asad napsal/a:
Pokud se rychlost a přesnost vylučují, upřednostňuji přesnost. Tyto stránky a zdejší fórum jsem samozřejmě procházel. Všiml jsem si kladných referencí na GPSMap 62S, nicméně kladné reference jsou třeba i na eTrex vista HCx Pro, které je levnější (nicméně: lze interpretovat kladné hodnocení této GPS absolutně, nebo jen vzhledem k ceně??). Jsou tedy např. tyto 2 modely co se týče přesnosti srovnatelné?
Pane dr.voto: vámi citované stránky jsem si projel. Bohužel jsem ale zjistil, že zdaleka ne u všech přístrojů je uváděna přesnost, a u přístrojů o nichž se na www.garmin píše jako o přesných, je na tomto webu jejich přesnost a spolehlivost hojně kritizována. Zeptám se tedy jinak: existuje podobně přesný model jako GPSMap 62S, u kterého bych ale neplatil za funkce, které nevyužiji?
Ve stručnosti - jakákoliv "papírová" hodnota je ti v terénu nanic, protože to jsou hodnoty laboratorní resp. referenční. Budeš-li například v hlubokém údolí, paradoxně budou přesnější ty navigace, které nejsou na signál tak citlivé - nepobírají v té době signály odrazem od "stěn" údolí a samozřejmě v otevřené krajině tomu může být naopak. Píšu může, protože v otevřeném terénu budou i ty "horší" navigace pravděpodobně stejně přesné. Rozdíly pak mohou být například uprostřed rovného hustého lesa, tam se citlivější navigace budou chytat trochu líp.
Lidé co si stěžují na přesnost většinou neberou v úvahu momentální situaci v době měření (počet viditelných satelitů, terén, překážky od kterých se může signál odrazit atd.) a pak se není čemu divit že si stěžují.
Pokud potřebuješ opravdu velkou přesnost, budeš muset sáhnout po některé geodetické nevigaci, ale to jsme cenově naprosto v jiných řádech než za outdoorovu navigaci. Pokud potřebuješ přesně zaměřovat (například umístění cache) lze si vypomoct funkcí navigace "průměrování" - vypočte se několik dílčích výsledků a ty se zprůměrují, měření je však třeba několikrát opakovat při jiném postavení a množství satelitů atd.