Přejít na obsah


Fotka

Zákaz hromadných akcí


Nejlepší odpověď ladislavappl , 19 duben 2020 - 22:44

    Všimli jste si nenápadné zprávy, že pokladní v našich hypermarketech prakticky nejsou nemocné koronavirem? A že těch několik nakažených se prokazatelně nakazilo jinde, než v obchodě od zákazníků?

    Sdělovací prostředky jsou teď "samé protilátky" proti koronavirové infekci. Že je prý má jen malé procento populace, jiní odhadují číslo 40 a více procent, odborníci i členové vlády se v televizních vystoupeních  upínají na testování protilátek v desetitisícových souborech ... Na výsledky máme čekat jak na smilování a že pak konečně budeme vědět na čem jsme a pak prý snáze s koronaviry zatočíme. Těšíme se, až nás bude 60 % promořeno a pandemie se zastaví, protože viry už nebudou mít koho infikovat.

    Co se ale podle mne vytrácí, je právě důraz na nespecifickou imunitu, kterou připravované testování neodhalí. To znamená schopnost populace se ubránit nejen koronavirům, ale všemožným virovým (nebo bakteriálním) nemocem. Specifické protilátky totiž začnou jisté druhy bílých krvinek (hlavně B-lymfocyty) vyrábět až za několik dní. Do té doby nás chrání několik obranných linií nespecifické imunity (buňky retikuloendoteliálního systému, makrofágy "požírající" viry, proteiny komplementu, interferon, lymfocyty a další).

    Ale vraťme se k těm prodavačkám. Lze se oprávněně domnívat, že už je jejich imunita vytrénovaná neustálým a dlouhodobým stykem se zákazníky s rýmou, chřipkou a dalšími virovými infekcemi, takže si s těmi pár viry, které proniknou rouškami "dárce" a "příjemce" snadno a rychle poradí. A asi nejen prodavačky.Také proto si myslím, že uvolnění "rouškové morálky" a nedodržování odstupů o Velikonocích atd. se nějak dramaticky neprojeví a že další postupné uvolňování restrikcí je namístě.

    Zajímavé jsou malé počty nakažených seniorů v ČR v porovnání s jinými zeměmi. Pořád je vyšší nemocnost lidí ve středním věku než seniorů (výjimkou jsou ústavy pro seniory s velkou koncentrací osob na jednom místě). Vzpomínáte na nedávné výroky některých ekonomů (i MUDr. Šmuclera), že nejlepší by bylo zavřít všechny seniory do koncentrač   do lázní nebo aspoň do jejich bytů a zakázat jim vycházet ven po dobu několika měsíců? Kdyby k tomu došlo, tak se okamžitě zhroutí např. péče praktických i odborných lékařů, sester a pomocného personálu zdrav. zařízení, která ještě fungují díky pracujícím v důchodovém věku. A z Parlamentu a Senáty by zbyly žalostné trosky...

Přejít na celý příspěvek


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
950 odpovědí na toto téma

#821 Zagloba

Zagloba

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 478 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 9:32

V každém případě mám poměrně obavy z podzimu, riziko na další vlnu může být už skupina, co musí za každou cenu k moři...njn, dokud sami neleží na JIPce, nic se neděje. :-(

Jaké může být riziko, když se pojede do státu, kde se obdobná situace jako u nás? Je tam větší riziko nákazy než když pojedu u nás na Mácháč? Teda já k moři nechci, ale taky nechci jezdit jen po Česku, kde už to znám. Klidně bych bral Slovensko, Rakousko,...


  • 1
Zastavte zeměkouli, chci vystoupit

#822 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 9:39

To je zas dezinterpretace. Ty jednotky procent jsou jen lokalne v malejch zamorenejch epicentrech. Unicov ma 3,3%, taky byl uplne uzavrenej. Celkove je to 0,4%. Tedy presne to co jsem odhadoval uz pred nekolika tejdnama. Kolik lidi ma protilatky ale z nich nevypadlo, to by bylo zajimavejsi.

Protilátky mají právě ty 4 %%...


  • 0

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#823 Shashlick

Shashlick

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 515 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 9:40

Dnes jsem cestou do práce viděl dvě paní s malou holčičkou, které si na zastávce sundaly roušku, protože si potřebovaly nutně zakouřit. Docela se divím, že kouřily jen ty dvě paní bez holčičky. 


  • 2

Jde se lovit!

Moje statistiky ZDE


#824 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 10:09

Hmm, tak promořenost dosahuje cca 1,5 - 3,3 %. Jen jsem si na tu tiskovku musel vzít slovník cizích slov abych věděl o čem je řeč.

 

Víte co to je kohorta? To je skupina obyvatel se stejným rozlišovacím znakem (třeba věk, nebo sňatek), nebo taky starořímská vojenská jednotka :).

 

Zajímavé, když jsem si to ráno počítal z počtu nakažených a počtu testů, tak mi to vycházelo na pouhé 3,9, ovšem PROMILE!

 

Pokud si to najdeme:

 

Při studii promořenosti obyvatel bylo odhaleno pouze 107 pozitivních osob z téměř 27 tisíc testovaných.

 

107/27000 = 3,9 promile!!!

 

Nebo si špatně vysvětluji slovo promořenost?

 

Krom toho co vím, tak na ty testy šli hlavně ti, co v předchozích měsících prodělali nějakou tu "rýmičku". Pokud byli lidé zdraví, asi se tam ani nehrnuli. Tím pádem to promoření muselo být ještě menší!


  • 0

#825 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 10:11

Pojdme udelat aspon tipovaci soutez na to, kdy bude poradani eventu obnoveno. Kazdy ma jeden tip. Pokud se chcete zucastnit tipovaci souteze, staci jen citovat posledni prispevek a dopsat tam svuj tip.

25.4. PaTTrick
1.5. - PanzerStepan
18.5. - KRON family
30.5. - KulisekW

1.6. - Solim
12.6. - Beetovy

15.6. evidlo
17.6. Nemo02
3.7. - erebi
6.7. - Jacka

10.7. - zvedavkanocni
15.7. - taxoft
1.8. - Zverinec
30.2. - rpalat

 

 

Takze je to jasny vyhrava KRON family, takze pokud maji zajem o prvni cenu, pozadam o adresu do SZ at mohu zaslat cenu :)


Tento příspěvek byl upraven od panzerstepan: 06 květen 2020 - 10:11

  • 0

#826 ivans

ivans

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 10:24

Víte co to je kohorta? To je skupina obyvatel se stejným rozlišovacím znakem (třeba věk, nebo sňatek), nebo taky starořímská vojenská jednotka :).


K tomu se hodilo luštení Demografické série ;-)
  • 0
ivans

#827 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 787 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 10:51

107/27000 = 3,9 promile!!!

 

Nebo si špatně vysvětluji slovo promořenost?

Solimovi vypadlo kouzelné reklamní slůvko "AŽ".

Promořenost dosahuje LOKÁLNĚ AŽ cca 1,5 - 3,3 %


  • 0

#828 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 20:41

Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela!
Ať těm, kteří za nás mřeli,
žádný hanbu nedělá.

 

Vyhrňme si rukávy,
když se kola zastaví.
Hej rup! Holahej! A hej!
Holahej! Do práce se dej!
la la la la la.

 

Budovatelská píseň V. Dobiáše a F. Halase  Budujeme  (1948)

 

Tak jsme se konečně dočkali. Koronavirový odběrový gigaevent je u konce.

Výsledky? Nic moc. Ani ryba, ani rak.

Popravdě řečeno, je to jedno.

Kdyby vyšla promořenost 65 %, tak by všude byl hlasitý jásot a plácání se ministrů po ramenou (vzhledem k dodržení distance navrhuji používat plácačky na mouchy). Jenže vyšly cca 1-3 % - a naši koronaviroví vojevůdci jsou v rozpacích. Bodejť by ne.

Ustrašený šéf zdravotnické statistiky Dušek kudy chodí, tudy zarmouceně přemýšlí a sýčkuje, jaká katastrofa nás postihne na podzim.

Další ustrašenec, dr. Maďar se bojí podzimu taky. Dokonce přišel s tím, že když někomu bude na podzim blbě a naměří si nedejbože trochu vyšší teplotu, tak se má zabednit doma a čekat na hygienické komando, které k němu zakrátko dorazí a nakazí ho koronavirem prošťourá mu nos až dozadu na doraz. (Jak se vyjádřila jedna hygienička, tak se odběr musí udělat pořádně, "až pacientovi vyhrknou slzy do očí...".)

Ustrašené výroky šéfa lékařské komory dr. Kubka snad už nikdo nebere vážně.

O to více si ceňme např. ministra školství Plagu, který nese svou kůži na trh a převelice riskuje. Ovšem v zájmu dobré věci. Plaga na rozdíl od internetovými diskusemi poučené veřejností ví, že kantoři nejsou blbí a že když do toho ředitelům a kantorům nebude nikdo moc kecat, tak to nějak udělají a nakonec to dobře dopadne. Stejně tak další ministři, kteří se vůbec odvážili vlézt do TV před kamery, si zaslouží uznání. S výjimkou chudáka A. Vojtěcha, kterého v tom pořádně vymáchali a dál máchají...

Ale abych jen nekomentoval a nekritizoval. Což takhle zkusmo rozvolnit (Edit 7. 4.: rozvolňovat postupně, ale rychleji než jinde) restriktivní opatření v jednom nebo několika málo okresech? Celé zdravotnictví to nepoloží, ekonomiku taky ne a vždycky se dá přitvrdit, když jde jen o pár okresů.  Takový vojensky řečeno "průzkum bojem".

Ovšem nic jiného než uvolňovat dosavadní opatření se stejně dělat nedá a tímhle by se to dalo urychlit.


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 07 květen 2020 - 8:54

  • 3
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#829 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2020 - 22:04

Vzhledem k tomu, že zároveň má začít platit omezení výukových skupin na 15 lidí a k tomu povoleny hromadné akce do 500 osob, si nejsem jist, že opravdu vědí, co dělají a čeho chtějí dosáhnout.


  • 4

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#830 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 792 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 5:40

Jsou okresy, kde mají třeba jen několik nakažených. Tam kdyby se to uvolnilo, nic by se nestalo. Jen by docházelo k situacím "přecházíš potok, hranici okresu, nasaď si roušku".

Mě to opravdu připadá, že za přesně sledovaných a řízených okolností si virus dělá, co ho právě napadne. A největší korelaci to má asi s počasím. Uvidíme příští týden, kdy má sněžit a mrznout.


  • 1

#831 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 8:41

Možná by mohl revírník nyní ukázat, do které kategorie se zařadí on? Smaže logy kačerům, kteří při logování ve vyhlášeném nouzovém stavu nepoužili roušky? Nebo mu je to jedno? Nezajímá ho, že se při geocachingu nedodržují krizové zákony?

Ty jsi dobrej Jerhot.
  • 7

#832 Beetovy

Beetovy

    Beetovy

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 8:46

Možná by mohl revírník nyní ukázat, do které kategorie se zařadí on? Smaže logy kačerům, kteří při logování ve vyhlášeném nouzovém stavu nepoužili roušky? Nebo mu je to jedno? Nezajímá ho, že se při geocachingu nedodržují krizové zákony? 

 

Tohle nemyslíš vážně. A co ještě dalšího by měl revírník dělat?

Publikaci kešek a eventy za určitých opatření umožnilo uvolnění opatření. Že jsou lidi nezodpovědní a nedodržují pravidla nařízená vládou o něčem, ale hlavně o nich samých, svědčí.  :angry:


  • 2

#833 Beetovy

Beetovy

    Beetovy

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 9:16

Možná by měli revírníci k plnění svých povinností přistupovat trochu důsledněji a ne vypustit multikeš bez finálního vzorce, jak se stalo na té keši, co kačeři lovili bez roušek. 

 

https://coord.info/GC8PY3A

 

A u hromadných akcí jako eventy k tomu přistupují bohužel stejně nedůsledně, riziko epidemie a hygiena je nezajímá. Já nevidím v listingu žádného eventu, že by owner upozorňoval účastníky, jaké budou hygienické opatření, zda budou k dispozici igelitové rukavice, dezinfekce, nebo si mají přinést svoji lahvičku s dezinfekcí, že mají po celou dobu eventu nosit roušku, jaké mají mezi sebou dodržovat rozestupy, apod. Žádný revírník asi po ownerech eventů nevyžaduje, aby hromadnou akci konzultovali s místní krajskou hygienickou stanicí a řídili se jejím doporučením.

 

Tak ja si otevrel dva eventy u nas v okoli a u obou je to v listingu. Revirnik to pise publikacnim logu a owneri to zkopirovali do listingu. U me je to cajk. ;)

GC8QBC1

GC8Q83W


  • 1

#834 brundi

brundi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 508 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 10:43

Uzavření oblastí do karantény na Olomoucku zapříčinili jen dva nezodpovědní lyžaři, sousedi je tam teď mají asi strašně rádi.

https://www.blesk.cz...-1000-lidi.html

Máš nějaký oficiální zdroj, potvrzení postupu šíření nákazy, soubor zmapovaných kontaktů, nebo tady jen šíříš dohady z Blesku 17.3.2020 z první doby paniky? Je mi jasné, že názory se mohou různit, ale tady je evidentně nějaký jiný problém...


  • 2

brundi
 


#835 hkstaripraha

hkstaripraha

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 128 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 11:59

Se zbláznil ne? Na podzim je očekávána druhá vlna pandamie. 

Si to pak povíme.  B)

 

Tady chce riskovat lidské životy na hromadné akci jen proto, že už má potisknutá trička? 

Já bych raději, aby podnikatel přistoupil ke svému podnikání zodpovědněji, tzn. 14 denní karanténa pro účastníky eventu, nebo žádný event. 

Možná by mohl revírník nyní ukázat, do které kategorie se zařadí on? Smaže logy kačerům, kteří při logování ve vyhlášeném nouzovém stavu nepoužili roušky? Nebo mu je to jedno? Nezajímá ho, že se při geocachingu nedodržují krizové zákony? 

 

 Máš plné právo na vyslovení svého názoru tady, o tom žádná, ale být tebou, tak by jsem se nad sebou zamyslel. Máš na svém kontě už 30Bad reputací a to něco asi naznačuje a nebál bych říci, že většina tvých názorů je extrémních až naivních. Tady ta diskuze o hromadných zákazech se většinou nese o tvém názoru a oponentních názorech ostatních. Zkus to zklidnit.

 


  • 2

....................................
XIAOMI Mi 9T + c:geo
GARMIN eTrex 32x + BaseCamp(MapSource), GeoGet 2.12.0.829 + VasaM,Topo Czech 2015 Light (Topo Czech 2011 Pro)


#836 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 12:05

Pěkně formulovaný názor, pod první část se podepisuji bez výhrad. Situace popsaná v druhé části nemusí být nutně záměrem, ale vedlejším efektem blbosti:

 

"Jaká je životnost viru venku, na slunečném uv záření, v nízké vzdušné vlhkosti? Vteřiny? A v těch samých podmínkách na roušce? Hodiny? Na roušku člověk sáhne mimoděk xkrát za hodinu, na zem, listy stromů, zábradlí v parku kolikrát? Nikdy? Někdy?"

 

"Nestává se už nošení roušky venku tím správným logistickým prostředkem pro jeho distribuci do míst, do kterých by se jinak nedostal, protože by bez transportní platformy zdechl? Na roušce je po pár desítkách minut takový hnus, na který člověk není fyziologicky připraven imunitou!"

 

Autor citátů: Robert Masarovič


  • -1

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#837 d-n

d-n

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 12:11

Jidis je pokud si dobře pamatuji jednou z několika reinkarnací shamana3, takže ideální reakcí je nekrmit trolly a nereagovat.


  • 7

#838 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 12:14

Upozornění na dodržování pravidel a další doporučení má u publikovaného eventu i Rico. Podle mě revírníci dělají, co mohou - podle svých kompetencí.
Rozhodně je nesmysl po nich chtít, aby suplovali státní orgány. Tu pravomoc nemají, chtít aby mazali logy kačerům bez roušky je nesmysl - pokud někdo keš odlovil, je zapsaný v logbooku, je z jejich strany vše OK. To už by za chvíli taky někdo podobně zmatený jako Jidis mohl chtít, aby revírníci dávali pokuty za překročení rychlosti při cestě ke keši nebo na event. :-)

No, mj. by mě docela zajímalo, který revírník má to štěstí, že má takový poklad ( Jidis ) ve svém regionu. :-)
  • 5

#839 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2020 - 19:01

 To už by za chvíli taky někdo podobně zmatený jako Jidis mohl chtít, aby revírníci dávali pokuty za překročení rychlosti při cestě ke keši nebo na event. :-)
 

A taky za neplnění předmanželských, manželských, pomanželských nebo mimomanželských povinností kvůli luštění nějaké mysterky... :(.


  • 5
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#840 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2020 - 15:19

 

19. 4. 2020 napsal ladislavappl:

Očekávané (a pravděpodobné) procento osob s protilátkami proti koronaviru (Covid-19) však může mít i jinou příčinu. Jak jsem psal minule, tak každý organizmus má několik obranných linií. Pokud vdechneme pár (tisíc? miliónů?) virů skrz roušku či bez ní, tak si s nimi poradí první linie (interferon, NK ("buňky-zabijáci") a makrofágy). Co nestihnou, to zlikvidují T-lymfocyty. Kdyby na to nestačily (kdyby byla infekce masívní), tak jsou v záloze B-lymfocyty a další buňky a ty začnou za pár dní vyrábět protilátky (takoví pacienti už budou samozřejmě pozitivní).

Zatím se zdá, že většina lidí, kteří přišli do styku s tímto virem a viditelně neonemocněli,  se ubránila i bez vytvoření měřitelného množství protilátek.

________________________________________________________________________________________________________

 

Sláva! Konečně to taky někoho napadlo:

   Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny a vakcinolog Jiří Beran v rozhovoru uvádí, že: "...testování nebylo provedeno tak, aby ukázalo, kdo nemoc prodělal bez příznaků. „Na to, aby bylo možné sledovat osoby, které onemocnění prodělaly bez příznaků, se musí jako parametr vnímat celulární (buněčná) imunita, která brání množení viru v buňce,“ vysvětlil Beran pro Český rozhlas.Sám se pak v rozhovoru odvolával na studii, kterou provádí stomatologická klinika (klinika TCM (Tradiční čínské medicíny v Praze) a v níž vyšlo najevo, že promořenost populace je dokonce 14 procent. „Zúčastnil jsem se sledování, které zorganizovali mezi sebou stomatologové. V tuto chvíli je tam vyšetřených 400 osob a pozitivitu protilátek má přibližně 14 %, což odpovídá realitě. Znamená to, že 14 % se setkalo s virem a tito lidé velmi dobře zareagovali s celulární imunitou. Kdybych to měl vztáhnout na celou populaci, v tuto chvíli by to znamenalo, že je tady 1,4 milionu lidí, kteří byli v kontaktu s virem a nemusí se toho už obávat,“ rozpovídal se Beran o výzkumu v Českém rozhlase."

Celý rozhovor je zde: https://www.seznamzp...kcinolog-104646

 

   Jen upřesním, že nespecifická imunita se skládá nejen ze složky buněčné (viz výše), ale i humorální ("tekuté", tj. nebuněčné; tam patří především cytokiny - dále se dělící na interleukiny, chemokiny, interferony a j.) a další proteiny.

    Proběhlé testování (myslím to oficiální Prymula & Vojěch) detekovalo pouze specifické protilátky (třídy IgM a IgG, možná i IgA - to nevím). Jára Cimrman by to komentoval slovy: "Tudy ne, přátelé! Tudy cesta nevede." a já přidám název jednoho filmu: "Vyšetřování skončilo, zapomeňte!"

    Imunitu (i nespecifickou) celkem běžně vyšetřují alergologové a provádí je naše laboratoře, ale je to vyšetření dosti nákladné. Plošné vyšetřování těmito metodami (desetitisíce testovaných v krátkém časovém úseku) by asi bylo nad naše současné možnosti. Nakonec, ani 14% promořenost není nic extra...

 


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 08 květen 2020 - 15:20

  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama