Přejít na obsah


Fotka

Nepoctivci v geocachingu aneb mlčet není dobré


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1851 odpovědí na toto téma

#921 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1215 příspěvků(y)

Publikováno 05 February 2019 - 20:31

K logování keší, které nejsou na místě a přesto si je někteří logují FI třeba na pohozený kus papíru, by stačila jednoduchá věc. Aby owner keše mohl zamknout keš tak, aby nešla logovat. A zrušené keše také zamykat.


To by nebylo moudré pro lovce, kteří logují několik dní/týdnů po nàlezu, což je celkem běžné, ne?
  • 4

#922 DogVader

DogVader

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 854 příspěvků(y)

Publikováno 05 February 2019 - 21:06

Tak ta deaktivace logovani by nebyla spatna, plus pravidlo, ze lze logovat maximalne do 14 dnu. A vyjimka pro ty, kteri maji spatny pristup k internetu, jedine po domluve s ownerem. Samozrejme by zustala moznost zalogovat kratsi FI a pak po libovolnem case ten log vice rozepsat.

Tento příspěvek byl upraven od DogVader: 05 February 2019 - 21:12

  • -2
Xiaomi Mi 9 (Android 9) + Locus Pro

#923 krky

krky

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 132 příspěvků(y)

Publikováno 05 February 2019 - 21:16

Já z poslední části téhle debaty nerozumím jedné věci. Uděláte dejme tomu wigo a nějaká cílová skupina na ně bude chodit podle zadání. Těch je x a pro ty jste to dělali. Pak Vám tam začnou chodit finálkáři, těch je y, přičemž se snadno může stát, že y>x. Pro ty jste to nedělali, což nikomu neberu. Ale skupina x nikam nezmizela. Těm to wigo udělá pořád stejnou radost. Tak na co archiv? Kvůli opotřebení a přiliš časté údržbě?

 

A já zkusím ještě lehce nastínit pohled ownera, který dělá keše pro podobné nadšence, jako je Modrák.  :wub:  Nemám sice žádnou extra náročnou či nedostupnou keš, ale o několika z nich by se dalo říci, že je potřeba pro jejich odlov něco udělat, nad něčím se zamyslet, někam se dostat, zkrátka absolvovat nějakou "cestu", příběh, přičemž ta "cesta" je tou přidanou hodnotou, kterou si každý kačer může krom zprofanovaného bodu odnést. A mám ohromnou radost z každého slova, které úspěšný nálezce napíše do logu. Těším se na to, co kačeři na cestě za keši zažili, jak si poradili s nástrahami terénu či šifry (hádanky, rébusu...), jestli se jim místo líbilo či jestli vůbec věděli, že zde něco takového je a podobně. Takže i když návštěvnost nemám kdo ví jak závratnou, tak většinu logů je radost číst a má tak pro mě smysl to takhle dělat. Naštěstí u mě zatím převažují X nad Y.

Důsledky opačného poměru v takto koncipovaných keších vidím z pohledu ownera dvoje. Za prvé logy finálkařů jsou naprosto jasně identifikovatelné a pro mě s minimální přidanou hodnotou, žádnou radost mi nepřinesou, už jen z principu totiž žádnou "cestu" za keší neabsolvovali a tak nemají o čem psát. A opravdu je velký rozdíl mezi tím, jestli si přečtu 10 zajímavých logů a jeden nezajímavý a nebo 10 zajímavých logů a 100 nezajímavých. Ale to je vlastně podružné a spíše o pocitech. Druhý závažnější důsledek je v tom, že velký provoz se nutně v krajině projeví, vznikají geodálnice, maskování masivně degraduje, zvýšený pohyb lidí vnímá mudlookolí a tím je větší šance na nějaký konflikt, nepochopení, prozrazení a pod. Čemu to vadí? Rozhodně to není o zvýšené údržbě či častější výměně logbooku. K jedné mysterce chodím častěji než kačeři. A drtivé většině keší to nijak nevadí. Ale pokud je tou přidanou hodnotou a "cestou" za keší zážitek z opuštěného a zapomenutého místa, objevitelská výprava či pátrání v zákoutích alternativní historie, tak tomu musí odpovídat i prostředí, kde je keš umístěná a jak se k ní dostat. Záleží na detailech, mně rozhodně. A pak je velký rozdíl, jestli jdu po vyšlapané široké geodálnici, která neskýtá velký prostor na pochyby o správnosti zvolené cesty, nebo si musím najít vlastní cestu napříč vegetací. A když najdu keš v úkrytu, který vypadá přirozeně a nenuceně, jako by zde byl odjakživa, je to jistě o něčem jiném, než vidět z dálky vykotlaný pařez vylepšený naskládanými větvemi a šiškami uprostřed vydupané mýtinky. Zjednodušeně řečeno, pokud udělám keš dostatečně komplikovanou a náročnou, aby se na ní vydali jen ti, kteří o takový zážitek a "něco navíc" stojí, uchová si keš své kouzlo i v detailech po dlouhou dobu. Je opravdu těžké, ne-li nemožné, udělat keš s tajuplnou atmosférou ztraceného místa pro návštěvnost 50 lidí za týden. A návštěvnost neúměrná místu to kouzlo a přidanou hodnotu může zničit všem a pak té skupince X, abych se vrátil k tvému příspěvku, už stejnou radost neudělá. To je, bohužel, vyzkoušené.

 

Zkrátka to není tak jednoduché a černobílé, jak by se mohlo zdát a nejde jen o jednoduchou rovnici o pár neznámých. Pro mě je GC mnohem košatější, bohatší a různorodější pojem, který zahrnuje mnohem více, než jen na mapě zobrazený seznam míst shrnutý do jednoho čísla. :)


  • 13

Čím víc hvězdiček, tím víc geocaching! * Kdo nebyl na Brázdě, kešuje zbytečně.


#924 HanzsCZ

HanzsCZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)
  • LocationChlumec, Ústecký kraj

Publikováno 05 February 2019 - 21:25

Cesta je. Zakládat tak těžké keše, že je vyluští jen pár Xek a nikdo z nich pak nepustí informace mezi Ypsilony. Jenže jak podotknul komisař Ledvina sotva Nick Carter vystoupil z vlaku: "To víte, tady v Čechách se vykecá všechno" :wacko: .

 

Pánové, čtu vlákno už pár týdnů (na etapy - jako prevenci infarktu), ale až tenhle komentář mě přinutil k vyjádření.

Byl jsem koncem ledna u nás na mysterce, není úplně pro každého, vzhledem k povaze - GC7J980. No a když si přečtete Disable log, chce se mi znovu brečet.

Já jako de...ehm...uživatel X hledám, lovím v paměti a kysnu na tom dobře dva tejdny, zatímco uživatel Yy to nasype někam na web a tradá. Kuníci ji obnovili poměrně rychle a myslím, že se s fenoménem Y dokázali vypořádat. Na jak dlouho? Měl Ledvina pravdu? A co na to všichni X? Kolik kolizí při dalším disable Kuníci budou muset řešit?

Měl jsem rozepsaný listing několika mysterek, wherigo, multinu...jenže fenomén Y m před publikací vždycky nějak znechutil. Je potřeba si na všem najít aspoň zbla pozitivního - s dětmi člověk přijde na to, že největší radost je ze setkání a z okamžiku nálezu, resp. otevření krabičky. A na to se pokusím nějakou krabičku vymyslet. Klidně s otazníkem. A protože bude dělat radost dětem, budu mít radost i já.

 

 

 

Optimisté a pesimisté mají jedno společné: jsou nepoučitelní.

  • 0
Není Ústí jako Ústí. Ale to naše Ústí je nejlepší...

#925 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8794 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 8:11

Tak ta deaktivace logovani by nebyla spatna, plus pravidlo, ze lze logovat maximalne do 14 dnu. A vyjimka pro ty, kteri maji spatny pristup k internetu, jedine po domluve s ownerem. Samozrejme by zustala moznost zalogovat kratsi FI a pak po libovolnem case ten log vice rozepsat.

To je na nic. Skoro nikdo mimo pár grafomanů, by to nerozepsal. A při současném stavu by to ownerovi už dopsané nepřišlo mailem.

Mimochodem, aby i změna logu chodila mailem, by nebylo od věci.

Někdo se splete, dá DNF, přitom našel, změní to a já mám obavu, že keš není na místě. Nebo naopak, podvodník loguje WN, za měsíc to změní na FI a já se to už nedovím. Ne že bych to tak sledoval, ale WN od nějaké známé firmy je podezřelé a na to bych si pozor dal.

Pozdní logování ... buď je někdo opravdu takový bordelář, že loguje po několika měsících všechno na co si vzpomene (ale takový lovec by pár bodů oželel, evidentně pro něj nejsou důležité), nebo někdo loguje zpětně po rozdělení nicku. No a nebo někdo loguje to, kde nebyl a spoléhá na to, že už se to nedohledá.


  • 2

#926 bejcci

bejcci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 666 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 8:52

Změny logů a nové obrázky v logu umí hlídat Project-gc. Je to ale placená funkce. Mohu potvrdit, že pár případů neoprávněné změny WN na FI už mi ta funkce odhalila. A jeden z dotčených se hodně divil.
  • 0

#927 d-n

d-n

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 10:34

Cesta je. Zakládat tak těžké keše, že je vyluští jen pár Xek...

 

To je cesta leda do pekel. Jednak to stejně nějaké nakonec Y vyluští, ale hlavně se tím odstřihne spousta poctivých X. A nedělejme si iluze, část z nich se prostě přesune na temnou stranu síly a stanou se Y. Můj pocit je, že za rozmachem finálkaření stojí právě nárůst počtu běžným člověkem neluštitelných mysterek. To období se dost kryje. Dřív jsem měl v Praze taky spoustu nevyluštěných keší, ale věděl jsem, že má cenu snažit se je vyluštit. Většina ale šla luštit tak nějak za běhu po publikaci nebo když jsem se chystal do dané oblasti. A když jsem jel na výlet třeba do Pardubic, tak jsem si vyhradil týden a prostě vyluštil naprostou většinu mysterek v tom městě. Dneska naprosto nemyslitelné a novinky s D>=4 často hážu rovnou na ignorelist, protože to je něco už od pohledu neluštitelného, kde člověk bez konkrétních, ale předem neznámých IT znalostí nemá nárok.


  • 12

#928 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 11:55

phrkt napsal/a 05 Úno 2019 - 18:22:snapback.png

Cesta je. Zakládat tak těžké keše, že je vyluští jen pár Xek...

To je cesta leda do pekel.

To jsem si taky uvědomil. U těžkých keší jsem si vždycky počkal na prvních pár úspěšných luštitelů (vždycky se jich pár našlo) a zhruba po týdnu jsem přidával návod k luštění (obvykle postup, jak to vypočítat). Protože však vím, že každý nemá buňky na matematiku, tak u těžších keší, které chci koncem r. 2019 zrušit, jsem teď přidal další návod - tentokrát pro nematematiky. Souřadnice finálky samozřejmě neprozrazuji, ale ať mají i nematematici radost (a zadostiučinění za školská léta). A ať se podívají do hezkých míst na Teplicku, o kterých do té doby třeba ani nevěděli. Viz např. GC7CFH2  (můj log z 6. 2.)


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 06 February 2019 - 12:05

  • 1
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#929 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 521 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 12:42

Kuníci ji obnovili poměrně rychle a myslím, že se s fenoménem Y dokázali vypořádat. Na jak dlouho?

 

Jestli přesunuli jen finální souřadnici, tak stačí zadat do GeoCheckeru tu poslední ne-finální souřadnici a je to. Nevím, jestli finálkové weby kromě vlastních finálek registrují i další doprovodné informace, ale odhaduji, že ano.


  • 0

#930 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 521 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 12:48

A když jsem jel na výlet třeba do Pardubic, tak jsem si vyhradil týden a prostě vyluštil naprostou většinu mysterek v tom městě. Dneska naprosto nemyslitelné a novinky s D>=4 často hážu rovnou na ignorelist, protože to je něco už od pohledu neluštitelného, kde člověk bez konkrétních, ale předem neznámých IT znalostí nemá nárok.

 

A to fakt musíš mít všechny mysterky vyluštěné? Těch luštitelných je pořád dostatek a mě teda omezuje spíš čas, než že bych neměl co luštit, protože to je moc těžké.


  • 0

#931 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2345 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 12:56

To je cesta leda do pekel. Jednak to stejně nějaké nakonec Y vyluští, ale hlavně se tím odstřihne spousta poctivých X. A nedělejme si iluze, část z nich se prostě přesune na temnou stranu síly a stanou se Y. Můj pocit je, že za rozmachem finálkaření stojí právě nárůst počtu běžným člověkem neluštitelných mysterek. To období se dost kryje. Dřív jsem měl v Praze taky spoustu nevyluštěných keší, ale věděl jsem, že má cenu snažit se je vyluštit. Většina ale šla luštit tak nějak za běhu po publikaci nebo když jsem se chystal do dané oblasti. A když jsem jel na výlet třeba do Pardubic, tak jsem si vyhradil týden a prostě vyluštil naprostou většinu mysterek v tom městě. Dneska naprosto nemyslitelné a novinky s D>=4 často hážu rovnou na ignorelist, protože to je něco už od pohledu neluštitelného, kde člověk bez konkrétních, ale předem neznámých IT znalostí nemá nárok.

Tady je problem skutecne ze mezi Y existuji i lidi s pomerne vysokymi schopnostmi, takze v zasade jsou schopni vylustit leccos. Limitovani jsou spis tou mensi motivaci kterou z principu maji. Skutecne jdou delat veci tak silene ze Y se k nim nikdy nedostanou. Pak ale to neda ani vetsina tech X a kese maji za dobu zivota jen par FI. Malokteremu ownerovi stoji za to zakladat kes pro par lidi.

 

Jinak ale finalkari existovali vzdy, snad krome uplneho praveku. S temi tezkymi mysterkami je to spis o tom ze na nich je to vic videt. Kdyz nekdo zfinalkari D3 a napise tam nejakej nicnerikajici log jak to bylo v pohode, ani si toho nevsimnes. Na tech silenejsich kesich naopak je z logu vetsinou zjevne jak se ke kesi kdo dostal. Taky jsou ty logy vic na ocich. Kdyz lustis D3 tak kouknes na listing, za pul hodiny ji mas a logy ani nectes, takze netusis co se tam delo. U D5 jsi v haji, nevis co s tim, ze zoufalstvi zacnes cist logy jestli z nich neco nevykoukas a pritom v plny hruze zjistis co se na ty kesi delo. Je to proste spis optickej klam.


  • 3

#932 ondro91

ondro91

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 237 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 15:26

mpik - u nas je taky, ktory si spomenul na asi 100 nezalogovaných virtualiek a 40 nezalogovaných webiek 5 - 10 rokov dozadu, takze je to mozne :-)


  • 2

#933 Gresaci

Gresaci

    Romana

  • Members
  • PipPipPip
  • 986 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 15:53

U labek je také časový limit na logování, tak proč ne.

Kdyby byl, tak by odpadlo spoustu lajdáků.


  • 4

#934 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4188 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 21:52

Nutnost zalogovat v určitém čase? Pěkná blbost... Jsem na 14 dní někde v cizině na expedici, to mám ťukat logy v mobilu? Ani mne nehne... (i když tohle se mi stalo jen párkrát), ale podobné to je, když jsem teď s dětmi na dovolené... Na logování opravdu není čas (když nechci psát log typu "Dík", a to já opravdu nechci). A po návratu domů většinou je nutné chvíli řešit i něco jiného, než tu dovolenou.

 

Rychlé logy typu "více z domova" mě jako autora dost mrzí, raději bych si počkal na plný log. Proč? Protože si ten log většinou pořádně nepřečtu. Občas v listingu, ale na 90% si takový změněný log nemám šanci zjistit. Tedy, pokud nechci strkat další peníze za PM na project-gc.com. To leda, pokud by GS tuto věc zakomponoval přímo do svých mailů.


  • 5

#935 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4188 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 22:00

Mimochodem, snažím se logovat postupně, takže občas právě proto, že se mi třeba loni sešly 2 dovolené krátce po sobě, nakonec jsem logoval s několika měsíčním odstupem. Psal jsem si to totiž do FN třeba na přeskáčku, až když jsem stihl dopsat ty první, tak jsem to odesílal. Všechny jsem měl ale nafocené, ve FN, takže ke každému logu jsem se poctivě vracel, prošel jsem si listing a psal tam trochu i to, co jsme tam prožili. Pokud bych musel psát logy do 14 dnů, asi bych se na nějaké rozepisování vykašlal... Asi by to pak musel být ten log "Díky za keš", abych to stíhal :-( Ne snad tím, že bych tolik kešek odlovil, ale spíše tím, že jsou v životě důležitější věci, než logování...


  • 2

#936 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4188 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 22:18

K těm kačerům Y (finálkářům) - někteří říkají, že nekazí hru ostatním, ať si to tedy hrají jak chtějí, že se přeci jen oni okrádají o zážitky. Ale to není pravda. Jen v poslední době tu zaznělo mnoho věcí, proč právě tu hru ostatním kazí... Za mne, ty dvě nejdůležitější:

  • Kazí autorům radost ze hry. Autoři se snaží proti nim bojovat - archivací kešek, přesunem finálek jinam.
  • Tím kazí hru ostatním - ostatní musí buď luštit znovu (příklad té keše co tu padnul), nebo kešku vyluští a je jim to na nic, protože před odlovem je archivovaná (už jsem takto vyluštil desítky keší, které kvůli finálkářům byly zrušeny.

  • 3

#937 Bubo_CZ

Bubo_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 06 February 2019 - 22:42

Já s ohledem na situaci, kdy (většinou) ti méně poctiví logují hodně zpětně, bych klidně zavedla pravidlo "zaloguj do 14 dní". Všichni se s tím dokáží srovnat.

Teď je internet v každém mobilu, takže se to dá udělat, a pokud opravdu chci, následně log editovat. I s malými dětmi v pár minutové pauze mezi pohádkou a usnutím se dají zalogovat keše z průběhu dne.  :) 

Na druhou stranu, zvládnu za víkend max. do 10 keší a u 2/3 netřeba se rozepisovat.

Dá se to i v zahraničí, pokud člověk nejede zrovna třeba do Patagonie nebo několika týdenní cestu po Himalájích.

Takže možná sám autor by mohl mít možnost určit si čas (po měsících), kdy je možné se logovat.


  • -10

#938 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5452 příspěvků(y)

Publikováno 07 February 2019 - 1:28

Jděte s tím časovým limitem logování do...Patagonie.

Vy asi moc necestujete.  :angry:


  • 10

#939 MK1977

MK1977

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 276 příspěvků(y)

Publikováno 07 February 2019 - 6:04

Ano dají se zalogovat během pár minut. Ale to už může být rovnou u keší jen zatržítko "odloveno" a půjde to ještě rychleji.  ;)

Někdy smolím jeden log i několik dní, když to stojí za to (třeba zrovna Romanovy keše a eventy :) ), a pak čekají v řadě i třeba jedna dvě (s mojí aktuální frekvencí) "díkyzabodovky", ke kterým se ale taky snažím napsat aspoň pár vět.


  • 2

#940 Bubo_CZ

Bubo_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 07 February 2019 - 8:27

Jděte s tím časovým limitem logování do...Patagonie.
Vy asi moc necestujete. :angry:

Klíd. To jsou jen hypotetické kecy. To by stejně nikdo neschválil.
Moje polovička se rozčiluje, když se vydávají různé zákazy a nařízení. Já mu říkám, že kdyby se lidi chovali slušně, tak se vydávat nemusí.
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka