Přejít na obsah


Fotka

Mám zveřejnit pomocné tabulky pro řešení mysterek a multin?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
96 odpovědí na toto téma

#21 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 23 červen 2007 - 10:00

cyne: no jarry teda ziram v cem ty vsem vidis smysl geocachingu 8-), pro me tedy tvorba tabulky, ci jeji stahnuti, neni neco z ceho bych mel nejakej pocit, ten si nechavam na kesku samotnou ;)

Připadá mi, že pokud autor keše použil složitější vzorečky, tak jistě chtěl, aby si hledači zopakovali něco z matematiky. Určitě to nemyslel tak, že s máte od někud stahnout kalkulátor souřadnic pro jeho keš a dosadit jen zjištěné hodnoty. Pokud si tu tabulku vytvoříte sami, tak je to v pořádku, úkol jste splnili, ale opisovat i u geocachingu?

Mimochodem, kromě jedné keše jsem neviděl prakticky nic jiného, než prosté sčítaní  a odčítání trojciferných čísel, maximálně se někde násobilo, jste na tom skutečně tak blbě, že na tohle nutně potřebujete Excel?

Pro mne to znamená jedno, nebudu dělat kešky, kde jde tento postup použít :-) 


  • 0

#22 marekl

marekl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 883 příspěvků(y)

Publikováno 23 červen 2007 - 10:37

Asi jsem opravdu v menšině, kdo si myslí, že vzorečky jsou až na několik matematických keší jsou jen prostředkem, jak z indicií zjistit souřadnice, nikoli cíl. Když jsou složitější, tak je to podle mě hlavně proto, že autor nenašel jednodušší cestu, jak z proměnných souřadnice získat. Ne proto, aby geocachery trápil deseti vnořenými závorkami a nutil je opakovat si matematiku.

Uzavřeme to. Názorů proti je víc, takže si tabulky budu dělat dál jen pro sebe. Nebudu je zveřejňovat. Howgh.


  • 0

#23 Jarda315

Jarda315

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 23 červen 2007 - 13:32

Zdravím všechny.. Osobně myslím, že nějaké zveřejňování tabulek povede k nečtení listingu. Já si tyto tabulky vytvářím pro sebe a nutí mě to číst a přemýšlet o každé jednotlivé multikeši.

Jinak tu někdo také zmiňoval formát výpočtu...  Tabulky vytvářím  ve formátu xls  a nechají se otevřít snad v každém zařízení. Používám MIO710+ a v

něm prográmek PTAB - shareware 15 dní, nebo SpreadCE - free.

 


  • 0

#24 jarry-2395

jarry-2395

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 220 příspěvků(y)

Publikováno 23 červen 2007 - 14:37

cyne: no jarry teda ziram v cem ty vsem vidis smysl geocachingu 8-), pro me tedy tvorba tabulky, ci jeji stahnuti, neni neco z ceho bych mel nejakej pocit, ten si nechavam na kesku samotnou ;)

Vsak ja si taky ten pocit vlastni dokonalosti uzivam az tam :-). To vis, geocaching, to neni jen uzivat si padani do rokli a mazleni se s klistatky, i bedna musi srotovat ;-).
  • 0

#25 Jarouch

Jarouch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 163 příspěvků(y)

Publikováno 23 červen 2007 - 14:56

Mám úplně stejný názor jako DJ - team, každý podle chuti a díky tomu kdo pomůže uvařit.

  • 0

#26 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2007 - 23:37

jarry: Vidim duvod, proc to tak nedelat. Je to zasah do vztahu owner-hledac, popreni autorovy predstavy o podobe listingu. Jako kazda zajmova cinnost ma i tahle slouzit ke zdokonalovani se a uceni se novemu. Podminkou pro nalezeni kese je vypocitani souradnic, ne doplnovani indicii do prefabrikovaneho formulare. Kdo pocitat neumi, nebo blbe pochopi zadani, nebo to treba jen z nedbalosti (ve spechu) spatne dosadi, kes si nezaslouzil a musi za chybu zaplatit cenu nejvyssi - DNF :-). Lenosi jiste nesouhlasi :-).

Línej jsem sice děsně, ale rozhodně souhlasim s jarrym. Samotného by mě to takto nebavilo a jako ownerovi v některých případech asi i dost vadilo.

Nastavení obtížnosti a výpočtů je na ownerovi a je to také určitá jeho vizitka. Napište raděj do logů, že se vám složité počítání zdá zbytčné a neúčelné třeba mu to dojde a změní výpočty nebo dá sám k dispozici nějakou podobnou pomůcku (což by se při rozšíření tabulek moc nemělo šanci stát) a nebo si bude stát za svým a pak by se mi takovýhle počin fakt hrubě nelíbil.

Také se dá zvolit ke hledání jiná cache, popřípadě jiný typ cachí.

Takže pokud má můj hlas nějakou váhu, tak v případě zveřejnění bez explicitního souhlasu autora jsem jednoznačně proti.  

edit: Omlouvám se, nedočetl jsem do konce a napsal tak, co už tu bylo několikrát řečeno a nakonec moudře vyřešeno. Takže také howgh [;)]


  • 0

#27 DJ-team

DJ-team

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2007 - 23:58

jarry: Smysl geocachingu je jasny: nekdo zada ukol, po jehoz splneni najdes poklad. Uz pri precteni listingu nutne ukony vidis, nekdy jsou to holt i ty vypocty, nejen nalezeni indicii.
Nikdo nerika, ze pokud se vydas na multi, ze se "otravne" vypocty musi delat na papir a az v terenu, zatimco se ostatni kochaji.
Ja se jeste jednou udivene zeptam - to opravdu mate lepsi pocit, kdyz vam nekdo da hotovou tabulku, nez kdybyste si ji inspirovani principem sestavili pri studovani listingu sami?
To je totiz ten rozdil. (S bonusem priuceni se necemu o Excelu, protoze kdo ho ovlada, nepotrebuje se s PDAckem v kapse morit s kalkulackou, zatimco ho stipou komari :-)).
 Nebo je to jen pocit, ze mate zase neco "ZADARMO!!!" ?

Mám pocit, že to je reakce na můj příspěvek. Nemám na to, abych polemizoval s jarrym. Ve vsem bych souhlasil, nikdo neříká, jak přesně se musí hledat. Jsou obecná pravidla. My se snažíme pochopit jejich smysl a vyložit si je pro sebe a neporušovat je. Jsme možná příliš ortodoxní a příliš mnoho se cítíme být "svázáni", i to je důvod našeho šnečího tempa nálezů.

Smyslem mého vyjádření bylo - pokud to není proti pravidlům či jejich smyslu (a já to tak vnímám), nechť si je stáhne kdo chce a použije. My to nemáme v plánu využívat prvoplánově, ale třeba tam, kde se nám opakovaně nedaří (a chyba je evidentně v nás - okolo kolem lovíme roky...). Prostě je to další možnost, jak se dostat k pokladu. Tomu, komu nevadí, že si zkrátí cestu, toho využije, ostatní budou dělat, že o tom neví.


  • 0

#28 Mion

Mion

    Mion

  • Members
  • PipPipPip
  • 945 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2007 - 8:26

mitak: Já jsem pro zveřejnění, protože sám nelovím multiny zrovna rád kvůli neustálému počítání, přepočítávání a dělání chyb,....

Nezveřejňovat. Přepisování do vzorců do "excelu" , počítání, dělání chyb - to vše k vyřešení multiny patří a proč to někomu zlehčovat? Copak jsme tak líní nebo neschopní se s úkolem kompletně poprat? Když to cacher nezvládne a udělá chybu, je to zcela zasloužené DNF (ve škole jsou za to žáci nekompromisně odměněni špatnou známkou) a takové neúspěchy pak pomáhají a vedou k sebezdokonalování. Tedy, u zdravě vyvinutého ambiciózního jedince, který se hned neurazí, a nebere složité vzorce ve výpočtu za útok na vlastní osobu [;)]
 K multinám matematika různého typu obtížnosti dle přání ownera cache holt patří - a ta obtížnost je součástí definice cache.
Ale mně se to povídá, když jsem ještě ze základky odkojen namáčecím perem, inkoustem a logaritmickým pravítkem (první kalkulačku jsme ve škole směli používat až na průmyslovce při výpočtech konstrukcí) a geo-počítání mne tudíž celkem baví [:)]


  • 0

#29 stanleypaulGC

stanleypaulGC

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 290 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2007 - 9:43

DJ-team:

.....Nefandím honbě za body, ale chci si GC užít a vychutnat si jeho účel - poznání nových míst -  a to při luštění závorek si vychutná jen zbytek týmu.

Tohle je přesně ten názor, který je podle mne důležitý. Geocaching je náš svět a každý ať si z něj vezme to po čem touží. A pokud mi nějaký vzoreček pomůže zvednout hlavu od papíru nebo od kalkulačky a umožní mi se po tom našem světě se v klidu rozhlédnout nebo se jen o chvilku víc poveselit na výletu s dětmi, tak markovi patří velikánské díky. Nepřipadám si jako podvodník a nikomu můj názor nevnucuji. Prostě si geocaching užívám, je to forma relaxace a ne matematická olympiáda. A co se týká toho (ne)čtení listingů. Ono pokud si ten listing člověk nepřečte, tak stejně neví, co bude hledat a dosazovat za A, B, C, .... Takže se nebojím, že bych četl s tím excelovským prográmkem listingy méně. A taky mám nějaké mysterky a i multinu. A protože co sám nemám rád nechci po jiných, proto jsem dosud (a plánuji i do budoucna) všechny výpočty směřoval k tomu, aby se bez zjištění indicií  také na místě nedala  zjistit poloha vlastní finálovky.  Důvod - aby kačer na to místo přišel protože to je to co mu chci dát. To, proč pro mne je to místo zajímavé a proto ho sem táhnu. Pokud si z domova vyguglí souřadnice a jde na jisto stylem drive-in jen popadnout pikslu, zapsat a zase pryč, tak se nejen ochudí, ale i mne to zamrzí. A ochudí se i tím, že místo aby se kochal bude muset koukat do papíru a kalkulačky. Jestli se mi to povedlo a ten dotyčný se mnou sdílí mé nadšení pro to místo kam jsem jej přivedl nebo které jsem mu chtěl ukázat, to se klidně dozvím i z logu. Ale možná si toho co jsem mu chtěl ukázat ani dozvědět nemusí, pokud tu hlavu od papíru a kalkulačky nezvedne.

Jo a ještě jedna otázka.  Tady se několikrát objevilo, že autor sám ví, jak moc chce hledače potrápit. A já se ptám KTERÉHO HLEDAČE????? Toho co jde jen s GPS a tužkou? Nebo toho kdo má navíc kalkulačku? Nebo i s PDA, či rovnou s celým výpočetním střediskem? Já jen jestli za chvíli  nebudeme řešit, jestli je etické nosit ssebou do terénu i to PDA a jestli nejsme paďouři. Nebo jestli ten co si přepisuje do mobilu do GPS souřadnice je zapálenější kačer než ten, co si stáhne jeden soubor GPX a jedním tlačítkem si ho pošle do GPSky a vyrazí hledat? Ne né, prostě zvedněte své ctěné zadky a jděte raději ven, protože tyto diskuze jsou zcela zbytečné, ty nám v budoucnu nijak nepomohou, až budeme tam nahoře zpytovat svědomí, co jsme v životě dokázali a co jsme si užili, tak určitě to nebude o tom, jastli jsme se mořili v terénu nad kalkulačkou a papírem.

Howg, domluvil jsem. Jo a Markovi děkuji a pokud nebude ten prográmek zveřejněn, určitě se budu se s ním snažit domluvit, abych ho mohl taky využívat aspoň já osobně. 


  • 0

#30 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2007 - 10:21

stanleypaulGC: Tohle je přesně ten názor, který je podle mne důležitý. Geocaching je náš svět a každý ať si z něj vezme to po čem touží. A pokud mi nějaký vzoreček pomůže zvednout hlavu od papíru nebo od kalkulačky a umožní mi se po tom našem světě se v klidu rozhlédnout nebo se jen o chvilku víc poveselit na výletu s dětmi, tak markovi patří velikánské díky. Nepřipadám si jako podvodník a nikomu můj názor nevnucuji. Prostě si geocaching užívám, je to forma relaxace a ne matematická olympiáda. ....

Podívej se, na tvůj problém je jednoduché stále dokola omílané řešení, které už je jednou i v tomto vláknu. Vyber si podle listingu cache,která se ti líbí a na tu jdi. Pak budou mít radost všichni. Zrovna složitost výpočtů je záležitost, kterou z listingu uvidíš na první pohled a v ČR je momentálně skoro čtyři a půl tisíce cachí. Mám za to, že si vybere každý...


  • 0

#31 Pazitka

Pazitka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2007 - 10:47

Take si delam takoveto tabulky pro Pocket Excel, pro PDA. Ale jen pro delsi multicache, nebo na ty, kde se logaritmuje :-) Na 3 zastavky to zvladnu s tuzkou. Ale priprava pak zabere celkem hodne casu, a i tak je potreba kontrolovat, zda jsem v tom "kopirovani" vzorcu, coz casto neni uplne trivilani zalezitost, neudelal nekde chybku. Kdyz to nekdo udela za mne, budu rad!

Sam nabizim PRAZDNE tabulky pro Žulu, Otylku, Berly a Mitra ... prichystane mam Jestedske pomnicky, ale to ZATIM neni overene v praxi ;-) 


  • 0

#32 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2007 - 12:22

Kdo k výpočtům používá tabulky, tak si je bude dělat stejně a toto je cesta, jak jednou vytvořené dílo dát k dispozici ostatním. Kdo je nepoužívá, tak to nepotřebuje. Nevidím v tom žádný důvod pro snížení kvality listingu, autorského práva či cokoliv jiného. Tabulka neprozrazuje finálovku, je to jen pomůcka jak se dostat k cíli.

  • 0

#33 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2007 - 12:58

sobikovi: Kdo k výpočtům používá tabulky, tak si je bude dělat stejně a toto je cesta, jak jednou vytvořené dílo dát k dispozici ostatním. Kdo je nepoužívá, tak to nepotřebuje. Nevidím v tom žádný důvod pro snížení kvality listingu, autorského práva či cokoliv jiného. Tabulka neprozrazuje finálovku, je to jen pomůcka jak se dostat k cíli.

Taky tady nikomu nevadí tabulky samotné, ale jejich centrální zveřejňování. Ať si je každý udělá sám a pohoda. To se taky zachvíli můžou shromažďovat a zveřejňovat linky na informace k  mysterkám a já nevím, co ještě. Vždyť je to taky jenom pomůcka, jak se dostat k cíli, ne?... Zatím tady ale hlavně vidím jenom cíle typu já, já nechci počítat, mně se nelíbí, ja chci jenom bod za cache a kochat se přírodou popřípadě nenudit rodinu. Nezapomínejte, že jsou taky lidé, co ty cache vyrábějí - včetně listingů a vzorců pro výpočty a asi mají nějaký důvod, proč to dělají tak, jak dělají. Přijde mi trošku neuctivé autora tímhle způsobem obcházet. Mně taky někdy přijdou některé výpočty zbytečně složité až obtěžující, ale holt ta cache už jednou taková je, tak si ji projdu do konce (a nebo třeba taky neprojdu a zůstanu u toho kochání se okolím) a napíšu do logu, že se mi výpočty moc nelíbily. Já bych teda svou cache na žádném takovém seznamu mít nechtěl a jsem rád, že nemám cache, která by na něj vůbec šla umístit.


  • 0

#34 jarry-2395

jarry-2395

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 220 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 9:31

sobikovi: Kdo k výpočtům používá tabulky, tak si je bude dělat stejně a toto je cesta, jak jednou vytvořené dílo dát k dispozici ostatním. Kdo je nepoužívá, tak to nepotřebuje. Nevidím v tom žádný důvod pro snížení kvality listingu, autorského práva či cokoliv jiného. Tabulka neprozrazuje finálovku, je to jen pomůcka jak se dostat k cíli.

Sancta simplicitas :-). To je TAK mile, tolik lidi si poridilo ucet na GC.COM a presto si dokazali uchovat tu bezelstnou a nezasvecenou dusi mudly.


  • 0

#35 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 10:33

tak ja si taky prihodim nazor [:)] mne se to nelibi. autor se muze psat s listingem jak tydyt, aby otazky treba zapadaly logicky cestinsky do textu, ten muze byt schvalne psan nejakym stylem atd... a pak tam prijdou proste davy lidi, kteri nic necetli, nemaji ani poneti proc, co jak, jen maji v excel tabulce napsano "pocet prazcu". tak je spoctou, doplni, excel jim vyhodi dalsi bod, tam zase bez znalosti souvislosti udelaji robopocet a jede se dal az do finale. autor, co si to vytvari, listing aspon podrobne zna. ti vyuzivajici jeho praci nevedi nic. na jednu stranu jejich problem, na druhou predstava moji prace, ktera pak vyjde vnivec (protoze misto povidaveho listingu by stacilo napsat: 1. secti okna, 2. secti sloupky.... ) se mi tedy nelibi.


  • 0

#36 pepa.z.pocernic.test2

pepa.z.pocernic.test2

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 10:50

Kdo o listing stojí, tak si ho přečte i se staženým excelem se vzorečky, kdo ne, tak ho stejně jenom zrychleně prolítne aby zjistil, co a jak má počítat.

  • 0

#37 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 10:51

tak to samozrejme, ale uz je to zase o krok slozitejsi.
  • 0

#38 Tom Kl

Tom Kl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 12:29

 


  • 0

#39 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 13:11

nepredpokladam, ze s tim neco zasadniho nadelam. (rozhodne nebudu behat za markem a rikat mu, at ty excely proboha nedava mitakovi [:)]) ale timhle ozvanim se, se predzvykane listingy dostanou do omezenejsiho okruhu lidi, nez kdybych se mlcky nasiral, a marek by automaticky (protoze nikdo neodporoval) tabulky dal ke stazeni vsem.

(a taky to pak muze dopadnout tak, ze kese se budou delat pro zabavu v okruhu lidi, o kterych vim, ze se pri hledani budou bavit, jako ja pri vymysleni pribehu a pri predstave, jak je pobavim.)


  • 0

#40 mitak

mitak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 277 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2007 - 13:53

Právěže možnost je jen jedna a to: Dát všechno k dispozici všem nebo nikomu nic, protože Marek má už ty tabulky vyplněné, takže nemám to srdce kvůli jeho pracovnímu vytížení po něm chtít aby jich část nebo všechny promazával jenom kvůli mě.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama