Přejít na obsah


Fotka

Zákaz hromadných akcí


Nejlepší odpověď ladislavappl , 19 duben 2020 - 22:44

    Všimli jste si nenápadné zprávy, že pokladní v našich hypermarketech prakticky nejsou nemocné koronavirem? A že těch několik nakažených se prokazatelně nakazilo jinde, než v obchodě od zákazníků?

    Sdělovací prostředky jsou teď "samé protilátky" proti koronavirové infekci. Že je prý má jen malé procento populace, jiní odhadují číslo 40 a více procent, odborníci i členové vlády se v televizních vystoupeních  upínají na testování protilátek v desetitisícových souborech ... Na výsledky máme čekat jak na smilování a že pak konečně budeme vědět na čem jsme a pak prý snáze s koronaviry zatočíme. Těšíme se, až nás bude 60 % promořeno a pandemie se zastaví, protože viry už nebudou mít koho infikovat.

    Co se ale podle mne vytrácí, je právě důraz na nespecifickou imunitu, kterou připravované testování neodhalí. To znamená schopnost populace se ubránit nejen koronavirům, ale všemožným virovým (nebo bakteriálním) nemocem. Specifické protilátky totiž začnou jisté druhy bílých krvinek (hlavně B-lymfocyty) vyrábět až za několik dní. Do té doby nás chrání několik obranných linií nespecifické imunity (buňky retikuloendoteliálního systému, makrofágy "požírající" viry, proteiny komplementu, interferon, lymfocyty a další).

    Ale vraťme se k těm prodavačkám. Lze se oprávněně domnívat, že už je jejich imunita vytrénovaná neustálým a dlouhodobým stykem se zákazníky s rýmou, chřipkou a dalšími virovými infekcemi, takže si s těmi pár viry, které proniknou rouškami "dárce" a "příjemce" snadno a rychle poradí. A asi nejen prodavačky.Také proto si myslím, že uvolnění "rouškové morálky" a nedodržování odstupů o Velikonocích atd. se nějak dramaticky neprojeví a že další postupné uvolňování restrikcí je namístě.

    Zajímavé jsou malé počty nakažených seniorů v ČR v porovnání s jinými zeměmi. Pořád je vyšší nemocnost lidí ve středním věku než seniorů (výjimkou jsou ústavy pro seniory s velkou koncentrací osob na jednom místě). Vzpomínáte na nedávné výroky některých ekonomů (i MUDr. Šmuclera), že nejlepší by bylo zavřít všechny seniory do koncentrač   do lázní nebo aspoň do jejich bytů a zakázat jim vycházet ven po dobu několika měsíců? Kdyby k tomu došlo, tak se okamžitě zhroutí např. péče praktických i odborných lékařů, sester a pomocného personálu zdrav. zařízení, která ještě fungují díky pracujícím v důchodovém věku. A z Parlamentu a Senáty by zbyly žalostné trosky...

Přejít na celý příspěvek


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
950 odpovědí na toto téma

#841 zdenys64

zdenys64

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2020 - 15:59

Možná by měli revírníci k plnění svých povinností přistupovat trochu důsledněji a ne vypustit multikeš bez finálního vzorce, jak se stalo na té keši, co kačeři lovili bez roušek. 

 

https://coord.info/GC8PY3A

 

A u hromadných akcí jako eventy k tomu přistupují bohužel stejně nedůsledně, riziko epidemie a hygiena je nezajímá. Já nevidím v listingu žádného eventu, že by owner upozorňoval účastníky, jaké budou hygienické opatření, zda budou k dispozici igelitové rukavice, dezinfekce, nebo si mají přinést svoji lahvičku s dezinfekcí, že mají po celou dobu eventu nosit roušku, jaké mají mezi sebou dodržovat rozestupy, apod. Žádný revírník asi po ownerech eventů nevyžaduje, aby hromadnou akci konzultovali s místní krajskou hygienickou stanicí a řídili se jejím doporučením. Kolik nezodpovědných účastníků eventu se najde? Uzavření oblastí do karantény na Olomoucku zapříčinili jen dva nezodpovědní lyžaři, sousedi je tam teď mají asi strašně rádi.

https://www.blesk.cz...-1000-lidi.html

Ty jsi fakt spadnul z Marsu. Tady si blafej co chceš, ale na revírníky se vybodni !!!


  • 0

#842 None

None

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 286 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2020 - 16:21

Je vcelku úsměvné, jak se tady objevují chytré, chytřejší a vůbec nejchytřejší způsoby řešení krize s breberákama. Kritika se hrne ze všech stran (hlavně na politiky ANO, ČSSD je na tom trochu líp) dokonce už i ty blbí chvilkaři se ozvali. Nejsem volič ani jedné ze jmenovaných, ale přesto všechno mi nedá se jich trochu zastat. Oni byli v naprosto legálních volbách zvoleni a jejich mandát je nezpochybnitelný. Poslední podobná krize byla před 100 lety ve vyhladovělé Evropě zbídačené válkou, v podstatě s nefunkčním zdravotnictvím. Nevím jak za totáče, ale ve svobodných letech poté bylo spíš než pandemický plán na prvním nahrabat si pro sebe a svou partaj. Tu partaj tam zmiňuji hlavně proto, že při různých hlasováních se vždy prosazuje "partajní" hledisko a ten póvl lidi a jejich zájmy nějak vypadnul. Pak přijde ten moribundus a vypadá to na velkej malér a ejhle, rychlá reakce a poměrně velké restrikce slaví úspěch a tak se po nás začne víceméně opičit celá Evropa. Výsledek je rozhodnutí soudu ....... pokud vezmeme osobu soudce a osobu předkladatele, tak i za totáče by to soud pro podjatost shodil se stolu. ANO jsem rád že žiju v České republice.


  • 4

#843 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2020 - 16:34

 

19. 4. 2020 napsal ladislavappl:

Očekávané (a pravděpodobné) procento osob s protilátkami proti koronaviru (Covid-19) však může mít i jinou příčinu. Jak jsem psal minule, tak každý organizmus má několik obranných linií. Pokud vdechneme pár (tisíc? miliónů?) virů skrz roušku či bez ní, tak si s nimi poradí první linie (interferon, NK ("buňky-zabijáci") a makrofágy). Co nestihnou, to zlikvidují T-lymfocyty. Kdyby na to nestačily (kdyby byla infekce masívní), tak jsou v záloze B-lymfocyty a další buňky a ty začnou za pár dní vyrábět protilátky (takoví pacienti už budou samozřejmě pozitivní).

Zatím se zdá, že většina lidí, kteří přišli do styku s tímto virem a viditelně neonemocněli,  se ubránila i bez vytvoření měřitelného množství protilátek.

________________________________________________________________________________________________________

 

Sláva! Konečně to taky někoho napadlo:

   Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny a vakcinolog Jiří Beran v rozhovoru uvádí, že: "...testování nebylo provedeno tak, aby ukázalo, kdo nemoc prodělal bez příznaků. „Na to, aby bylo možné sledovat osoby, které onemocnění prodělaly bez příznaků, se musí jako parametr vnímat celulární (buněčná) imunita, která brání množení viru v buňce,“ vysvětlil Beran pro Český rozhlas.Sám se pak v rozhovoru odvolával na studii, kterou provádí stomatologická klinika (klinika TCM (Tradiční čínské medicíny v Praze) a v níž vyšlo najevo, že promořenost populace je dokonce 14 procent. „Zúčastnil jsem se sledování, které zorganizovali mezi sebou stomatologové. V tuto chvíli je tam vyšetřených 400 osob a pozitivitu protilátek má přibližně 14 %, což odpovídá realitě. Znamená to, že 14 % se setkalo s virem a tito lidé velmi dobře zareagovali s celulární imunitou. Kdybych to měl vztáhnout na celou populaci, v tuto chvíli by to znamenalo, že je tady 1,4 milionu lidí, kteří byli v kontaktu s virem a nemusí se toho už obávat,“ rozpovídal se Beran o výzkumu v Českém rozhlase."

Celý rozhovor je zde: https://www.seznamzp...kcinolog-104646

 

   Jen upřesním, že nespecifická imunita se skládá nejen ze složky buněčné (viz výše), ale i humorální ("tekuté", tj. nebuněčné; tam patří především cytokiny - dále se dělící na interleukiny, chemokiny, interferony a j.) a další proteiny.

    Proběhlé testování detekovalo pouze specifické protilátky (třídy IgM a IgG, možná i IgA - to nevím). Jára Cimrman by to komentoval slovy: "Tudy ne, přátelé! Tudy cesta nevede." a já přidám název jednoho filmu: "Vyšetřování skončilo, zapomeňte!"

    Imunitu celkem běžně vyšetřují alergologové a provádí je naše laboratoře, ale je to vyšetření dosti nákladné. Plošné vyšetřování těmito metodami (desetitisíce testovaných v krátkém časovém úseku) by asi bylo nad naše současné možnosti. Nakonec, ani 14% promořenost není nic extra...

 

Chapu to dobre ze teda zjistili jen ty 0,4% nakazenejch (a na to se mohli zeptat me nebo kohokoliv kdo ma IQ vetsi nez 50 i bez testu) a to co zjistit meli, tedy kdo uz se s tim potkal a prekonal to nezjistili vubec a museli se na to zeptat zubaru?


  • 0

#844 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 221 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2020 - 19:55

 

   Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny a vakcinolog Jiří Beran v rozhovoru uvádí, že: "...testování nebylo provedeno tak, aby ukázalo, kdo nemoc prodělal bez příznaků. „Na to, aby bylo možné sledovat osoby, které onemocnění prodělaly bez příznaků, se musí jako parametr vnímat celulární (buněčná) imunita, která brání množení viru v buňce,“

 

   Jen upřesním, že nespecifická imunita se skládá nejen ze složky buněčné (viz výše), ale i humorální ("tekuté", tj. nebuněčné; tam patří především cytokiny - dále se dělící na interleukiny, chemokiny, interferony a j.) a další proteiny.

 

 

Zcela laicky se zeptám: Když je ta imunita nespecifická, jak se pozná, že vznikla jako odpověď zrovna a právě na ten nový coronavirus?
 


  • 0

#845 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2020 - 20:49

Oprava: ta stomatologická klinika se pravděpodobně jmenuje  D.C.M. (v Hradci Králové), nikoliv TCM (tradiční čínské medicíny). Omlouvám se.

„Šéf stomatologické kliniky DCM provádí výzkum, o kterém moc nechci mluvit, protože je to v jeho režii. Ty výsledky však vyšly trochu odlišně než v tom celoplošném testování,“ řekl Beran Seznam Zprávám.

Nic bližšího zatím nevím - musíme se nechat překvapit. Imunologické laboratoře ale dokážou zázraky...


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 08 květen 2020 - 20:52

  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#846 davidb11

davidb11

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 087 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 6:07

Vyhráli jsme boj s epidemií kvůli omezením v nouzovém stavu a teď prohrajeme válku s epidemií díky nezodpovědnosti pár jedinců, kteří nemohou žít bez eventů a jiných hromadných akcí.

To co je na Event je slabý odvar toho kolik lidí je obchodech! Takže nesváděj prohru na geocaching.
A jak dlouho si myslíš, že tady koronavirus bude?
Jak dlouho měla být striktní omezení?
  • 4

#847 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 6:12

Sice už jsem si říkala, že nestojíš za další reakci, ale nemáš spíš ty problém s lidmi? Neumíš navázat kontakt, neumíš se bavit? Nebude problém spíš to?
Kdysi ti tu nějaký kačer doporučoval najít si holku, že se zklidníš - že by stále nic?

Že se po uvolnění nouzového stavu situace změní a případů přibyde, je jasné všem, takže pokud nechceš být doma zavřený do konce života, začni spíš posilovat imunitu. ;-) Já si třeba uvědomuji, že už jsem ohrožený ročník, takže jsem včera pilně chytala vitamín B3 a plavala v ne zrovna teplé vodě víc než bych očekávala. A než bych si spálila záda, byla jsem ráda, že mi je několikrát za odpoledne známý namazal - na vzdálenost dvou metrů by to fakt nešlo. :-) Jo a navzájem jsme si nabídli svačiny, průšvih, co?
Když jsem cestou domů kvůli nehodě u Dolního Bukovska objížděla přes pár vesnic, hádej, co jsem viděla na jedné návsi? Kolem stolů s lavicemi před hospodou kolem šesté hrozen chlapů a rozhodně mezi sebou žádné dva metry neměli, roušek jsem si nevšimla....plno lidí už žije téměř normálně. Co když se nakazíš od někoho takového? ;-)
Ale je fakt, že pro nás, baby, co někde courají bez doprovodu, je výhoda odvolávat se na dodržování odstupu. :-)

Tak hopni na kolo, nasbírej si vedle keší pár bylinek na čaj a bude ti líp. ;-) Jinak na uklidnění je dobrá meduňka. :-)
  • 2

#848 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 8:06

A než bych si spálila záda, byla jsem ráda, že mi je několikrát za odpoledne známý namazal - na vzdálenost dvou metrů by to fakt neslo.


Zvedavku nepoustet minimalne 14 dni na zadny event. Takove hrube poruseni.ani se neptam na rousky. Hamba !!!! :)
  • 0

#849 Sven Gumby

Sven Gumby

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 323 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 8:16

Říkat lidem, aby nekrmili trolly, je hod luštěninou proti zdi.
  • 11

#850 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 10:15

Smrt z vyděšení je to nejhorší, co může normálního člověka potkat.

Pro masochisty to ovšem neplatí...


  • 2
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#851 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 13:42

Štěpáne, na roušky se klidně ptej - vozím jich sebou vždycky několik, jak látkové, tak jednorázové.
Jj a kaju se za výměnu svačin - jenže kdo z vás by odolal bramborce se škvarky? No a kaju se tak, že na event zamířím dokonce až za dva týdny a den. :-). OK?
Hele, ale včera navíc juniorka upekla koláč s rebarborou - lehce jsem ji hecla, že když já jsem rostlinku opečovávala a sklízela, mohla by upéct než si zaplavu. Mno, překvapila - upekla a moc dobře. Je to průšvih, když jde o rodinu nebo ne? Za mě ne, skoro nevytáhne paty a studuje (zatím) na dálku.
  • 0

#852 None

None

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 286 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 17:33

Nemám s eventama sebemenší problém, za mě tam klidně může přijít i 100 lidí. Dokonce se můžou pusinkovat. Jak nás tady Láďa krmí vědeckejma statistikama fak o nic nejde a všude se jedná jenom o promile. Teď pro odlehčení, budu li řídit s pár promilema jsem potencionální vrah. A teď ta reálná situace, tři kluci lehce přes 12 let, fotbálisti, sportovci každým coulem, zdraví jak řípa. Když se muselo mít roušky, měli je, kdž už byla příroda čistá tak je na pravidelné běhání sundali. Jeden je zdravej, byť se viděli každý den, druhej vcelku v poho a ten třetí po zánětu plic nějaké zvápnění, či co, v každém případě následky na celý život. Nemám problém s eventama, ale sám na ně chodít nebudu. Možná jsem posera, ale proč dráždit hada bosou nohou. Když 1/ eventy nějak neberu jako geocaching, 2/ skoro všechno důležité se již s předstihem dozvím od Zvědavky a odborné zpracování tomu dá Láďa. :-) V podstatě k dokonalosti chybí zpracovat (třeba denní příspěvky) a vydávat to jako denní bulletin. :D

To je samozřejmě žertovný textík pro odlehčení situace.


Tento příspěvek byl upraven od None: 09 květen 2020 - 17:35

  • 1

#853 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 18:28

Tak já si s dovolením vyberu kompromis - sem tam na nějaký zábavný event od známých pojedu, ale takové to přátelské dvojí líbnutí na tváře vynechám. Mno, naposledy jsme se takhle vítali asi před Silvestrem, od té doby si fakt držím odstup a po vyhlášení nouzového stavu už jezdím na keše zásadně sama.
My byli až tak zodpovědní, že když jsme v březnu viděli zhoršování situace, zrušili jsme sami ještě před opatřením domluvený víkend - sice nějaké přípravy proběhly, něco na dodatečnou oslavu dvojích narozenin bylo už připraveno, ale vyhodnotili jsme situaci shodně a jednoduše víkend zrušili, protože jsme nikdo nevěděl, co se může dít a nechtěli jsme se navzájem ohrožovat.
Stejně tak jsem minulý týden rušila místo objednané na kolegův event na 16.5. - rozhodl se posunout na příští rok. Rozhodnutí chápu, sama ještě nevím, co udělám v srpnu - pořádat nebo nepořádat, to je ta otázka. Okouknu dva eventy u známých a popřemýšlím. Jen bych potřebovala vymyslet nějakou "hospodu na mýtince", lidí mi chodí i na ty sebe blbější nápady zatím docela dost.
  • 0

#854 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 20:19

Štěpáne, na roušky se klidně ptej - vozím jich sebou vždycky několik, jak látkové, tak jednorázové.
Jj a kaju se za výměnu svačin - jenže kdo z vás by odolal bramborce se škvarky? No a kaju se tak, že na event zamířím dokonce až za dva týdny a den. :-). OK?
Hele, ale včera navíc juniorka upekla koláč s rebarborou - lehce jsem ji hecla, že když já jsem rostlinku opečovávala a sklízela, mohla by upéct než si zaplavu. Mno, překvapila - upekla a moc dobře. Je to průšvih, když jde o rodinu nebo ne? Za mě ne, skoro nevytáhne paty a studuje (zatím) na dálku.


Uz to neukecas;)
  • 0

#855 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2020 - 21:43

Ale o vyletu na jih uvazujem. Mate tam nejlepsi situaci.
  • 0

#856 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 452 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2020 - 16:58

už to vyšlo GC8QBG2


  • 0

#857 Zverinec

Zverinec

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 163 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2020 - 17:02

Ale o vyletu na jih uvazujem. Mate tam nejlepsi situaci.


v jakem smyslu?
  • 0

#858 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2020 - 17:57

Z hlediska Covid-19. ;-)

Navíc plno pěkných keší. Doporučila bych cokoliv, co začíná na PET od dzimense, fakt se pokaždé culím jak měsíček - super nápady. Pokud dáváte přednost jen procházkám po sériích v lese, dá se i u nás, ale osobně mám radši Táborsko.
Záleží i na věku dětí a "chodivosti", popř. jestli chcete zkombinovat s něčím mimo gc.
  • 0

#859 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2020 - 18:02

už to vyšlo GC8QBG2


U nás asi žádný ručníkový den nebude - byla jsem kdysi jen na jednom, ale zase přiletěl i nějaký bojový vrtulnik, nebo co to bylo. Njn, dobře naplánováná sluzebka! :-)
  • 0

#860 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2020 - 19:06

Z hlediska Covid-19. ;-)

Navíc plno pěkných keší. Doporučila bych cokoliv, co začíná na PET od dzimense, fakt se pokaždé culím jak měsíček - super nápady. Pokud dáváte přednost jen procházkám po sériích v lese, dá se i u nás, ale osobně mám radši Táborsko.
Záleží i na věku dětí a "chodivosti", popř. jestli chcete zkombinovat s něčím mimo gc.


Diky, presne tak jsem to myslel. No a GC neni prioritou. Asi zamirime nekam na opevneni nebo nejakou peknou prochazku.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama