Přejít na obsah


Fotka

Zákaz hromadných akcí


Nejlepší odpověď ladislavappl , 19 duben 2020 - 22:44

    Všimli jste si nenápadné zprávy, že pokladní v našich hypermarketech prakticky nejsou nemocné koronavirem? A že těch několik nakažených se prokazatelně nakazilo jinde, než v obchodě od zákazníků?

    Sdělovací prostředky jsou teď "samé protilátky" proti koronavirové infekci. Že je prý má jen malé procento populace, jiní odhadují číslo 40 a více procent, odborníci i členové vlády se v televizních vystoupeních  upínají na testování protilátek v desetitisícových souborech ... Na výsledky máme čekat jak na smilování a že pak konečně budeme vědět na čem jsme a pak prý snáze s koronaviry zatočíme. Těšíme se, až nás bude 60 % promořeno a pandemie se zastaví, protože viry už nebudou mít koho infikovat.

    Co se ale podle mne vytrácí, je právě důraz na nespecifickou imunitu, kterou připravované testování neodhalí. To znamená schopnost populace se ubránit nejen koronavirům, ale všemožným virovým (nebo bakteriálním) nemocem. Specifické protilátky totiž začnou jisté druhy bílých krvinek (hlavně B-lymfocyty) vyrábět až za několik dní. Do té doby nás chrání několik obranných linií nespecifické imunity (buňky retikuloendoteliálního systému, makrofágy "požírající" viry, proteiny komplementu, interferon, lymfocyty a další).

    Ale vraťme se k těm prodavačkám. Lze se oprávněně domnívat, že už je jejich imunita vytrénovaná neustálým a dlouhodobým stykem se zákazníky s rýmou, chřipkou a dalšími virovými infekcemi, takže si s těmi pár viry, které proniknou rouškami "dárce" a "příjemce" snadno a rychle poradí. A asi nejen prodavačky.Také proto si myslím, že uvolnění "rouškové morálky" a nedodržování odstupů o Velikonocích atd. se nějak dramaticky neprojeví a že další postupné uvolňování restrikcí je namístě.

    Zajímavé jsou malé počty nakažených seniorů v ČR v porovnání s jinými zeměmi. Pořád je vyšší nemocnost lidí ve středním věku než seniorů (výjimkou jsou ústavy pro seniory s velkou koncentrací osob na jednom místě). Vzpomínáte na nedávné výroky některých ekonomů (i MUDr. Šmuclera), že nejlepší by bylo zavřít všechny seniory do koncentrač   do lázní nebo aspoň do jejich bytů a zakázat jim vycházet ven po dobu několika měsíců? Kdyby k tomu došlo, tak se okamžitě zhroutí např. péče praktických i odborných lékařů, sester a pomocného personálu zdrav. zařízení, která ještě fungují díky pracujícím v důchodovém věku. A z Parlamentu a Senáty by zbyly žalostné trosky...

Přejít na celý příspěvek


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
950 odpovědí na toto téma

#261 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 738 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 7:49

To bych mu ani nepřál. Politika umí být nevděčná věc. To už radši na ministranta... :)

No, on ten, co tam je teď, je taky spíš ministrant než ministr  :wacko: .


  • 1

#262 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 8:34

Dovolím si opsat svůj příspěvek z 26. února z Geodepresívního vlákna:
Jak to tak vidím, tak  představitelům států (nejen ČR) zanedlouho dojde (nebo došlo, ale bojí se to říct), že to s těmi drastickými protiepidemickými opatřeními přehnali a že to tak dál nepůjde. Hrozí, že zanedlouho skoro všichni budou doma v karanténě, nikdo už nebude pracovat ani ošetřovat nemocné.... (...)
Tak jen čekám, až vláda otočí o 180° a začne rozhlašovat, že to je jen taková trochu těžší chřipka, že chřipkou onemocní víc lidí než koronavirem a taky mrtvých je v souvislosti s chřipkou podstatně víc, a vůbec, že to WHO dost přehnala.
Dosavadní tvrdé restrikce by totiž vedly k ohromným nákladům, které by byly nad síly národních ekonomik a  – čehož se špičky byznysu bojí především – sílily by představy, že je třeba sáhnout na astronomické zisky zahraničních bank, které dosud beztrestně odklánějí do svých mateřských zemí,  kriticky zhodnotit modlu neustálého ekonomického růstu a vůbec se zamyslet nad současným ekonomickým modelem současného "vyspělého" světa.
 
Doplňuji dnes 25. 3.:Jak to vidí ekonom a bankéř Mojmír Hampl, se dočtete zde:   https://www.seznamzp...m_campaign=null
 
Opět jsem se trefil, ale vůůůůůůbec mě to netěší...

 
Není náhodou přesně na tohle odpověď v tom článku, na který odkazuje Zmijovkář? 

Dokončený překlad toho článku je tam také.

 
 
Přijde mi, že to je přesně to, o čem se tam píše v tom článku o fázi "Tance" a o tom, jak se chovají např. v těch zemích, kde již jakž takž "zvládli" epidemii (Singapur, Jižní Korea a další), kde právě ty opatření nejsou tak závažná, protože se jim počty případů podařilo snížit a tak je možné pustit s určitými opatřeními život "do normálu". Byl bych rád, kdyby naše republika šla tímto směrem. 
 
 

Tak ono je to slozitejsi. V podstate jde o to minimalizovat celkove naklady (o mrtvych to az tak neni, ti jsou prepocitatelni na naklady jak pise pan Hampl) za celou dobu. Je jasne ze kdyz se to utahne moc, zhrouti se system a naklady budou obrovske. Taky je jasne ze kdyz se nebude delat nic, tak se to zhrouti taky a taky to neni dobre. Funkce ma minimum nekde mezi a nikdo nevi kde. Nevi to ani ten Hampl. Optimalizovat by se to dalo kdyby lidi meli rozum. Pak by stacilo vydatt doporuceni aby se chovali jak za ty valky. Nemuselo by se nic zakazovat, lidi by se omezili sami. Nesli by jak idioti kazdej den rano do kramu pro 3 rohliky a 10 deka salamu jak byli 50 let zvykli, ale sli by tam jednou za tejden. Do hospody by si zasli na obed, ale neporadali by tam eventy. Sli by do prace, ale ne do kina. Atd. Nelezli by do letadel kde je prenos na 100% jistej. Nedelali by kraviny, omezili by sami socialni kntakty na minimum. Pak by se nemuselo vsechno restriktvne pozavirat. Jenze toho polovina lidi neni schopna. Musej it nad sebou bic. Tak ho maj.
 
Jinak nektere veci je treba odepsat a smirit se s tim. Pokud tohle zahubi leteckou dopravu v tom smyslu jak byla doted, tak to bude jen dobre. V momente kdy se spolecnost dostane do stavu ze i socialni pripady si muzou zaletet na vikend treba do Parize a taky to delaj, tak je neco spatne. Lidi se dostali do stavu ze jsou schopni vyprodukovat tolik, ze to nejsou schopni spotrebovat, resp. spotreba jede ad absurdum za hranice zdravyho rozumu. Lidi se sponujou jak sileny aby vydelali na veci ktery vubec nepotrebujou. Co si budeme povidat, ten geocaching u spousty kaceru (vcetne me) je toho jasnym dukazem. V momente kdy lidi letej do Ameriky, nebo jedou do Danska proto, aby se tam zapsali do zaplivany filmovky ve skarpe, tak je neco spatne. Kdyby to lidstvo ubralo na pul plynu, bylo by nam mozna vsem lip. A kdyby ten virus pribrzdil globalizaci, taky by to nebylo spatne.
 
No a co se tyka ekonomu (nejen pana Hampla, ale obecne), tak jejich nazory na rizeni sveta beru s velkou rezervou. Dokud maji jako modlu a jedinou metriku vseho blaha HDP, ktery ale ve skutecnosti neni meritkem kvality zivota nebo ekonomiky, ale je spis meritkem cerpani zdroju, tak je tezke se s jejich nazory ztotoznit.

 
Některá ta opatření zase nejsou tak náročná. Jít do obchodu jednou za čas. Nechodit kvůli každé akci, kvůli každému rohlíku a člověk hned zjistí, že mu stačí jít do obchodu jednou za týden + si něco udělat doma. Na výlety pár kilometrů někam do lesa. Trochu horší to je, že by bylo lepší, kdyby se dala používat trochu ekologičtější doprava (MHD, autobusy, vlaky).
 
A s tím dalším taky naprosto souhlasím. Už léta si říkám, že ten ukazatel růst HDP je divný ukazatel - přece nemůže růst až do nekonečna.
Sice bych se rád jednou podíval i někam na druhou stranu světa (nebyl jsem zatím mimo Evropu a letěl jsem letadlem asi 2x v životě), ale na druhou stranu nebudu tam jezdit každý rok několikrát...

Tento příspěvek byl upraven od Roman_Jaromer: 25 březen 2020 - 8:35

  • 0

#263 Sven Gumby

Sven Gumby

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 323 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 10:03

Jít do obchodu jednou za týden a k odnosu použít trochu ekologičtější dopravu (MHD, autobusy, vlaky) jde trochu proti sobě.


  • 1

#264 Iabbervox

Iabbervox

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 10:19

S tu řízenou „pomalou“ epidemií je to hezky a srozumitelně popsané na Technetu.


  • 0

#265 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 221 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 14:07

Optimalizovat by se to dalo kdyby lidi meli rozum. Pak by stacilo vydatt doporuceni aby se chovali jak za ty valky. Nemuselo by se nic zakazovat, lidi by se omezili sami. Nesli by jak idioti kazdej den rano do kramu pro 3 rohliky a 10 deka salamu jak byli 50 let zvykli, ale sli by tam jednou za tejden. Do hospody by si zasli na obed, ale neporadali by tam eventy. Sli by do prace, ale ne do kina. Atd. Nelezli by do letadel kde je prenos na 100% jistej. Nedelali by kraviny, omezili by sami socialni kntakty na minimum. Pak by se nemuselo vsechno restriktvne pozavirat. Jenze toho polovina lidi neni schopna. Musej it nad sebou bic. Tak ho maj.

 

Přesně tak. Hrozně se mýlí každý (vč. pana ekonoma), který poukazuje ne to, že v některých východoasijských zemích vůbec nebyla potřeba taková opatření jako u nás - v tom kontextu, že by to tady snad mohlo být taky tak, že naše opatření jsou přehnaná. Nejsou a nemohlo by se to tu dělat jako v Japonsku. Postupy, pracující s lidmi, nelze přenášet z prostředí s úplně jinou mentalitou lidí sem do Evropy. Docela dobře to popisuje rozhovor s naším velvyslancem v Japonsku. Takže všechny úvahy "kdyby lidi..." jsou zcestné, musí se prostě pracovat s takovým lidským materiálem, jaký kde je k dispozici. Mimochodem pro srovnání: v Japonsku, 2x tak lidnatém než Francie, s lidmi mnohem více nahuštěnými, to začalo o dva dny dříve. A kde je Japonsko a kde Francie...

A další věc je ta, že např. v jedné z těch východoasijských zemí (nechce se mi hledat, ve které) hlídají lidi v karanténě pomocí mobilů: občas zavolají, jestli ho má člověk u sebe a nešel ven bez něho, hlídají samozřejmě polohu a hlídají i vypnutí. Při zjištění problému je kontrolně-represivní reakce do 15 minut. Takže i v těhle zemích biče jsou, mnohem tvrdší a důslednější - ale asi se nemusí tak často používat, jak často u nás na ulici furt dokolečka někomu pouze domlouvá policie, aby si zakryl čímkoliv hubu...
 


  • 2

#266 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 521 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 14:30

Jinak nektere veci je treba odepsat a smirit se s tim. Pokud tohle zahubi leteckou dopravu v tom smyslu jak byla doted, tak to bude jen dobre. V momente kdy se spolecnost dostane do stavu ze i socialni pripady si muzou zaletet na vikend treba do Parize a taky to delaj, tak je neco spatne. Lidi se dostali do stavu ze jsou schopni vyprodukovat tolik, ze to nejsou schopni spotrebovat, resp. spotreba jede ad absurdum za hranice zdravyho rozumu. Lidi se sponujou jak sileny aby vydelali na veci ktery vubec nepotrebujou. Co si budeme povidat, ten geocaching u spousty kaceru (vcetne me) je toho jasnym dukazem. V momente kdy lidi letej do Ameriky, nebo jedou do Danska proto, aby se tam zapsali do zaplivany filmovky ve skarpe, tak je neco spatne. Kdyby to lidstvo ubralo na pul plynu, bylo by nam mozna vsem lip. A kdyby ten virus pribrzdil globalizaci, taky by to nebylo spatne.

 

No a co se tyka ekonomu (nejen pana Hampla, ale obecne), tak jejich nazory na rizeni sveta beru s velkou rezervou. Dokud maji jako modlu a jedinou metriku vseho blaha HDP, ktery ale ve skutecnosti neni meritkem kvality zivota nebo ekonomiky, ale je spis meritkem cerpani zdroju, tak je tezke se s jejich nazory ztotoznit.

 

Naprostej souhlas, mluvíš mi z duše...


Tento příspěvek byl upraven od mandevil: 25 březen 2020 - 14:31

  • 1

#267 medsc

medsc

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 17:27

Jsou horší věci, jeden nejmenovaný Pepík přikvapil zase domů https://1url.cz/qzikz


  • 1

#268 KRON family

KRON family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 292 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 18:24

Cože? Do jaké karantény? Toto psal včera na Facebooku:

"O víkendu plánuji první dvě soukromé geovýpravy na Moravě za nových pravidel: Doprava každý svým autem. Městům se vyhýbáme, preferujeme pěší okruhy v přírodě. Doporučený vzájemný odstup minimálně 5 metrů a dodržování všech hygienických pravidel. Omezení celkového počtu lidí. Máš-li zájem se přidat, napiš SZ. Díky
Tak a když jsem toto zveřejnil ve veřejné skupině sdružující hráče Geocachingu, tak mě málem ukamenovali. Takže přátelé ještě jednou, za dodržení všech hygienických opatření se v přírodě nenakazíte, naopak kontakt s přírodou je nezbytný k zachování psychického i fyzického zdraví a jen v kontaktu s přírodou se dá tato krize ve zdraví přečkat. Takže STOP hysterii a panice, žijte dál pokud možno normální život za dodržení všech nutných hygienických opatření :)"


  • 4

#269 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 452 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 19:07

takhle on si představuje karanténu


  • 0

#270 erebi

erebi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 374 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 20:46

Tak lze pochopit, ze propada panice, kdyz se mu rozpada team a musi to logovat vse sam.
  • 1

Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.


#271 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 21:28

Když letěl přes Londýn, neměl by být v povinné karanténě?


  • 1

#272 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 21:50

Radši se zdržím komentáře, co měl kdysi udělat jeho otec...

Je možné, aby mu i přes veškeré vzdělání chyběla špetka rozumu?
V karanténě si pojede na výlet? To má údajně vystudovaná práva?
  • 0

#273 seedcorp

seedcorp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 661 příspěvků(y)

Publikováno 25 březen 2020 - 23:11

Koukám, že se to tu překlápí do ekofašismu. Co je špatně na tom, zaletět si na víkend někam do světa? Pokud se chcete omezit, odstěhujte se k Pencovi na hory a krmte s ním kozy. A klidně si tam zaprděně umřete. Ale proč se máme kurde omezovat?

 

Btw zatím na koronavirus umřelo 5 vícnenásobně nemocných lidí. Za březen zatím umřelo při autonehodách 24 lidí. A o tom se nepíše, nedělá se karanténa, nezavírají se silnice, autoprodejny.

 

S celou touhle coronaakcí je to jasná burešovina. Dotace půjdou bábofertu a malí živnostníci zapláčou. Jak už jsem psal dříve.. a dneska se to potvrzuje, už prý o náhradu škod žádat nepůjde. Pokud bych měl pivovar, tak bych po této zprávě okamžitě otverřel a soudil se o právo na výdělek.. respektvie o právo na náhradu škody. Vlád ato vyhlásila, vláda to zaplatí. Né, to zaplatíme my všichni.

 

Boris Johnson se držel, omezení nechtěl, bohužel taky podlehl nátlaku zelených a labouristů, jak správný konzervativec chtěl nechat nákazu vyhnít... no, nepovedlo se, opět budou zákazy a potom dotace.. jaké to voda na levičácký mlýn.

 

Donald Trump se taky ještě drží, bohužel spusta států už jde proti vládě a omezují to taky. Pokud se zavře i USA, tak potěškoště. Vážně tu nikho nezajímá, co bude potom? Ufff.


  • -5

#274 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 870 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 6:39

Vláda má trochu problém s komunikací a tak poslední opatření k lidem proniklo jaksi se zpožděním:

 

Na veřejnosti se pohybujte maximálně ve dvou osobach, pokud nejde o rodinné příslušníky.

 

Zasedání provozujte pomocí videokonference a pořizujte z něho záznam a zápis.


  • 1

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#275 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 221 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 7:11

Doufám, že to druhé proniklo zejména k mému šéfovi.

Z naší centrály v jedné nejmenované sousední zemi totiž přišel ubohý pokyn o zasedání pokud možno max. v 5 lidech. "Pokud možno"...

 

Z těch včerejších zpráv mě pěkně se.., že si ta frau od vedle vydupala část pendlerů bez omezení. Nevím jaká jsou čísla teď (asi už nezveřejní kvůli možnému "lynčování"), ale když bylo v našem kraji 19 detekovaných, tak více jak polovina byli pendleři. Bohužel jsme se posadili na zadek. Kdyby to aspoň byla země, kde na to jsou stejně rázně...


  • 0

#276 Shashlick

Shashlick

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 515 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 8:01

Jít do obchodu jednou za týden a k odnosu použít trochu ekologičtější dopravu (MHD, autobusy, vlaky) jde trochu proti sobě.

 

Proč by mělo? Já v běžném životě jezdím dělat rodinný nákup jednou týdně - to se svezu autem. A zbytek týdne jezdím vlakem. 


  • 0

Jde se lovit!

Moje statistiky ZDE


#277 ru šedesátsedm

ru šedesátsedm

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 661 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 8:14

Proč by mělo? Já v běžném životě jezdím dělat rodinný nákup jednou týdně - to se svezu autem. A zbytek týdne jezdím vlakem. 

Protože týdenní nákup pro rodinu vlíct hromadnou dopravou je úkol hodný himálájského šerpy? :-)

Taky píšeš, že jednou týdně na rodinný nákup se svezeš autem.


Tento příspěvek byl upraven od ru šedesátsedm: 26 březen 2020 - 8:14

  • 0

#278 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 11:02

Jít do obchodu jednou za týden a k odnosu použít trochu ekologičtější dopravu (MHD, autobusy, vlaky) jde trochu proti sobě.

A proč ne? Když nám MTJ poskytne svou četu nosičů...


  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#279 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 11:14

Neposkytne - máš se venku pohybovat max. ve dvou, pokud nejde o rodinu.
No, já odmitla i procházku ve dvou někde na půl cesty. Paty vytáhnu jen občas na nutný nákup (ano, autem, protože obchod, kde koupím vše bez obíhání několika prodejen mám na druhém konci města a v ruce bych nákup asi neodnesla) nebo na kole kolem řeky nebo do lesa.

Jedna perlička - podle různých senior pasů a cestovek jsem čerstvě senior, ale podle vlády až za deset let. Osobně jsem seniory brala od šedesátky.
Tak jak to je? 55, 60 nebo 65?
Jak kdy a jak se komu hodí?! Mno, věk jsem nikdy moc neřešila, ale tohle mi přijde úsměvné.
  • 0

#280 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 26 březen 2020 - 11:25

Teď mě rozesmál jeden článek (a podobných bude stále přibývat).  Cituji:

"I přesto, že dopady opatření souvisejících s koronavirem nemusí být v současné době pro některé firmy přímo katastrofální, postupem času se mohou potýkat s narušením podnikání,“ upozorňuje Stanislav Klika, ředitel Risk Advisory, poradenské společnosti BDO.

„Výhodu budou mít v následujícím období ty společnosti, které dokážou pružně zareagovat, omezit méně důležité výdaje a případně zapojit alternativní dodavatele a najít příležitosti v jiných segmentech trhu. Firmám může také pomoci, pokud si již v minulosti připravily možné scénáře krizových situací,“ dodal Klika."

Opravdu objevné!

Když jsem se od r. 1977 začal v OÚNZ motat kolem počítačů a řízení, tak byla knihkupectví plná knih o vědeckém řízení (v módě bylo zavádění AIS a ASŘ - pamětníci vědí...). Po roce 1989 autoři jen odstranili zmínky o marxismu-leninismu a socializmu, ale jejich "knížecí rady" zůstaly v principu stejné. Bodejť by ne, když jejich rady byly tak obecné a nic moc konkrétně neříkající. A jak vidno, tak v tom pokračují nadále, protože poradenství je stále dobrý byznys.


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 26 březen 2020 - 12:33

  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka