěch.


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 24 březen 2020 - 13:07

  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#249 ru šedesátsedm

ru šedesátsedm

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 661 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 13:39

Předpovídám, že za zpomalení (a v budoucnu zastavení) bude moci právě ta většina nakažených, nepoznaných a netestovaných, kterých bude stále přibývat. U nich si virus už ani neškrtne. Tito nenápadně onemocnělí a samovyléčení totiž získají imunitu, už neonemocní a nákazu po vyléčení nebudou roznášet dál. A díky nim se naše hospodářství mezi tím nezhroutí. Budou totiž pracovat, místo aby tvrdli doma v karanténě.

Nejsem lékař ani veterinární, ale nějaké to bio vzdělání mám a mám i podobný pocit - že o zastavení viru nejde, protože to ani nejde, ale že jde o zpomalení procesu proimunizování společnosti tak, aby se průběžně zvládaly léčit těžší případy a byly co nejmenší ztráty lidské i ekonomické. A o získání času v případě naděje na nějakou vakcínu pro ty nejohroženější.


  • 3

#250 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 13:52

Pro rozptýlení:

Jsou hodnoty exponenciální funkce a geometrické řady (s odpovídajícími parametry k, q, x) stejné? Nebo to je něco odlišného? Někde jsem zahlédl, že exponenciála je speciální případ geometrické řady - nebo to bylo naopak? Pokud ano, tak pro jaké hodnoty parametrů obou funkcí to platí?

 

Je to v podstate totez. Kdyz q prohlasis za zaklad ty exponencialy, funguje to uplne stejne. Akorat exponenciala je definovana v R (obecneji dokonce v C), zatimco geometricka posloupnost je definovana v Z. Pro doktory, geometricka posloupnost je de facto exponenciala uvazovana jen v diskretnich bodech pro cela x

 

Jinak u nas se nastesti zadna exponenciala nekona, uz cca tejden jsou prirustky de facto konstantni (s velkou fluktuaci, ale bez vyrazneho trendu). Takze je celkem slusna sance ze se to nevymkne. Kdyz to takhle vydrzi dalsi dva tejdny, mohl by pocet vylecenych zacit prevazovat nad poctem nove nakazenych a mohlo by to jit dolu. Doufejme.


  • 0

#251 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 521 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 14:45

Jinak u nas se nastesti zadna exponenciala nekona, uz cca tejden jsou prirustky de facto konstantni (s velkou fluktuaci, ale bez vyrazneho trendu).

Přírůstky potvrzených případů a přírůstky obecně nejsou to samé.


  • 0

#252 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 16:02

Přírůstky potvrzených případů a přírůstky obecně nejsou to samé.

Pravda. Ale jiny data nemame, tak s nima nemuzeme pracovat. Ale pokud nemenis metodiku tak by pomer potvrzenych a vsech mohl byt konstantni. Tedy po delsim case nez je inkubacni doba. Coz uz zvolna nastava. Obecne identifikace systemu s promennym a az dvoutydennim zpozdenim a velkou nelinearitou je docela problem i v teoreticky rovine. Natoz kdyz k tomu ani nejsou presny data a vidime z toho jen mensi cast (zrejme to spousta, az vetsina lidi prechodi bez priznaku).


  • 0

#253 Dan Škareda

Dan Škareda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 266 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 17:59

Konečně! Konečně se začalo veřejně vysvětlovat, že nošení respirátoru s výdechovým ventilkem (bez filtru ve ventilku, nicméně jak to mám poznat???) bez roušky na respirátoru je bezohlednost vůči druhým. Škoda, že se tak nedělo od začátku a nebylo to takto přímo nařízeno...


Tento příspěvek byl upraven od Dan Škareda: 24 březen 2020 - 18:00

  • 0

#254 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 19:57

MUDr. Roman Šmucler, stomatolog a momentálně předseda České stomatologické komory:"

Roman Šmucler: Všechny seniory bych teď poslal do lázní, aby byli v bezpečí. Ale co je nebezpečné teď, je to, že lidé starší 50 let, to jsem třeba já, a to už nemluvím o kolegovi Klímovi, který to celé natáčí, tak jsou ve větším ohrožení." ...

"Čili je potřeba, abychom tyto lidi (seniory, pozn. L.A.) izolovali. Hrozně se mi líbí, jak třeba Britové zvažují, že budou v nějakých hotelích, lázeňských centrech. Jak nejsem velký přítel velkého vydávání peněz za lázně, tak teď bych nejradši poslal všechny naše seniory do lázní.! Kolem nich bych dal lidi prověřené testy a vymýšlel bych způsob distribuce jídla tak, aby se nikdo nemohl nakazit. Vzpomeňte například na to, jak se to muselo zvládat na výletních lodích, které byly z důvodu nákazy v karanténě.

Udělejme hráz ochrany kolem léčeben dlouhodobě nemocných, kolem nemocnic, tam jsou lidé, kteří jsou nebezpeční.

----------------------------------------------------------------------------------------

Chytrej jak karanténa. :angry:

 

Jen dodávám, že ho opravdu k tomu nenavedl můj bývalý pacient, recidivista a bytový zloděj D. J. Ten totiž tč. sedí...


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 24 březen 2020 - 20:07

  • 1
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#255 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 21:05

Chtěl jsem to napsat už dopoledne, ale šel jsem nakoupit a pak se věnoval všemu možnému.

Nebudu daleko od pravdy, že se nacházíme v jakémsi válečném stavu a že bychom si měli brát zkušenosti nejen z válečné medicíny, ale i z válečného umění.

Dobrý vojevůdce se pozná podle toho, že nenažene hned všechny své jednotky do útoku, ale že své rozkazy přizpůsobuje momentální situaci na bojišti. Ať už to byl Žižka, Napoleon, Radecký, Źukov, von Manstein, ale hlavně sir Hugh Dowding. Jako velitel letectva Velké Británie čelil za 2. světové války těžké přesile Luftwaffe. Vypracoval obranný systém, jak čelit německým náletům jen v takové míře, aby obrana byla účinná, ale aby ztráty jeho letadel a hlavně pilotů byly únosné.

Chtěl jsem to napsat proto, že se schyluje k ohromné sledovací a testovací akci. Představovalo by to další velkou zátěž pro naše dosud dobře fungující zdravotnictví,  hrozilo by vyčerpání zdravotníků, kteří dosud nejsou v karanténě a ohrožení péče o pacienty s jinými, možná více život ohrožujícími nemocemi, než je koronavirová infekce. A taky spoustu dalších lidí se flákat v karanténě. Chtěl jsem se přimluvit za operativní uvolňování a přitvrzování režimu karantény podle průběžných výsledků "na bojišti", abychom si zbytečně nevystříleli všechnu munici a měli čím střílet i v dalším průběhu "bitvy".

Naštěstí jsem večer ve zprávách slyšel dr. Prymulu, Řekl na tiskové konferenci, že: "„My bychom mohli epidemii zastavit, ale za cenu velmi nákladných ekonomických opatření,“ řekl Prymula. Místo zastavení tak chce spíš řídit její průběh.

Maršál letectva sir Hugh Dowding by ho za ta slova jistě pochválil. A asi by s potěšením dodal, že se pan doktor rychle učí a že to jistě jednou dotáhne daleko...


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 24 březen 2020 - 21:11

  • 3
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#256 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 21:58

.... minimálně na ministra, pokud se nestane něco nepředvídatelného. ;-)
  • 0

#257 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 22:28

To bych mu ani nepřál. Politika umí být nevděčná věc. To už radši na ministranta... :)


  • 0

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

 

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

 
 

 

 


#258 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 515 příspěvků(y)

Publikováno 24 březen 2020 - 23:31

No, on nikdo není svatý... https://www.idnes.cz...5424_domaci_hro
  • 0

#259 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 0:20

Dovolím si opsat svůj příspěvek z 26. února z Geodepresívního vlákna:

Jak to tak vidím, tak  představitelům států (nejen ČR) zanedlouho dojde (nebo došlo, ale bojí se to říct), že to s těmi drastickými protiepidemickými opatřeními přehnali a že to tak dál nepůjde. Hrozí, že zanedlouho skoro všichni budou doma v karanténě, nikdo už nebude pracovat ani ošetřovat nemocné.... (...)

Tak jen čekám, až vláda otočí o 180° a začne rozhlašovat, že to je jen taková trochu těžší chřipka, že chřipkou onemocní víc lidí než koronavirem a taky mrtvých je v souvislosti s chřipkou podstatně víc, a vůbec, že to WHO dost přehnala.

Dosavadní tvrdé restrikce by totiž vedly k ohromným nákladům, které by byly nad síly národních ekonomik a  – čehož se špičky byznysu bojí především – sílily by představy, že je třeba sáhnout na astronomické zisky zahraničních bank, které dosud beztrestně odklánějí do svých mateřských zemí,  kriticky zhodnotit modlu neustálého ekonomického růstu a vůbec se zamyslet nad současným ekonomickým modelem současného "vyspělého" světa.

 

Doplňuji dnes 25. 3.:Jak to vidí ekonom a bankéř Mojmír Hampl, se dočtete zde:   https://www.seznamzp...m_campaign=null

 

Opět jsem se trefil, ale vůůůůůůbec mě to netěší...


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 25 březen 2020 - 0:23

  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#260 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 1:11

Tak ono je to slozitejsi. V podstate jde o to minimalizovat celkove naklady (o mrtvych to az tak neni, ti jsou prepocitatelni na naklady jak pise pan Hampl) za celou dobu. Je jasne ze kdyz se to utahne moc, zhrouti se system a naklady budou obrovske. Taky je jasne ze kdyz se nebude delat nic, tak se to zhrouti taky a taky to neni dobre. Funkce ma minimum nekde mezi a nikdo nevi kde. Nevi to ani ten Hampl. Optimalizovat by se to dalo kdyby lidi meli rozum. Pak by stacilo vydatt doporuceni aby se chovali jak za ty valky. Nemuselo by se nic zakazovat, lidi by se omezili sami. Nesli by jak idioti kazdej den rano do kramu pro 3 rohliky a 10 deka salamu jak byli 50 let zvykli, ale sli by tam jednou za tejden. Do hospody by si zasli na obed, ale neporadali by tam eventy. Sli by do prace, ale ne do kina. Atd. Nelezli by do letadel kde je prenos na 100% jistej. Nedelali by kraviny, omezili by sami socialni kntakty na minimum. Pak by se nemuselo vsechno restriktvne pozavirat. Jenze toho polovina lidi neni schopna. Musej it nad sebou bic. Tak ho maj.

 

Jinak nektere veci je treba odepsat a smirit se s tim. Pokud tohle zahubi leteckou dopravu v tom smyslu jak byla doted, tak to bude jen dobre. V momente kdy se spolecnost dostane do stavu ze i socialni pripady si muzou zaletet na vikend treba do Parize a taky to delaj, tak je neco spatne. Lidi se dostali do stavu ze jsou schopni vyprodukovat tolik, ze to nejsou schopni spotrebovat, resp. spotreba jede ad absurdum za hranice zdravyho rozumu. Lidi se sponujou jak sileny aby vydelali na veci ktery vubec nepotrebujou. Co si budeme povidat, ten geocaching u spousty kaceru (vcetne me) je toho jasnym dukazem. V momente kdy lidi letej do Ameriky, nebo jedou do Danska proto, aby se tam zapsali do zaplivany filmovky ve skarpe, tak je neco spatne. Kdyby to lidstvo ubralo na pul plynu, bylo by nam mozna vsem lip. A kdyby ten virus pribrzdil globalizaci, taky by to nebylo spatne.

 

No a co se tyka ekonomu (nejen pana Hampla, ale obecne), tak jejich nazory na rizeni sveta beru s velkou rezervou. Dokud maji jako modlu a jedinou metriku vseho blaha HDP, ktery ale ve skutecnosti neni meritkem kvality zivota nebo ekonomiky, ale je spis meritkem cerpani zdroju, tak je tezke se s jejich nazory ztotoznit.


  • 6




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama