Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Vyplatí se prémiové členství (2014)

groundspeak premium

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
277 odpovědí na toto téma

#121 Bubbu

Bubbu

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 97 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 19:43

Záleží na tom, jak moc se chceš GC věnovat. Můžeš mít tisíce nálezů a být hrdý BM. Ale s PM si víc užiješ - nejen stahování PQ , PM keše, notifikace nových keší, ...Nejlepší jsou statistiky, o těch se tady ještě nikdo nezmínil? Tedy, těch výhod je hodně a za ty peníze se určitě vyplatí.


  • 0

#122 fly2free

fly2free

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 76 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 19:48

Kdybych to měl vidět takhle pesimisticky, asi bych nikdy žádnou keš nezaložil.

Co se týče lovců na zkoušku, tak tím byl tuším každý z nás, když s geocachingem začínal.

A chová li se někdo při odlovu jako pako v začátku, je velká pravděpodobnost, že ho to jen tak nepřejde ani později, a bude se chovat jako pako i po několika stech nálezech, a ani zakoupením PM se takový jedinec jako mávnutím proutku zřejmě moc nezmění. Zažil jsem i jedince, kteří jsou dlouhodobě PM a mají i několik tisíc nálezů, a stejně se při odlovu chovají jako pako, a okolí keše po jejich nájezdu vypadá jako by se tam přehnalo stádo hrochů.  Ale to už jsme zpátky u toho procenta blbců.

Také jsem již zažil lovce s PM, týden starou registrací a dvaceti nálezy.

To samo o sobě ale také nemusí nic znamenat, protože stále je to jen a jen o lidech.

Zkrátka je to stejné jako na silnici. Řidič v luxusnějším a drahém autě, také není automaticky lepším řidičem,

bohužel, oni sami si to o sobě velmi často myslí.

Založit PM keš, a očekávat návštěvu jen těch "slušných", je stejně naivní, jako vybudovat silnici jen pro luxusní auta, a očekávat provoz bez dopravních nehod. Zkrátka tohle kastování se mi nelíbí.

 

Díky za Tvoji reakci :-) zvysim si díky tomu počet příspěvků v profilu....ale vazne 

Kdyz vidim jak reagujes treba na muj prispevek, mam subjektivni pocit že hledas neco mezi radky, co tam neni.

 

Kdybych to měl vidět takhle pesimisticky, asi bych nikdy žádnou keš nezaložil

Nevim kde je co v mem prispevku  pesimistickeho - pouze jsem popsal co  je faktem . Fakt nemusi byt nutne pozitivni, jsou i negativni fakty , treba jako ze vsichni umreme....

Diky za Tvoje kesky, ale i my jsme par kesek zalozili Takze snad dle sve logiky uznas, ze ani my to nevidime pesimisticky :-) . A to ani po nekolikerem vydrancovani od CWG, ktere potom doplnime , ztratach temer vsech GC a TB i ztrate nekolika kesi :-)

 

Co se týče lovců na zkoušku, tak tím byl tuším každý z nás, když s geocachingem začínal.

To bezesporu, ale opet tak trochu vytrhavas z kontextu -  o tom neni ze vsichni meli kdysi 0 a vetsinou i BM .

Rec byla o dost velkem mnozstvi lidi, kteri odlovi pouze par kesek a neobtezuji se precist ani pravidla teto hry, natoz je dodrzovat. Neverim, ze v keskach  po par odlovech  budou pokracovat viz i mnohe ucty na GS

 

Také jsem již zažil lovce s PM, týden starou registrací a dvaceti nálezy. Zažil jsem i jedince, kteří jsou dlouhodobě PM a mají i několik tisíc nálezů, a stejně se při odlovu chovají jako pako

Ano to Ti verim, nicmene viz předchozi prispevek, kolik takovych PM pripada na BM tzv na zkousku v kontextu meho prispevku.

 

Řidič v luxusnějším a drahém autě, také není automaticky lepším řidičem,bohužel, oni sami si to o sobě velmi často myslí.

Na silnicich jsem dnes a denne a rozhodne nevim co si lidi v luxusnějších  autech mysli , na tu fintu jsem fakt jeste  neprisel. Premyslim ....od jakeho typu, modelu, ceny je auto tzv luxusni ? Je to Mercedes, BMW  nebo i jenom Oktavka .  Je to ojety BMW, ktery stoji mene nezli nová Fabie  ? :-)

 

Založit PM keš, a očekávat návštěvu jen těch "slušných", je stejně naivní, jako vybudovat silnici jen pro luxusní auta, a očekávat provoz bez dopravních nehod.

Projel jsem prispevky jen tak letem svetem ale  toto "ocekavani" jsem tam nikde neviděl. Kdyz se budu drzet pouze sveho prispevku - psal jsem pouze o možnosti omezit riziko .

 

Zkrátka tohle kastování se mi nelíbí.

Tato veta mne dostala , jake kastovani ? BM muze odlovit PM kes a muze ji zalogovat, v čem je proboha to kastovani ? 


Tento příspěvek byl upraven od fly2free: 28 srpen 2014 - 19:49

  • 4

#123 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 787 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 20:04

Můžeš mít tisíce nálezů a být hrdý BM..

 

Mít tisíce nálezů a být obyčejným BM bez přívlastků nemůžu?


  • 0

#124 von Bronin

von Bronin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 599 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 20:11

No pochopitelně, PM se velmi vyplatí - kdo rok vyzkouší, pochopí......a vracet se k BM bude jen těžko.

...Ještě bych to drobet rozvedl. Pro toho, kdo na keše chodí jen několikrát do měsíce, a dá jen pár kousků asi PM opravdu moc smysl nemá. Ale pokud hrajete často a jste aktivními uživateli, tady myslím není vůbec co řešit (Nechci se tu dohadovat, zda částka za PM členství je málo nebo moc - každý z nás má jiné finanční možnosti). Já osobně si neumím představit kolik času bych jako BM ročně trávil nad klikáním keší do navigace po jedné a nad dlouhým plánováním trasy každého výjezdu dopředu či hledáním/používáním různých "pirátských" programů, abych si tedy k PQ a dalším výhodám pomohl "nelegální/podvodnou cestou". Přijde mi jednodužší koupit si PM,ušetřit hromady času u počítače a ty peníze si vydělat - to jde totiž rychleji a dá to mnohem  méně práce nežli věčně obcházet omezení Groundspeaku pro BM.....


Tento příspěvek byl upraven od von Bronin: 28 srpen 2014 - 20:13

  • 4

#125 fly2free

fly2free

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 76 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 20:14

My, co na keše chodíme/jezdíme na vlastní pohon tydle starosti fakt nemáme :D!

 

Až bude Groundspeak platit ownerům za to, že pro něj vytvářejí nějaký keše (třeba podle počtu FP, co říkáte? :D) a revírníkům, že pro něj revírníkujou, pak možná bude mít právo si diktovat nějaký podmínky a omezení. Komerční firma má právo se chovat komerčně a žádat spravedlivou cenu za svoje služby. Ale ne firma, která si hraje na partu kamarádů, co všechno dělají rádi zdarma a svépomocí, čistě pro radost ze hry, a přitom ve skrytu na tom chce vydělávat. S tím ať jdou--- víte kam, že? :D

 

Ano zpet ke korenum geocachingu  :-) ..... kdyz koukam na Tvoj profil, vrta mi hlavou za jak dlouho dojdes  na ten  vlastní pohon z Prahy na kes treba v Olomouckém kraji :-) :-) 

ale kdyz pak ctu  :

 

Komerční firma má právo se chovat komerčně a žádat spravedlivou cenu za svoje služby. Ale ne firma, která si hraje na partu kamarádů, co všechno dělají rádi zdarma a svépomocí, čistě pro radost ze hry, a přitom ve skrytu na tom chce vydělávat. S tím ať jdou--- víte kam, že?

 

.....nejak mne prechazi smích :-(    TA  firma nic pred nikym neskryva, dala svoje pravidla sve hry na stul jeste pred tim nez jsi si odklepla svuj ucet na jejich servru resp servrech, které take nebezi zadarmo a přes konektivitu/ domeny, jez  musi take TA  tzv komercni firma platit . Rekl bych ze ve skrytu na nicem nevydelava, vydelava zcela transparentne a vsichni vedi na cem , ale ne vsichni si dokazi uvedomit že ta komercni firma musi i ona neco musi platit..... A proboha,  co je to ta  spravedliva cena ? Sto korun  jak pise Pupek, promile z ročniho cisteho prijmu,... kdo je ten spravedlivy, ktery stanovi spravedlivou cenu ?

Prijde mi ponekud ubohe neco nekomu naprosto dobrovolne  podepsat, souhlasit s jeho podminkami a vzapeti  lkat jak je to spatne.

A posilat nekoho někam, každy vi kam ....no to uz mi tedy dvakrat krestanske neprijde .


  • 13

#126 L+M+V+H

L+M+V+H

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 20:26

Debata trochu sklouzla stranou od mého původního tématu, ale díky za všechny příspěvky. PM mám na zkoušku, tak to zkouším. Zatím trochu experimentuji s PQ, ale ještě jsem neměl moc čas si to pořádně prohlédnout, jen jsem to tak narychlo projel. Jak například vyfiltruji všechny keše v okruhu 50 km, které jsou jen pro PM? (To bylo první, co mne napadlo hledat - abych viděl, kolem čeho jsem chodil a nevěděl o tom :-)

 

Jinak sice zatím sbíráme keše je krátce a máme jich pár, ale i tak si dovolím s některými názory nesouhlasit:

 

Ad zaprděná zemička - myslím si, že my jsme GC velmoc. Stačí se podívat na mapu keší a je vidět, kde je husto. Dobrý příklad taky je, že GS vyrábí travelbugy v designu s vlajkou země jen s pěti vlajkami - a česká je jedna z nich. A kdyby se přepočetl počet geocacherů v zemi na jednoho obyvatele, tak věřím, že jsme na světě jednička. Můj odhad pořadí je CZ-NL-DE-CA-US, ale jen to střílím od boku podle těch vlajek na travelbugách, neví někdo, jestli existují nějaké statistiky?

 

Ad nadávání na GS - já celkem věřím, že GC je skvělý nápad a že si za něj GS všechny peníze, které dostává, plně zaslouží. I kdyby ten provoz serverů a další režie byl podstatně levnější, než kolik dostávají, tak ten nápad podle mne takovou hodnotu má a rozhodně nepovažuju nic z toho, co dostávají za nezasloužené.

 

Ad cena PM - pro mne osobně to také není velká částka, ale mám nějakou deformací že nesnáším plýtvání. Čimkoliv - jídlem, vodou, penězi atd, bez ohledu na objem. Takže nejde o to, jestli je to hodně nebo málo, ale o to, jestli za to dostanu něco, co chci. Pokud je to za kravinu, tak je moc i 1 Kč za den. Pro někoho možná částka, nad kterou se nezamýšlí, a zbylý rohlík taky hodí do koše, ale mně to tohle nějak nefunguje a nemám rád vyhazování čehokoliv.

 

Ad trávení času obcházením omezení BM - popravdě řečeno jsem dlouho nevěděl, že nějaká omezení existují, prostě proto, že jsem měl od začátku C:Geo. A protože mi i teď, když jsem (na měsíc) PM připadá pořád jako nejlepší software na GC, tak u toho asi zůstane.

 

Připadá mi lepší přispět do hry jinak, než platit Groundspeaku. Například pokud vezmu peníze, které jsme od jara, co sbíráme keše, utratili za věci, které cíleně nakupujeme na to, abychom je dali do keší, tak by to taky nějaká částka byla. To mi připadá smysluplnější, protože to nejlepší na geocachingu pro mne je sledovat, jakou radost mají děti z toho, když keš objeví, a z věcí, které vidí, když ji otevřou. A přiznejme si, že je to dost často bída, prázdná keš není výjimkou a nejčastější jsou různé papírové kartičky a podobné drobnosti s nulovou hodnotou, které nejsou nijak aktraktivní ani pro děti. Snažíme se v keši vždycky nechat nějakou zajímavou hračku, obvykle násobně větší hodnoty, než věci z kindervajec, které si odnášíme a nechávat tam na počet víc věcí, než jsme si vzali, aby se keš zaplňovala a ne vyprazdňovala.


Tento příspěvek byl upraven od L+M+V+H: 28 srpen 2014 - 21:22

  • 2

#127 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 787 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 20:40

vrta mi hlavou za jak dlouho dojdes  na ten  vlastní pohon z Prahy na kes treba v Olomouckém kraji :-) :-) 

 

Jet z Prahy do Olomouce kvůli kešce by mě nenapadlo, tak zapálený kačer opravdu nejsem.

Ale když už člověk z nějakých důvodů v Olomouci je, není problém na vlastní pohon k nějaké kešce dojít.


  • 1

#128 Musky

Musky

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 20:45

Já nejsem PM, protože nemám čas na hru, špatný telefon, nemám dost možnosti ve svým volným čase se někam dostat. Několikrát jsem upozornil na chyby v oficiální aplikaci, některé byly vyřešeny, ale 2 důležité pro mě, nebyly. Nestahuji se mi obrázky v listingech při ukládání do ofline seznamu. Některé kese se zobrazují jen jako obrázky a text není vidět, jenom když ho výběru. GS mi odpověděl ze mám to řešit s ownerem. To je takový problém se zmenou barvy pozadí? Kdyby cgeo nebylo pomalé, tak bych používal. Byl jsem rok PM a kvůli takovým chybám nebo mých omezením neuvažují vůbec o PM. Pro me 700 Kc na rok je malo ale očekávám také za to něco. Opencaching bych klidně hrál, ale malo kesi, nejbližší myslim snad 20km. Zkoušel jsem i munzee ale to me nezaujalo, ale to je špatným telefonem. Jediné kvůli čemu bych si pořídil PM jsou PQ, to jsem používal, zbytek vůbec, v tom nevidím smysl. Statistiky me nezajímají, xTF bez auta těžko. Favorite body jsem dal myslím jen 2, moc hezkych kesi jsem nenašel.
  • 0

#129 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 21:15

Víte, co mi na Groundspeaku vadí nejvíc? Že jsem to nevymyslel já.


  • 15

#130 Gresaci

Gresaci

    Romana

  • Members
  • PipPipPip
  • 986 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 21:43

...Ještě bych to drobet rozvedl. Pro toho, kdo na keše chodí jen několikrát do měsíce, a dá jen pár kousků asi PM opravdu moc smysl nemá. Ale pokud hrajete často a jste aktivními uživateli, tady myslím není vůbec co řešit (Nechci se tu dohadovat, zda částka za PM členství je málo nebo moc - každý z nás má jiné finanční možnosti). Já osobně si neumím představit kolik času bych jako BM ročně trávil nad klikáním keší do navigace po jedné a nad dlouhým plánováním trasy každého výjezdu dopředu či hledáním/používáním různých "pirátských" programů, abych si tedy k PQ a dalším výhodám pomohl "nelegální/podvodnou cestou". Přijde mi jednodužší koupit si PM,ušetřit hromady času u počítače a ty peníze si vydělat - to jde totiž rychleji a dá to mnohem  méně práce nežli věčně obcházet omezení Groundspeaku pro BM.....

 

já si zas neumím představit jít na krabičku, o které nic nevím, jen proto, že je pár metrů ode mě

ta spousta času, které trávím plánováním a zadáváním ručně každé krabičky do GPS po přečtení listingu a přípravou jednotlivých výletů, je už první polovina té radosti, která mě čeká při odlovu


  • 6

#131 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 21:47

Já měl PM na rok, FP jsem dával, statistiky jsem sledoval, odlovil jsem několik PMO kešek. Podle GPS v mobilu chodím chvíli, notifikace jsem nevyužíval. Auto taky nemám.
  • 1

#132 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2014 - 23:32

Tohle je téma je opravdový evergreen... Zda být či nebýt Premium Member...

 

Platím si PM hlavně proto, že chci minimalizovat čas nutný pro přípravu výletu a zároveň nechci porušovat to, k čemu jsem se při registraci zavázal. Tak jako každý bych si uměl najít cestu a stahovat balíky dat i jako Basic Member, ale nedělám to. Dál se mi líbí možnost přidělovat Favorite body, nemusím si lámat hlavu jestli některá keš je PM nebo ne (a chápu proč někteří autoři PM keše zakládají), používám vlastní bookmarky atd. Využívám většinu PM funkcí a těch pár stovek ročně je opravdu zanedbatelných vzhledem k úspoře času a ostatním nákladům spojeným s GC.

 

Zazněly tady tradiční názory na Groundspeak obviňujícící je z neschopnosti, ziskuchtivosti, parazitování na práci řadových geocacherů, z přezíravého postoj k geoveřejnosti, amerikanocentrismu, atd. Vidím to jinak:

 

GS neprodává keše, které my všichni zdarma vytváříme. GS nám jen zprostředkovává službu, která nám umožňuje ty keše vytvářet, vyhledávat, filtrovat, logovat, počítat statistiky, hrát si. Má velmi obratně nastavenou obchodní politiku – 99% funkcionality dává k dispozici všem zadarmo, a zbylé 1% zabalil do balíčku, který nazval PM. Ten za vcelku drobný peníz úspěšně prodává. No a protože na svou službu přilákal opravdu hodně lidí, tak se to vyplácí. K tomu se samozřejmě přidají přímy z reklamy a dalších volitelných záležitostí (TB a jiné) – a hezky jim to funguje.

 

Parazitování? Ne, je to velmi transparentní, férový obchodní model. Ziskuchtivost? Asi ano, ale v Americe platí, že za dobrou práci (a hlavně za dobrý nápad) je dobrá odměna - aniž by byl stanoven horní limit odměny a aniž by se to považovalo za něco nemorálního. Amerikanocentrismus? Ne, američtí geocacheři jsou taky s lecčím nespokojení – jen to jsou trochu jiné věci. Neschopnost? Nemyslím si.

 

Za ta léta, co používám služby GS, vidím dost zlepšení. Za prvé, stabilita celého webu. Všichni jsme už zapomněli na dřívější výpadky služby v řádu hodin a dnů. Je očividné, že investovali do vyšší úrovně hostingu a zároveň postupně překopávají jádro celého systému, účelněji využívají aplikační i datové servery. Sjednocují grafiku takže web je přehlednější (i když uživatelé vždycky nadávají, že dřív to bylo lepší). Zavedli Live GC API rozhraní, které výrazně zjednodušuje a dál urychluje stahování dat.

 

Ano, zůstává pár drobných technických chyb typu rozklikávání ikon na mapě, ale podle mě dva hlavní problémy Groundspeaku jsou tyto:

 

1)      Neumí dobře pracovat s geoveřejností. Chtějí komunikovat, chtějí naslouchat, ale neumí to. Nemají to jednoduché vzhledem k velikosti a různorodosti komunity, ale určitě by to šlo dělat líp. Frustruje mě to protože jsem do komunikace s GS investoval spoustu času, znám hezkých pár lidí ze Seattlu osobně – a moc to není znát.

2)      Nedotahují nápady do konce. Přijdou s něčím novým (suvenýry, statistiky, lab keše), pohrají si s tím – a nechají to ustrnout a jdou si hrát s něčím dalším. Chybí jim dlouhodobá koncepce a tak experimentují různými směry.

Ahoj Kulhale, tvého názoru si vážím a celkem s ním souhlasím.

 

Souhlasím i s tím, že se spousta toho lepší (ale taky je pravda to, že těch, kteří si pamatují výpadky už taky nebude z českejch kačerů většina) a jsem jedině pro, dovedu si poměrně přesně představit, jaký je provozovat webovej server s tak nechutně přerostlou (a neustále živou) databází - myslím, že je skoro zázrak, že se nestává, že by semotam zmizely nějaký logy a podobný habaďury. Stejně tak je super, že se postupně snaží web čistit a snad i zrychlovat (už to, že to jede tak, jak to je jede je bomba a vzhledem k tomu, že mají relativně málo zaměstanců a core developerů je pokud se nepletu fakt maličko, tak je to fakt zázrak).

Jen teda to API, to je prostě fail nad fail. Neschopnost to uvolnit a otevřít více lidem je věc, která mě vytáčí a která naštěstí nemá nic společnýho s PM platbama. :)

 

a ad 1) souhlas, naprostej a jistej - ale sám píšeš, že to defacto ani není možný - v podstatě jediná možnost je najít si buď dobrovolné ambassadory v lokálních komunitách - s velmi dobrou znalostí PR, social media a komunikace (a to by se tady u nás sakra zhádalo) nebo si zaplatit agenturu/freelancera s sakra dobrým citem pro obsah a ideálně láskou k geocachingu. A obávám se, že ani k jednomu nedojde, neboť by to bylo sakra náčočný.

 

a ad 2) v tomhle souhlasím a moc to nechápu, podle mě to není ani tak chybějící koncepcí, jako spíš žádnou koncepcí a možná i tím, že levá ruka neví, co dělá pravá ruka (což je podle mě docela dobře vidět ve vývoji aplikace na Iphone).

 

a ještě doplním) podle mě si neumí dost dobře vážit si práce dobrovolníků (retrívři, eventotvůrci, owneři, tvůrci aplikací), zcela jistě lze tyto dobrovolníky nějak ocenit (zdaleka ne nutně finančně či nějakým ziskem), zcela jistě by stačila nějaký blbost jako speciální odznak na profil (to je teď in) a nebo nějaká ptákovina, která by jejich práci nějak ocenila. Nebo třeba taky to, že by udělali "výjezdní" mini block party někde po světě a třeba tam někteřým předali nějakou blbou plaketku nebo tričko - to by podle mě zlepšilo vnímání GS o výrazný procento.

 

Ale doplním i to, že tohle je u dobrovolnický práce celkem obecně problém, lidé neumí děkovat, neziskovky neumí své dobrovolníky motivovat. Tady je to otočený, že dobrovolníci "pracují" pro ziskovou společnost. Ale jinak, třeba taková wikipedie a potažmo Wikimedia Foundation (a wikipedisti a podobní kolemjdoucí) se posledních X let snaží zjistit, jak vlastně motivovat své dobrobolníky a ještě to za ty roky nezjistili a zřejmě jen tak nezjistí. Ale přesto je dobrovolníků píšících wikipedii stále obrovské množství a tak tvoří neocenitelné a nevyčíslitelně hodnotné dílo ve svém volném čase.

 

A stejně tak i další dobrovolníci - běžnej owner není z tohoto hlediska ničím vyjímečnej, běžnej kačer platící si PM taky ne, prostě to tak je, že sem tam i dobrovolné koníčky něco stojí (ať finančně, tak třeba časově).


  • 4
:)

#133 zdeziz

zdeziz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 514 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 0:21

Debata trochu sklouzla stranou od mého původního tématu, ale díky za všechny příspěvky.......

K původní otázce: PM: je pohodlné, praktické, vyzkoušel jsem, líbilo. Ale na 2-3 keše při výletě nebo procházce s dětmi to moc smysl nemá. Teda podle mého. Zato bych doporučil (pokud nemáš) nainstalovat nějaký program na správu keší, tady klasicky Geoget. Někam musíš všechny ty pokusy s PQ uložit a zpracovat.

  GPS - mobil: po éře map a nákresů jsem to před GPS zkusil krátce s mobilem, moc mě to nebralo. Někde si vzpomenu, kouknu do mobilu, skočim za roh a loguju. Z celého GC mi zbyde víceméně ten bod. Výhoda i nevýhoda GPS je pro mě právě v té nutnosti připravit se aspoň trochu předem, plánovat, vybírat. Taky možná jen úchylka, pro jiného ztráta času. A nevýhody - prostě off-line.

  Spousta počtů všeho možného - lidí, keší atd. se dají často dohledat na project-gc.com

  PM keší bylo ještě nedávno u nás pod 1 000, tuším cca 800, pokud nemáš smůlu na místo (nedávno se zmiňoval Bezděz s jedinou keškou a to PM), nemusíš je vůbec řešit. Co jsem viděl v době PM já, poměr počet/nadprůměr víceméně stejný jako u BM, pokud chodíš mimo město.

  Obsah keší: je těžké podstrčit nenápadně do keše něco na výměnu tak, aby měli děti radost z nálezu.  :) Naštěstí z toho rychle vyrostou a ploužení se po lese přenechají tátovi.

Ale jestli jsem se koukal správně, už máte něco nahledáno, nepíšu nic nového.

Jen mě ještě napadá - zkušební PM má být na měsíc, mě ho vypnuli až skoro po dvou. Ale nespoléhej na to, byli tu i opačné zkušenosti.


  • 2

#134 zdeziz

zdeziz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 514 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 2:49

Ahoj Kulhale, tvého názoru si vážím a celkem s ním souhlasím.

......

V jádru souhlas s oběma. I jako BM se zkušeností s PM. Tyhle dohady PM-BM má z velký části podle mě na svědomí právě ten model, kříženec obchodní společnosti s dobrovolnictvím. Příklad s Wiki je asi nejblíž, ale u GS to jde ještě dál, až do terénu a fyzické krabce, s konkrétními finančními náklady dobrovolníků a zničitelností. A třeba u retrívrů se mi zdá dobrovolnost už za hranou, nějaký druh odměny by mohl existovat, to bych jen opakoval fretiieho. Nemá cenu se rozepisovat, spor o to, zda být PM či BM je podle mě zbytečný. Poměr produkt/cena, přínos pro gc/spotřeba atd., individualní záležitost v konkrétní situaci a čase, koneckonců tak to Gs nabízí.

Potíž je u PM keší, kde už ani nejde o vztah kačer - Gs, ale kačer-kačer. To je rozhodnutí ne někoho v Americe, ale konkrétního ownera. Hromada argumentů z obou stran, zredukovaná ve finále na : "Oba jsme založili keš, ty jsi na mé byl, ale svoji si přede mnou chráníš. - Tak plať jako já." Souboj o to, kdo je větší dobrovolník. Já platím na provoz servrů, já zas kupuju TB, GC, já víc zakládám, já pořádám eventy, já doplňuju logbooky. Různý pohled z různých stran bez řešení. Ale v souvislosti s tou Wiki mě napadá, jestli se dá taky k obrázkům přidělit rozdílná licence, třeba pro přispěvatele. Ptám se pro zajímavost, neřeším.

Jen by mě zajímalo, kam se gc pohne s érou mobilů dál. Asi se nestane nic, celosvětově tenhle systém masovosti bude fungovat dál, a my tu budeme mít co řešit. 


  • 2

#135 L+M+V+H

L+M+V+H

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 5:41

Zdeziz: díky za odpověď, která je celá zajímavá, ale co mne zaujalo je, že doporučuješ GeoGet, aby měl člověk "pořádek v keších". K čemu to třeba používáš? Zkoušel jsem si nainstalovat GSAK, ale zase jsem ho smazal - přišlo mi to složité a vlastně zbytečné. Přehled, které keše jsem našel mám na profilu na webu GC.com, ne? K čemu mi to bude? Nebo si nalezené keše nějak schováváš a třeba se k nim pak vracíš? Já vnímám keš jako něco jednorázového - najdu a už není důvod se k ní vracet. A vlastní keše zatím založené nemáme, tak možná se to hodí na sledování těch?


  • 0

#136 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 6:18

GeoGet je spíše na pořádek v nenalezených keších, ukládají se tam poznámky k řešení a finálové souřadnice. A z toho se pak exportují data pro GPSku. Třeba já mám v GG více něž 300 vyluštěných a ještě neodlovených mysterek.

 

A někteří si tam tvoří statistiky z nalezených keší.

 

Řekl bych, že to asi, zatím, na nic nepotřebuješ.

 

Moc to řešíš, zkus hlavně kešovat :-)


  • 4

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#137 Tranicka

Tranicka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 149 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 7:40

Zdeziz: díky za odpověď, která je celá zajímavá, ale co mne zaujalo je, že doporučuješ GeoGet, aby měl člověk "pořádek v keších". K čemu to třeba používáš? Zkoušel jsem si nainstalovat GSAK, ale zase jsem ho smazal - přišlo mi to složité a vlastně zbytečné. Přehled, které keše jsem našel mám na profilu na webu GC.com, ne? K čemu mi to bude? Nebo si nalezené keše nějak schováváš a třeba se k nim pak vracíš? Já vnímám keš jako něco jednorázového - najdu a už není důvod se k ní vracet. A vlastní keše zatím založené nemáme, tak možná se to hodí na sledování těch?

GeoGet je vynikající například v tom, že si do něj můžeš stáhnout PQ či keše přes GC Live a pak si je můžeš vyfiltrovat podle vlastní potřeby. Používáme to třebas při dovolené, kdy si stáhnu široké okolí a pak podle aktuálně naplánovaného výletu si do GPS vyfiltruju potřebné keše. Například. Dají se s ním dělat další kouzla, ale to by ti řekli jeho tvůrci nebo někdo zkušenější :)


  • 1

#138 L+M+V+H

L+M+V+H

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 7:52

A to si do toho programu stáhneš keše dopředu třeba na několik týdnů a pak jedeš podle toho? To jsou dost staré informace, ne? Já si vždycky keš prohlížím online předtím, než na ni vyrazím, abych viděl, jestli není třeba disablovaná nebo jestli v logu nejsou informace, že jsi posledí čtyři kačeři nenašli a že tam asi není nebo tak něco.

Je fakt, že vyluštěné a nenalezené mystery cache si zatím nemám potřebu evidovat, máme takovou momentálně jednu :-) Čili to asi opět nebude pro mne, zvlášť jestli je to zase založené na exportech PQ.


  • 0

#139 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 8:23

Já tyhle věci taky nainstaloval a pak zjistil, že to nepotřebuju. Mysterky luštím dopředu jen v místech, kam se chystám. A když pak vyrážím na výlet, stáhnu PQ v okruhu několika kilometrů bez mysterek a těch pár vyluštěných si tam pak doklikám ručně. Za pár minut hotovo a vyrážím.


  • 0

#140 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 8:40

No, GG je založený na tom, že máš přístup k aktuálním datům a většina lidí to řeší pomocí PQ. Ale jde to i jinak.

 

Pokud máš 120 nálezů a jednu vyřešenou mysterku, tak se řiď touhle radou:

 

"Moc to řešíš, zkus hlavně kešovat :-)"


  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz






Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:groundspeak, premium

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama