Přejít na obsah


Fotka

Opravdu jde ještě o geocaching ?!!!


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
117 odpovědí na toto téma

#1 Zdenekul

Zdenekul

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 10 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 21:52

Jsem začínající kačer a geocaching mě i přesto že mám velmi málo volného času velice nadchnul,přijde mě jako velice dobrá myšlenka spojení techniky,znalostí a zdravé přírody.Bohužel když po večerech pročítám některé vlákna ve fóru tak začínám být tak trochu znechucený či zklamaný. Napřed se řeší komu lze dovolit zakládat keš a komu nikoli,kolik a jaké testy by se měli složit aby člověk keš mohl založit nebo dokonce i hledat.Pak řešíme v dalším vláknu jak kterou keš ohodnotit aby nás to nestálo ani kapku námahy a nejlépe se kvalita keše rovnou zobrazovala v GPS....no a je toho zde na fóru ještě více. A já se ptám jestli jde lidem kteří navrhují tyto omezení ještě o radost z toho že keš najdu nebo ji založím,zda jim jde ještě o prvotní záměr projektu? Jestli má tato hra zůstat otevřena všem nebo jen nadkačerům ? Osobně si myslím že prvotní myšlenka projektu nespočívala ve sbírání bodů ale dostat lidi na zajímavé či zvláštní místa,či jen tak dát účel lidem kteří by se jinak bez účelu nikam nevypravili.A když zakládám keš dělám to pro druhé abych druhým udělal radost,nedělám to přece ze zlomyslnosti.Pokud keš není dobrá velmi snadno se to dozvím z logu a nepotřebuji žádné pochybné statistiky.No a nakonec i kdyby keš byla špatná...oč vlastně jde,třeba jsem viděl něco nového,dostal jsem se do zajímavých míst či něco zajímavého zažil,atd. No a pokud najdu hezkou keš tak mám o to větší radost a taky ji podle toho ohodnotím v logu,keše se tímto vyfiltrují samy.No ale pokud jde o to ulovit třicet keší za den tak jistě nelze číst logy,dokonce možná není čas ani hodnotit či poradit,hlavně když skóre jde rychle nahoru. A toto opravdu chceme !!!! bezmyšlenkovitě otevírat krabičky !! No nakonec to možná nabídne i Google na svých virtuálních mapách a pak skutečně můžeme sedět jen na zadku...no uvidíme.
  • 0

#2 Zdenekul

Zdenekul

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 10 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 22:00

Omlouvám se skočilo mě to do špatného vlákna:( Moderátora prosím o případnou nápravu.Děkuji.
  • 0

#3 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 22:01

Asi takhle ... kačerů je v ČR několik tisíc a teď si spočítej kolik lidí si tady ve fórech vymýšlí nějaká omezení pro nováčky. To není ani procento, jenom jsou holt hodně slyšet protože dělají hodně hluku. Nehledě na to že diskuse tady houstnou kdykoliv se zhorší počasí a všichni sedí u počítače místo aby někde běhali s GPS :)
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#4 LudekV

LudekV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 166 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 22:07

Zdenekul napsal/a:
No nakonec to možná nabídne i Google na svých virtuálních mapách a pak skutečně můžeme sedět jen na zadku...no uvidíme.


V Google Earth už to dávno je
http://www.geocachin...networkkml.aspx

Ale jinak s tebou naprosto souhlasím, naštěstí má pravdu i Aviatik a většina kačerů je normálních ;)
  • 0

a : Drake - vše potřebné pro (offline) geocaching na Android * Stránka projektu na GitHubu - požadavky a reklamace

Hlavní kešovací zažízení: Samsung Galaxy A41


#5 Adrian_S

Adrian_S

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 319 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 22:42

Zdenekul napsal/a:
Jsem začínající kačer a geocaching mě i přesto že mám velmi málo volného času velice nadchnul,přijde mě jako velice dobrá myšlenka spojení techniky,znalostí a zdravé přírody.Bohužel když po večerech pročítám některé vlákna ve fóru tak začínám být tak trochu znechucený či zklamaný.
Napřed se řeší komu lze dovolit zakládat keš a komu nikoli,kolik a jaké testy by se měli složit aby člověk keš mohl založit nebo dokonce i hledat.Pak řešíme v dalším vláknu jak kterou keš ohodnotit aby nás to nestálo ani kapku námahy a nejlépe se kvalita keše rovnou zobrazovala v GPS....no a je toho zde na fóru ještě více.
A já se ptám jestli jde lidem kteří navrhují tyto omezení ještě o radost z toho že keš najdu nebo ji založím,zda jim jde ještě o prvotní záměr projektu? Jestli má tato hra zůstat otevřena všem nebo jen nadkačerům ?


Zdravím tě..
Tato hra není skutečně pro "nadkačery".. Je pro všechny kačery na celém světě..
Pokusím se ti vysvětlit, o co tady ve vláknech jde..

Založení cache a omezení
Ještě před rokem tu v ČR bylo asi 7000 - 8000 cachí, dobře schovaných, maskovaných s nápadem apod.. Jelikož se začal medializovat Geocaching, přibylo spousta nových cacherů, kteří sice už odlovili pár (jednotek, možná i desítek) cachí, ale už zakládali cache skoro na každém místě a bylo jim jedno, zda na tom místě je něco zajímavého nebo zda je nějak keška upravena.
Když ti "starší" cacheři našli tyto nové cache, byli zděšeni. Např.
Místo toho, aby nacházeli pěkné schované kešky s nápadem, nacházeli pixly "bez hodnoty" (např. u nás na Vysočině byli teďka od nových cacherů skoro samé pixly od polárkového dortu nebo prostě normální krabičky, ale logbooky byli třeba jen roztrhaný papír na kusy zmuchlaný do ruličky, apod..).
Těchto keší stále přibývalo více a více (a stále přibývá). Proto se dala diskuze o nováčcích.. Proč by neměli zakládat hnedka cache, kolik zkušeností by měli mít, aby mohli zakládat apod..
Teď se v anketě hlasuje o tom, při kolika keších by mohl nováček založit kešku.
Ono opravdu tady záleží na tom, kolik zkušeností s keškami máš (ať už jsi Pražan, který loví micro keše, nebo támhle někdo ze Šumavy, který se rád prochází a který jde na regular cache..).
Ona otázka taky je, do které doby se s tebou počítá jako nováček..:D
Osobně, já považuji nováčka toho, který má pod 100 keší.
Jaký je názor ostatních, to nevím. Svůj jsem napsal.

Hodnocení cache
Co k tomu dodat. Někomu se líbí micro keše v lese, někomu složité mystery keše, někomu hezké dlouhé multi keše, někomu zas třeba strašidelné noční adrenalinové keše..
Je toho moc, záleží na tobě, co ti vyhovuje a po čem jdeš.

Pokud provozuješ Geocaching za "výlety do přírody", tak by ti neměli vadit takové cache, které jsou např. kilometry daleko v lese od silnice..
Pokud to bereš jako "hru, kde chceš vyzkoušet to, co umíš nebo na co máš", tak by ti neměli vadit adrenalinové keše typu Orlická přehrada, různé horolezcké a potápěčské keše apod..
Pokud to bereš jako "hru, kdo má nejvíce nalezených", tak ti může být úplně jedno, na kterou jdeš..
To bylo jen takové malé rozdělení..
Hodnocení kešky je jen na tobě. Dám příklad.

Ve městě jdeš lovit dlouhou multi kešku o 8 + 1 stage (8 indícií + 1 finále), která je dlouhá 20km. Dojdeš na finále, když máš zjištěné indície. Najdeš kešku: Krabička typu L&L, logbook je malý sešit s tvrdými deskami, zajímavé předměty na výměnu atd..
Co by sis o této kešce řekl?

Já osobně bych byl moc spokojený, protože když už jsem do toho dal tolik sil k nalezení a vidím, že keška je dosti kvalitní, tak má u mě velké +.
Pokud by místo finále byla pixla od zavařovací sklenice, logbook byl školní sešit a žádné věci na výměnu, tak by mě to moc nepotěšilo..
U každé kešky to je jiné, ono opravdu záleží jen na tobě, co to pro tebe znamená.

Lov stylem BF (Brutal Force)
I to se může stát, že luštíš nějakou mystery keš nebo multi keš a ne a ne to mít správně. Tak to vezmeš do svých rukou a jdeš na věc (tato keška opravdu existuje a je v Brně).
I já jsem párkrát tímto stylem lovil, ale to bylo opravdu jen málokrát..

Hledat nebudu, dozvím se to od přátel...
Toto se většinou stává, když máš přátele jako kačery. Někde se sejdete a místo toho, aby jste společně přemýšleli nad tím, jak na kešku, tak jeden z přátel ji odloví a pak všem vyzradí, co a jak ....
S tím nic nenaděláš. Pak se tady divíme, proč tu kritizujeme kešky..:(:(

No.. Více mě toho teďka nenapadá, ale kdybys potřeboval vědět nějaké další informace, tak klidně sem napiš..
  • 0

#6 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:23

Adrian_S napsal/a:
Ještě před rokem tu v ČR bylo asi 7000 - 8000 cachí, dobře schovaných, maskovaných s nápadem apod.. Jelikož se začal medializovat Geocaching, přibylo spousta nových cacherů, kteří sice už odlovili pár (jednotek, možná i desítek) cachí, ale už zakládali cache skoro na každém místě a bylo jim jedno, zda na tom místě je něco zajímavého nebo zda je nějak keška upravena.


Už na začátku celého pojednání máš něco, co zjevně nebude pravda.

Vždycky bylo určité procento keší, které budily emoce a zuřivou kritiku, třeba GCQQKZ, ta je z roku 2005.

Jen je dnes kolem geocachingu nějak víc lidí a ti lidé se už se osobně neznají a podle toho se také chovají.

Ten problém není o keších, kačerech a o geocachingu. Ten problém je o tom, že spousta lidí se začala chovat na fórech gc.cz tak, jak jsou naučení z jiných fór, tedy blbě :-(
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#7 Hamaci

Hamaci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 173 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:26

Zapomeň na kydy na tomto fóru, dělej, co tě baví, hledej kešky, které se ti líbí, užívej si zábavy. Při zakládání kešek užij citu. Je to hra a prima zábava, tak si to nekažme.
  • 0

#8 awercz

awercz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 106 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:33

Cele je to asi tim, ze kacerum kteri nasli vic kesi jde o to aby mista kde kese nachazeji byla necim zajimava. Dnes jsem daval dve kese GC1J1DH GC1JK6V Prvni kes se nachazi mezi panelakama kde je par stromku, na miste kde je to same psi hovno. Druha kes je o neco lepsi, ale i tak je uplne o nicem. Autor ma 18 nalezu dve zalozene. Na druhe strane muzes vyrazit napriklad na GCMQYW a muzu ti zarucit ze to je uplne jine kafe. Bohuzel je to vetsinou tak, ze kdyz zalozi kes nekdo s malo nalezama, tak stoji za prd. Samozrejme se najdou i vyjimky, ale tech neni mnoho.
  • 0

#9 Leroj

Leroj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 681 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:48

Hlavně to neber tak vážně - tady jsou tisíce lidí a jen pár z nich furt vymýšlí ptákoviny /a část z nich to snad ani nemyslí vážně/. B) No a pak jsou další tisíce - ti sem nechodí, zato se hledáním /a zakládáním/ dobře baví. Takže to chce brát s nadhledem a nenechat se rozhodit od pár jedinců a jejich geniálních myšlenek. :P
  • 0

#10 Leroj

Leroj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 681 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2008 - 23:55

awercz napsal/a:
Cele je to asi tim, ze kacerum kteri nasli vic kesi jde o to aby mista kde kese nachazeji byla necim zajimava. Dnes jsem daval dve kese GC1J1DH GC1JK6V Prvni kes se nachazi mezi panelakama kde je par stromku, na miste kde je to same psi hovno. Druha kes je o neco lepsi, ale i tak je uplne o nicem.


jj ty keše nebudou asi nic moc, ale co to tam autorovi napsat ? Tyhle hlášky "díky za bod" a "zas mám o bod víc" sice někomu napoví, ale nápravu zjednat nepomůžou ;)
  • 0

#11 mikrom

mikrom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 966 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 0:49

u nas byla jedna vzniknuvsi skupinka, a po asi 8 nalezenych zalozily 4 kese, z toho ty prvni dve byly fakt priserny (bublifuk natrenej temperama na soukromym pozemku pred domovem duchodcu - prakticky neodlovitelna a kdyz, tak byl clovek od tech temper jak prase, druha v lesiku plnem ruzneho bordelu a metrovych kopriv), spousta lidi napsala jen WriteLog, ze na tu kes ani nepudou, ze jim za bod nestoji, zbytek napsal ze ji odlovili jen kuli bodu.
nastesti ze s autoru byklubali 13leti kluci, ted uz jeden protoze kamarady to uz neba. a ty dve priserny kese archivoval, a dve dalsi (i kdyz ma ted 29 nalezenych) uz jsou docela ok, protoze ho to zajima a rad si necha poradit a pomoct od zkusenejsich..

ale taky se radim k tem co si mysli, ze uz je spousta peknych mist v prirode obsazenych peknyma ragularkama, a uz se spis zaplnuji diry ve mestech filmovkama bez napadu.

ale s horlivymi kacery (ja sem kazdou ze svych 4 pripravoval minimalne mesic), kteri uz uz chteji mit taky nakou vlastni holt nic neudelame.. (vim jak treba nekomu rikam o gc, a kdyz mu po jeho otazce 'a kdo to zaklada' reknu ze ty co to hrajou, tak hned zacne s tim, 'tak ja taky nakou zakozim!', nastesti ho vetsinou dost schladi dovetek, ze je za ni zodpovednej, ze se o ni bude muset starat a tak)

je rozdil mezi logy

A dokonáno jest!!! Doposud jedna z nejhezcích mnou odlovených mysterek..Luštení mi trvalo dva dny, ale polovinu casu jsem promarnil svojí vlastní hloupostí - no co, clovek nesmí být tak zbrklej,že? Doporucuji peclive císt listing a pak taky umet scítat a odcítat, vyplatí se to..=) Vzhledem k tomu, že "success" padl pred obedem, rozhodl jsem se ulovit mikromršku prírodní bez GPS místo zminovaného obeda. A v 11,30 hod. se pomocí stále se lepšícího geocuchu zadarilo! Tímto dekuji mikromovi za krásnou práci a promyšlenou nápaditost, kterou si s touto keší dal - a : jen tak dál..=D
TNLN


vs

Tak jak to vypada, zbyl odlov na me. No jednoznacne rikam, ze krome bodu do statistiky me tato keska nic nedala... Vzhledem k umisteni jsem si tam pripadal hodne blbe a co chvili jsem cekal, az na me nekdo zavola MP. Podle me GPSky je i spatne zamerena.


tak sem si taky prihodil, a muzu jit spat :)
  • 0

#12 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 870 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 8:12

Zdenekul napsal/a:
Jsem začínající kačer a geocaching mě i přesto že mám velmi málo volného času velice nadchnul,přijde mě jako velice dobrá myšlenka spojení techniky,znalostí a zdravé přírody.Bohužel když po večerech pročítám některé vlákna ve fóru tak začínám být tak trochu znechucený či zklamaný.


Neber to tak vazne a ber si z geocachingu jen to co beres za podstatne a neprejimej nazory druhych, ktere nejsou v souladu s tvym vnitrnim presvedcenim. Pak zjistis, ze geocaching je pekna zabava.
Kdyz se nad tim zamyslis, tak zjistis, ze ti remcalove jsou stale ti sami a ja ani netusim, zda se zabyvaji tim pravym geocachingem, nebo jen sedi u pocitace a pak se snazi ulovit nejakou cache vedle silnice. Ty jsou vetsinou jen pro bod a sam jednu takovou provozuji, abych mohl lepe pochopit lidske chovani.

Takze hlavu vzhuru a rychle do prirody bez ohledu na snih, dest a slunicko. Teprve az prijdes domu poradne zabahneny, promoceny, promrzly a se zahadnym usmevem na tvari, tak pochopis kde je ten pravy geocaching.

P.S. kdyz jsem jednou vecer, po lovu, vpadl do EC tak mne trochu prekvapily pohledy nemcu co sedeli vedle mne. Kdyz jsem vytahl notebook z baglu, tak jeste vic nechapali. Teprve pak jsem si uvedomil, ze to moje obleceni (ac ciste) moc nepasovalo do toho vlaku a ten notebook k tomu pasoval jeste min. Ale to je zivot a o tom to je.
  • 0

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#13 Sylvia999

Sylvia999

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 538 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 8:22

Geocaching pro tebe bude takový, jaký si ho uděláš. Remcaly nech bejt ať si remcají a vybírej si, co se ti líbí. Naštěstí je z čeho.:)
  • 0
Sylvia999

#14 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 104 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 8:31

to Zdenekul: podle Tvého příspěvku je vidět, že o tom přemýšlíš a správně jsi pochopil podstatu GC, takže: "Jaký si to uděláš, takový to máš." A body? O ty jde až v první řadě. :D Třeba u nás je to tak, že si v pohodě kešujeme, pak se začne blížit nějaké jubileum. To v nás pak bouchnou saze (hlavně v Aničce) a pak je to takřka jen o bodech. ;)
  • 0

#15 BAFteam

BAFteam

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 251 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 8:47

Solim napsal/a:
P.S. ...po lovu, vpadl do EC tak mne trochu prekvapily pohledy nemcu co sedeli vedle mne. Kdyz jsem vytahl notebook z baglu, tak jeste vic nechapali. Teprve pak jsem si uvedomil, ze to moje obleceni (ac ciste) moc nepasovalo do toho vlaku a ten notebook k tomu pasoval jeste min...


Jasne, to je jedna z krasnych veci - MY vime a oni ne. Nez mnozi z nas zacali s GC vubec netusili, jak je svet zaplnen "nasimi" krabickami! My víme...:)
A presne - v maskacich, poradnych botach casto vybaveni nejnovejsi elektronikou jdem NA TO! Pro nasi radost!!!
Proto, at si kazdy vybere tu kes, ktera ho nejvic bere. Kazdy zkratka hleda neco jineho - je to jako v zivote - nekdo kvalitu, nekdo kvantitu.
V neposledni rade nas to bavi i proto, ze patrime do "správně ulítlé" komunity... Zakony a pravidla je vsak treba ctit...;)
  • 0

#16 Osik

Osik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 503 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 8:52

Dodal bych jednu věc: Pišme pravdivě logy. Sám jsem býval "ohleduplný" a kde se mi nelíbilo jsem skoro nic nenapsal. Ale po poslední zkušenosti v Praze (již zmiňované P&S a ZS Brigadniku) budu psát jestli se mi to líbilo nebo ne. Doufam, že autoři keší se začnou chytat za nos, když jim lidé budou psát "že se jim to nelíbilo".

  • 0

#17 marekd

marekd

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 232 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 11:37

Myslím, že příspěvky na fóru neodráží skutečný stav gaocachingu. Některé jsou dost pro pobavení, některé spíše smutné, ale většinou nevyjadřují většinový názor. Keše jsou jiné ve městech, jiné v přírodě, každý dělá GC s jiným cílem. Já mám rád keše v přírodě a jsem naprosto spokojený. Takže optimistický pohled a je to v pohodě. Zdravím.
  • 0

#18 chipoliny

chipoliny

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 326 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 12:28

Osik napsal/a:
Dodal bych jednu věc: Pišme pravdivě logy. Sám jsem býval "ohleduplný" a kde se mi nelíbilo jsem skoro nic nenapsal. Ale po poslední zkušenosti v Praze (již zmiňované P&S a ZS Brigadniku) budu psát jestli se mi to líbilo nebo ne. Doufam, že autoři keší se začnou chytat za nos, když jim lidé budou psát "že se jim to nelíbilo".


Přesně tak. Přestaňte už lézt ownerům do zadku, stejně nic nedostanete a napište do logu ze keška stála za prd a nedoporučujete ji. Napište taky proč.
  • 0
www.chipoliny.blogspot.com
podívejte se na geoprojekt K pramenům
http://chipoliny.blo.../k-pramenm.html

#19 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 141 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 12:33

Což o to, já včera napsal jeden asi... kritickej :) log. A hned mi došel mejl od ownera, proč sem tam jako teda lezl. B)
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#20 bella-donna

bella-donna

    z ZZ9 Plural Z Alpha

  • Members
  • PipPipPip
  • 458 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2008 - 13:28

honny napsal/a:
Což o to, já včera napsal jeden asi... kritickej :) log. A hned mi došel mejl od ownera, proč sem tam jako teda lezl. B)


Tak to se mi ještě nestalo. Jelikož jsem deformovaná povoláním, tak hodnotím furt.:D
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama